به گزارش مشرق، نادر توکلی، با بیان اینکه خدمات طب اورژانس هم در محیط خارج از بیمارستان و هم به شکل تخصصی در بیمارستان ارائه میشود، افزود: دو الگو در خدمات فوریتهای پزشکی در دنیا مرسوم است. یک الگو ارائه خدمات تخصصی در محیطی که فرد دچار حادثه شده که از آن به عنوان الگو فرانسوی آلمانی یاد میشود که البته نظامهای سلامت به این نقطه رسیدند که هزینههای اجرای این الگو بالا است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: بنابراین به سراغ الگوی دیگری رفتند و در الگوی جدید، افرادی تربیت شدند تا به عنوان تکنسینهای فوریتهای پزشکی مانند یک پرستار با حضور در صحنه حادثه، درمانهای اولیه را انجام دهند، شرایط بیمار را تثبیت کنند و بیمار را به اولین مرکز درمانی برسانند.
وی با اشاره به هزینه فایده مطلوب الگوی دوم، گفت: بر اساس همین الگو اورژانس ۱۱۵ در سال ۱۳۵۵ شروع به کار کرد اما به مرور زمان نیاز به خدمات اورژانس تخصصیتر شد. یعنی این نیاز به وجود آمد که افرادی برای ارائه خدمات تخصصی در اورژانس تربیت شوند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: بنابراین رشتهای به نام طب اورژانس ایجاد شد که متخصصین آن، حداقل دانستههای اکثر رشتههای تخصصی مانند جراحی، ارتوپدی، قلب، عفونی، اطفال، چشم و…، را در کنار هم داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
تماس نجاتبخش یک کودک با اورژانس+ صوت
وی با اشاره به عمر ۷۰ ساله طب اورژانس در دنیا، خاطر نشان کرد: دلیل شکل گیری این رشته تخصصی پاسخ به نیاز مردم بود.
توکلی با بیان اینکه رشته طب اورژانس از سال ۱۳۸۰ در ایران راه اندازی شده، افزود: متخصصین اورژانس علاوه بر اینکه بخش عمدهای از طبابت بالینی را انجام میدهند، وظیفه مدیریت اورژانس را نیز بر عهده دارند.
وی، مهارتهای ارتباطی و توان ایجاد روحیه همکاری و کار گروهی در کارکنان را به عنوان ویژگیهای یک متخصص طب اورژانس برشمرد و تاکید کرد: هدف این رشته تثبیت به موقع، اقدامات حیات بخش، ارائه خدمات تخصصی و در کنار اینها آرامش بخشیدن و احساس امنیت به بیمار است.
معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با بیان این مطلب که رشته طب اورژانس رشته حاکمیتی و بیمارستانی است، افزود: جا دارد یادی کنیم از شهدای سلامت در حوزه متخصصین طب اورژانس و تشکر ویژه از جامعه بزرگ متخصصین اورژانس که خدمات بسیار زیادی در دوران همه گیری کرونا به مردم ارائه دادند.
وی گفت: با توجه به اینکه بخشهای اورژانس جز بخشهای پر ریسک و پر خطر هستند، در ۱۵ ماه گذشته، حدود ۴۰ درصد متخصصین طب اورژانس مبتلا به کرونا شدند.
توکلی خاطرنشان کرد: متأسفانه این رشته مورد بی مهری است به دلیل اینکه سختی شغلی این رشته در نظر گرفته نشده و همین موضوع موجب شده علاقه و تمایل پزشکان به این رشته کم بشود. به طور قطع اگر با حمایت وزارت بهداشت، شرایط و امنیت شغلی بیشتری برای متخصصین طب اورژانس فراهم شود و طب اورژانس یکی از اولین انتخابها در آزمون دوره دستیاری خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
یکی از مهمترین درمانهای کرونا را بشناسید
وی یادآور شد: در کل کشور ثابت شده است که این رشته در کم کردن هزینههای کلی بیمارستانی و تعیین تکلیف بیماران در اورژانس، انجام خدمات و جراحی سرپایی و در نهایت خدمات به موقع و حیات بخش بسیار مؤثر است.
توکلی با بیان این موضوع که پایه راه اندازی رشته طب اورژانس در کل کشور دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده است، گفت: اولین مرکز در سال ۸۰ در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی شد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در پایان افزود: هم اکنون بالغ بر ۱۵۰۰ متخصص طب اورژانس در کشور داریم اما متأسفانه تعداد دانشجویان و دستیاران تخصصی در این کشور بسیار کم شده اند که علت آن عدم تمایل به این رشته است و در سه سال آینده شاهد کاهش تعداد قابل توجهی از متخصصین طب اورژانس خواهیم بود و اگر تمهیداتی در نظر گرفته نشود در آینده تهدید بسیار بزرگی برای نظام سلامت خواهد بود.