به گزارش مشرق، طی روزهای اخیر، بازار گوشت به بهانه های مختلف متشنج شد که هر یک از مسئولان و مغازه داران دلایلی برای این گرانی ها مطرح میکنند.
بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی و گوشت گوساله نسبت به هفته اخیر ۸ تا ۱۰ هزار تومان رشد داشته است، درحالیکه با انباشت دام در واحدهای دامداری انتظار می رفت آب از آب تکان نخورد.
بسیاری از مسئولان بر این باورند که گرانی های اخیر تحت تاثیر موضوعات مختلف همچون پایان فصل تولید، بارش های اخیر و مسدود شدن راه ها اتفاق افتاده است و در مقابل رئیس شورای تامین کنندگان دام اذعان می کند که انباشت دام در واحدهای دامداری سنگین و سبک به حدی است که گرانی های اخیر بیش نیست.
با یک محاسبه سرانگشتی در می یابیم که اختلاف قیمت گوشت از دامداری تا بازار ناشی از سودجویی عوامل واسطه و دلال به ۴۰ تا ۵۰ درصد می رسد که مسئولان امر با اتخاذ تدابیری باید این اختلاف قیمت را به حداقل برسانند تا در شرایط فعلی اقتصاد، دهک های کم درآمد مشکلی در تامین مایحتاج سبد خانوار نداشته باشند.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از دلایل گرانی گوشت در بازار، پیش بینی قیمت در ایام پایانی سال و نرخ واقعی گوشت برمبنای قیمت دام زنده با خبر شویم:
کمبودی در عرضه گوشت نداریم
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور، در واکنش به گرانی گوشت در بازار اظهار کرد: امسال بارش ها همانند سال قبل نیست، به همینخاطر جابه جایی به هیچ وجه متوقف نشده است.
وی افزود: مغازه داران به بهانه های مختلف نظیر بارش برف و باران و مسدود شدن راه هه به دنبال توجیه برای گرانی هستند، درحالیکه مازاد دام، دامداران را با مشکلات متعددی روبرو کرده است.
انباشت ۱۰۰ هزار راس دامسنگین در واحدهای دامداری
پوریان از انباشت ۱۰۰ هزار راس دامسنگین در واحدهای دامداری خبر داد و گفت: اگر ضریب دامرا به گوشت تبدیل کنیم، با حجمزیادی گوشت روبرو هستیم، همچنین در بخش گوسفند هم جمعیت افزایش یافته است که با این وجود کمبودی در عرضه نداریم.
نرخ واقعی هر کیلو گوشت گوسفندی ۱۱۵ هزار تومان
این مقام مسئول قیمت کنونی هر کیلو دام در بخش سبک را ۴۶ تا ۴۷ هزار تومان و دام سنگین ۳۷ اعلام کرد و افزود: با توجه به قیمت دام زنده، نرخ منطقی هر کیلو گوشت گوساله ۹۵ هزار تومان و گوشت گوسفندی۱۱۵ هزار تومان است.
پوریان با بیان اینکه سالیانه حداکثر یک میلیون تن گوشت در کشور مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: بنابر آمار ۸۰۰ هزار تن گوشت در داخل تولید می شود که با توجه به تعطیلی صنوف بخش اعظمتولید، مازاد است که با این وجود دلیلی برای گرانی گوشت در بازار نیست.
رئیس شورای تامین کنندگان دام ادامه داد: با وجود انباشت دام زنده و فشار سنگین بر روی دامداران و همچنین مازاد ۴۰۰ هزار تنی گوشت در سردخانه ها، نوسان قیمت در بازار توجیه ندارد.
پایان فصل تولید علت اصلی گرانی گوشت در بازار
افشین دادرس مدیر عامل اتحادیه دام سبک، با اشاره به دلایل گرانی گوشت در بازار با بیان اینکه اسفند ماه پایان فصل تولید است، اظهار کرد: در سیکل تولید دام سبک، بهمن و اسفند فصل زایش میش هاست، به طوریکه از بهمن میش ها شروع به زایمان می کنند و بره ها از اواسط خرداد آماده عرضه به بازار هستند که بتدریج پس از پروار و در طول سال وارد بازار می شوند.
وی افزود: اواسط بهمن و اسفند، با کاهش تعداد دام های پروار شده، قیمت گوشت در این فصل افزایش می یابد چرا که گوسفند برخلاف گاو در شرایط کشور فقط یکبار زایش می کند، اگر بندرت شرایط آب و هوایی اجازه بدهد پاییز هم زایش داریم، برهمین اساس تعداد دام در فصل بهار در کشور افزایش می یابد.
به گفته دادرس، با انعقاد قرارداد پشتیبانی امور دام با دامداران و اتحادیه دامداران، امکان مدیریت بازار و تعادل قیمت گوشت در بازار وجود دارد.
مدیر عامل اتحادیه دامداران سبک قیمت هر کیلو دام سبک زنده را ۵۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمت هر کیلو لاشه گوشت گوسفندی درب کشتارگاه ۱۲۰ هزار تومان است که با توجه به قیمت دام زنده باید با نرخ ۱۳۰ هزار تومان به مصرف کننده برسد که متاسفانه به دلیل وجود واسطه های متعدد، بالای ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده نهایی می رسد.
وی با بیان اینکه نظام توزیع گوشت در کشور ما درست نیست، افزود: نظام توزیع نیاز به بازنگری مفصل و برنامه ریزی دقیق دارد. گرچه تنظیم بازار بر عهده وزارت صمت و ستاد تنظیم بازار است؛ بنابراین باید همفکری و همکاری بین این دو وزارتخانه و تشکل های بخش خصوصی و اتحادیه ها ایجاد شود و جلسه مشترکی برای بررسی اوضاع و رفع مشکلات داشته باشند تا بتوانند دلالان غیر ضروری را از بازار حذف کنند.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک بالا رفتن قیمت نهاده در بازار آزاد را یکی از عوامل گرانی گوشت در بازار اعلام کرد و گفت: با توجه به توزیع قطره چکانی نهاده دولتی، قیمت گوشت در بازار با نوساناتی روبروست که در صورت ساماندهی و کاهش قیمت مرغ، می توان انتظار داشت قیمت گوشت هم متعادل شود.
نرخ هر کیلو شقه گوسفندی به ۱۳۳ هزار تومان رسید
علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی، از افزایش قیمت گوشت در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۱۱۸ تا ۱۲۰ هزار تومان به مغازه دار و ۱۳۲ تا ۱۳۳ هزار تومان به مصرف کننده عرضه میشود.
گرانی های اخیر ارتباطی به قاچاق دامندارد
وی با اشاره به اینکه بازار گوشت تهران رونقی ندارد،افزود: با توجه به قدرت خرید خانوار و هزینههای شب عید، مردم تعجیلی در امر خرید گوشت ندارند، اما طبق روال همه ساله در اسفند با افزایش قیمت گوشت قرمز مواجه هستیم.
ملکی با اشاره به اینکه نوسانات اخیر ارتباطی به قاچاق دام ندارد،بیان کرد: با کاهش قیمت دلار، قاچاقچیان رغبتی به قاچاق دام ندارد و تنها بارشهای منطقه غرب و مشکلات حملونقل منجر به نوسانات قیمت در بازار شده است.
بسیاری از دامداران دام های خود را نگه داشتند تا بتوانند در روزهای پایانی سال با قیمت بالاتر عرضه کنند.