به گزارش مشرق، دستگاه قضایی در سال جاری در دومین سال از آغاز دوره تحول، در حوزه های مختلف، دستاوردهای ارزنده ای را به ثبت رساند و حرکت رو به جلوی خود را تداوم بخشید.
در سال جاری، اسناد و دستورالعملهای مهمی از جمله «سند تحول قضایی» و «سند امنیت قضایی» از سوی ریاست قوه قضاییه ابلاغ شد تا حرکت منسجم رو به جلو دستگاه قضایی در راستای مأموریتهای خطیر خود از جمله «رسیدگی به تظلمات، تعدیات، شکایات، حلوفصل دعاوی و رفع خصومات»، «احیاء حقوق عامه، گسترش عدل و آزادیهای مشروع» ، «نظارت بر اجرای صحیح قوانین و حسن جریان امور» ، «کشف جرم، تعقیب و مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام» ، «پیشگیری از وقوع جرائم و دعاوی» ، اصلاح مجرمان» ، «حمایت از حقوق مالکیت اشخاص» و ... با قوت و قدرت بیشتری تداوم یابد.
در ذیل تنها به برخی از دستاوردهای دستگاه قضایی در سال جاری که طی روزهای اخیر از سوی آیتالله رئیسی، رئیس قوه قضاییه و غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی دستگاه قضایی اعلام شده، اشاره میکنیم:
۱۱ سفر استانی در سال ۹۹
در سال ۹۹، آیتالله رئیسی به همراه هیئت قضایی متشکل از مسئولان ارشد قوه قضاییه، به ۱۱ استان کشور سفر کرد و در این سفرها از نزدیک در جریان مشکلات مردم و واحدهای تولیدی و قضایی قرار گرفت و دستورات مقتضی را برای رفع این مشکلات صادر کرد.
ببینید:
عکس/ بازدید رئیس قوه قضاییه از شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران
کارخانجاتی نظیر، «سبلان پارچه اردبیل»، «کشت و صنعت مغان»، «مجتمع فولاد ارومیه»، «صنایع چوب و کاغذ ساری»، «نساجی مازندران»، «صنایع پوشش ایران در گیلان»، «رشت الکترونیک»، «کارخانه قند یاسوج»، «بازارچههای مرزی» و ... برخی از واحدهای تولیدی بودند که مشکلات و معضلات آنها در جریان سفرهای استانی آیتالله رئیسی، مورد رسیدگی قرار گرفت.
ببینید:
عکس/ بازدید رئیس قوه قضاییه از کارخانه نساجی قائمشهر
همچنین آیتالله رئیسی، یک سفر بین المللی به کشور عراق نیز داشت که این سفر نیز دستاوردهای منطقه ای و ملی زیادی در ابعاد مختلف داشت.
احیای تولید و اشتغال در ۱۰۰۲ واحد تولیدی با حمایتهای قضایی در سال ۹۹
دستگاه قضایی در سال ۹۹، به عنوان سال جهش تولید، اقدامات مجدانهای را برای احیای واحدهای تولیدی و کارخانجات در سراسر کشور انجام داد؛ واحدهایی تولیدی که یا در اثر تملک بانکها و یا در اثر واگذاری معیوب، از چرخه تولید ایستاده بودند و در نتیجه ورود دستگاه قضایی به مدار تولید و اشتغال بازگشتند.
در سال ۹۹، برابر جمعبندی که از گزارش مسئولان قضایی در استانهای مختلف حاصل شد، جمعاً ۱۰۰۲ واحد تولیدی که یا برخی از آنها تعطیل شده بودند یا در معرض تعطیلی بودند، با اقدامات قوه قضاییه و با حمایتهای قضایی حیات به آنها برگشت یا حیات آنها تداوم پیدا کرد که این رقم با بیش از ۹۹۰ مورد که در سال گذشته داشتیم تا الان مجموعهای بالغ بر ۲ هزار واحد تولیدی و صنعتی است که در دو سال اخیر و در دوره تحول با پیگیریهای قوه قضاییه احیا شدهاند.
مبارزه با مفاسد اقتصادی در سال ۹۹
سال ۹۹، مبارزه با مفاسد اقتصادی کماکان اولویت رسیدگیهای قوه قضاییه بود و برخی آمارها در این زمینه از قرار ذیل است:
رسیدگی به ۲۰۶ پرونده در شعب ویژه مبارزه با اخلالگران اقتصادی
رسیدگی به پرونده ۷ متهم دارای شخصیت حقوقی در شعب ویژه مبارزه با اخلالگران اقتصادی
محکومیت ۱۴۲ نفر در تهران، ۱۹ نفر در استان فارس، ۱۵ نفر در استان خراسان رضوی ، ۱۱ نفر در استان هرمزگان ، ۸ نفر در قم، ۶ نفر در استان اصفهان و ۵ نفر در استان گلستان در شعب ویژه مبارزه با اخلالگران اقتصادی
صدور محکومیت اعدام برای ۳ نفر، محکومیت حبس ۳۰ سال برای یک نفر، محکومیت حبس بین ۲۰ تا ۲۵ سال برای ۸ نفر، محکومیت حبس بین ۱۵ تا ۲۰ سال برای ۷ نفر، محکومیت حبس ۱۰ تا ۱۵ سال برای ۳۱ نفر، محکومیت ۵ تا ۱۰ سال برای ۷۲ نفر، محکومیت یک تا ۵ سال برای ۱۷ نفر، محکومیت انفصال از مشاغل دولتی و محرومیت از خدمات دولتی برای پنجاه و یک نفر، حکم انحلال برای شش شرکت و ۴۷ مورد مجازات شلاق در ویژه مبارزه با اخلالگران اقتصادی.
حفظ و حراست از اراضی ملی و منابع طبیعی
قوه قضاییه در سال ۹۹ در حوزه حفظ و حراست از اراضی ملی و منابع طبیعی و مقابله با زمین خواری و تعدی به جنگلها و کوهها و دریاها و اراضی کشاورزی نیز اقدامات مجدانهای را در دستور کار قرار داد که در ذیل به برخی از این اقدامات اشاره میشود:
تعیین هزار شعبه اختصاصی در واحدهای قضایی در دادسرا و دادگاهها برای رسیدگی ویژه به پروندههای حوزه انفال و منابع طبیعی و تغییر کاربری اراضی زراعی و باغات
صدور ۱۹ هزار و ۷۵۵ حکم قضایی در شعب اختصاصی حوزه انفال و منابع طبیعی
اعاده ۲۴ هزار و ۱۶۰ هکتار از اراضی به بیتالمال
آزادی ۳۹ هزار و ۱۸۵ هکتار از اراضی ساحلی و تصرفات حریم دریاها در شمال و جنوب کشور و بستر رودخانهها
صدور ۹ هزار و ۱۰۶ حکم در حوزه جلوگیری از تغییر کاربری اراضی زراعی و باغات
اعاده ۶ هزار و ۳۸۸ هکتار از اراضی ملی و باغات به وضعیت سابق.
هوشمندسازی فرآیندهای قضایی و الکترونیکی کردن امور
دستگاه قضایی و مرکز آمار و فناوری اطلاعات آن، در سال ۹۹ در بخش هوشمندسازی فرآیندهای قضایی و الکترونیکی کردن امور، توفیقات قابل توجهی را به دست آورد که در ذیل به آنها اشاره میشود:
بهرهبرداری از چهل سامانه جدید برای خدمت رسانی هوشمند به مردم در قوه قضاییه در سال ۹۹ و حذف بیش از ۳ میلیون مراجعه حضوری به واحدهای قضایی از این طریق
مراجعه دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سال ۱۳۹۹ به مراجع قضایی از طریق گرفتن وقت در سامانههای نوبت دهی
صدور بیش از یک میلیون گواهی انحصار وراثت به صورت الکترونیکی
ثبت بیش از یک میلیون درخواست، لایحه، دادخواست و شکواییه توسط وکلا و سامانههای خودکاربری در سامانهها
ارسال قریب به یک میلیون اظهارنظر کارشناسی از ناحیه کارشناسان رسمی دادگستری توسط سامانهها به واحدهای قضایی
بهرهبرداری از ۲۵ سرویس استعلام آنی و مکاتبات الکترونیکی در قوه قضاییه در سال ۹۹ و کاهش ده درصدی زمان رسیدگی به پروندهها در واحدهای قضایی
تجهیز تمامی زندانهای کشور به سیستم دادرسی الکترونیک در سال ۱۳۹۹
دایر شدن ۴۰۰ اتاق دادرسی الکترونیکی در زندانهای کشور
تجهیز حدود سه هزار اتاق دادرسی الکترونیکی در واحدهای قضایی
رسیدگی به پرونده ۱۲۰ هزار زندانی از طریق دادرسی الکترونیک و بدون اعزام به واحدهای قضایی و کاهش ۷۰ درصدی اعزام و بدرقه زندانیان.