به گزارش مشرق، خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در کلاب سیاست ما در خصوص فرآیند اخذ رای در خارج از کشور اظهار داشت: در کانادا جمعیتی بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ هزار نفر وجود دارد که در سرتاسر این کشور حضور دارند البته تمرکز جمعیتی ایرانیان بیشتر در شهرهایی همچون ونکور و تورنتو است.
وی ادامه داد: از چند ماه قبل با دولت کانادا در خصوص برگزاری انتخابات صحبت کردیم آقای دکتر تختروانچی در نیویورک با نماینده دولت کانادا صحبتهایی کرد که آنها بعد از کلی گفتند ما از طریق مجاری رسمی پیگیری میکنیم.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: از طریق سفارت سوئیس نیز به عنوان حافظ منافع یادداشت دادیم از کانالهای رسمی و غیررسمی، سیاسی و... هم پیامهایی دادیم، اما متاسفانه دولت کانادا به رغم اینکه جمعیت عظیمی از ایرانیان در آنجا هستند، اما همه این درخواستها را بیپاسخ گذاشت و مسیر را هموار نکرد.
سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد: آن سالهایی هم که با کانادا و دولت قبلی آن کشور ارتباط داشتیم، اجازه نمیدادند که ما در شهرهای دیگر این کشور انتخابات برگزار کنیم در سال ۸۸ هرچه درخواست دادیم در شهرهای به غیر از اوتاوا انتخابات برگزار شود، دولت کانادا به هیچ وجه قبول نکرد و در نتیجه موفق نشدیم انتخابات را در شهرهای دیگر برگزار کنیم.
وی تصریح کرد: نمیشود در ۱۳۳ کشور دنیا انتخابات برگزار کنیم و در کشور آمریکا ۲۷ صندوق رای داشته باشیم در انگلیس نیز ۱۱ حوزه اخذ رای داشته باشیم و در کل اروپا هم صندوق داشته باشیم، اما در کانادا نخواسته باشیم انتخابات برگزار شود؛ طبیعی است که اینگونه نبوده است.
خطیبزاده با بیان اینکه ما شرمنده عزیزانمان در کانادا هستیم، گفت: من فکر نمیکنم که هیچ جمعی به اندازه ایرانیها در کانادا فرهیخته نباشد، اما بعضاً آن اتحادی که لازم است و میتوان به دولتهای محلی و فدرال فشار آورد، صورت نمیگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگرچه روابط سیاسی ایران و کانادا برقرار نیست، اما برای کارهای کنسولی باید از سوی دولت کانادا دسترسی داده شود ما دنبال کنسول غیرمقیم و افتخاری هم بودیم، اما دولت کانادا این امکان را وقیحانه از ایرانیان گرفت کار کنسولی، مدنی و برای دسترسی به خدمات جامعه است.
وی افزود: متاسفانه دولت کنونی کانادا و دولتهای قبلی سنگ بناهایی گذاشتند که اکنون دچار خدشههای جدی شدهایم ضمن اینکه صدای ایرانیان در کانادا توسط گروههایی بلند میشود که آن گروهها نمایندههای واقعی ایرانیان فرهیخته و درجه یک ما در آن کشور نیستند.
خطیبزاده یادآور شد: در انتخابات سال ۸۸ در حوزه کانادا کمتر از ۵ هزار رای داشتیم؛ دلیل آن هم این بود که مسافتها طولانی بود و پراکندگی بسیاری در کشور کانادا وجود دارد بنابراین اینطور نیست که چند صد هزار نفر از رای محروم شده باشند، اما حتما این مساله را باید به عنوان یک موضوع جدی در روابط ایران و کانادا پیگیری کنیم.