به گزارش مشرق، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس در پاسخ به سوال سید مجتبی محفوظی که «چرا این وزارتخانه توجهی به محتوای سریالهای خانگی نمیکند؟»، گفت: سریالهای خانگی از زاویههای مختلفی دارای فرصتها و مخاطراتی هستند.
بیشتر بخوانید:
گسترش فساد شبکه نمایش خانگی با کوتاهی مسئولین
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس در پاسخ به سوال سید مجتبی محفوظی که «چرا این وزارتخانه توجهی به محتوای سریالهای خانگی نمیکند؟»، گفت: سریالهای خانگی از زاویههای مختلفی دارای فرصتها و مخاطراتی هستند.
وی بیان کرد: فرصتهایی که سریالهای خانگی دارند در فضای اقتصاد فرهنگ و هنر اهمیت دارد و باید گفت که بخش قابل توجهی از اقتصاد فرهنگ و هنر مربوط به سریالهای خانگی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: آمریکا به طور میانگین سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار از ساخت سریالهای خانگی درآمد کسب میکند و ترکیه هم پس از آمریکا بزرگترین تولیدکننده سریالهای خانگی و تلویزیونی است که ۱۵۰ سریال ترکی به بیش از ۱۰۰ کشور جهان صادر کرده است.
بیشتر بخوانید:
آیا سانسور سکانس غیراخلاقی «زخم کاری» ضروری بود؟
صالحی ادامه داد: سریالهای خانگی هم از منظر اقتصادی و هم فرهنگی جایگاه مهمی در جهان پیدا کردهاند و کشور ما هم نمیتواند هم از نظر اقتصادی و هم فرهنگی نسبت به این مسئله بیتوجه باشد و اگر ما نتوانیم در این زمینه تولید داخلی داشته باشیم، مصرفکننده روزافزون تولیدات غربی و منطقهای خواهیم شد.
وی افزود: همچنین شرایط کرونایی و قرنطینه ایجاب میکرد که مردم بیشتر در خانه بمانند و در این شرایط بحث سریالهای خانگی اهمیت مضاعفی پیدا کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در کنار فرصتها باید نگاه آسیبشناسانهای به سریالهای خانگی هم داشته باشیم، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این دو نگاه را درباره سریالهای خانگی با هم پیش برد تا هم از فرصتهای آن استفاده و هم به تهدیدات و مخاطرات آن توجه شود.
صالحی با اشاره به مخاطراتی که ممکن است از طریق سریالهای خانگی وجود داشته باشد، گفت: مخاطره اصلی که در فضای سریالهای خانگی میتواند مطرح باشد ضعف در مضامین و محتوای سریالها است و ممکن است که مضامین این سریالها سطحی و نابهنجاریهایی داشته باشد و از مقررات اخلاقی، دینی، سیاسی و اجتماعی عبور کرده باشد.
وی ادامه داد: توجه به حقوق مصرفکنندگان هم یکی از مسائل مهمی است که ممکن است در آن مخاطرهای به وجود آید و اگر سریالی کشش و محتوای خوبی نداشته باشد، حقوق مصرفکننده ضایع میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: اقتصاد سریالسازی هم مسئلهای مهم است و منابع مالی سریالسازی باید کاملاً شفاف و با اطمینان نسبی باشد و ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقداماتی را انجام دادیم و حتی آئیننامهای را در این باره به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه کردیم تا در جاهایی که لازم است، مقرراتی در نظر گرفته شود.
صالحی با اشاره به اینکه شورای پروانه ساخت و شورای پروانه نمایش در حوزه شبکه نمایش خانگی وجود دارد، گفت: هر فیلمنامهای که بخواهد پروانه ساخت بگیرد، ابتدا باید طرح اولیه آن در این شوراها به تصویب برسد و ما اقداماتی را انجام دادیم تا این الزام ایجاد شود که فیلمنامه کامل یک سریال در همان ابتدا به شورای پروانه ساخت ارائه شود.
وی متذکر شد: این در حالی است که در گذشته فقط حلقه اول سریال به شورای پروانه نمایش ارائه میشد، اما الان باید تعداد زیادی از حلقههای یک سریال به شورای پروانه نمایش ارائه شود تا بتواند مجوز دریافت کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: همچنین برای شفافیت در بخشهای مالی فیلمها و سریالهایی که پروانه ساخت میگیرند، ابتدا باید یک خوداظهاری مالی داشته باشند و همچنین باید پروانه مالکیت را بگیرند که مشخص شود مالکان آن چه کسانی هستند.
صالحی بیان کرد: ما آئیننامهای را در این زمینه تهیه و به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه کردهایم که اگر تصویب شود، اطمینان بیشتری حاصل میشود تا از فرصتهای سریالهای خانگی استفاده شود و تهدیدات و مخاطرات آن کاهش یابد.
وی با بیان اینکه شورایی که بر محتوای فیلمها و سریالها نظارت میکند باید فراقوهای باشد، گفت: بنده معتقدم که در کنار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید مسئولانی از سازمان صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه علمیه قم و نمایندگانی از کمیسیون فرهنگی مجلس حضور داشته باشند و باید یک شورای فرا قوهای جهت نظارت بر این سریالها وجود داشته باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: به دلیل سرمایه زیادی که از سریالهای خانگی به دست میآید، باید حتماً منابع مالی هر سریال شفاف باشد تا مصادیقی از پولشویی را نداشته باشیم.
صالحی با بیان اینکه دهه موجود و دهه آینده متکی بر تصویر است، گفت: اقتصاد فرهنگ و هنر و همچنین هویت و دیپلماسی کشورها وابسته به سریالهایی است که میسازند و کشورها نفوذ و دیپلماسی فرهنگی خود را از طریق سریالهایی که میسازند، پیش میبرند.
وی گفت: اگر ما میخواهیم دیپلماسی دفاعی در برابر مصرف سریالهای بیگانه و دیپلماسی تهاجمی برای صدور ارزشهای انقلاب داشته باشیم، نیازمند یک سیاستگذاری راهبردی در حوزه سریال و نمایش خانگی هستیم.
محفوظی: سریالهای خانگی ضد دین و فرهنگ اسلامی است
در ادامه جلسه، سید مجتبی محفوظی در تشریح سوال خود گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید به دنبال فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد اما بعضاً سریالها و فیلمهایی در شبکه نمایش خانگی اکران میشود که پر زرق و برق است و در آن روابط نامشروع، اشاعه فحشا، خشونت، خیانت، جنایت و ترویج فرهنگ غربی دیده میشود که پیام این سریالها ضد دین و فرهنگ اسلامی است.
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی افزود: ما نباید مسئله فرهنگ را دستکم بگیریم و متأسفانه امروز دشمنان از فرهنگ برای ضربه زدن به ما استفاده میکنند و ما نباید فقط به دلیل مباحث اقتصادی، فرهنگ خود را زیر سوال ببریم و به دنبال آن باشیم که مانند کشوری چون ترکیه سریالسازی کنیم.
وی گفت: امیدوارم در دولت جدید برای فرهنگ و ارشاد اسلامی یک برنامه متقن وجود داشته باشد چرا که هشت سال است که مسائلی چون امر به معروف و نهی از منکر و حجاب و عفاف تعطیل شده و باید در دولت آینده پیگیری شود.