به گزارش مشرق، «رضا زبیب» دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک رشته توئیت به اقدامات انجام شده توسط این وزارتخانه پس از شیوع ویروس کرونا و رایزنیها و تلاشهای صورت گرفته در راستای خرید و واردات واکسن کرونا پرداخت.
وی نوشت: از روز اول انتشار کرونا، در وزارت خارجه با اهدای محدود ماسک به چین و سپس کار پر استرس انتقال دانشجویان ایرانی از ووهان به تهران درگیر شدیم. کرونا که وارد ایران شد، با اضطرابی چند ماهه پیگیر تامین امکاناتی شدیم که «نایاب» بود: کیت تشخیص، ماسک، ونتیلاتور، گان، دارو، مواداولیه و این کار تا تابستان ۱۳۹۹ در حد نوعی پل هوایی برای کمکها ادامه داشت تا با همت پژوهشگران، در این موارد خودکفا شدیم.
زیبب ادامه داد: گام دوم تلاش برای خرید واکسن و تمهید تولید ملی مشترک بود که از همان تابستان ۹۹ و به صورت موازی پیش رفت.
ببینید:
فیلم/ روحانی: کرونا غیرقابل درمان است
دستیار وزیر امور خارجه با ذکر این نکته که تامین تجهیزات و مواد اولیه برای تولید ملی، تا اردیبهشت امسال ادامه داشت، یادآور شد: سیاست عدم شرکت در آزمایش بالینی، پیش خرید را مشکل کرد، اما اولین خرید در حد کم از روسیه و بسته اهدایی چین، بهمن ۹۹ رسید. خرید از کوواکس نهایی شد، اما قابل اتکا نبود؛ چون متکی به تولید دیگران بود. تحریم هم انتقال پول را ۳ماه عقب انداخت.
لازم به ذکر است، براساس قرارداد امضا شده بین وزارت بهداشت ایران و صندوق سرمایه گذاریهای مستقیم روسیه درباره خرید دو میلیون دُز واکسن «اسپوتنیک وی» تاکنون ۹۲۰ هزار دزُ وارد ایران شده است.
بیشتر بخوانید:
پرتلفاتترین روز کرونا در روسیه
وی به خرید واکسن کرونا از هند و مشکلاتی که در این زمینه پیش آمد و عدم ارسال آن توسط هند هم پرداخت و با بیان اینکه واردات اندکی از هند انجام شد، اما ابتر ماند، اضافه کرد: قرارداد تولید مشترک با کوبا و روسیه امضا شد، اما دستیابی به محصول زمانبر بود، لذا واردات بیشتر و سریعتر حتی در بالاترین سطوح مانند سفر فروردین (وانگ یی) وزیر امور خارجه چین پیگیری شد.
* از ابتدای خرداد به صورت غیرمترقبه با مشکل روبرو شدیم
زبیب با ذکر این نکته که دریافت بستههای اهدایی دیگر از چین و واردات تدریجی اسپوتنیک و استرازنکا کمک کرد، اما نیاز کشور خیلی بیشتر بود، خاطرنشان کرد: رایزنی سیاسی موجب جهش واردات در اردیبهشت شد و آرامشی در جامعه ایجاد کرد. اما از ابتدای خرداد به صورت غیرمترقبه با مشکل روبرو شدیم. دوباره اضطراب و کوشش و...
وی ادامه داد: ۲۰ روز تلاش نتیجه داد و از هفته آخر خرداد ۲ محموله بزرگ (واکسن کرونا) وارد شد.
مدیرکل آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه یادآور شد: اکنون مسیر هموار شده و واکسن بیشتری وارد میشود، انشاءالله.
وی در پایان با بیان اینکه در کنار تولید پرافتخار داخلی، تا اعلام کفایت وزارت بهداشت، واردات بیشتر و سریعتر در دست پیگیری است، اظهار داشت: تلاش همکاران در وزارت خارجه و سفارتخانهها که با سکوت کار کردند و همراهی وزارت بهداشت و بانک مرکزی ستودنی بود.
زبیب در پایان افزود: میتوان انتظار بهتر داشت اما موانع، به ویژه جنایت تحریم را باید در ارزیابی لحاظ کرد.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ۳۱ خرداد ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره اینکه با توجه به تولید واکسن کرونا در داخل کشور آیا احتمال دارد ایران از خارج از کشور واکسن وارد نکند؟ گفت: وزارت خارجه در موضوع واکسن از روز اول با سابقه بسیار درخشانی به یاری وزارت بهداشت شتافت و سعی کرد تا جایی که ممکن بوده نیازهای مردم را تامین کند. کمتر واکسنی وارد ایران شده که وزارت امور خارجه از پیشنهاد و گفتوگو، مذاکره و انتقال پول و واردات آن نقش نداشته باشد.
خطیبزاده افزود: وزارت خارجه، شخص وزیر و معاونان و مدیران این وزارتخانه در حوزههای مختلف در این موضوع مبتکرانه و کنشگرانه عمل کرده و تا روزی دستورالعمل تغییر نکند ادامه مییابد. هفته گذشته محمولهای از چین وارد شد و این هفته هم در دستورکار است. خوشحالیم که واکسن ایرانی و واکسن مشترک ایران و کوبا وارد چرخه سلامت در ایران شده است. فکر نمیکنم واکسنها تولید داخل تمامی نیازهای داخلی را تامین کند.
لازم به ذکر است «سید رسول مهاجر» معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیز چندی پیش در گفتوگویی با تشریح تلاشهای این وزارتخانه برای واردات واکسن کرونا گفت که این مسیر ادامه دارد و باز هم واکسن وارد کشور خواهد شد.