سرویس سیاست مشرق- یک روز میگفت با بیل کمر کرونا را شکستهام و روز دیگر ادعا میکرد نمیخواهد مردم موش آزمایشگاهی بشوند، معاونانش از ضرورت پیوستن به FATF گفته و وزرایش یکدیگر را متهم به کمکاری در رایزنی با کشورهای خارجی میکردند. نتیجه همه شعارها و سیاسی بازیهای دولت تدبیر اما یک اتفاق مهم بود: مردم مانند برگ خزان در پیکهای سریالی کرونا کشته میشدند، کادر درمان فرسوده شده و نارضایتیها روزبهروز بیشتر میشد.
اما ورق این وضعیت ناامیدکننده بهیکباره برگشت؛ رئیسجمهور منتخب در حرم مطهر امام هشتم (ع) از اقدام سریع و انقلابی در تولید و واردات واکسن خبر داده و اعلام کرد واکسیناسیون مردم در اولویت دولت او خواهد بود. رئیسی سرزده به بیمارستانهای کرونایی میرفت؛ در بخش اورژانس و icu پای درد و دل کادر درمان؛ بیماران و همراهانشان نشسته؛ حتی پا را فراتر گذاشته و در بهشتزهرا روند اقدامات زحمتکشان آن را زیر نظر گرفت.
واردات واکسن در روزهای اخیر به حدود ۲۱ میلیون دوز رسیده است و قرار است تا پایان شهریورماه حداقل ۵۰ میلیون دوزدیگر واکسن وارد کشور شود. رئیسجمهور وزیران کابینه را بهصف کرده و هرکدام قرار است در اقدامی جهادی مسیر مسدود شده واکسن بهسوی کشور را باز کنند. رئیسی اعلام کرده است که باید همه ظرفیتهای کشور برای واردات واکسن مورداستفاده قرارگرفته و طرح جامع مبارزه با بیماری کرونا اجرا شود.
تا چند هفته قبل، در بهترین حالت روزانه پانصدتا ششصد هزار دُز واکسن کرونا در کشور تزریق میشد و حتی چند روزی، روند کاهشی پیدا کرده و موجب تشکیل صف و نارضایتی شد. در پیک بیماری کرونا تنها راهحل روحانی تعطیل کردن کشور از سویی و باز کردن جادهها برای مسافرتهای شبانه از سوی دیگر بود. این اقدام روزبهروز مردم را عصبانیتر میکرد. رسانههای فارسیزبان خارجی نیز با بمباران شدید روانی بهگونهای القاء میکردند که ایران با عدم واردات واکسن، باعث بالا رفتن آمار کشتهشدگان این ویروس منحوس شده است.
روز گذشته پنجاهمین محموله واردات واکسن به تعداد بیش از سه میلیون دوز وارد کشور شد؛ در حال حاضر نهتنها کانالهای ورود واکسن به کشور بهخوبی اصلاحشده است؛ بلکه در انبارهای وزارت بهداشت بهقدر کافی نیز دپو گردیده و بهصورت منظم در اختیار مراکز مجاز تزریق قرار میگیرد. نیروهای بسیج و سپاه پاسداران نیز با برپایی مراکز واکسیناسیون ۲۴ ساعته بهصورت جهادی کار خدمترسانی به مردم را پیش میبرند. این تغییرات شگفتانگیز باعث شده است که مردم بپرسند که چرا رئیسی توانست واکسیناسیون عمومی را به نتیجه برساند؛ اما روحانی با هزار اماواگر و برگزاری صدها جلسه در ستاد ملی کرونا در اجرای آن ناموفق بود؟ پاسخ به این سؤال نیاز به واکاوی دولت تدبیر دارد.
اگر واکسن می خواهید باید تسلیم شوید!
زمستان سال گذشته علی ربیعی رو به خبرنگاران در حیات باز نهاد ریاست جمهوری گفت: اگر میخواهید واکسن به ایران وارد شود؛ باید مسئله FATF حل شود! ربیعی دراینباره گفته بود که نپیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (اف ای تی اف)، خرید واکسن خارجی کرونا را با مشکل مواجه کرده است. سخنگوی وقت دولت گفته بود:در مورد انتقال پول بنا بر قوانین تحریم و قواعد اف ای تی اف چندین مرحله انتقال پول با مشکل مواجه شد و با موانعی رو به رو بودیم، نپیوستن به اف ای تی اف آثار خود را نشان خواهد داد قبلاً نیز دولت دیدگاه خود را در این زمینه اعلام کرده است!
سناریو سازی دولتی ها به شکل عجیبی آغاز شد! عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی در صفحه اینستاگرامی خود نوشت: مردم! ما تا زمانی که تحریم باشیم نمی توانیم برای شما واکسن بخریم؛ اشاره تلویحی او به آن بود که اگر واکسن می خواهید باید با آمریکایی ها معامله کنیم.
فردای آن روز علی مطهری نماینده سابق و عضو لیست امید با اشاره به سخنان سخنگوی دولت در توییتر نوشت: به خاطر این که در لیست سیاه اف ای تی اف قرار داریم نتوانستیم پنجاه میلیون دلار مبلغ سهمیه ایران از واکسن کرونای سازمان جهانی بهداشت برای هشت میلیون ایرانی را منتقل کنیم و سهمیه ایران باطل شد. مجمع تشخیص مصلحت نظام باید پاسخگو باشد.
همین دست سخنان کافی بود تا اصلاحطلبان یکی پس از دیگری به صحنه آمده و برای یک کنوانسیون ننگین خوشرقصی کنند.
پروانه مافی، از نمایندگان مجلس دهم طی یادداشتی در روزنامه آرمان برای دفاع از FATF مینویسد: باید از کسانی که مخالف تصویب FATF هستند پرسید که علت اصلی این مخالفت چیست؟ تصویب نشدن FATF مشکلاتی در امور بانکی و مبادلات مالی بینالمللی ایجاد کرده است. این مشکلات بهگونهای نیست که به آن بیتوجه باشیم و به این نتیجه رسیده شده که این لوایح از اهمیت خاصی برخوردار است لذا دوباره در دستور کار قرارگرفتهاند که نشان از اهمیت موضوع دارد. نمیتوانیم منکر اهمیت این لوایح شویم، درحالیکه همه دنیا جز دو کشور به این لوایح توجه داشته و آن را پذیرفتهاند. به همین دلیل صحبتهای برخی مسئولان در مخالفت با FATF قابلتأمل است. باید از آنها سؤال شود که چرا مخالفت میکنند؟ کنوانسیونهای متعدد بینالمللی وجود دارد که ما مانند همه کشورهای دیگر در آن عضو هستیم.
این کارگزارانی ستادی البته در لابهلای این یادداشت توضیح نمیدهد که مگر توافق موقت ژنو (پیشدرآمد امضای توافق نهایی یا همان برجام) رافع مشکلات فوری معیشتی مردم شد که FATF مقدمهای برای مبادلات مالی کشور شود؟
درحالیکه رهبر انقلاب در نقطهنظری مهم و راهبردی تنها ورود یک مدل واکسن آمریکایی و انگلیسی را به دلیل حفظ امنیت بهداشتی کشور ممنوع کرده بودند؛ دولت دوازدهم با بهانه سازیهای واهی دست روی دست گذاشته تا این پیام به جهان مخابره شود که ایران به دنبال واکسیناسیون مردم کشورش نیست و روند تولید واکسن داخلی را با تأخیر پیش خواهد رفت.
تأکید ویژه رهبر انقلاب روی آن بود که دو دولت متخاصم و مکار حاضر نیستند به روحانی واکسن بفروشند و بهتر است دولت وقت خود را با مذاکره برای مذاکره درباره واکسن تلف نکرده و به دنبال راهحلهای بهتر برود؛ ایشان بهدرستی پیشبینی کرده بود که دولتهایی که چون دزدان دریایی محمولههای ماسک را در فرودگاه و بنادر کشورهای دیگر میدزدند؛ هیچگاه دلسوز مردم ایران نبوده و ارتباط با آنها برای خرید واکسن بیهوده است؛ این عبارت آنقدر به مذاق دار و باند نیویورکیها تلخ بود که برای ورود آن به کشور سنگاندازی کردند.
گاندوهای آمریکایی مانع ورود واکسن شدند
اگر از آمریکاییها و لندن نشین ها واکسن نخریم، بهتر است از بقیه نیز نخریم! این محتوای اقداماتی است که ظریف برای واردات واکسن انجام داده بود. برخی سفرای ظریف هرقدر که استاد لابی کردن برای ایجاد کانال ارتباطی با حزب دموکرات آمریکا هستند؛ در انجام وظایف بدیهی خود در سفارتخانه پایشان لنگ میزد.
آش اقدامات وزارت خارجه ظریف آنقدر شور بود که زالی فرمانده ستاد مبارزه با کرونا اعلام کند که سفرای ایران اصلاً به دنبال خرید واکسن نیستند، همین اظهارات کافی بود تا ظریف به حرف آمده و در پستی اینستاگرامی برای مردم دلسوزی بیهوده کند. باوجودآنکه ظریف ادعا کرده بود ۱۵۰ میلیون دلار برای واردات واکسن به وزارت بهداشت اختصاص پیداکرده است؛ اما هیچ خبری از واکسن نشده و دولت روحانی فرصت ها را یکی پس از دیگری در دعواهای زرگری میان چند وزارتخانه و دست روی دست گذاشتن رئیسجمهور وقت به امید حصول توافق در وین بگذراند.
گاندوهای نفوذی آنچنان در سر تا پای دولت روحانی نفوذ کرده بودند که حتی اجازه نمی داند؛ واکسنی جز واکسن آمریکایی وارد کشور شود، آن ها با القاء آنکه واکسن های چینی و روس مردم را تبدیل به موش آزمایشگاهی می کند؛ از هر حربه ای برای فشار به نظم درباره تماس با آمریکایی ها استفاده می کردند!
واردات واکسن به کشور چقدر پیچیده است؟
شاید گمان کنید که واردات واکسن به ایران روندی پیچیده و سخت دارد، روحانی با انبوهی از رسانههای داخلی و خارجی اینگونه صحنهسازی کرده بود که خرید و واردات واکسن تنها به توافق با بایدن بستگی دارد و اگر در برابر آمریکاییها تسلیم نشویم، مردم باید یکی پس از دیگری جان خود را از دست بدهند. اما رئیسی نشان داده سیاست خارجه انقدرها هم پیچیده نیست؛ میتوان با یک تماس تلفنی مقتدرانه با شی جینپینگ بهاندازه نیاز واکسن به کشور وارد کرد تا جایی که رئیس هلالاحمر از واردات ۱۸۰ میلیون دوزی آن تا بهمنماه خبر داده است.
به همت دولت جدید و پیگیریهای انجامشده، میزان واکسیناسیون روزانه تقریباً دو برابر شده و به بیش از یکمیلیون و ۱۰۰ هزار دُز رسیده است. به نظر میرسد زمان راست آزمایی اقدامات روحانی فرارسیدهاست. اکبر گنجی عضو افراطی جبهه اصلاحات اسفند دو سال قبل، در آغاز فراگیری کرونا نوشت: ما کارمندان دولتهای راست افراطی، از طریق کرونا هراسی، ایران و ایرانیان را نابود خواهیم کرد. ما کارمند رسمی بخش پروپاگاندای دولت ترامپ، جانسون، نتانیاهو و سعودی هستیم. وظیفه ما وحشتافکنی است تا با فروپاشاندن سازمان اجتماعی، مردم را به خشونت جمعی بکشانیم... گمان باطل نکنید که ما مخالف سیاسی و... هستیم؛ نه، ما فقط کارمند پروپاگاندای دولتهای راست افراطی هستیم. ما تشنه مرگ و خون مردم ایرانیم. کاری را که شدیدترین تحریمهای تاریخ نتوانست با ایران انجام دهد، ما موظفیم انجام دهیم».
واقعیت آن است که رئیسی حصار تحریم و حصار خود تحریمی نفوذی ها را شکست، حالا مردم بهخوبی میدانند که ۸ سال در زندان خودساخته روحانی اسیر اشتباهات پیدرپی لیبرالها شده و با کدهای غلط آنها خسارتهای فراوانی دیدهاند. حالا زمان زمان آن است که خسارتهای روحی، جانی و اقتصادی مردم در سبد محاسبه قرارگرفته و قوه قضائیه و نهادهای نظارتی نگاه ویژه به پرونده واردات واکسن در دولت قبل داشته باشند.