به گزارش مشرق، اشتغالزایی در مناطق مختلف کشورمان با کمی سرمایه خُرد و نگاه دقیق رقم میخورد. روستاها و محلات مختلف کشورما ما مملو از فرصتهای شغلی است که با همت میتوان آنها را از ظرفیت بالقوه به بالفعل تغییر داد. کاری که امام محله مهرگان در حاشیه شهر مشهد انجام داده است و به تنهایی یک بنگاه کارآفرینی برای هممحلهایهای خود راه انداخته است.
شهری که پر از جرم و فساد است
مهرگان، یکی از شهرهای حاشیهای اطراف مشهد است که خانههای آن مسکن مهر است و حدود ۲۰ هزار نفر سکنه دارد و تلفیقی از شیعیان و اهل تسنن هستند. از نظر قومیتی هم ترکیبی از اهالی خراسان و دیگر شهرهای کشور هستند. حجتالاسلام سیدامیرحسین فیضآبادی امام جماعت مسجد فاطمةالزهرا (س) میگوید: «حدود ۷ سال است که در این منطقه به عنوان امام محله مشغول فعالیت هستم. محله ما به این دلیل که در حاشیه شهر مشهد قرار دارد، مملو از فسادهای مختلف است. در این ۷ سال جرم و جنایتهایی مثل اعدام ناشی از فساد و سرقت، خفتگیری، حمله به مغازه با تبر و ... را به چشم دیدم که تاکنون ندیده بودم.»
اشتغالزایی بر اساس توانمندیهای مردم
این امام محله راه اثرگذاری برای رفع این مفاسد را رسیدگی به مشکلات مردم میبیند. مشکل اولیهای که به چشم میبیند، بیکاری مردم است. برای رفع این مشکل آستین بالا میزند و یک بنگاه کارآفرینی میشود. او میگوید: «برای کارآفرینی و ایجاد اشتغال بررسی کردم هر فردی دارای چه استعداد و توانایی است؛ در همان حوزه برای او کار ایجاد کردم. ابتدا برای خانوادهای ۴ نفره که در زمینه آشپزی استعداد داشت، آشپزخانهای با ارائه تسهیلات ایجاد کردیم که بسیاری از اغذیهفروشیهای شهر را تأمین میکند و فلافل تولیدی آنها در سطح شهرک شهره است. در این آشپزخانه ۵ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار شدهاند.»
گردش ۳۰۰ میلیونی پرورش پرنده زینتی در ۷ ماه
فیض آبادی، مدل کارش به این صورت است که تسهیلات لازم برای راهاندازی یک اشتغال را فراهم میکند. وقتی فردی به او مراجعه کند و بگوید من در زمینه فلان کار استعداد و تجربه دارم او بستر لازم برای کارآفرینیاش را فراهم میکند. یکی از اهالی محل با کمک او در زمینه پرورش پرندههای زینتی فعال شده است. او میگوید: «یکی از اهالی شهرک با یک قفس قناری تولید میکرد و میفروخت. زمانی که دیدیم استعداد و توان این کار را دارد او را کمک کردیم تا یک سالن پرورش پرندههای زینتی را ایجاد کند. الحمدلله الآن سرمایهاش نزدیک به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون شده و در ۷ ماه اخیر ۳۰۰ میلیون تومان گردش مالی داشته است. زمانی که این ظرفیت را دیدیم با استقبال اهالی دیگر ۴ سالن دیگر را هم راهاندازی کردیم که به پرورش قناری، عروس هلندی، طوطی و ... مشغول هستند و الحمدلله درآمد خوبی هم دارند.»
برداشت روزانه ۲۵ کیلو زعفران
اشتغالزاییهای این امام محله در زمینه کشاورزی هم بوده است. در استان خراسان رضوی که مهد زعفران است، آنها زمین زراعی برای کشت زعفران ایجاد کردهاند که به محصول خوبی هم رسیده است و روزانه ۲۵ کیلو زعفران در زمان برداشت از آن به دست میآید. در زمان اوج کار این زمین، روزانه ۲۰ نفر روی زمین و ۲۰ نفر در زمینه جداکردن گلهای زعفران مشغول به کار میشوند؛ یعنی در مجموع ۴۰ نفر را مشغول به کار کرده است. او میگوید: «این زمین زراعی را با یک وام ۳ میلیون تومانی راه انداختیم و الحمدلله به رونق رسیده است. برای یکی از جوانان شهرک هم که در گذشته پدرش دستگاه تزریق لاستیک داشت و آن دستگاه خراب شده بود با یک وام ۷ میلیون تومانی کارگاهی راهاندازی کردیم که الان ۶ نفر را به جز خودش مشغول به کار کرده است.»
ایجاد شغل برای زنان شهرک
او با یک وام ۵ میلیون تومانی هم توانست یک کارگاه خیاطی مجهز راهاندازی کند و جمعی از خانمهای شهرک را مشغول به کار کند. فیضآبادی میگوید: «ایجاد نانوایی خانگی، تولید محصولات لبنیاتی، بافت فرش، تولید و فروش داروهای طب سنتی و ... از دیگر فعالیتهای اشتغالزای ما بوده است که در مجموع توانستیم ۶۵ نفر را مشغول کار کنیم و خانوادههای آنها را به یک درآمد مطمئن برسانیم.»
ریش سفیدی در محل برای حل نزاعها
این روحانی راه حل معضلات شهرک را اشتغالزایی دید، اما گاهی برای رفع آنها و کمک به مردم ریش سفیدی هم میکند. او میگوید: «گاهی نزاعها و اختلافاتی ناشی از همین فسادها ایجاد میشود که ریش سفیدی میکنم و الحمدلله نیز مردم حرف من طلبه را گوش میدهند.»
برنامهریزی برای تامین امنیت محله
علاوه بر اشتغالزایی، او برای بچهها نیز برنامه دارد و تلاش میکند با برنامههای مختلف فرهنگی و ورزشی آنها را زیر چتر حمایتی خود بگیرد تا در آینده راه بزرگترهای محله را نروند. او میگوید: «تا قبل از اینکه شهرداری در این منطقه مستقر شود به صورت هفتگی با دانشآموزان و والدین محله را تمیز میکردیم. نزدیکترین پاسگاه به محله ما ۱۲ کیلومتر فاصله داشت و زمانی که اعلام جرم میشد، آنها با یک خودرو و موتور خود چند ساعت در راه بودند تا به محل برسند. بنابراین با بزرگترها بحث امنیت محله برای مراقبت در شب را اجرا میکنیم و گاهی گشتزنی داریم.»
برنامههای فرهنگی و ورزشی برای نوجوانان
او از فعالیتهای ورزشی برای کودکان هم میگوید : «برای بچهها یک باشگاه ورزشی کیوکوشین راهاندازی کردیم تا در حوزه فعالیتهای بدنی آموزش ببینند. برگزاری مسابقات تیراندازی، راهاندازی تیم فوتبال برگزای برنامههای کوهنوردی، پیادهروی با والدین و پیادهروی صبحگاهی هم به صورت مرتب انجام میشود تا مانع گرایش بچهها و نوجوانان به سمت فساد و خلاف شویم.»
مقابله با کرونا
کرونا مثل تمام نقاط مختلف کشور مهمان محله حاج آقا فیضآبادی هم شد و او هم همراه جوانان بسیج و محله برای کمک به دیگران و نیازمندان وارد عمل شد. او میگوید: «با بچههای بسیج و محله چند مرتبه ضدعفونی منطقه را انجام دادیم و در حد توان نیز با همکاری آنان ماسک تولید کردیم. توزیع مواد ضدعفونی کننده در میان خانوادههای نیازمند نیز از دیگر برنامههای ما بود. اما مهمترین کار ما در حوزه کمک به معیشت مردم بود. بعد از بیانات مقام معظم رهبری در خصوص رزمایش مواسات و همدلی کمک به خانوادههایی که حدود هفت سال است، زیر پوشش ما هستند، قوت بیشتری بخشیدیم. ما ماهانه به ۳۰ خانواده بسته خواروبار میدهیم و تاکنون برای سه خانواده جهیزیه کامل تهیه کردهایم تا در این دوران کرونایی زندگی خود را تشکیل دهند. توزیع روزانه نان را در دستور کار داریم و روزی ۵۰ قرص نان را میان ۳۰ خانواده به صورت یک روز در میان توزیع میکنیم یعنی هر روز ۱۵ خانواده نان گرم دریافت میکند.»
پرداخت کمک هزینه مخارج به خانوادههای آسیب دیده از کرونا
خانوادههای بسیاری به دلیل شرایط کرونایی دچار مشکلات اقتصادی شدهاند. حجتالاسلام فیضآبادی با شناسایی آنها برایشان کمکهزینهای تهیه کرد تا خرج زندگی کنند. او میگوید: «جدا از خانوادههای مستضعفین که زیر پوشش بودند، برای آنهایی که به دلیل کرونا دچار مشکلاتی شده بودند، تقریباً دو مرتبه یا سه مرتبه پرداختی ۲۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومانی داشتیم تا کمک هزینه زندگی آنان باشد. توزیع غذای گرم از دیگر برنامههای خیریه ما بود که در مناسبتهای مختلف جدا از اینکه مراسم برگزار میکردیم، حدوداً در هر مراسم بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ پرس، گاهی اوقات تا ۱۰۰۰ پرس غذای گرم هم بین خانوادههای مستضعف توزیع میکردیم.»
این اتفاقات و ثمرات، همه ناشی از رسیدگی یک طلبه به مشکلات محله خود است که با کمک اعتبار و جایگاه خود در محل، برای رفع تک تک آنها میتواند برنامهریزی کند. اتفاقی که به خوبی توسط حجتالاسلام فیضآبادی در مهرگان رقم خورده است و امیدواریم در آینده به کاهش هرچه بیشتر جرم و فساد در آن شهرک منجر شود.