به گزارش مشرق، علی دارابی، معاون امور استانهای صداوسیما در صفحه اینستاگرام خود نوشت: دکتر احسان نراقی از تئوریسین ها و نظریه پردازهای برجسته عصر پهلوی بود. ده نفر از نخبگان آن زمان که مرامنامه و اساسنامه حزب واحد رستاخیز را نوشتند تا ایران را به سوی تمدن بزرگ رهنمون سازد، نراقی یکی از آنها بود. او دکتری جامعه شناسی و تحصیل کرده سوربن فرانسه و سوابق مدیریتی یونسکو داشت.
سالیان متمادی مسئولیت موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی کشور را در رژیم پهلوی بر عهده داشت.
از فروردین ۵۷ تا دی ماه [۳ روز قبل از فرار شاه] هشت نوبت ملاقات و دیدار خصوصی با شاه داشت تا درباره مسائل، مشکلات، ریشه های اعتراضات و خیزش عمومی ملت ایران صریح و مستند صحبت کند . ابتکار این ملاقات ها با پیشنهاد رضا قطبی مدیرعامل رادیو و تلویزیون و از طریق فرح پهلوی صورت گرفت.
در یکی از ملاقات ها شاه علل نارضایتی مردم را از نراقی جویا می شود:
« *شاه، دکتر علی شریعتی، اطرافیان شاه* » پاسخ نراقی در این سه کلمه بود. و در توضیح آن می گوید:
«شریعتی، با روشنگری، شاه با خود محوری و بی نیاز دانستن خود از مشورت با دیگران و وجود اطرافیان و مدیران بله قربان گو». نراقی می گوید: برخی از اطرافیان و مدیران هم ترس و واهمه دارند که «حقایق» را به شما بگویند. ...
نراقی پس از انقلاب ۳ بار دستگیر و زندانی شد. خاطرات او در زندان بسیار خواندنی و پر از عبرت آموزی است. زمانی که با چند تن از سران ساواک در زندان هم بند بوده است و آنها گفته اند: سرویس امنیتی به ما می گفت: «دنبال دشمن خارجی باشید» و ما از درون غافل شدیم.
احسان نراقی با حکم دادگاه تبرئه و با عذرخواهی از او مدت زمانی که در زندان بوده است دادگاه به دانشگاه تهران محل مأموریت وی ابلاغ می کند که تمام حقوق و مزایای او را پرداخت کنند. مطالعه کتاب برای همه آموزنده و عبرت آموز است.