به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت: پس از تحولات اخیر افغانستان، موجی از انتقادات داخلی در ارتباط با نحوه خروج از آن کشور، روانه رئیسجمهور آمریکا شد. انفجارهای اخیر در کابل که منجر به کشتهشدن حدود ۱۷۰ نفر از جمله ۱۳ نظامی آمریکایی شد موجب شدت گرفتن این انتقادات و حتی درخواست استیضاح و یا استعفای جو بایدن شده است. این انتقادات را میتوان به دو بخش تقسیم کرد.
بخشی از این انتقادات از سوی کارشناسانی مطرح میشود که به سرعت و نحوه خروج نیروها انتقاد دارند و معتقدند اقداماتی مانند تخلیه فرودگاه بگرام پیش از خروج کامل نیروهای نظامی و دیپلماتها عاقلانه نبوده است. همچنین این کارشناسان بر این باورند خروج یکباره از افغانستان و فراهم شدن شرایط برای تصرف کابل توسط طالبان، زمینه را برای بسط نفوذ سایر بازیگران و رقبا به خصوص چین فراهم میکند.
اما بخش دیگر انتقادات مربوط به مخالفان سیاسی جو بایدن در آمریکاست که به نظر میرسد در چارچوب رقابتهای سیاسی در واشنگتن قابل ارزیابی است. دونالد ترامپ بلافاصله پس از سقوط کابل، در بیانیهای به حمله به بایدن پرداخت. جمهوریخواهان همسو با وی نیز پس از انفجارهای اخیر کابل، خواستار استعفا، استیضاح و حتی استفاده از متمم ۲۵ قانون اساسی توسط معاون رئیسجمهور و اعضای کابینه در برکناری رئیسجمهور شدند.
استیضاح دونالد ترامپ در زمان ریاستجمهوری وی از ذهن طرفداران ترامپ پاک نشده است و به نظر میرسد برخی از جمهوریخواهان به دنبال نوعی انتقامگیری از دموکراتها هستند. از سوی دیگر، با توجه به در پیش بودن انتخابات میاندورهای کنگره در سال ۲۰۲۲، جمهوریخواهان به دنبال استفاده از موضوع افغانستان برای تخریب دولت دموکرات و تزریق انرژی به پایگاه رأی خود هستند.
با این وجود هر چند احتمال به نتیجهرسیدن درخواستها برای استیضاح یا استعفای جو بایدن چندان بالا نیست اما نمیتوان انکار کرد که تحولات اخیر افغانستان ضربهای به جایگاه داخلی رئیسجمهور آمریکا و دموکراتها محسوب میشود. به خصوص اینکه دموکراتها در مجلس نمایندگان و مجلس سنا جایگاه متزلزلی داشته و جمهوریخواهان از شانس خوبی برای کسب اکثریت این دو مجلس در انتخابات آتی برخوردار هستند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.