به گزارش مشرق، در کنار مشکلات داخلی، حالا این روزها کیف پولها و پلتفرمهای مشهور بینالمللی جهان هم بهخاطر تحریمها و قوانین FATF تبدیل به خطری جدید برای کاربران ایرانی شدهاند.
فشارهای پیاپی بر بایننس سرانجام کار خود را کرد و این پلتفرم مشهور رمزارز هم تسلیم همکاری با سایفرتریس برای مقابله با کاربران ایرانی شده است.
بیشتر بخوانید:
صرفه جویی ۵۷۰ مگاواتی برق با کشف رمز ارزهای غیر مجاز
این مؤسسه اعلام کرده است که تاکنون حدود ۴.۵ میلیون آدرس بیتکوین کاربران ایرانی را شناسایی کرده است و همچنین از شناسایی ۷۵ هزار آیپی ایرانی فهرستی تهیه کرده و آن را در اختیار مقامات آمریکایی قرار داده است.
به ادعای این مؤسسه استفاده از VPN یا VPS نمیتواند رد ایرانیها را گم کند. براساس مفاد سند همکاری بایننس با مؤسسه سایفرتریس، بایننس نهتنها میتواند حسابهای کاربران ایرانی را مسدود کند، بلکه میتواند علیه آنها شکایت هم تنظیم کند.
با روی کار آمدن دولت جو بایدن موج جدیدی از تحریمها در حوزههای مختلف علیه ایران وضع شده که حوزه رمزارزها هم یکی از آنهاست.
همهچیز زیر سر سایفرتریس
در توضیحات ارائه شده درخصوص کار شرکت سایفرتریس (CipherTrace) آمده است: «سایفرتریس برای توسعه ردیابی و امنیت بلاکچین ایجاد شده است.» بهنظر میرسد که وظیفه اصلی آنها ردیابی ارزهای دیجیتال باشد. کمااینکه تلاشهای آنها برای ردیابی یکی از محرمانهترین ارزهای دیجیتال جهان جواب داده است.
رمزارزی که در «دارکنت» بهصورت نفر به نفر معامله میشود و این موضوع باعث شده بود تا خزانهداری آمریکا برای هر کسی که بتواند «مونه رو» را ردیابی کند، جایزهای ۶۲۵هزار دلاری تعیین کند! به این ترتیب معاملات رمز ارز «مونهرو» که ارزش تقریبی آن دیروز بیش از ۱۹۵دلار بود، از چندی پیش با تلاشهای صورتگرفته توسط شرکت سایفرتریس قابل ردیابی شد.
درحالیکه بیتکوین هنوز هم یکی از مهمترین رمزارزهای مورد استفاده در دارک نت محسوب میشود، استفاده از حریم خصوصی کوینهایی مانند مونهرو با افزایش روبهرو شده بود. عدمموفقیت مراجع قضایی و قانونی در ردیابی مونهرو به فرصتی برای شرکتهای فناوری تبدیل شد.
بایننس؛ مشهور و دور از دسترس
بهطور حتم بارها نام این صرافی ارزهای دیجیتال را شنیده و خواندهاید. بایننس یک صرافی مخصوص ارزهای دیجیتال بوده که دفتر مرکزی آن در جزایر سیشل قرار دارد و در ژوئیه سال۲۰۱۷تاسیس شده است. این روزها و با محدود شدن فعالیت در حوزه ارزهای دیجیتال در دنیا، بایننس هم زیر فشار قرار گرفته و عملکردش در برخی کشورها مانند آمریکا و انگلستان بسیار محدودتر شده است. این صرافی همواره تلاش کرده است تا برای حفظ بقای خود، با دولتهای مختلف همکاری داشته باشد و همین امر میتواند یک نگرانی بزرگ برای ایرانیهایی که ارزهای دیجیتال خود را در کیف پول این صرافی ذخیره کردهاند بههمراه داشته باشد؛
ضمن اینکه با این وضعیت شاید تمامی کیفهای پول دیجیتال بینالمللی برای ایرانیها ناامن باشد و بهدلیل طرح موضوع تحریمهای آمریکا، موانعی در سر راه برداشت یا انتقال برای کسانی که با آدرسهای IP ایران اقدام به معاملات خود در این کیف پولها میکنند، بهوجود آید. حتی موضوع بستهشدن حسابها نیز در این میان میتواند درنظر گرفته شود.
تحقیقات مفصل سایفرتریس درباره ایران
تحقیقات صورت گرفته توسط شرکت سایفرتریس درخصوص تحریمهای وضع شده علیه ایران نشان میدهد که بیش از ۷۲هزار آدرس IP «منحصر به فرد» ایرانی با بیش از ۴میلیون و ۵۰۰هزار آدرس «منحصر به فرد» بیتکوین مرتبط شده است. به گزارش وبسایت کراودفایند اینسایدر، سایفرتریس گزارش میدهد که این آدرسهای IP ایرانی ممکن است در معاملات ارزهای دیجیتال بهصورت مستقیم نقش داشته باشند یا برای پرسوجو از بلاکچین برای تأیید وجوه در آدرسهای مدنظر استفاده شدهاند.
سایفرتریس همچنین اعلام کرد که بسیاری از آدرسهای بیتکوین با چندین IP مختلف ایرانی مرتبط شدهاند که احتمالا نشاندهنده استفاده از کیف پولها از طریق تلفن همراه با چندین منبع اینترنتی است. سایفرتریس همچنین به این موضوع اشاره کرد که آدرسهای IP در دستگاههای تلفن همراه توسط اپراتورها بهطور مداوم با شروع ارسال دیتاهای جدید عضو میشوند. این شرکت بلاکچین خاطرنشان کرد که این آدرسهای IP بهطور مستقیم در بلاکچین قابل مشاهده نیستند.
این بدان معناست که بانکها، مشاغل خدمات پول یا صرافیهای دیجیتال بهطور مستقیم ارتباط بین آدرس بیتکوین و کاربران در یک کشور تحریمشده را مشاهده نمیکنند. این شرکت فناوری همچنین به این نکته اشاره کرد که شهروندان ایرانی اقدام به استخراج بیتکوین میکنند؛ زیرا این کشور دارای برق مقرون بهصرفه برای عملیات استخراج ارزهای دیجیتال است. ارزهای دیجیتال استخراجشده از طریق بازار بینالمللی قابل فروش و انتقال است و معمولا اگر با عدمبررسی آدرس IP روبهرو باشد، مشخص نخواهد بود که این ارزهای استخراجشده از کدام قسمت از جهان آمدهاند.
در گزارش این شرکت همچنین خاطرنشان شده است که شبکه اجرای جرایم مالی ایالاتمتحده (FinCEN) اعلام کرده است که ممکن است مؤسسات بخواهند دفترچههای بلاکچین یا دفتر کل اشتراکی (DLT) را برای فعالیتهایی که ممکن است در ایران منشأ داشته یا خاتمه یافته باشد، بررسی کنند.
در ادامه این گزارش آمده است: «دادههای IP باید تمام استراتژیهای کاهش خطر تحریمها را تأمین کند تا اطمینان حاصل شود که شما بهعنوان یک مؤسسه مالی با کشورهای تحریمشده معاملاتی را انجام نمیدهید. درحالیکه متداولترین روش برای درج دادههای IP جمعآوری آن در ورود مشتری برای شناسایی اشخاص خارجی است که به مؤسسهای دسترسی پیدا میکنند، اما این روش برای تشخیص معاملات از حوزههای مجاز کافی نیست و بیشتر توسط ویپیانها بهراحتی خنثی میشود.»
در تکمیل استراتژی تحریم، این دادههای IP اضافی جمعآوری شده از بلاکچین به مؤسسات مالی در اطمینان از نمای دقیقتر جغرافیایی که مشتریان در آن تعامل میکنند، کمک خواهد کرد.
بایننس تحت قوانین FATF
سایفر تریس ادعا میکند که چندین میلیون پایگاه داده IP در سراسر کشورهای تحریمشده بهوسیله آمریکا ازجمله کرهشمالی، سوریه و ایران بهدست آورده است. به گزارش وبسایت بیتکوین، تحریمهای ایالات متحده بهطور کلی صادرات کالا، خدمات یا فناوری به ایران را ممنوع کرده است. اگر مؤسسههای مالی ازجمله صرافیها، پرداخت را برای یک فرد یا یک شرکت در ایران تسهیل کنند، این مؤسسات برخلاف مقررات، عمل کردهاند.
چندی پیش صرافی دیجیتال بایننس اعلام کرد که سیستم «تراولر» شرکت سایفر تریس را بهعنوان بخشی از تلاشهای انطباق خود مستقر کرده است. تراولر (Traveller) نخستین سیستمی است که برای مبادلات طراحی شده است تا مطابق با قانون سفر یعنی قانونی که میگوید در تمامی اشکال انتقال وجه، کلیه مؤسسات مالی نیاز به انتقال اطلاعات کامل به مؤسسه مالی بعدی دارند، باشد. بدینترتیب بهگفته بایننس آنها با کمک سایفر تریس به آسانی قادر به جاری کردن قوانین تراولر FATF خواهند بود.
براساس برخی گزارشها، این ابزار موجب دلگرمی رگولاتورهایی میشوند که هماکنون در حال بررسی فعالیتهای تبادل رمزارزها در سراسر جهان هستند. این اعلامیه پس از آن صورت میگیرد که بایننس با چندین هشدار از سوی نهادهای نظارتی در چندین کشور مواجه شده بود. بهعنوان نمونه سازمان نظارت بر ارزهای دیجیتال ژاپن (FSA)، چندی پیش به بایننس هشدار داده بود.
منبع: همشهری