به گزارش مشرق، روسیه روز پنجشنبه گوگل را به دلیل نقض قوانین مربوط به اطلاعات شخصی مبلغ ۳ میلیون روبل (معادل با ۴۱۱۰۷ دلار آمریکا) جریمه کرد.
دادگاه منطقهای «تاگانسکی» در مسکو امروز پنجشنبه (۲۹ جولای/۷ مرداد) با اعلام این موضوع گفت این نخستین جریمه گوگل در ارتباط با این جرم است.
خبرگزاری انگلیسی رویترز نوشته گوگل این جریمه را تأیید کرده اما از اظهارنظر بیشتر در خصوص آن خودداری کرده است.
اعمال این جریمه در بحبوحه تشدید تنشها میان روسیه و شرکتهای بزرگ فناوری در ماههای گذشته اتفاق افتاده است.
روسیه به طور متناوب شرکتهای بزرگ فناوری را به دلیل ارتکاب جرائمی مانند خودداری از حذف مطالب ممنوعه تحت جریمه قرار داده و در تلاش است آنها را متقاعد کند اقدام به افتتاح دفتر در روسیه کنند.
سازمان فدرال «نظارت بر ارتباطات، اطلاعات، فناوری و رسانههای عمومی روسیه» ماه پیش هشدار داد ممکن است گوگل را به دلیل عدم ذخیره دادههای شخصی کاربران روسیهای در خاک روسیه مبلغ ۶ میلیون روبل جریمه کند.
خردادماه سال جاری هم دادگاهی در روسیه شرکت گوگل را به دلیل خودداری از حذف محتوای ممنوعه مبلغ ۴ میلیون روبل (معادل ۵۴۵۴۰ دلار) جریمه کرد. یک سخنگوی سازمان نظارت بر ارتباطات، اطلاعات، فناوری و رسانههای عمومی روسیه روز ۴ خردادماه در گفتوگو با ایتارتاس تصریح کرد گوگل از حذف محتوای ممنوعه در روسیه خودداری کرده و ۲۰ تا ۳۰ درصد از لینکهای مرتبط با این مطالب را حذف نمیکند. (جزئیات بیشتر).
گوگل هم در اقدامی مقابل با مسدود کردن حسابهای کاربری مرتبط با شخصیتها و رسانههای حامی کرملین باعث خشم مقامهای روسیه شده است.
روسیه در راستای نظم بخشی به فضای اینترنت کشور خود و حاکمیت بر آن در حال بررسی و هشدار به شبکه های اجتماعی و ارائه دهندگان سرویس های اینترنتی است. به گفته سازمان تنظیم مقررات روسیه، این اقدامات بخشی از فشار مسکو برای مهار غولهای فناوری غربی و تقویت «حاکمیت اینترنت» است.
خبرگزاری اینترفاکس هم امروز پنجشنبه گزارش داده دادگاهی در مسکو در حال طی کردن مراحل اولیه قضایی برای جریمه فیسبوک و توییتر به دلیل ارتکاب جرمی مشابه با گوگل (نقض قوانین مربوط به ذخیره اطلاعات شخصی کاربران) است.
پیش از این روز ۲۰ خرداد دادگاهی در روسیه فیسبوک و تلگرام را به دلیل امتناع از حذف محتوای ممنوعه به پرداخت جریمه محکوم کرده بود. این دادگاه در مسکو، شرکت فیسبوک را به پرداخت ۱۷ میلیون روبل (تقریباً ۲۳۶ هزار دلار) و تلگرام را به پرداخت ۱۰ میلیون روبل (۱۳۹ هزار دلار) محکوم کرد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه حدود یک سال پیش لایحه «حاکمیت اینترنت» را امضا کرد و طبق قانون جدید تهیه کنندگان خدمات اینترنت در روسیه نباید به سرورهای خارجی متصل باشند.
همچنین، از ابتدای فوریه ۲۰۲۱ قانونی در روسیه اجرا شد که شبکه های اجتماعی را ملزم می کند، به طور مستقل محتوای ممنوع را شناسایی و مسدود کنند.
شبکه های اجتماعی ملزم شدهاند تا به سرعت دسترسی به چنین اطلاعات ممنوعهای را محدود کنند. اگر دسترسی به چنین محتواهایی به صورت مستقل طی ۲۴ ساعت برای آنها ممکن نبود، مدیریت شبکه اجتماعی باید، این اطلاعات را برای سازمان نظارت فدرال ارسال کند.
در راستای همین قانون دادگاه عدالت صلح روسیه، توئیتر را هم به علت حذف نکردن محتواهای ممنوعه، در مجموع ۱۹ میلیون روبل (۲۵۹ هزار دلار) جریمه کرد.
از جمله محتواهایی که روسیه میگوید غولهای فناوری و شبکههای اجتماعی از حذف آنها خودداری میکنند ترغیب کودکان و نوجوانان به خودکشی، اطلاعات درباره مواد مخدر یا هرزهنگاری است.
روسیه همچنین در ماههای گذشته شرکتهای توییتر، فیسبوک و یوتیوب را به تبعیض علیه مسکو متهم کرده است.
توییتر در ماههای گذشته از برچسب «رسانههای وابسته به دولت» برای حسابهای کاربری برخی از رسانههای روسیه در این رسانه استفاده کرده است. این شرکت، همانند فیسبوک هر چند ماه یکبار، حسابهای کاربری برخی اشخاص را به بهانه ارتباط با دولت روسیه حذف میکند.