تصاویر منتشر شده توسط خلبان نیروی هوایی روسیه که در یک تیم پروازی عازم نمایشگاه هوایی بحرین بودند نشان دهنده مجهز بودن تامکت ها به موشک های AIM-54 بود. رهگیرهای ایرانی که در حال مشایعت این تیم روسی برای عبور از آسمان ایران بودند تماماً مسلح بوده و فینیکس های همراه آنها تعجب کارشناسان خارجی را برانگیخته است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، مطالب تاریخی نشان می دهد از زمانی که فریاد فرماندهان زمینی و دریایی از ضربات هواپیماهای دشمن به آسمان بلند شد، نبرد هوایی برای سرنگون کردن این بلای آسمانی و در نتیجه حذف یا کم اثر کردن کاربردهایشان شکل جدی به خود گرفت.

از اینرو تاریخ تولد مبحث برتری هوایی را می توان همان زمان دانست؛ طرفی از جنگ که هواپیمای بهتری داشت و آن را بهتر به پرواز در می آورد، آسمان را در اختیار داشت و توان تحت فشار گذاشتن دشمن در زمین و دریا. بدین ترتیب بخش مهمی از تلاش فرماندهان هوایی، خلبانان و در پشت جبهه طراحان و سازندگان هواپیما و سلاح آن با رویکرد نبرد هوایی جهت یافت که برخی از هواپیماهای فوکر آلمان در جنگ جهانی اول از جمله موفق ترین نمونه ها بودند.

در این جنگ، ابتدا مسلسل های دستی و تیربارهای تعبیه شده برای سرنشین عقب و کمی بعد تیربارهای نصب شده در جلوی خلبان و برای استفاده او ابزارهای نبرد هوایی بودند. این روند تا پایان جنگ جهانی اول ادامه داشت. در این دوران به صورت پراکنده از راکت ها نیز برای انهدام بالون های شناسایی استفاده می شد.

با شعله ور شدن آتش دومین جنگ جهانی و پیشرفت های هواپیماها سلاح ها نیز سنگین تر و مخرب تر شده و عمدتاً از تیربار به توپ تبدیل شدند. این توپ ها در بال و بدنه جاسازی شده و آنچه در نبردهای هوایی رخ داد را رقم زدند. در این جنگ هم از راکت های هوا به هوا هر چند به طور محدود استفاده می شد. البته آلمانی ها تلاش نمودند تا بر اساس همین راکت ها نوع هدایت شوند بسازند. حاصل آن «Ruhrstahl X-4» بود که به کاربرد عملیاتی در جنگ نرسید و بعدها سر از آمریکا در آورد.


موشک آر-4 آلمانی

پس از جنگ دوم جهانی هرچند در شرق توپ هرگز کنار گذاشته نشد اما در آمریکا که پس از جنگ جهانی دوم خود را درگیر جنگ های دیگر کرده بود برای مدتی توپ در نبرد هوایی  به فراموشی سپرده شد. پدیده ای نوظهور به نام موشک باعث این اتفاق بود. موشک یک سازه هوافضایی است که با اتکا به نیروی راکتی ناشی از پیشران(موتور) در هوا حرکت کرده و با حمل مواد منفجره و رساندن آن به محل هدف با بهره گیری از سامانه های هدفگیری، هدایت و کنترل هدف را نابود می سازد. موشک های هوا به هوای کوتاه برد که با ردیاب حرارتی، هواپیمای دشمن را کشف و ردگیری می کردند به تسلیحات جنگنده ها افزوده شد و کارایی عالی آن صرف نظر از مشکلات فنی تصور بی نیاز شدن از توپ را به وجود آورد.

اما این موشک ها به دلیل ضعف جستجوگرهای حرارتی، برد کمی داشتند و باز هم هواپیماها مجبور به «درگیری هوایی نزدیک» می شدند. نیاز به دیدن و انهدام دشمن از فاصله دور(فامد یا فراتر از میدان دید) طراحان را به استفاده از ابزار رادار برای درگیری هوایی سوق داد و کمی بعد نسل جدید موشک های هوا به هوا که با رادار هدایت می شدند متولد شدند.

با رقم خوردن نتایج نبردهای هوایی ویتنام هر چند توپ ها دوباره جایی برای خود دستو پا کردند اما این دو نوع موشک یعنی حرارتی و راداری تسلیحات اصلی در نبرد هوا به هوا شدند.

موشک های راداری در ابتدا وابسته به امواج رادار ارسالی از هواپیمای شلیک کننده بودند. این امواج با برخورد به هدف، بازمی گشت و یک جستجوگر(سیکر) با دریافت این امواج و ردیابی محل بازتاب به محل هدف چه ثابت و چه متحرک پی برده و با تکرار شدن این فرایند و اصلاح مسیر، خود را به هدف می رساند. این روش هدایت «آشیانه یابی نیمه فعال راداری» است که امروزه هم در موشک های بسیاری مشاهده می شود.

با پیشرفت صنعت الکترونیک و ساخت تجهیزات مورد نیاز رادارها در ابعاد و وزن مطلوب انواعی از موشک های هوا به هوا که متکی به رادار داخل موشک بودند ساخته شد. در واقع رادار خود موشک کار ردگیری هدف و فراهم کردن اطلاعات لازم برای تصحیح مسیر برای رسیدن به هدف را انجام می دهد. به این نوع موشک ها «فعال راداری» گفته می شود که به دلیل سامانه های بکار رفته در آن، قیمت بالاتری دارند اما مزیت های راهکنشی بالایی نیز به دنبال دارند.

در موشک نیمه فعال، هواپیمای شلیک کننده باید تا زمان اصابت موشک به هدف به سمت هدف جهت گیری داشته و توان ردگیری رادار خود را روی آن متمرکز کند. این باعث محدودیت عملکردی برای جنگنده در این مدت شده و خود آن را در معرض آتش دشمن قرار می دهد. در عوض موشک فعال راداری پس از مدتی از اطلاعات ارسالی از هواپیما بی نیاز شده و این امکان را بوجود می آورد که جنگنده محل را ترک کند. از این رو به موشک های فعال راداری، «شلیک کن-فراموش کن» هم می گویند.

نوع دیگر هدایت راداری، روش «غیر فعال» یا پسیو است که موشک با دریافت امواج رادار هواپیمای دشمن و اجرای فرایند آشیانه یابی، محل ارسال امواج و در واقع هواپیمای دشمن را یافته و خود را به آن می رساند. این روش هرچند تا حدودی کمتر نیاز به سخت افزارهای راداری و الکترونیکی دارد و در دسته شلیک کن-فراموش کن هم قرار می گیرد اما در صورت خاموش شدن رادار هدف، موشک سرگردان شده و از دست می رود. موشک های هوا به هوای زیادی مبتنی بر این روش هدفیابی ساخته نشده است.

نخستین موشک هوا به هوای راداری فعال در دنیا موشک «AIM-54 فینیکس» است که در 1974 وارد خدمت شد. نام موشک از داستان پرنده اساطیری یعنی ققنوس گرفته شده است. این موشک بر مبنای طرح های رد شده موشک های دوربرد هوا به هوای ایگل و فالکون برای دفاع از ناوگان دریایی در برابر موشک های کروز ضدکشتی و بمب افکن های دوربرد شوروی سابق طراحی شد. فینیکس که ده ها سال عنوان دار دوربردترین موشک هوا به هوای آمریکا نیز بود به همراه رادار و سامانه کنترل آتش «AWG-9» قابلیت منحصر درگیر شدن همزمان با 6 هدف مختلف را پیدا کرد که حتی امروز هم اغلب جنگنده ها از چنین قابلیتی بی بهره هستند. این توانمندی نخستین بار در هواپیمای اف-14 تامکت به صورت عملیاتی درآمده و مقدمات تبدیل این رهگیر دوربرد را به یکی از بی نظیرترین هواپیماهای شکاری دنیا فراهم کرد.

این موشک پس از شلیک به هدفی در مسافت های دور با استفاده از سامانه های هدایت درونی بخش زیادی از مسیر را طی کرده و در فاز بعدی با روش هدایت نیمه فعال به سمت هدف رفته و در فاز نهایی با استفاده از رادار خود وارد فاز هدایت فعال راداری می شود. در مسیرهای متوسط موشک خیلی زود تحت هدایت نیمه فعال و سپس فعال راداری قرار می گیرد.


نمای گرافیکی برش خورده موشک فینیکس

موشک فینیکس حدود 4 متر طول، 38.1 سانتیمتر قطر و 92.5 سانتیمتر دهانه بال دارد. این موشک 453 کیلوگرمی به سرعت 4.3 ماخ(حدود 1224 تا 1067 متر بر ثانیه در ارتفاع بالا) دست یافته و برد نهایی آن در منابع تا 185 کیلومتر عنوان شده است. این موشک از سرجنگی 60 کیلوگرمی ترکشی-انفجاری شدید برخوردار است که شعاع انهدامی بیش از 5 تا 15 متر به آن می دهد.

هواپیمای اف-14 و سلاح اصلی آن یعنی موشک فینیکس در سال 1354 وارد کشور شد. در مستندات تاریخی همواره یکی از دلایل مطرح شده برای خرید این رهگیر گرانقیمت که گرانتر از قیمت نیز به ایران فروخته شد مقابله با نفوذ هواپیماهای بلندپرواز و بسیار سریع میگ-25 شوروی بود که برای عملیات شناسایی تا عمق زیادی در ایران نفوذ می کردند. با انهدام حداقل یک پهپاد هدف BQM -43E در ارتفاع 50هزار پا(حدود 15کیلومتری) تا حد زیادی از این عملیات ها کاسته شد. به جز دو فروند از 79 تامکت که در اثر سانحه از بین رفته بودند و تعدادی موشک فینیکس از حدود 284 فروند تحویل شده به ایران که شلیک شده بودند مابقی این دارایی های ارزشمند در اختیار نیروی هوایی بود.

پس از به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی و خنثی شدن توطئه های پس دادن تامکت های نیروی هوایی به آمریکا و فروش آنها به کانادا، روند عملیاتی نگهداشتن این جنگنده با افت و خیزهایی همراه بود اما موشک های فینیکس هنوز به انتهای عمر انبارداری خود نرسیده و با وجود اینکه آمریکایی فینیکس های فروخته شده به ایران را با کیفیت کمتری نسبت به نمونه های تحویل شده به نیروی دریایی شان مونتاژ کرده بودند همچنان آماده بودند.


تصویری که از آن به عنوان اولین شلیک فینیکس در کشور یاد می شود

با وقوع جنگ تحمیلی و ضرورت ایجاد و حفظ برتری هوایی برای کند کردن نفوذ زمینی عراق و حمایت از عملیات های دریایی، تامکت های نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با وضعیت آمادگی مناسب وارد کارزار شده و کمی بعد اولین فینیکس، یک پرنده متجاوز عراقی را منهدم کرد. خیلی زود کارایی بالای این موشک اثبات شد و در بیشتر موارد، هواپیماهای مختلف عراقی شامل میگ-21/23/25، میراژ اف-1 و ... راه گریزی از آن نمی یافتند.

با گذشت چند سال از جنگ و نیاز به تعویض برخی اجزا و قطعات موشک نظیر باتری های حرارتی که به انتهای عمر خود رسیده بودند تعداد فینیکس های عملیاتی نهاجا کاهش یافت و استفاده کمتر از آن به خلبانان اف-14 ابلاغ شد. اما همین تعداد محدود از AIM-54های در دسترس در کنار استفاده هنرمندانه خلبانان نهاجا اتفاقات بی نظیری را رقم زد که از آن جمله انهدام چند هواپیمای عراقی(که در حال پرواز جمع بودند) توسط یک موشک فینیکس و مواردی از درگیری با موشک های ضدکشتی عراق از آن جمله هستند.

هر چند انهدام یک موشک فرانسوی «اگزوست» از این دست در 1985 چندان قطعی نیست اما انهدام یک موشک «سی-601» چینی در 1988 بیشتر مورد تأیید است. حتی اگر این موشک ها توسط تامکت/فینیکس نهاجا منهدم نشده باشند صرف درگیری با یک موشک در ان سالها توانایی بسیار بالایی محسوب می شود که توسط خلبانان نهاجا رقم خورده است.


اجزای موشک فینیکس

در حالی که آمریکا به عنوان سازنده این هواپیما و موشک در جنگ های خود موفق به ثبت حتی یک پیروزی هوایی با موشک فینیکس تا زمان بازنشستگی آن در سال 2004 نشد. هر سه شلیک رزمی این موشک توسط آمریکا در سال 1999 در عراق ثبت شده که دو مورد مربوط به رهگیری دو میگ-25 عراقی بود که هر دو موشک نتوانستند به اهدافشان برسند و یک مورد مربوط به یک میگ-23 که به همین عاقبت منجر شد.

در حالی که تا مدتها علت ناموفق بودن درگیری اول، فرار سریع میگ-25ها عنوان می شد امروزه علت این واقعه اجرای نادرست فرایندهای نصب موشک توسط عوامل فنی ناو هواپیمابر عنوان شده، فرایندهایی که 8 سال به درستی در نیروی هوایی کشورمان و در بحرانی ترین شرایط اجرا می شد. گفتنی است انهدام چند میگ-25 توسط تامکت های ایران در دفاع مقدس اعلام شده است.


اف-14 تامکت نهاجا در حال حمل چهار فروند فینیکس در جایگاه های زیر بدنه

نیروی هوایی با تلاش متخصصان داخلی و تهیه قطعات یدکی موفق شد همواره تعدادی از موشک های فینیکس را تا انتهای جنگ عملیاتی نگه دارد؛ حرکتی که با پایان جنگ و فعالیت بیش از پیش جهاد خودکفایی ادامه پیدا کرد.
ریشه شایعات مربوط به تمام شدن موشک های فینیکس ایران و کُند شدن یکی از سلاح های بُرّنده نهاجا به همان سالهای جنگ بازمی گردد.

یکی از پروژه های اجرا شده روی هواپیمای اف-14 نهاجا در زمان جنگ تحمیلی که بعدها هم تکمیل شد بکارگیری موشک سطح به هوای هاوک با نام سجیل بجای فینیکس بود. برخی منابع ابراز داشته اند این موشک که در حالت سطح به هوا به برد 40 کیلومتر می رسید در شلیک هوا به هوا به برد بیش از 55 کیلومتر دست می یافت؛ بردی که بسیاری از شلیک های فینیکس در ایران را پوشش می داد بنابراین هاوک که تعداد قابل توجهی از آن در کشور موجود بود می توانست جایگزین مناسبی برای کمتر شدن بار کاری AIM-54 باشد.


موشک هاوک زیر بال تامکت

به کارگیری موشک هاوک یک از شواهد اتمام، کاهش شدید یا مشکلات عمده موشک فینیکس در ایران بود در حالی که تفسیر منصفانه تر می تواند این باشد که این پروژه برای پیشگیری از وقوع چنین مسئله ای به انجام رسید. هر چند در طول جنگ شلیک های محدودی از هاوک توسط تامکت به ثبت رسیده اما انهدام یک سوخو-24 یا میگ-29 عراقی در اواخر جنگ به این موشک نسبت داده شده است. پس از پایان جنگ نیز با تلاش در جهت رفع مشکلات، کارایی این موشک روی تامکت از برخی جهات بهبود داده شد تا میزان نیاز به فینیکس در بردهای عنوان شده کاهش یابد.

بحث وخیم بودن وضعیت عملیاتی موشک فینیکس با کمتر شدن نمایش این موشک در رژه ها و رزمایش ها بیشتر قوت گرفتن هر چند که نمونه تمرینی آبی رنگ این موشک پای ثابت بسیاری از نمایشگاه هایی بود که اف-14 تامکت در آن حضور می یافت. از این رو برخی تصور کردند یکی از سلاح های بُرّنده نهاجا برای همیشه کند شده است.


نمونه تمرینی فینیکس

فینیکس بومی شده است؟

از سوی دیگر از برخی منابع داخلی تلاش برای تهیه و ساخت قطعات و حتی ساخت خود موشک AIM-54 شنیده می شد، مطلبی که هرگز و حتی تاکنون مورد تأیید رسمی قرار نگرفته است. اما شواهدی در سال های اخیر نشان از عملیاتی شدن تمام فینیکس ها و حتی ساخت نمونه داخلی آن با فناروی های روز توسعه یافته در کشور دارد.

اولین نمایش این موشک در سالهای اخیر به رژه سال 1390 باز می گردد. این موشک در کنار موشک ضدرادار دوربرد کی-اچ-58 که بدست متخصصان داخلی بهسازی شده در معرض دید عموم قرار گرفت در حالی که ظاهری کاملاً نو داشته و نوشته ها و علائم روی مطابق سبک جدید نیروی هوایی بود.

پس از آن در نمایشگاه دستاوردهای نیروهای مسلح همان سال که مورد بازدید مقام معظم رهبری قرار گرفت، فینیکس در کنار اف-14 و برخی تسلیحات هواپایه که یا جدید بوده و یا کاربری آنها به تازگی اعلام شده بود حضور یافت. با توجه به ماهیت نوآورانه و بومی بودن دستاوردهای ارائه شده در نمایشگاه مذکور احتمالات مطرح شده بسیار تقویت می گردد.

همچنین تصاویر منتشر شده توسط خلبان نیروی هوایی روسیه که در یک تیم پروازی عازم نمایشگاه هوایی بحرین بودند نشان دهنده مجهز بودن تامکت ها به موشک های AIM-54 بود. رهگیرهای ایرانی که در حال مشایعت این تیم روسی برای عبور از آسمان ایران بودند تماماً مسلح بوده و فینیکس های همراه آنها تعجب کارشناسان خارجی را برانگیخت زیرا هواپیماهای اسکورت کننده قاعدتاً از جمله هواپیمای آماده عملیات و برخوردار از تسلیحات عملیاتی هستند.

در منابع خارجی نیز مطالبی مبنی بر فعال شدن مجدد فینیکس ها و ساخت داخلی آن به چشم می خورد. گزارش مشاهدات خلبانان آمریکایی در حال گشت زنی از تامکت های مسلح به فینیکس در پرواز روی خلیج فارس یکی از این موارد است.

در منابع معتبر خارجی در سال 2006 اعلام شده که نیروی هوایی ایران پس از موشک هوا به هوای کوتاه برد حرارتی فاطر، نمونه بومی و مهندسی معکوس شده به کمک سایر صنایع داخلی از موشک فینیکس را هم آزمایش کرده است.

به گفته این منبع به جز برنامه ای برای ساخت بومی رادار، رایانه اطلاعات پرواز و رایانه کنترل موشک، نمونه ای از فینیکس که نیاز به سامانه خنک کننده موجود در آویزگاه موشک در هواپیما نداشت ساخته شد و پس از آزمایشات و رفع مشکلات تا تابستان 2005 دستِکم 30 فروند موشک مورد تأیید قرار گرفته و وارد خدمت شدند. پس از آن تولید موشک با روند آهسته ای ادامه یافته است.

فناوری های داخلی

آنچه می تواند ممکن بودن ساخت موشکی به پیچیدگی فینیکس را با اتکا به توانمندی های بومی به اثبات برساند نگاهی به چند پروژه موشک های ضدهوایی از سال های دور تا به امروز و همچنین بحث ارتقاء و بهسازی رادار خود اف-14 است.

همانطور که ذکر شد به کارگیری موشک سطح به هوای هاوک روی اف-14 آن هم در سال های پرمشغله جنگ تحمیلی کار بسیار مهمی بود. در واقع دو سامانه هاوک و AWG-9 که اشتراک خاصی نداشتند به هم مرتبط شده و قابل استفاده در عملیات آن هم در جنگ شدند. این مسئله نشان دهنده میزان اشراف متخصصان نهاجا به هر دوی این سامانه ها دارد؛ چیزی که هنوز هم برخی آن را باور نکرده اند.



مورد دیگر به کارگیری موشک سطح به هوای "استاندارد" روی اف-4 فانتوم به عنوان موشک هوا به هوا و همچنین در سامانه هاوک برای انهدام اهداف ارتفاع بالا، هر چند برنامه کاملاً موفقی نبود اما به متخصصان کشور کمک کرد تا با مسئل علمی و عملی سامانه های ضد هوایی  بیشتر مأنوس شده و برای آینده تجربه خوبی کسب کنند. بعدها در نیروی دریایی ارتش موشک استاندارد بهسازی شده و برخی اجزای آن نیز در داخل ساخته شد.

موشک حاصل که فجر نامیده شد، نوید بخش حرکت رو به جلوی نیروهای مسلح در زمینه فناوری موشک های ضدهوایی بود. سال گذشته نیز موشک محراب که ادامه منطقی روند ارتقاء استاندارد/فجر است معرفی شد که علاوه بر هدایت راداری، قابلیت درگیر شدن با هدف حتی در حال اجرای عملیات جنگ الکترونیک دارد. در واقع اگر در مسیر حرکت،امواج منتشر شده توسط سامانه جنگ الکترونیک هدف، قوی باشد موشک خود این امواج را ردیابی کرده و خود را به هدف می رساند.

شاید مهمترین برنامه موشک های ضداهداف هوایی کشور که اعلام شده است ساخت سامانه مرصاد و موشک های شاهین/شلمچه باشد. این سامانه که بر پایه سامانه پدافند هوایی موشکی هاوک ساخته شده تماماً دیجیتال، دارای سامانه های پیشرفته هدفگیری و الگویتم های هوشمند، بومی و شاید منحصر به فرد ردگیری هدف است.

در تصاویر منتشر شده از موشک های این سامانه نیز خبری از اجزای قدیمی موشک های هاوک نیست بلکه سامانه ای دیجیتالی و آنتن های مسطح آرایه ای که حتی با آنتن رادار موجود در موشک فینیکس هم متفاوت است نشان از یک جهش در این زمینه دارد. هر چند این دو موشک دارای هدایت غیرفعال راداری هستند اما ساخت تجهیزات راداری که قابل بکارگیری در موشک باشند موفقیتی بزرگ است که قطعاً زمینه مناسبی برای رسیدن به سامانه های فعال راداری محسوب می شود. به علاوه سایر اجزای موشک نیز همچون سازه، بدنه، فیوز و سرجنگی، سامانه های ناوبری، هدایت و کنترل نیز در این موشک ها بومی است که فناوری های بکار رفته در آنها بسیار بیشتر از سامانه هدفگیری راداری قابل توسعه در موشک های ضدهوایی دیگر است.

توجه داریم توانایی کشور هم در زمینه طراحی و هم تولید انبوه چند نسل سوخت جامد، مواد مقاوم در برابر حرارت حتی تا سرعت های بالای 10 ماخ و زیرسامانه های مخابراتی و جنگ الکترونیک در سایر برنامه های موشکی کشور اثبات شده است.

همچنین با در نظر گرفتن فعالیت های اجرا شده روی رادار و سامانه کنترل آتش اف-14تامکت از همان سالهای دفاع مقدس تا به امروز عملیاتی نگهداشتن رادار و سامانه کنترل آتش این رهگیر دوربرد محرز است. برای یادآوری به جایگزین کردن برخی قطعات رادار AWG-9 در زمان جنگ که منجر به کاهش حداقل 10 کیلوگرم از جرم آن شد تا بکارگیری سامانه های سطح به هوا(که در رزمایش هایی چون حیدرکرار اعلام شد) و افزودن به موشک های هوا به هوای تامکت از جمله موشک نیمه فعال راداری آر-27 روسی اشاره می کنیم که همگی نشان دهنده توان داخلی در بهبود قابلیت های سامانه های رادار و کنترل آتش اف-14(والبته موشک آر-27) دارد چه رسد به عملیاتی نگهداشتن آن.


موشک آر-27روسی زیر بال تامکت آمریکایی

این موارد مجموعاً می تواند اثباتگر خوبی برای وجود فناوری های مختلف لازم برای طراحی و ساخت یک موشک هوا به هوا نه تنها در سطح فینیکس بلکه پیشرفته تر و مطمئن تر از آن باشد. موشکی که سطح توانمندی تامکت ها برای دفاع هوایی دوربرد را نسبت به زمان فعلی در وضعیت مطلوبی قرار خواهد داد. هر چند مؤلفه های دیگر قدرت هوایی در کشور نیز باید در تحلیل ها مدنظر قرار گیرد اما جنگنده و رهگیرهای قدرتمند از مهمترین موارد تشکیل دهنده یک قدرت هوایی هستند که تلاش های کشورمان در صورت حمایت های بیش از پیش این هدف را که «دست یافتنی تر» از فناوری هسته ای و فضایی است به ثمر خواهد رساند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 102
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 0
  • مریم ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    8 0
    گزارشی بسیار قوی ومتقن بود ممنون ازمشرقیون
    • کیان IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۱۹
      1 0
      مشرق ای کاش برای مهارت خلبانان ایرانی و استفادشون از فونیکس، قضیه هدف قرارگرفتن و انهدام سه فروند جنگنده عراقی توسط خلبانان.....(نام و نشانشان حضورذهن ندارم الآن) ایرانی رو مطرح میکردی. پیشنهاد به مخاطبان عزیز: مستند #نبردهای‌تامکت رو ببینید. حتما خوشتون میاد:)
  • ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 0
    مقاله ای بسیار زیبا و جامع از مشرق با تشکر فراوان
  • ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    6 1
    اف چهارده به علاوه فينيكس يعني كابوس!
  • جاوید ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 15
    جنگ نامتقارن امروز حرف اول رو می زنه چه ربطی داره به نیروی هوایی؟ تعطیلش کنید بره نهاجا رو
    • حیدر صالح IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۴
      0 1
      حسن روحانی عزیز که اسمت را جاوید کردی تعطیلی نیروی نظامی به نفع مملکت نیست
  • بنیامین ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 0
    عالی بود امیدوارم باز هم از این گزارشها ببینیم
  • ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    هیچی از جنگ نامتقارن نمی دونی
  • ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 2
    مرگ بر امریکا
  • سعید ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 0
    فینیکس واقعا فوق العاده است باید روش کارش را دیده باشی تا بدونی واقعا چیه دم همه بچه های خودکفایی گرم
  • ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 1
    تو که سر از علوم نظامی درنمیاری، بیخود میکنی نظر میدی! مزدور اجنبی!!!
  • ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    خودتی !1!
  • ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    مرسی مشرق خداییش شما از بولتن ها و نقشه های این جنگ افزارها برای نوشتن استفاده می کنید
  • ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    3 6
    این موشک و تکنولوژی اون مال ۴۰ سال پیش هست !! پس ببینید الان اونها کجا هستند ! تازه ما الان افتخای می کنیم که تونیستیم نمونه ایرانی این رو بسازیم. اونم تازه با کلی شک و تردید و اما و اگر !!
  • حسین ۱۶:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    5 2
    بله . جنگ نامتقارن حزب الله در برابر اسرائیل را در جنگ 33 روزه دیدیم . قدرت ایمان همه معادلات رو به هم میزنه .
  • مجید ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    خوبی حالت خوبه؟؟؟ دیگه چه خبر؟؟؟ ببین تو یا در مورد موشکهای هوا به هوا نمیدونی و ویژگیهای منحصر به فرد فونیکس رو یا مارو سر کار گذاشتی و در آخر یا از وسط به دو طرف
  • مجید ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    این سلاح دقیقا به درد همین جنگ نا متقارن میخوره. الان خود تو یه خورده فکر کنی به فرض محال میفهمی که همچین سلاحی تو هر نوع تاکتیک جنگیی به درد میخوره ولی حییف که تصور محال قبیحه....یا به قول بعضیها محاله...که جای بحث داره
  • یه ایرانی ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 1
    آقایون مشرقی چرا همش دنبال دشمن بیرون ایران میگردید آمریکا هم به این نتیجه رسیده در حمله نظامی هیچ غلطی نمیتونه بکنه بجای نون به نرخ روز خوردن بگو که چه خبره, دشمن داره تلاش میکنه مارو از درون نابود کنه با فقر الان چند درصده؟, با فرهنگ الان کدوم جریان هدایت فرهنگی رو در دست گرفته؟, با نفاق کی نفاق بین مقاماتو جا انداخت؟ بافساد اداری, با نارضایتی, با بی اعتمادی, با... چرا جواب نمیدی ها... ها... ؟؟؟ میدونم که نمیدرجی
  • ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 1
    خدا کنه امثال شما خود باخته ها تو کشور زیاد نباشه چون در این صورت هیچی نمی تونیم بسازیم
  • ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    تو خودت غیر از غرزدن چه هنری داری؟؟کار خودت رو می تونی درست انجام بدی؟؟؟
  • حسن ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 1
    مشرق نه جاسوس داری هر چی اطلاعات دشمن نداره تو پوشش میدی
  • ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    خیلی خوب بود
  • محمد ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    احسنت...
  • حامد ر ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    دوست عزیز معلومه مقاله رو با دقت نخوندی. درسته که موشک مال 40 سال پیشه ولی تا سال 2004 در ارتش امریکا ازش استفاده می شده. فکر کنم معنی بومی سازی رو هم درست متوجه نشدی، بومی سازی این موشک یعنی اینکه موشک رو طوری حلاجی کردیم و ساختیم که دشمن نمی تونه ساختارشو درک کنه و باهاش مقابله کنه. اگه مبهوت فیلمای جنگی و بازی های کامپیوتریشون شدی و می گی "الان اونا کجا هستن" بدون که همین نزدیکی ها، درون پهپاد rq170 هستند!
  • مجید ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    جانا سخن از زبان ما میگویی...
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    موشک فینیکث آن قدر پیشرفته بود که ارتش امریکا در سال 2006 به دلیل هزینه تولید بسیار بالا آن را کنار گذاشت الآن امریکا موشک هوا به هوایی با برد فینیکث نداره در اصل F-14 و فینیکث یک سپر دفاع موشکی هواپایه متحرک علیه توان موشکی باستیک و حتی کروز شوروی بود.... دست یابی به تکنولوژی فونیکث بدون کمک چین و حتی روسیه شبیه معجزه هست!!
  • ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 1
    به فرض موشک رو ساختیم!...جنگنده برای پرتابش رو هم ساختیم!!؟ یا قراره با 40 تا جنگنده 40 سال پیش مانو 9.5 جی بدیم و به جنگ 100 ها جنگنده دشمن بریم!!!!!! واقعیت این هست که تا در بخش ساخت جنگنده جدید یعنی موتور و همینطور میکرو/ نانو الکترونیک نظامی!! به جایی نرسیم..... ساخت موشک با قطعات چینی و روسیه در بلند مدت فاصله ایران با امریکا را پر نخواهد کرد.
    • حیدر صالح IR ۰۱:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۴
      0 0
      با ترکیب نیروی موشکی بالستیک و دفاع هوایی بازدارندگی بالا میره و قرار نیست 100 یا 1000 تا جنگنده مشکل داشته باشیم
  • tnt جون ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    f14 رو عشق است...میخوامت فونیکس جون
  • ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    خدایش مقالات وگزارشات تحلیلی خوبی کارمیکنید همین سایت شمارا از سایر سایتهای خبری متمایز میکنه درخواست تداوم بیشتر اینکار رو دارم
  • سینا ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    عجب رودستی خورده نیروی هوایی!! اینا مدت زیادی بوده میخواستند از وضعیت فعلی فونیکس هامون سر در بیارن . چه بهونه ای بهتر از این که 3 تا سوخو بدون سلاح و بدون خطر رو اسکورت کنیم.دقت کردید که در اول فانتومها رفتن و وقتی روسها این وضع رو دیدن ارتفاع گرفتن تا ایران مجبور بشه تامکت بفرسته و اونا هم خیلی ساده به هدفشون رسیدن. اگر قرار به اسکورت بود چطور سال قبل که چندتا جنگنده چینی با یک تانکر از فضای ایران عبور کردند چنین اسکورتی انجام نشد؟! بد رودستی خورده نیروی هوایی!
  • ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    بربری500 سنگک 600 خدا بدادبرسه
  • صرفا جهت اطلاع ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    تو هنوز هدف مشرق رو نفهمیدی !!!!!!! ای کاش مشرق این قبیل گزارشاتو سریعتر شروع میکردی.
  • ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    f14 هنوز هم یکی از برترین رهگیرهای جهان است
  • ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    انصافا چقدر با صنعت هوانوردی و هواپیما و موشک آشنا هستی ؟ لااقل تا خود 2004 در ارتش آمریکا استفاده میشده .
  • آشنا ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    دوست عزیزی که می گه همین نزدیکی ها گویا شما خبر نداری ما کلا زیر ساخت در زمینه الکترونیک نداریم و اگر امروز داریم تجهیزات مدرن چه نظامی و چه غیر نظامی تولید می کنیم به این دلیل هست که از قطعات اونها استفاده می کنیم.
  • ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    حالا چون شما نمیدونستی اینا رو دشمن هم نمیدونست؟!!
  • ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    0 0
    جدی که نمیگی؟ الان سعودی اینهمه هواپیما داره میتونه ازش برای پس گرفتن جزایر اشغال شده ی خودش استفاده کنه؟ امارات با همه ی هواپیماهای امریکایی جدید و قدیمش میتونه جزایر ما رو اشغال کنه؟! شیرین میزنن بعضی ها!
  • احسان ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    اگر نیرو هوایی در جنگ نبود میدونی چی میشد اگر هوانیروز نبود اگر نیرودریایی نبود جنگ نا متقارن این نیست که گروه چریکی بشیم بلکه با حفظ ارتش توانایی مقابله با دشمنی از خود قویترو داشته باشیم
  • احسان ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    همیشه به ارتش و نیروهای سه گانه اش افتخار کردم و میکنم و از زحمات تمام ارتشیان ایران در هر زمان ودوره ای احترام میذارم و باید احسنت گفت به نیرو هوایی قبل از انقلاب که این چنین خرید های حساس با دقت اینده نگر و مهمی رو انجام دادن و از اون مهمتر خلبانانی ازموده حرفه ای وبرتر تربیت کردن واقعا افرین
  • Hassan Kahrobai ۲۱:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 0
    Thanks for a very comprehensibible article by Mashregh! I enjoy reading your articles .
  • sia1211 ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 0
    دوست عزیز یکم واقع بین باشید ساختن چنین موشکی یک هنر است و بس.
  • ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    1 1
    از اختلاس بگو
  • مهدی ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    ناشناس عزیزوگرامی،شمائی که به 40 ساله بودن این تکنولوژی پی برده اید، فکر میکنید آنهائی که در کشورمان گردانندهد مسائل نظامی هستند واقعا بی خبرند؟تازه حضرتعالی تا به حال از چند نمایشگاه نظامی بازدید فرموده اید؟خیلی خوشحال میشوم مطلع باشم.موفق باشید
  • ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    البته هنوز عده ای موضوع فونیکس را قبول نمی کنند و ساخت آن را ادعای سنگین می دانند . حتی نصب R-27 بر روی تامکت را هم زیر سوال بردند آن را فقط یک پروژه تحقیقاتی می دانند . ای کاش نهاجا حداقل از لحظه شلیک موشک هاوک و R-27 توسط تامکت عکسی منتشر می کرد ( که قطعا از صد تا مقاله و گزارش و مصاحبه کار امد تر خواهد بود )
  • ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    نه برادر! اولا که همیشه اسکورت های نیروی هوایی انجام میشه!! دوما ارائه این اطلاعات، خود نوعی بازدارندگی است! مثل اینه که شما بیای بگی من فلان موشک یا رادار رو فعال دارم! موضوع سری یا محرمانه ای نبوده عزیزم که بخواد رو دست بخوره!
  • ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 1
    شما محبوری همیشه موج منفی بدی؟
  • ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    شما از اونور آب نگران بربری و سنگک اینور آبی؟ واقعا شما خیلی برای ما دلسوزین ما ممنونیم
  • ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 1
    چه رو دستی خوردی شما که فکر میکنی با دیدن ظاهر این وسیله به درونش پی میبرن اما نه.یا شما علم غیب داری یا روسها
  • ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    بعضی از تکنولوژی ها قدیمی و جدید نداره مثل سلاح ایمان این ابزارها هم برای دلخوشی عده ای از آمریکا هراس ها مثل شماست
  • ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    انگار یادت رفته اگر همین نیروی هوایی نبود توی روزهای نخست دفاع مقدس ایران چه ضربه ای میخورد
  • سعید ۰۱:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    حالت خوبه؟؟ رودست چیه مرد حسابی؟! بذار همه بدونن فونیکس رو خودمون می سازیم و محتاج اونها نیستیم بذار همه بدونن ایران دیگه ایران 30-40 سال پیش نیستش و اراده کنه نشدنی رو شدنی میکنه شما هم بهتره یخورده طرز تفکرت رو عوض کنی
  • محمد ۰۱:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    جناب ناشناسي كه سريع به ديگران تهمت مزدور بودن و اجنبي بودن ميزني، يه كمي هم خجالت براي امثال جابعالي خوبه!
  • محمد ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    اولاً قرار نیست مانور ۹٫۵ جی بدیم، موشک فینیکس برای حمله از چند ده کیلومتری است و کاربردی در داگفایت ندارد. ثانیاً اصلاً قرار نیست فاصلهٔ ایران با آمریکا پر شود، چون اقتصاد ما یک سی و هشتم اقتصاد آمریکاست و برای ما صرف نمی‌کند که نیروی نظامی در حد آمریکا داشته باشیم. هدف ما فقط بازدارندگی از طریق بالا بردن هزینهٔ حمله به ایران و استفاده از تاکتیک‌های نامتقارن است که تا به حال موفقیت‌آمیز بوده است و در آینده نیز منطقی‌ترین راه خواهد بود. تامکت‌های ما قرار است به صورت غافلگیرانه به هواپیماهای دشمن شبیخون بزنند و قرار نیست در برابر آمریکا برتری هوایی برایمان به وجود آورند (که نه ممکن است و نه به صرفه).
  • ۰۲:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 1
    توهم یه چیزی شنیدی اومدی اینجا بلغور میکنی مزدور صهیونیست برو بذا باد بیاد بابا
  • ۰۳:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    میخواستین تو و امثال تو عرضه به خرج بدین و بهترش رو بسازین! پس اگه نمیتونین هیچ کمکی بکنین غلط میکنین هی نق بزنین!
  • ۰۴:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    2 0
    آشغالهایی مثل اینا کارشون فقط ایجاد نارضایتی و مایوس کردن مردمه. خودشون هم هیچ غلطی بجز نق زدن بلد نیستن و میخوان با بی عرضه و نالایق نشان دادن خودیها و ایجاد رعب و وحشت در مردم در جنگ روانی علیه ملت باشن!
  • ۰۴:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    jay abas babaii khli
  • ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    این شد یه گزارش انرژی زا،آخه اون میگ 29 اسباب بازی چی بود که ازش گزارش تهیه کردی و اسمش رو گذاشتی شاه مهره؟!
  • علیرضا ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    خطاب به کسایی که در مورد صنایع الکترونیک ایران نظر میدن.شرکت های زیرمجموعه وزارت دفاع خیلی از قطعات حساس الکترونیکی مورد نیاز برای صنابع نظامی رو خودش تولید میکنه.ولی چون کاربری هاشون محدود به صنایع نظامیه و همچنین قابلیت رقابت با غول های نیمه هادی رو ندارن قابلیت تجاری سازی و وارد بازار داخل شدن رو ندارن.در صنایع الکترونیک اولویت اول در سوددهی تیراژ بالای قطعات است.همین الانش هم اقتصاد هیچ کشوری حتی امریکا توانایی تحمل هزینه های بالای توسعه ی صنایع نیمه هادی رو نداره.فقط با مشارکت شرکت های چند ملیتی میشه این صنعت رو که پیچیده ترین صنعت دنیاست رو توسعه داد.این حرف هم خطاب به کسایی که میگن این قطعات رو از چین و روسیه وارد میکنن.بعضی از قطعات و مواد لازم برای ساخت قطعات نیمه هادی اینقدر از اهمیت بالایی برخورداره که هیچ کشوری حاضر نیست اون رو در اختیار کشور دیگه ای بذار از جمله روکش هایی که برای قطعات الکترونیک استفاده میشه.همچنین مشابه همین روند رو در صنعت هسته ای ایران هم دیدیم که روسیه و چین حاضر نشدن خیلی از قطعات رو به ایران بدن و ایران مجبور بود خودش رو بسازه.الان صنایع الکترونیک ایران دارای علم مورد نیاز در حد خودش هست ولی متاسفانه قابلیت تجاری سازی نداره.مخصوصا با این مدیریت اقتصادی که ما داریم.فقط صنایع خاص می تونن ازش استفاده کنن
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    كساني رو كه موج منفي ميدن رو بايد با فينيكس به حسابشون رسيد!!!!!
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 1
    دوستان در جريان هستند كه F14 ساخت خود امريكاست اونم حدود 30 سال پيش.... الان اونا درباره توانايي F35 صحبت مي كنن. ما دلمون بي چي خوشه ؟؟؟
    • حیدر صالح IR ۰۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۴
      0 0
      اف35 و اف 14 مثل قیاس وانت و اتوبوس است
  • حسن ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    اولا تشكرازمشرق دوما به نويسنده متن بگيد فنيكس يعني سيمرغ سوما طرح استفاده از موشك هاوك به عنوان موشك هوابه هوارهگيري رو اسراييل مطرح كرد ولي نتونست عملياتيش كنه كه ماتوانستيم از ميگ 31ايراني هم خبردارين؟
  • ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    ایران یک کشور کوهستانی هستد انتظار داری ارتفاع هم نگیرند!!!!!!!!!!!!!!!
  • عمو ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    بیشتر به ژنرال های آمریکایی باید تبریک گفت که با آینده نگری با پول نفت ایران و جون خلباناش تلاش میکردن جلوی شوروی سد ایجاد کنن و ملتای بدبخت منطقه رو هم سر به زیر نگه دارن. به هر حال اونا میفهمن
  • عمو ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    آهان. یعنی منظورت اینه که مرزهامون رو همشو باز بذاریم بریم سریع با مفاسد اداری مبارزه کنیم. این چه استدلالیه آخه. هر عقل ناقصی هم میفهمه هر چیزی سر جای خودش مهمه. یه درصد احتمال بده آمریکاییه شبیه تو فکر نکنه و بخواد یه گشتی تو خیابونای تهران مثل خیابونای بغداد بزنه. اون وقت با این استدلال فوق العاده دقیقا ما چکار کنیم؟
  • ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 1
    یه سوال فونیکس موشک سنگینیه درست؟ حالا میشه رو شفق یا سفره ماهی سوارش کرد یا نه؟ اگه بشه که دهن امریکاییا سرویسه
  • ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    تو هلند هم بربري و سنگك هست اون هم با تومن؟
  • ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    اولا منظور من این بود که اگر به رخ کشیدن هست نباید تکنولوژی رو که ۴۰ سال ازش می گذره و متعلق به خود آمریکا هست رو الان به رخ اونها بکشیم ! اونها این ۴۰ سال رو نرفتن بخوابن که ! همونطور که در سایر صنعت و تکنولوژی هاشون کاملا مشهود هست پیشرفت بسیار سریع و زیادی داشتند. از طرفی بنده شدیدا مخالف فروبردن سر تو برف هستم. بجای حرف زدن باید فکر برای بهبود زیر ساختی کشور بشه. دانشگاه ها کلا باید متحول بشه و پیشرفت واقعی داشته باشیم. عوام فریبی و بزرگ نمایی یک سری موارد به نظرم کار خوبی نیست و مواردی مثل روحیه و ... هم این رو توجیه نمی کنه.
  • محمد ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    شما تنهايي فهميدي نيرو هوايي رودست خورده يا كسي هم كمكت كرد؟!! روسيه و آمريكا بهترين جنگنده هاشون رو توي نمايشگاهاي هوايي رونمايي ميكنند، اصلا جنبه بازدارندگي اين تجهيزات خيلي بايد بيشتر از جنبه عملياتيشون باشه. يواشكي بسازيم بزاريم تو زيرزمين كه كسي نفهمه؟!
  • 37038 ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    مطلبی که می خوام در مورد صنایی دفایی کشور مون بگم این هست که خواهشم می کنم که در مورد صنایع دفایی کشورمون واقعگرانه و منصفانه قضاوت کنید البته درسته , به نظر می رسه صنایع دفایی به خصوص صنایع هوایی در ابتدایی کارشون هستن وهنوز دارن با مهندسی معکوس وتعمییر تجهیزات قدیمی کسب تجربه میکنند و این نیروها رو سرپا نگه داشتن اما مگه همین مسئله کم چیزی و افتخار دار به یاد داشته باشیم بعضی کشور هایی که خودشون رو از قدرت های برتر دنیا می دونند تا نک سر وابسته به واردات هستن و درحقیقت هیچ حرفی برای گفتن ندارند و کشور های صادر کنند تجهیزات هیچ ترسی از اونا ندارند(از هر نظری)اما همین روسیه که ما رو متهم به وابستگی به اون میکنند آن چنان ازما ترس دار که حاضر نیست به راحتی و تمام کمال تکنولوژی تجهیزات قدیمی و ازکار افتاده خودشو به مابده. در آخر پس نه قصه پردازی در این زمینه کنید(همین طوری اونا از ما میترسند) نه کار متخصص های خودمونو سبک وبی ارزش کنید و سعی کنیم واقعیات رو ببینیم و بگیم .
  • ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    شهیدان زنده اند و درنزد خدا روزی می خورند الان مطمئنا شهید بابایی و همه شهدای گرانقدر دیگه از ما زنده تر هستند و جای ما پیش انها خالی هست. شادی روح تمامی شهدا صلوات
  • ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    در صنایع هوایی 30 سال زیاد نیست
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    تو اگه دلت به حال مردم میسوزه از اون قبرستونی که هستی بیا اینجا یه خدمتی برای این مردم بکن. وگرنه خفه شو.
  • hadi ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    دم تمام بچهای نیرو هوایی گرم ممنوم از زحماتتون اگر این شیر مردان زحمت کش نباشند با چی از خدمون میخایم دفاع کنیم با جنگندهای 30 سال پیش اینا تو نداری اینجوری پیشرفت میکنن وای به حالی که ایران داشته باشه که داریم خیلیم ثروت داریم ....
  • علی رضا ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    همین دفاییتو دیدم دیگه نخوندم .. دفاعی برادر دفاعی
  • علی رضا ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    چه خبر ققنوس ؟ تعریف کن چه خواب هایی دیدی ..
  • محمد ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    آخ که چه کیفی داره با یکی از این موشکهای چند صد هزار تومنی وطنی، هواپیمای 50-40 میلیون دلاری این یانکی های از خود ممنون رو سرنگون کرد!!!!!!! برج مراقبت برج مراقبت من هدف موشک سجیل، خلیج فارس، هاک، فونیکسسسسس قرار گرفتم الآن اِجِکت کردم یک کامیون بفرستین خلیج فارس تیکه پاره های F22 رو بازیافت کنه!!!!!!! هرهرهر.......
  • سوشيا ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    در خاطرات يكي از خلبانان امريكايي امده خلبانان ويتنامي چنان ميجنگيدن كه يك هواپيماي ميگ به يك اسكادران ما حمله دريك چشم بهم زدن ديدم دوتاز هواپيماهاي ما سقوط كرد به جنگ ب شجاعت وجسارته نه تكنولوژي كه درجنگ 8ساله ايران ثابت كردبراي شادي روح كسانيكه جانشان را براي ايران دادن صلوات
  • مهدی ۲۱:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    1 0
    عزیزان مطمئن باشید کشوری که 30-35 سال پیش این نوع موشک رو به ایران داده تا الان چندین برابر اون موقع از لحاظ تکنولوژی پیشرفت کرده و مطمئنا" راههای مقابله با اون رو هم پیش بینی کرده.یعنی عملا" در جنگ هوایی با آمریکا ما حرفی برای گفتن نداریم بیخودی هم وقت خودتون رو هدر ندید و با این مسایل که هیچ کمکی نمی کنه فکر خودتون رو مغشوش نکنید در عمل کوشا باشید شعار ندید
  • صا شیراز ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    0 0
    معلومه که خودت سواد الکترونیک نداری، دوست عزیز بدون استثنل تمامی قطعات الکترونیک از خارج از کشور تامین می شه و ما ده ها سال با شرکت هایی مثل xilinx و texas instruments و. .. فاصله داریم
  • ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    ساخت یه جنگنده گاهآ 30سال زمان می بره! همین F-22 از سال 1995 ساختش شروع شد....یعنی حدود 17 سال!
  • ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    محمد جان جنگ نامتقارن در هوا به یک شوخی شبیه... در آسمان پشت کدام درخت یا کوه از رادر اپتیک و ماهواره های حرارتی و سار و...امریکا پنهان بود!!؟ خود شما وقتی می گی برتری هوایی امریکا و به دست گرفتن آسمان یعنی خداحافظ تامکت و فانتوم!!..در عرض 1 هفته..
  • ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    عزیز جان تا سال 2000 این پرنده داشت در امریکا به روز می شد... شما می گی 40 سال..
  • محمد ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    عزيزم ارتفاع پروازي بايد از طرف ايران تعيين بشه، مگه خونه خاله است كه ارتفاعش رو ببره بالا كه مثلا فونيكس ها رخ نشون بدن؟! كلي هواپيماي مسافري در آسمان درحال پروازند و هيچ هواپيمايي(چه نظامي چه غير از اون) نميتونه ارتفاعش رو بدون اطلاع عوض كنه.
  • امير احمد اكبري اسبق از تبريز ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    تو كشورهاي ديگه دنيا هم متوسط عمر مفيد يك ساختمون نوساز مهندسي 30-35 سال هست؟؟؟ معني بافت فرسوده تو ديگر كشورها هم وجود داره؟
  • ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    کدوم جزایر اشغال شده سعودی؟
  • ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    اون به بخش های دیگه مشرق ربط داره نه دفاعی
  • ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 1
    دقت کن مشرق سایت نهاجا نیستا همین ها رو هم با هزار تا بدبختی از هزار تا مجله و اینور اونور جمع کردن اسکنی بودن چندتا از عکساشون معلومه
  • ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    تو از میگ-29 چی می دونی؟ تو کاری که وظیفه شه یعنی داگ فابت دهن اف-14 رو مسواک میکنه! تازه این سایت همه تغییرات میگ29 رو نگفته
  • ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    اف-22 از 1980 کار مطالعاتش شروع شد در 1991 اولین پروازش انجام شد با 14 سال کار تکمیلی و 25 سال طول پروژه در 2005 وارد یگان ها عملیاتی شد
  • ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 1
    چند صد هزار تومنی چیه بابا! تو باغ نیستیا! چند ده یا چند صد هزار دلار تموم میشه ناسلامتی یه رادار داره تو دماغه اش
  • دلاور ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۴
    0 0
    هواپیمای F-14 رو سال 2008 نیروی دریایی آمریکا بازنشسته کرد و موشک فونیکس رو هم در سال 2006 به علت هزینه سنگینش . این برای آونهایی که میگن هواپیما 30 - 40 سال پیش کارایی نداره . ثانیا توصیه های حضرت آقا در مورد تجهیزات ارتش که گفته باید به تجهیزات عمر انقلابی داد و اونها رو نوسازی و به روز کرد. به امید ساخت و نمایش هواپیماهای شفق، سفره ماهی و ...
  • ۰۰:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
    0 0
    کاملا درسته هر چیزی جای خودش
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
    0 0
    حامد جان قشنگ گفتی داداش . دروووود
  • ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
    0 0
    امیدوارم که از هر روز دانشمندا و نظامیای عزیزمون به لطف الهی بیشتر پیشرفت کنن یه نکته دیگه عزیزان ما به قدرت سایبری خیلی نیاز داریم و از اون مهمتر به قدرت نرم مقابله با رسانه ها و محتوای دشمن بسسسیار مهمه بیایید همگی به فکر باشیم
  • ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۳۱
    0 0
    تعطیلات ما خیل وقت از تمام قطعاتی که مربوط به هواپیمای نظامی تو تحریمیم
  • مراد ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۳۱
    0 0
    جشم بی وطنها کور .ممنونم از مقاله مشرق.
  • ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۳۱
    0 0
    با هر دو موافقم
  • عاشق ايران ۱۷:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۲
    0 0
    اكثر دوستان عزيزي كه اينجا نظر ميدن فاقد هر گونه اطلاعات نظامي و علمي هستن. نبايد زياد از حرف اينجور آدما دلگير بشيم.
  • ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۲
    2 0
    قيمت مرغ امروز چنده

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس