کد خبر 1180984
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۵:۳۵
افزایش تولید لوازم خانگی با وجود تحریم‌ها/ تولیدات جدید احتکار شد؟

تولید داخلی در حوزه لوازم‌خانگی در مقایسه با قبل از تحریم‌ها، به‌طور میانگین رشد ۴۴ درصدی را تجربه کرده و این میزان در بخش‌هایی مانند تولید یخچال و فریزر بیش از صددرصد بوده است.

به گزارش مشرق، براساس آمارهای وزارت صمت در ۹ماهه امسال ۹۰۱ هزار و ۵۰۰ دستگاه انواع تلویزیون، یک میلیون و ۴۸۴ هزار دستگاه یخچال و فریزر و ۷۶۹ هزار و ۴۰۰ دستگاه ماشین لباسشویی تولید شده که در مقایسه با ۹ماهه سال گذشته به ترتیب در بخش تولید تلویزیون رشد ۵۷.۶درصدی تجربه شده، و یخچال و فریزر رشد ۲۸.۵ درصدی داشته و در ماشین لباسشویی نیز حجم تولید رشد ۵۹درصدی را تجربه کرده است.

رشد ۴۴ درصدی تولید در دوره تحریم

این آمارها از این منظر امیدوارکننده است که مقایسه تطبیقی ارقام تولید ۹ماهه امسال با شرایط قبل از تحریم‌های جدید آمریکا (شروع از نیمه دوم سال ۹۷) نشان می‌دهد با وجود خروج تولیدکنندگان خارجی که بسیاری از آنها مستقیم و غیرمستقیم در ایران تولید داشتند یا به صورت مونتاژ با شرکت‌های داخلی همکاری داشتند، تولید محصولات لوازم خانگی کشور نه‌تنها کاهشی نبوده، بلکه بعد از اعمال تحریم‌ها با افزایش عمق داخلی‌سازی و فعال شدن ظرفیت‌های خالی، تولید شرکت‌های ایرانی رشد بسیار چشمگیری داشته است، به‌طوری که براساس آمارهای وزارت صمت تولید تلویزیون در کشور درحالی در ۹ماهه سال ۹۶ (یکسال قبل از شروع تحریم‌های جدید) ۸۴۴ هزار دستگاه بوده که این تعداد با رشد ۷ درصدی به ۹۰۲هزار دستگاه در ۹ماهه امسال رسیده است.

بیشتر بخوانید:

بازخوانی ماجرای توقیف محموله‌ لوازم خانگی به ظن قاچاق

در بخش یخچال و فریزر نیز این تعداد در ۹ماهه سال ۹۶ حدود ۷۳۵هزار دستگاه بوده که با رشد خیره‌کننده ۱۰۲ درصدی به یک میلیون و ۴۸۴ هزار دستگاه رسیده است. در حوزه ماشین لباسشویی تولید داخلی از ۶۲۷ هزار دستگاه در ۹ماهه سال ۹۶ با رشد ۲۳ درصدی به ۷۶۹هزار دستگاه در ۹ماهه سال جاری رسیده است. در مجموع اگر تولید این سه محصول را مبنای قضاوت قرار دهیم، تولید لوزام خانگی در دوره تحریم به‌طور میانگین رشد ۴۴ درصدی را تجربه کرده است.

رونق لوازم خانگی ایرانی زیر تیغ تحریم


۷۰ درصد داخلی‌سازی شد

براساس گزارش‌های وزارت صمت، در سال‌های گذشته و تا قبل از شروع دوره جدید تحریم‌های آمریکا، بیش از ۶۰ درصد بازار لوازم خانگی ایران در اختیار برندهای خارجی بوده که با بازگشت تحریم‌های جدید، این ظرفیت خالی ماند.
 

رونق لوازم خانگی ایرانی زیر تیغ تحریم


با رفتن برندهای خارجی از بازار ایران، فضا برای حضور تولیدکنندگان داخلی فراهم شد و آنچنان که صادقی‌نیارکی، معاون امور صنایع وزیر صمت گفته، درحال حاضر عمق ساخت داخل در صنعت لوازم خانگی بزرگ به‌طور متوسط حدود ۷۰ درصد بوده و تولید داخل پاسخگوی ۱۰۰ درصد نیاز داخلی است. وی می‌گوید در سال گذشته حدود ۹ میلیون دستگاه لوازم خانگی تولید شده و در سال جاری برآوردها این است که این تعداد به ۱۲ میلیون دستگاه نیز برسد.

در این خصوص حمیدرضا غزنوی، سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران نیز می‌گوید: «در برخی محصولات عمق داخلی‌سازی بالاتر هم بوده و در برخی ممکن است این مقدار پایین‌تر از ۵۰ درصد باشد اما نکته امیدوارکننده این است که در اغلب لوازم خانگی بزرگ عمق داخلی‌سازی بالاتر از ۵۰ درصد و میانگین آن ۷۰ درصد است.»

صرفه‌جویی ۸ میلیارد دلاری

آن‌طور که در آمارهای وزارت صمت آمده است، تولید لوازم خانگی در ایران درحال حاضر حدود یک میلیارد دلار ارزبری دارد، اما حدود ۸ میلیارد دلار کالای تولید داخل جایگزین این مقدار ارز می‌شود که اگر این کالاها در داخل تولید نمی‌شد، در آن صورت باید ۸ میلیارد دلار ارز برای واردات لوازم خانگی اختصاص می‌یافت. لازم به ذکر است رقم یک میلیارد دلار واردات مربوط به مواد اولیه و برخی قطعات است که در بخش تعمیق داخلی‌سازی نیز به آن اشاره شد.
 

رونق لوازم خانگی ایرانی زیر تیغ تحریم


قاچاق قانونی ادامه دارد!

یکی دیگر از چالش‌های تولید لوازم خانگی در ایران، موضوع قاچاق است. آن‌طور که حمیدرضا دهقانی‌نیا، سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشته، در سال‌های گذشته سالانه حدود ۲/۲میلیارد دلار لوازم خانگی به‌صورت قاچاق وارد کشور شده است.

در این خصوص حمیدرضا غزنوی، سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران  گفت: «برآورد ما از حجم قاچاق لوازم خانگی در سال گذشته حدود ۲میلیارد دلار است.»

رونق لوازم خانگی ایرانی زیر تیغ تحریم


درکنار این موضوع، نکته دیگر درخصوص قاچاق لوازم خانگی، واردات غیرقانونی است. براین اساس درحالی که واردات کالاهای گروه«۴» که کالاهای غیرضروری و مصرفی هستند، حدود دوسال است که ممنوع شده و تحت هیچ شرایطی امکان ورود آنها با توجه به شرایط ارزی کشور وجود ندارد، اما آذرماه امسال خبری پرحاشیه و چالش‌برانگیز در حوزه لوازم خانگی رسانه‌ها را فرا گرفت. مقامات گمرک از توقف ۴۲۰کانتینر لوازم خانگی بوش در گمرک بندرعباس خبر دادند.

موضوع به همین‌جا ختم نشده و در روزهای اخیر، طبق اعلام معاون فنی گمرک ایران، امکان ترخیص آن‌دسته از کالاهای گروه«۴» (واردات ممنوع) که دارای ثبت سفارش بانکی بوده و قبل یا حتی بعد از تاریخ ممنوعیت تامین ارز شده باشند، بدون قید زمانی فراهم شده است. تجربه سال‌های پیش نشان می‌دهد واردات در زمان ممنوعیت کالاها که ازجمله در حوزه واردات خودرو و لوازم خانگی و امثال آن مسبوق‌به‌سابقه است، یکی از ترفندهای برخی واردکنندگان است که باید آن را در رده قاچاق قانونی دانست، چراکه این اقلام را واردکنندگان با فرض اینکه مسئولان گمرک و دولت تحت‌فشار ترخیص خواهند کرد، وارد کشور می‌کنند.

منبع: روزنامه فرهیختگان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۶
    0 2
    موتور یخچال ماشین لباسشویی داخلی کنید
  • Roya IR ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۷
    0 0
    قیمتهاشون هم ماشالله رونق زیادی دارن. چرا هیچ نظارتی روی قیمتها نیست. با کیفیتی به مراتب پایین تر از نمونه ی خارجی قیمتی هم رده بلکه بالاتر دارن
    • IR ۰۱:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۴
      0 1
      کیفیتش که خوبه
  • IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۷
    1 0
    قطعات چینی میارین اینجا سر هم میکنین تولید داخل شد این

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس