به گزارش مشرق، پژوهشکده پولی و بانکی کشور در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که روند صعودی رشد تولید در بخش صنعت در چهارمین ماه سال جاری تداوم پیدا نکرده و شاخص تولید صنعتی شرکتهای بورسی در تیر ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش قابل ملاحظهای داشته است.
اما شاخص تولید صنعتی در تیرماه ۲٫۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته که کمترین نرخ رشد در ۱۲ ماه اخیر بوده است.
از سوی دیگر، بررسی رشد صنایع نشان میدهد که رشد تولید صنعت خودروسازی بیشترین تاثیر را بر مثبت شدن شاخص کل داشته و صنایع فلزات اساسی و کانیهای غیرفلزی دو صنعتی بودند که رشد شاخص تولید آنها در تیرماه منفی شده است و بیشترین سهم را در کاهش رشد تولید صنعت داشتند.
عامل کاهش رشد تولید در صنایع
البته این کاهش رشد میتواند تحت تاثیر محدودیتهای اعمال شده در ماه گذشته بر تامین برق صنایع فولاد و سیمان که زیربخش دو صنعت فوقالذکر هستند، باشد.
همچنین، بررسی عملکرد شرکتها نشان میدهد که بخش عمدهای از کاهش رشد تولید در تیر ماه به رشد منفی ۲٫۳ درصدی تولید در شرکتهای صادرات محور برمیگردد که این رشد منفی در یک سال اخیر بیسابقه بوده است.
علاوه بر این، بررسی تغییرات موجودی انبار محصولات نهایی این شرکتها نشان میدهد که شاخص موجودی انبار در صنعت در دو ماه تیر و خرداد افزایش در موجودی انبار را نشان میدهد که همزمانی این افزایش با روند کاهشی رشد تولید در تیر ماه میتواند نشانههایی از کاهش بیشتر رشد تولید در ماههای آتی باشد.
وضعیت انبار صنایع بورسی
در بخش دیگری از گزارش پژوهشکده پولی و بانکی کشور، به بررسی جزئیات تغییرات موجودی انبار محصولات شرکتهای صنعتی پرداخته شده است، زیرا علاوه بر اینکه تحلیل بهتری از علت تغییرات تولید ارائه میدهد و شاهدی از وضعیت بازار و تقاضا ارائه میکند، میتواند در پیشبینی روند آتی تولید نیز کمک کند.
براین اساس، صنعت محصولات شیمیایی که در ماههای اخیر همواره کاهش در موجودی انبار را تجربه کرده بود، در تیرماه با افزایش در موجودی انبار مواجه شده است. با توجه به رشد مثبت نزدیک به صفر این صنعت در این ماه و افزایش ۴.۳ درصدی موجودی انبار آن میتوان گفت که فروش شرکتهای این صنعت نسبت به مدت مشابه کاهش اندکی یافته است.
یکی از صنایعی که در دورههای اخیر بیشترین تغییر در موجودی انبار را داشته، صنعت خودروسازی است.
این صنعت از مرداد تا اسفند ماه سال گذشته به طور متوسط در هر ماه ۱۲.۸ درصد به موجودی انبار خود اضافه کرد اما در اردیبهشت ماه سال جاری رشد فروش حدود ۲۷ درصد بیشتر از تولید بوده است که به معنی کاهش موجودی انبار انباشته شده در ماههای قبل است.
در تیرماه نیز، رشد فروش این صنعت حدود ۱۵.۱ درصد بیشتر از رشد تولید بوده که نشان دهنده کاهش در موجودی انبار این صنعت شده است.
علاوه بر این، هر دو صنعت محصولات شیمیایی و فلزات اساسی که بخش قابل توجهی از محصولات آنها صادراتی است، در تیرماه افزایش موجود در انبار داشتهاند.