به گزارش مشرق، اگر از جمله افرادی هستید که هنوز خاطرات دو دهه پیش را به یاد میآورند، حتما میدانید که در آن زمان خبری از خودروهای شاسیبلند و کراساوور در بازار جهانی نبود و اکثر محصولات خودروسازان در سگمنتهای سدان یا هاچبک عرضه میشد. این رویه از ابتدای قرن بیست و یکم به آرامی تغییر کرد و به یکباره خودروهای اسپرت چندمنظوره یا SUV و برادران کوچکتر آنها یعنی کراساوورها، به ستارههای محبوب صنعت خودروسازی جهان تبدیل شدند.
در چنین شرایطی، هر خودروسازی تمایل داشت تا به سرعت کراساوورهای جدیدی را روانه بازار کند. در زمانی کوتاه، بازار خودرو جهان از انبوه کراساوورهایی انباشته شد که مشتریان به سختی قادر به تمایز آنها از یکدیگر بودند. این مساله حتی در برنامه تخت گاز (با بازی جرمی کلارکسون و جیمز می) به محل انتقاد دو مجری تبدیل شد، چرا که تعجیل خودروسازان در ساخت کراساوورها این سگمنت را از شخصیت تهی کرده بود. یکی از کراساوورهای شکست خورده همین دوره، پژو ۴۰۰۷ است که در این مطلب به تاریخچه جالب آن خواهیم پرداخت.
تغییر سریع در پژو، وقتی همه چیز خوب پیش نمیرود!
خودروساز فرانسوی پژو برای سالها با ساخت سدانها و هاچبکهای اقتصادی و پرفروش، موقعیت مناسبی را در بازار اروپا، آسیا و آمریکای جنوبی به دست آورده بود. حال با آغاز قرن ۲۱ ام، سلیقه مشتریان تغییر کرده بود و پژو نمیتوانست خود را با تغییر سلیقه مشتریان هماهنگ کند. مصرفکنندگان اکنون هاچبک یا سدان نمیخواستند، بلکه به دنبال خرید شاسیبلندها و کراساوورها بودند.
پژو که تا آن زمان هیچ تجربهای در ساخت کراساوورها نداشت، دست به دامان شرکای ژاپنی خود شد. توسعه یک پلتفرم انحصاری برای ساخت کراساوورها زمانبر بود و به هزینه زیادی نیاز داشت و پژو در تلاش بود تا حد امکان محصول مقرون به صرفهای را روانه بازار کند.
از بین خودروسازان ژاپنی که پژو دست یاری به سمت آنها دراز کرده بود، میتسوبیشی درخواست پژو را اجابت کرد. حاصل همکاری خودروساز فرانسوی و ژاپنی، محصولی به نام پژو ۴۰۰۷ بود که برادر فرانسوی میتسوبیشی اوتلندر محسوب میشد. کلیه قطعات فنی این دو خودرو با یکدیگر مشترک بودند و تنها طراحی پژو ۴۰۰۷ و میتسوبیشی اوتلندر متفاوت بود. بعدها شریک پژو یعنی سیتروئن نیز کراساووری به نام سیتروئن C کراساوور را براساس پژو ۴۰۰۷ به بازار عرضه کرد.
استراتژی پژو موثر واقع نشد، شکست پژو ۴۰۰۷
پژو که تجربهای در ساخت خودروهای کراساوور نداشت، تمامی مراحل تولید محصول جدید خود را به میتسوبیشی سپرد تا پژو ۴۰۰۷ به صورت کامل در ژاپن تولید شود. همچنین مدیران بازاریابی پژو قیمت پایینتری را برای محصول خود در نظر گرفتند تا بلکه با این رویکرد بتوانند نظرات خریداران را به سمت خود جلب کنند.
یکی دیگر از مزایا پژو ۴۰۰۷ برای خریداران نیز امکانات فوقالعاده آن بود چرا که حتی در تیپ پایه SE نیز مالک به تجهیزاتی همچون کروز کنترل و سیستم تهویه مطبوع دسترسی داشت. تیپ قدرتمند GT نیز برای به چالش کشیدن دیگر بزرگان این عرصه تولید شد.
با وجود آنکه برنامه بازاریابی مدیران پژو روی کاغذ موفق بود اما پژو ۴۰۰۷ به محصولی نه چندان موفق تبدیل شد. این خودرو از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ روی خط تولید قرار داشت و در بازه ۵ ساله، کمتر از ۵۰ هزار دستگاه پژو ۴۰۰۷ فروخته شد.
میتوان گفت که پژو ۴۰۰۷ در رقابتی ناخواسته با برادر ژاپنی خود یعنی میتسوبیشی اوتلندر قرار گرفت. مشتریان نیز که برند میتسوبیشی را به پشتوانه محصولاتی همچون پاجرو نامی قابل اعتماد میدانستند، تمایل بیشتری به خرید اوتلندر واقعی داشتند تا نمونه فرانسوی آن.
در نهایت تولید پژو ۴۰۰۷ در سال ۲۰۱۲ متوقف شد اما پژو از رویاهای خود دست نکشید، چرا که مدتی بعد پژو ۴۰۰۸ را بر اساس پلتفرمی مشترک با میتسوبیشی ASX روانه بازار کرد.
منبع: خودروبانک