به گزارش مشرق، روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» شامگاه یکشنبه در گزارشی به نقل از دیپلماتهای ارشد نوشت که ایران پیشنهاد اتحادیه اروپا برای تنظیم گفتوگوهای هستهای مستقیم با آمریکا را رد کرده است.
این روزنامه آمریکایی اضافه کرد: «دو دیپلمات ارشد غربی گفتند که ایران برگزاری دیدار در اروپا برای حال حاضر را رد کرده و گفته که نخست خواستار ضمانتی است که آمریکا برخی از تحریمها را پس از دیدار بردارد.»
این دیپلماتها گفتهاند که مخالفت ایران تمامی امیدها برای مذاکرات مستقیم طی ماههای آتی را از بین نبرده و ممکن است که اقدام ایران تلاشی برای بدست آوردن اهرمی برای مذاکرات آتی است. این گفتوگوها میتواند پیش از سال جدید ایرانیها در اواخر مارس (اواخر اسفند) آغاز شود.
«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امشب (یکشنبه) در پی انتشار اخباری درباره مخالفت ایران با شرکت در نشستی با حضور آمریکا اعلام کرد با توجه به مواضع و اقدامات اخیر آمریکا و سه کشور اروپایی، جمهوری اسلامی ایران زمان را برای برگزاری جلسه غیررسمی پیشنهادی توسط هماهنگ کننده اروپایی برجام مناسب نمی داند.
خطیب زاده تاکید کرد: هنوز هیچ تغییری در مواضع و رفتار ایالات متحده صورت نگرفته و دولت بایدن نه تنها سیاست شکست خورده فشار حداکثری ترامپ را کنار نگذاشته، بلکه حتی تعهد خود به اجرای کلیات وظایفش در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را اعلام نکرده است.
سعید خطیب زاده گفت: اجرای تعهدات همه طرف ها در برجام موضوع مذاکره و بده بستان نیست و همه بده بستانها ۵ سال پیش انجام شده است.
علیرغم اذعان مکرر آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد. تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند. جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد و اخیراً اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را نیز متوقف کرد.
دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ پس از خروج از برجام سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را در پیش گرفت. ترامپ درصدد بود به وسیله این سیاست، ایران را وارد کند که توافق جدیدی را که محدودیتهای بیشتر قبول کند.
جمهوری اسلامی ایران پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام سیاست صبر راهبردی را در پیش گرفت و حتی تا یک سال پس از خروج آمریکا به تمامی تعهدات خود بر اساس برجام پایبند بود.
در حالی که سه کشور اروپایی طرف برجام متعهد شده بودند که مزایای برجام برای ایران را پس از خروج آمریکا فراهم کنند عملا هیچ اقدامی انجام ندادند و تنها به ارائه وعده پرداختند.
دولت دونالد ترامپ در حالی روز ۲۰ ژانویه به پایان رسید که با وجود اعمال تحریمهای گسترده علیه ایران، اما نتوانست به هدف خود برسد.
دولت «جو بایدن» پس از ورود به کاخ سفید همچنان به ادامه رویکرد دولت قبل ادامه داده و در حالی که واشنگتن از برجام خارج شده، اعلام کرده که نخست ایران باید به تعهدات خود تحت توافق برجام پایبند باشد و پس از آن این کشور به توافق هستهای بازخواهد گشت.