کد خبر 1212015
تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۳
حمیدرضا آصفی سفیر اسبق ایران در فرانسه

کارشناس مسائل بین الملل گفت: شهید سلیمانی کسی نبود که فقط هنر جنگیدن و دفاع کردن را داشته باشد.

به گزارش مشرق، حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه و کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با تسنیم درباره صوت اخیری که از مصاحبه محمدجواد ظریف منتشر و با واکنش‌های زیادی روبرو شده بود، اظهار داشت: این صوت فقط به «ایران اینترنشنال» نرسیده بوده و برای چند رسانه دیگر هم رفته بود و ظاهرا مدتی در محدوده‌ای که گفته می‌شود بین ده‌ها و یا صدها نفر می‌چرخیده و جای سوال است که این اتفاق چگونه رخ داده است. همان‌طور که آقای ظریف هم اشاره کرده، این فایل نباید پخش می‌شد و وقتی پخش شده، حتما اقدام مجرمانه‌ای است.

وی افزود: اینکه برای بیرون از مرزها رفته کاملا نشان‌دهنده‌ی سوءنیت است و نشان می‌دهد که شخص و اشخاصی که این کار را انجام دادند، درصدد اختلال در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران هستند و موضوعاتی که درباره روسیه، اوکراین، مسائل منطقه و سایر موضوعات مطرح می‌شود مباحثی نیست که این‌طور دست‌به‌دست شود؛ بحث تحلیل با مواضع از هم جداست و وقتی یک مسائلی این‌گونه رسانه‌ای می‌شود، حتما ضررهای جدی برای منافع ملی خواهد داشت.

کارشناس مسائل بین الملل گفت: اعلام می‌کنند که باز بخش‌های دیگری از این صوت هم هست که در اختیار برخی است و بعضی مصاحبه‌ها با سایر مسئولین دیگر نیز وجود دارد و دستگاه‌های اطلاعاتی، امنیتی و قوه قضائیه مراقبت کنند که این مسئله به همین‌جا ختم بشود و شاهد انتشار برخی موضوعات دیگر از این‌قبیل نباشیم. تقریبا در کشور ما هیچ‌چیز به آن معنا محرمانه نمی‌ماند و خیلی باید مراقبت کرد که هر موضوعی از سوی مسئولین گفته نشود.

آصفی در ادامه درباره اینکه آیا دوگانه دیپلماسی و میدان صحیح است و چه آسیبی به منافع ملی کشورمان می‌زند؟، خاطر نشان کرد: همه فعالیت‌های اقتصادی، فرهنگی، دیپلماتیک، امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی ایران در جهت تولید اقتدار برای منافع ملی کشور است و بعضی اوقات این مولفه‌ها به اقتضای شرایط پررنگ‌تر و کمرنگ‌تر می‌شوند. یعنی وقتی سخن از دیپلماسی می‌گوییم یعنی دیپلماسی که منافع ملی را تأمین کند و این موضوع درباره میدان و سایر موضوعات نیز صدق می‌کند. وقتی به این شکل مسائل را ببینیم، این‌ها یک مجموعه و در خدمت یک هدف هستند که چیزی جز منافع و اقتدار نظام اسلامی نیست.

وی تصریح کرد: دوگانه‌ی میدان و دیپلماسی به هیچ‌وجه با این تعریف موضوعیت نمی‌یابد و باید مسائل روابط بین الملل را عمیق‌تر دید؛ ضمن اینکه این مسئله در همه کشورها هست و موضوع میدان، عملیات و دیپلماسی در آمریکا و سایر کشورها هم وجود دارد. این مسئله از ابتدای انقلاب اسلامی در ایران هم بوده و مسئله‌ی نو و منحصر به ما نیست و نه موضوعی است که بتوان آن‌ها را از یکدیگر تفکیک کرد. دقیق ندیدن و به‌خطارفتنِ مسئله موجب می‌شود که چنین دوگانه‌ای به وجود بیاید در حالی که این دو مکمل یکیدگر هستند.

سخنگوی اسبق وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که میدان چقدر به دیپلماسی کمک کرده است؟، اظهار داشت: دیپلماسی مانند یک صِفر است که جلوی عدد قرار می‌گیرد؛ اگر عددی وجود نداشته باشد آن صِفر مفهوم نمی‌یابد و وقتی دیپلماسی موثر عمل می‌کند که اقتدار وجود داشته باشد و یک عدد باشد و دیپلماسی آن صِفرهاست و اقتدار را ده و یا صد برابر می‌کند. این موضوع جدی است که کشورهایی از دیپلماسی‌شان بیشتر استفاده می‌کنند که قدرت میدان بیشتری داشته باشند و آن قدرت میدانی می‌تواند اقتدار نظامی و یا بنیه‌های اقتصادی باشد.

آصفی بیان داشت: همین برجام که از آن سخن گفته می‌شود، حاصل تلاش میدانی است؛ یعنی اگر در زمینه انرژی هسته‌ای به توانمندی نداشتیم، طرف مقابل جلوی ما کُرنش نمی‌کرد و الان هم که طرف‌های اروپایی و آمریکا اصرار دارند که ایالات متحده به برجام بازگردد و برجام احیا شود، چون نگران هستند جمهوری اسلامی ایران بعد از قانون مجلس و آن مهلت، غیرقابل دسترسی باشد و این توانمندی‌های میدان برای پشتوانه‌سازی دیپلماسی است. اینجا دیپلماسی باید هنر به خرج بدهد و این توانمندی را به اقتدار و تقویت ایران در مجامع بین المللی ترجمه کند.

وی تصریح کرد: اینکه مواضعی از عربستان سعودی می‌بینیم که منعطف شدند و ولیعهد این کشور یک‌روز می‌گفت "جنگ را به ایران می‌کشانم" و الان مواضع مثبت می‌گیرد، این حاصل برتری میدانی در یمن و سایر مناطق است و حاصل توفیق و دست بالای رزمندگان در یمن است؛ برای اینکه عربستان به نتایج مورد نظر خود نرسید. وقتی قدرت موشکی افزایش می‌یابد، طرف مقابل پای مذاکره می‌آید و اگر موشک نداشتیم که با ما مذاکره نمی‌کردند؛ لیبی تا وقتی که امکانات خود را نگه داشت و تحویل نداد، گرفتار تحریم بود ولی وقتی آن‌ها را داد، به آن کشور حمله شد و او را از بین بردند.

این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه میدان فقط منحصر به عملیات نظامی نیست و شاخه‌های مختلف دارد، خاطر نشان کرد: میدان از پشتوانه‌های دیپلماسی است و به دیپلماسی خدمت کرده است، همان‌طور که دیپلماسی با ظرفیت‌سازی که میدان برای آن به وجود آورده، به ظرفیت‌های میدانی اضافه کرده است. نباید این دو را از یکدیگر تفکیک کرد و در مقابل هم قرار داد، که این‌کار باعث تضعیف هر دو حوزه است.

آصفی در ادامه‌ی این گفت‌وگو درباره اینکه شهید سلیمانی با خدمات بسیار ارزنده‌ای که به کشور و جبهه مقاومت داشت به نوعی مورد ظلم قرار گرفت، اظهار داشت: شهید سلیمانی کسی نبود که فقط هنر جنگیدن و دفاع کردن را داشته باشد بلکه کسی بود که در عرصه‌های دیپلماتیک هنر فکر کردن را داشت و این نکته کوچکی نیست؛ او می‌توانست بازی طرف مقابل را بخواند و در عرصه دیپلماتیک نقشه دشمن را کشف کند. شهید سلیمانی خورشیدی تابان در عرصه مقاومت و دیپلماسی و عرصه‌های انسانی بود و کمتر کسانی می‌توانند به ابعاد انسانی و معرفتی او دست یابند؛ باید مراقبت کرد که ساحت شهید سلیمانی و سلیمانی‌ها خدشه‌دار نشود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
    6 1
    این حرف دقیق نیست! اساسا بدون میدان دیپلماسی وجود ندارد! وجود دیپلماسی وابسته و به تبع میدان است! میدان یعنی داشته ها! و دیپلماسی یعنی معامله و مذاکره بر اساس داشته ها!
  • سربدار IR ۱۵:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
    1 1
    بزرگترین دروغ ظریف: او بارها با اصرار میگوید فقط در ایران است که همیشه دیپلماسی فدای میدان شده و میدان حاکم است. حقیقت: هر دانشجوی ساده علوم سیاسی میداند دیپلماسی بدون قدرت و پشتوانه نظامی، کشک است. و دیپلماسی در خدمت قدرت نظامی و به عنوان تکمیل کننده کار آن است، نه برعکس. هر دانشجوی ساده علوم سیاسی میداند سیاست خارجی تنها در وزارت خارجه خلاصه نمی‌شود. کاندولیزا رایس در کتاب خاطراتش، صراحت از تفوق و تسلط پنتاگون (میدان) بر وزارت خارجه در آمریکا مینویسد که وزارت خارجه ۵۷ هزار کارمند و پنتاگون بیش از ۷۰۰ هزار کارمند غیرنظامی دارد. در فرانسه با وجود آنکه رئیس جمهور فرمانده کل قواست، همواره سیاست خارجی با تصمیمات رئیس رتش (Chef d'État-Major) شکل می‌گیرد. به راستی، میدان حتی جان خودش را فدای دیپلماسی تسلیم و باج دهی شما کرد. از پمپئو بپرسید که در واکنش به صحبتهای ظریف گفت: «ترور [شهادت] سلیمانی توسط دولت ما تأثیر گسترده‌ای بر ایران و خاورمیانه داشته است... اگر حرف مرا قبول ندارید از ظریف بپرسید»! همسویی شما با قاتلان سردار، شرم آور نیست؟! اما ظریف پاسخ نمیدهد اگر در جمهوری اسلامی، میدان حاکم است، و به قول ایشان بقیه هیچ اختیاری ندارند، (القای تشکیک در ساختار انتخاباتی کشور) چرا برای رسیدن به مقام و منصب و هیچ! این همه تشنه هستند؟ چرا اگر اختیاری ندارد ۸ سال است میزش را رها نمیکند و بلکه سودای ریاست جمهوری هم دارد؟ رئیس جمهوری که بیش از ۱ تریلیون تومان بودجه کشور را دارد، هیچ کاره است و سپاه که زیر ۵ درصد بودجه کشور را دارد همه کاره است؟ اگر چنین باشد، هنر بزرگی است. نوش جانش. اما آنچه او نگفت. در دستاوردهای قدرت نظامی برای منافع ملی و قدرت سیاسی و اقتصادی است. این مظلومیت بزرگ شهید سلیمانی و سپاه مقتدر ماست که خدماتش همچون نور خورشید انکار میشود. ‏بزرگترین نقیض گفته او، حضور او در عراق درست در روز پخش این فایل صوتی است! در بغدادی که تا سه سال پیش، هر گوشه اش از بمبگذاری خونین بود، او اکنون با کت و شلوار اتوکشیده قدم میزند. این خود واضح ترین خدمت میدان به دیپلماسی است. او نه تنها سایه جنگ را از ایران که از کشورهای همسایه نیز دور کرد. چه خدمتی بزرگتر از این؟! عراق، در صدر کشورهای مقصد تجاری و صادرات ایران است. بزرگترین خریدار از ایران. آیا این خدمت میدان به دیپلماسی نیست؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس