به گزارش مشرق، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان امروز (پنجشنبه) در یک نشست دولتی تصریح کرد که ایروان آماده ازسرگیری گفتوگوها با جمهوری آذربایجان برای حل درگیریهای قرهباغ کوهستانی است.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «تاس»، نخستوزیر ارمنستان در خصوص پیشنهاد گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای ازسرگیری گفتوگوهای میان ایروان و باکو برای حل مسئله قره باغ کوهستانی گفت: «در ارتباط با درخواست رؤسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) برای تجدید مذاکرات (برای حل درگیریهای ناگورنو-قره باغ)، تمایل دارم تصریح کنم که ارمنستان آماده مشارکت در مذاکرات در هر دو سطح عالی و عالیترین است. ما منتظر پیشنهادات خاص هستیم».
بنا بر گفته پاشینیان، «غلبه بر دشمنیها و خصومتها میتواند عنصر کلیدی دستورکار منطقهای ارمنستان باشد. تعمیق و عادیسازی روابط بین کشورهای همسایه، سیر مهمی در سیاست دولت است».
این مقام ارمنستانی ادامه داد: «متأسفانه، برخی نیروها با این ادعا که ایروان اصلاح نیروهای مسلح را اولویت خود قرار داده است تا یک سیاست تهاجمی در قبال کشورهای همسایه اتخاذ کند، تلاش دارند تا اهداف ارمنستان را تحریف کنند. نیروهای مسلح ارمنستان برای تهاجم به وجود نیامدهاند بلکه برای محافظت در برابر تهاجم به وجود آمدهاند».
در پاییز سال ۲۰۲۰، وضعیت قرهباغ با درگیریهای مسلحانه در این منطقه مورد مناقشه تشدید شد. در تاریخ ۹ نوامبر (۱۹ آبان ۹۹)، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، «الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان بیانیه مشترکی درباره آتشبس کامل در قرهباغ امضا کردند.
در تاریخ ۱۳ آوریل ۲۰۲۱ (۲۴ فروردین ۱۴۰۰)، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان اعلام کرد که انتظار پیشنهاداتی را از گروه مینسک OSCE در خصوص عملیات بعدی دارد و تصریح کرد که این نهاد میتواند نقش مثبتی در برقراری یک زندگی صلحآمیز در منطقه ایفا کند.
در همان روز، گروه مینسک از دو طرف ایروان و باکو درخواست کرد که از هرگونه اتهامزنی دو طرفه خودداری کنند مقدمات گفتوگوهای سازنده را آغاز کنند.
گروه مینسک OSCE به ریاست مشترک روسیه، ایالات متحده آمریکا و فرانسه به عنوان قالبی برای یافتن راههایی به منظور حل مسالمتآمیز درگیریهای قره باغ ایجاد شد و همچنین شامل بلاروس، آلمان، ایتالیا، سوئد، فنلاند، ترکیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان میشود.
اعلام آمادگی پاشینیان برای آغاز گفتوگوهای بیشتر با جمهوری آذربایجان به منظور رفع مسئله قره باغ در حالی است که پیش از این، «ارشاک کاراپتیان» وزیر دفاع ارمنستان تأکید کرده بود که اگر تنش مرزی با باکو به صورت مسالمت آمیز حل نشود، این حق را محفوظ میداریم که با استفاده از زور آن را حل و فصل کنیم.
از طرف دیگر، روز گذشته (چهارشنبه) رسانههای ارمنستان مدعی استفاده نیروهای مسلح آذربایجان از پهپادهای اخلالگر علیه مواضع ارتش وابسته به حکومت خودخوانده قرهباغ در منطقه قرهباغ کوهستانی شدند.
طبق توافقات اولیه دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان، قرار شد ارمنستان اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان در «آغدام»، «کلبجر» و «لاچین» را تخلیه کند و مسیر زمینی از نخجوان به جمهوری آذربایجان ایجاد کند. در مقابل جمهوری آذربایجان نیز متعهد شد ضمن توقف عملیاتهای نظامی، کریدور لاچین را (به عرض پنج کیلومتر) برای اتصال قرهباغ به خاک ارمنستان تضمین کند.
بنابر این توافق، روسیه نیروهای حافظ صلح خود را در مناطق همجوار قرهباغ کوهستانی و مناطق مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان مستقر کرده است.