شالیکار می‌کارد و دلال درو می‌کند/قصه پرغصه هر سال برنجکاران شمال

کشاورزان و شالیکاران عاشقانه برنج می‌کارند اما هنوز پایشان به مزرعه برای برداشت نرسیده، دلالان و واسطه‌ها دسترنج آنها را درو می‌کنند و سودها را به جیب می‌زنند.

به گزارش مشرق، قصه برنج با رنج و سختی عجین شده، کشاورز هر سال می‌کارد و پایان فصل برداشت، هزینه‌های داشت، کاشت و برداشت را سبک و سنگین می‌کند، خودش می‌ماند و مزرعه‌ای که هر سال وجب‌به‌وجب از مساحت آن کم می‌شود.

شالی‌کوبی‌ها ساز خود را می‌زنند و هزینه‌های بالای تبدیل شلتوک به برنج برای شالی‌کار سنگین است، دلالان مرتب سرک می‌کشند و در کمین هستند تا زودتر از همه برنج را از دست شالی‌کار خارج کنند و با یک تلفن و مکالمه ساده، سودهای چند برابری به جیب می‌زنند.

قصه شالی و شالی‌کار همیشه یک سر برد و سوی دیگر باخت دارد و بازنده همیشگی این داستان، کشاورز و شالی‌کار است که در تقابل دلال و مافیای واردات، چاره‌ای جز فروش زمین ندارد.

شالیکار می‌کارد و دلال درو می‌کند/قصه پرغصه هر سال برنجکاران شمال

کربلایی حسن که با هزار زحمت زمین شالیزاری آبا و اجدادی را حفظ کرده و دورتادور مزرعه‌اش را ویلا محاصره کرده، می‌گوید: در گذشته‌های نه‌چندان دور همسایه کناری مزرعه، مزرعه‌داری بود که فصل شالی‌کاری باهم تا زانو در زمین فرومی‌رفتیم و برای تهیه برنج، تلاش می‌کردیم.

امروز همسایه شالیکاران خوش نشینانی هستند که هرازگاهی برای گرفتن عکس سلفی به کنار مزرعه می آیند و هربار عنوان می‌کنند حاجی هر وقت زمینت را می‌فروشی، ما خریدار هستیم

وی ادامه می‌دهد: امروز همسایه من خوش‌نشینانی هستند که هرازگاهی برای گرفتن عکس سلفی به کنار مزرعه می‌آیند و هر بار عنوان می‌کنند حاجی هر وقت زمینت را می‌فروشی، ما خریدار هستیم.

نگرانی از بالا رفتن قیمت نهاده‌ها، کود و سم، هزینه‌های کارگری و برداشت محصول و از همه مهم‌تر، نرخ بالای تبدیل شلتوک به برنج، دغدغه او و دیگر شالی‌کاران است.

این شالی‌کار مازندرانی می‌گوید: درست موقعی که برای برداشت محصول آماده می‌شویم، برنج وارد می‌شود و این کار، کمر کشاورز را می‌شکند.

شالیکوبی داران چه می‌گویند

شالی‌کوبی داران نیز حرف خود را می‌زنند و افزایش هزینه قطعات و دستمزد را ازجمله دغدغه‌ها مطرح می‌کنند. احمد کبیری شالی‌کوبی دار فریدون‌کناری در این زمینه می‌گوید: افزایش چند برابری بهای قطعات دستگاه‌هایی که در شالی‌کوبی‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد و همچنین رشد دو برابری دستمزد کارگران نسبت به سال گذشته، هزینه‌ها را مضاعف رشد داده است.

وی با بیان اینکه هزینه‌های شالی‌کوبی‌ها دو برابر شده است، گفت: قیمت برنج پایین و حدود ۳۰ هزار تومان است و این مسئله کشاورزان را برای فروش دچار تردید کرده است و تجار نیز برنج را به بهانه گرانی از کشاورزان خریداری نمی‌کنند و اگر کشاورز برنج خود را نفروشد بر فعالیت و اقتصاد شالی‌کوبی‌ها تأثیر دارد زیرا کشاورز و شالی‌کوبی‌ها مکمل یکدیگر هستند.

وی گفت: متأسفانه رسمی در میان کشاورزان باب شده و آن این است که تا زمانی که برنج خود را بفروش نرسانند کارمزد شالی‌کوبی‌ها را پرداخت نمی‌کنند و شالی‌کوبی‌ها باید از جیب خود هزینه‌هایی سرسام‌آور فعالیت را پرداخت کنند.

شالیکار می‌کارد و دلال درو می‌کند/قصه پرغصه هر سال برنجکاران شمال

عملکرد تولید برنج بهتر از پارسال است

علی‌محمد رمضانی مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه برداشت برنج در دست انجام بوده و محصول ازنظر عملکرد نسبت به سال قبل بهتر است، افزود: تاکنون برداشت عالی بوده و افرادی که برای تبدیل برنج می‌روند نیز رضایت دارند.

وی افزود: برخی کشاورزان بین ۶۰ تا ۶۵ درصد برنج سفید از تبدیل شلتوک گرفته‌اند، گفت: این به آن معناست که ۶۰ تا ۶۵ درصد برنج تجاری است و مابقی برای مصرف مناسب بوده اما تجاری محسوب نمی‌شود و ممکن است نیم دانه باشد.

رمضانی با اظهار اینکه برداشت محصول در سطح حدود چهار هزار و ۸۰۰ هکتار از مزارع برداشت‌شده است، افزود: از این میزان ۶۲ هکتار به‌صورت سنتی و بقیه مکانیزه برداشت‌شده است.

شالیکار می‌کارد و دلال درو می‌کند/قصه پرغصه هر سال برنجکاران شمال

رمضانی درباره ضایعات برنج با بیان اینکه هنگام برداشت ضایعات نداریم، گفت: اوایل برداشت مکانیزه کشاورزان اطلاعات دقیقی نداشتند و قبل از ساعت ۹ صبح برداشت می‌کردند که آن موقع ریزش زیاد بود و اکنون کشاورزان به این دانش رسیدند که زمان مناسب برداشت ساعت ۱۰ صبح است تا برداشت انجام شود.

مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران، ریزش ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم برنج در فرایند برداشت را امری طبیعی و عادی دانست.

وی به دغدغه‌های کشاورزان اشاره و اضافه کرد: کشاورزان از هزینه‌های بالای شالی‌کوبی‌ها گلایه دارند و این درحالی‌که شالی‌کوبی‌ها زیر نظر جهاد کشاورزی نیستند.

وی قیمت تبدیل شلتوک به برنج را به ازای هر کیلوگرم در کارخانه‌های مدرن ۸۳۰ تومان و کارخانه‌های سنتی بیش از ۷۰۰ تومان ذکر کرد و گفت: قرار نیست تمام هزینه‌های شالی‌کوبی‌ها را کشاورز تأمین کند و از سوی دیگر برنج، خرید تضمینی ندارد.

وی با بیان اینکه بازار برنج‌های پر محصول مانند ندا، نعمت، فجر و غیره بهتر از برنج‌های وارداتی است، گفت: دغدغه بالا رفتن قیمت نهاده‌ها از یک‌سو و هزینه‌های بالای تبدیل از سوی دیگر کشاورزان را رنج می‌دهد.

واردات برنج دغدغه کشاورزان است

وی با عنوان اینکه قیمت‌گذاری مناسب برای تبدیل برنج باید صورت گیرد، واردات برنج را از دیگر دغدغه‌های کشاورزان بیان کرد و گفت: موقع برداشت برنج شاهد واردات هستیم.

رمضانی با بیان اینکه برخی از واردکنندگان مدعی آن هستند که دغدغه دهک ۵ و ۶ جامعه را دارند، افزود: این در حالی است که طی یک دهه گذشته اگر بررسی کنیم، میزان افزایش قیمت برنج خارجی بیش از برنج داخلی بوده است.

شالیکار می‌کارد و دلال درو می‌کند/قصه پرغصه هر سال برنجکاران شمال

مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه مردم حتی بی‌کیفیت‌ترین برنج داخلی را به برنج‌های وارداتی ترجیح می‌دهند، گفت: متأسفانه واردات بی‌رویه و بی‌هنگام است و میزان واردات را دقیق اعلام نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه متولی تولید برنج ما هستیم و در بهترین ایام سال فروردین و اردیبهشت که مردم به تفریح می‌روند، کشاورز وارد زمین شالی برای کشت و کار می‌شود و در گل‌ولای فرو می‌رود، گفت: از سوی دیگر در ماه‌های مرداد و شهریور که دیگران برای تفریح به ساحل و لب آب می‌روند، کشاورز در گرمای سوزان به برداشت برنج می‌پردازد.

رمضانی با عنوان اینکه غیر از مازندران و گیلان ۱۶ استان دیگر برنج‌خیز هستند، گفت: سرانه مصرف برنج هر ایرانی ۳۳ کیلوگرم در سال است و باید میزان نیاز به واردات ارزیابی و بررسی شود.

وی با اظهار اینکه مازندران ۴۴ درصد برنج کشور را تأمین می‌کند، گفت: واردات برنج باید مدیریت شود و طی چند سال گذشته با پیگیری‌های مجمع نمایندگان و مسئولان، اندکی واردات مهارشده است.

بنابراین گزارش، ۲۱۵ هزار هکتار از شالیزارهای برنج امسال به زیر کشت شالی رفت و برداشت برنج از دو هفته قبل در استان آغازشده است.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
    11 7
    شالیکار برای نفع خود ملتی را به خاک سیاه نشانده است. بابا بفهمید. اقلیم ایران جای برنجکاری نیست.
  • IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
    10 6
    واقعا منتهای بیشرفیه این حرف . از یکطرف برنج ایرانی بین 30 تا 50 هزار تومن کیلویی قیمت داره . از اونطرف اینجا گفته نباید واردات برنج داشته باشیم . باشه واردات رو هم قطع کنن تا تو بشی یکه تاز میدون و برنج رو برسونی به کیلویی 200 هزار چطوره ؟ عین بحث حمایت از تولیدات وسایل خانگی که با قطع واردات و انحصاری کردن بازار قیمتشون ظرف یکسال شد 20 برابر . پدر مردم دراومد همه به فقر و گرسنگی افتادن با این سیاستهای فشار و فقط تورم . مرده شور این 8 سال بنفش رو ببرن که سفره مردم رو خاکستر کرد
    • علی IR ۱۴:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
      6 1
      فحش دادن کار راحت یه داداش میانگین کل در آمد یک کشاورز از یک هکتار زمین به قیمت پارسال ۸۰ میلیون تومنه از این مقدار یک سومش هزینه اجاره زمین یا در صورتی که زمین از خودت باشه هزینه آب باید کشاورز بده یعنی ۲۵ میلیون. متوسط هزینه آماده سازی کاشت و داشت و برداشت هکتاری۱۵میلیون تومن حداقل. الان کشاورز با ۴۰ ملیون باقیمانده باید هزینه کشت پاییزه قسط بانک کشاورزی و هزینه زندگی بده تا خرداد سال بعد شما حالا بیا فحش نثار کشاورز کن.
    • IR ۰۵:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      0 0
      قیمت جهانی برنج بسته به کیفیت بین 0.4 دهم دلار در هر کیلو تا 0.47 دلار متغیر است . حالا شما این قیمت جهانی را با قیمت داخلی هر کیلو 40 هزار تومان مقایسه کنید متوجه خواهید شد برنج تولید داخلی در هر کیلو 1.5 دلار تقریبا پای مصرف کننده می افتد .با این حساب متوجه خواهید شد برنج تولید داخل تقریبا 3 برابر قیمت بهترین برنج دنیا به دست مردم بیچاره ما میرسه البته این موضوع را حساب کنید که قیمت انرژی ،حمل و نقل و کارگر در ایران بسیار پایین تر از دیگر نقاط دنیاست
    • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      0 0
      با سلام برادر مدیریت نمیکنند یعنی دولت متولی و مسوول هست اگر دولت خودش دلاله که هیچ و اگر مسووله مدیریت کنه افراد فاسد رو با درستکار جایگزین کنه بخش خصوصی فاسد حذف و دولت مستقیم کار رو دست بگیره چطور زمان جنگ همه ارزاق به مردم میرسید الان چه اتفاقی افتاده اصلا چه ربطی به دلار داره تهاتر کنند در آخر چرا ارزاق در بازار موجود نباشه دولت باید لیست تمام انبارهای بخش خصوصی رو داشته باشه اینها ارزاق متعلق به شخص نیست که احتکار بشه متعلق به تمام مردمه و دولت موظفه لازم بود یارانه روش بذاره اونهم مستقیم به مردم مصرف کننده و کشاورز تولیید کننده نه اینکه فردی دلال دلار نبوده را بگیره به قیمت ارزان و خروجی کار هم نبود و گرانی اجناس باشه به امید اینکه این موارد درست بشه و فقط شاهد صحبت مسولین در تلویزیون نباشیم
  • IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
    2 0
    همین چیزها است که می‌خوان اینترنت رو فیلتر کنند
    • IR ۰۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      0 0
      تو هم یا دنبال نون آب خودت هستی یا اسیر جهالت
  • IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
    6 0
    دلال بازی پدر مردم درآورده.....
  • IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
    5 3
    در هشت سال سلطنت بنفشهای پهلوی منش، دلالهای پدرسوخته اونقدر مار خوردند که افعی شدن!
  • IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
    0 0
    قیمت برنج داره با دلار برای مصرف کننده محاسبه میشه. اگر دلار را ۲۵تومان در نظر بگیرید میشه تقریبا کیلویی ۲ دلار. کاش حقوق ها هم برحسب دلار بود. به نظرم اگر این گرانی برنج ادامه داشته باشه، فقط باعث رونق برنجکاری و عدم تمایل به فروش زمین میشه و در نهایت به نفع وارد کننده ها میشه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس