به گزارش مشرق، «رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران گفته دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا آماده است هر گاه ایران برای ادامه مذاکرات هستهای به وین بازگشت به این گفتوگوها بازگردد.
رابرت مالی که با شبکه خبری «سی.ان.ان» مصاحبه میکرد اضافه کرد آمریکا معتقد است هنوز برای مذاکره بر سر بازگشت مجدد به برجام زمان وجود دارد.
اظهارات مالی در شرایطی مطرح شده که بحث زمان بازگشت طرفها به هفتمین دور مذاکرات هستهای در وین به سوژهای داغ در محافل رسانهای و کارشناسی تبدیل شده است.
شب گذشته وبگاه شبکه خبری بلومبرگ به نقل از منابع غربی مدعی شد مذاکرات هستهای میان قدرتهای جهانی و ایران بعید است تا قبل از روی کار آمدن رئیسجمهور جدید ایران در ماه آینده میلادی برگزار شود.
این رسانه آمریکایی به نقل از دو مقام مطلع از زمانبندی مذاکرات هستهای نوشته انتظار میرود هفتمین دور مذاکرات وین اواسط ماه آگوست برگزار شود.
یک منبع اروپایی دیگر که خواسته گمنام باقی بماند هم در گفتوگو با بلومبرگ گفته انتظار میرود تهران تنها بعد از تحلیف آیتالله «ابراهیم رئیسی» به عنوان رئیسجمهور بعدی ایران آماده از سرگیری گفتوگوها باشد.
این، جدیدترین برآورد درباره زمان آغاز هفتمین دور مذاکراتی است که از چند ماه پیش برای مشخص کردن وضعیت اجرای توافق هستهای برجام در شهر وین برگزار شده است.
برآورد جدید، بازه زمانیای را که «میخائیل اولیانوف»، دیپلمات ارشد روسیه درباره زمان احتمالی آغاز دور هفتم مذاکرات وین طرح کرده بود چند هفته به عقب انداخت.
اولیانوف در آن مصاحبه با روزنامه «کامرسنت» که متن انگلیسی آن یکشنبه منتشر شده تصریح کرده بود که این گفتوگوها زودتر از ۱۰ روز دیگر آغاز نخواهند شد. برآورد جدیدی که بلومبرگ ارائه کرده به معنی آن است که انتظار میرود این گفتوگوها اواسط ماه آگوست برگزار شوند. (۱۵ آگوست با روز ۲۴ مرداد در تقویم شمسی مصادف است.)
اولیانوف در پاسخ به سوالی درباره اینکه مذاکرات برجامی در وین چه زمانی آغاز میشود گفت: «تا امروز، هیچکس از جمله ایرانیها پاسخی برای این سوال ندارد.»
اولیانوف در ادامه گفت: «قابل درک است. ایران به تازگی رئیسجمهور ایجاد کرده و تیم جدیدی قرار است روی کار بیایند. آنها برای در دست گرفتن امور به زمان نیاز دارند.»
وی اضافه کرد: «نظر ما این است که مذاکرات هر چه زودتر آغاز شوند بهتر است. من فکر میکنم گفتوگوها زودتر از ده روز دیگر شروع نمیشوند، شاید هم دیرتر از این موعد.»
توییت جدید رابرت مالی
رابرت مالی همچنین طی پیامی در توییتر شامگاه چهارشنبه نوشت: «در همان حال که مایل به توسل به دیپلماسی برای حرکت در مسیر بازگشت دوجانبه به برجام هستیم، تردیدی برای دفاع از شهروندانمان و افشای تخلفات حقوق بشری ایران به خود راه نخواهیم داد.»
وزارت دادگستری آمریکا به تازگی در بیانیهای مدعی شده «اف.بیآی» تلاش جمهوری اسلامی ایران برای ربودن «یک فعال» را در خاک آمریکا خنثی کرده است. تهران، این ادعای واشنگتن را «مضحک» خوانده و آن را در راستای تلاش واشنگتن برای «احیای ناامیدانه مهرههای سوخته و بیارزش شده خود» توصیف کرده است.
تحلیلگران، تلاشهای آمریکا برای فشار بر ایران در حوزههای غیرهستهای را بخشی از تاکتیک قدیمی این کشور موسوم به «سیاست چماق و هویج» برای وادار کردن تهران به عقبنشینی از مقاومت در برابر سیاستهای آمریکا میدانند.
تحلیلگران و اندیشمندان متخصص در امور ایران در آمریکا از سالها پیش تأکید کردهاند هر گونه راهبرد در قبال ایران بایستی متشکل از فشار از یک سو (چماق) و ترغیب به اعطای امتیاز در صورت تغییر رفتار (هویج) از سوی دیگر استوار باشد. به باور این گروه، اعمال فشار میتواند تهران را تغییر رفتار و روی آوردن به همکاری با واشنگتن ترغیب کند.