به گزارش مشرق، واکسن نورا محصول دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) است که برای مقابله با ویروس کرونا توسط متخصصین ایرانی تولید شده است؛ این واکسن، از نوع پروتئین نوترکیب بوده و تولید آن در فرمانتورهای با شرایط GMP انجام و سپس ورود به فرآیند تخلیص و پس از طی نمودن تستهای کنترل کیفی وارد مرحله فورمولاسیون و در نهایت پرکنی ویالهای تزریقی صورت میپذیرد.
در این گزارش به چند پرسش مهم در خصوص واکسن نورا پاسخ داده شده است.
مدافعین حرم غیر ایرانی چگونه واکسینه میشوند؟
حسن ابوالقاسمی در پاسخ به سوال که با توجه به اینکه تولیدکننده واکسن نورا سپاه پاسداران است، آیا برنامهای برای تزریق این واکسن به مدافعان حرم غیر ایرانی دارید؟، گفت: جمهوری اسلامی ایران طرفدار مظلومین تمام عالم است و بهترین مصداق دفاع از مظلومین هم خدمات بهداشتی و درمانی است و بنابراین هر کجا که مسئولان جمهوری اسلامی، وزارت امور خارجه و دولت صلاح بدانند ما آمادگی کمک در این خصوص را داریم.
وی ضمن اشاره به اینکه طبیعتا مردم خودمان در اولویت قرار دارند، ادامه داد: با توجه به اینکه چند خط تولید در داخل کشور در حال فعالیت است در آینده این امکان وجود دارد که تولیدات خودمان را در اختیار کشورهای دیگر بگذاریم.
ابوالقاسمی در پاسخ به این سوال که با وجود توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر عدم ورود واکسنهای آمریکایی به کشور قرار است واکسن فایزر ساخت بلژیک وارد کشور شود و مگر این واکسن با نوع آمریکایی متفاوت است که میخواهند چنین اقدامی را انجام دهند؟، توضیح داد: حتما افرادی که قصد انجام چنین کاری را دارند در خصوص وارد کردن این واکسن از مجاری لازم پرسش کرده اند. تبلیغاتی به ویژه از سوی نخبگان در خصوص واکسن فایزر انجام میشود که گویی این واکسن بسیار بهتر است سایر از واکسنها است و این در حالی است چنین نیست.
وی افزود: چینیها علیرغم اینکه چندان واکسنسازان قهاری نبودند تعداد بیشتری از واکسن کرونا را تولید کردند و تمام مردم خود را واکسینه کردند و هندیها هم چنین اقدامی را انجام دادند و اینکه در میان اقشار نخبه عدهای این موضوع را تبلیغ میکنند که کالاهای با ارزش حتما باید از اروپا و آمریکا وارد شوند ما سالها است که خلاف این موضوع را ثابت کرده ایم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) ضمن اشاره به اینکه ما در حال تولید بیش از ۳۰ محصول بیوتکنولوژی در کشور هستیم که کیفیت آنها با محصولات خارجی هیچ تفاوتی ندارد، ادامه داد: توانایی تولید دارو در کشور وجود دارد و داروهای ضد سرطان با کیفیت بسیار عالی در داخل تولید شد و علاوه بر آن فاکتور ۸، فاکتور ۷، جی سی اس اف، داروهای تالاسمی و بسیاری از داروهای بسیار مهم که قیمتهای بسیار بالایی در دنیا داشتند با کیفیت بالا در داخل ساخته شدند.
وی با بیان اینکه من اصلا طرفدار این موضوع نیستم که فردی واکسنی را به عنوان واکسن ایده آل به مردم معرفی کند و این کار اشتباه و نوع خوباختگی است و باید از وجود ما و مسئولین بیرون رود، اظهار کرد: ما به آنچه در کشور خودمان و کشورهای دوست تولید میشود، اهمیت دهیم چرا که سالها است که از آمریکا زخم میخوریم و دیگر برایمان کافی است، آنها به کودکان مبتلا به سرطان ما رح نکردند و نگذاشتند به آنها برسد و اگر داروهای هندی نبود معلوم نبود چه برسر این کودکان میآمد و این آمریکاییها بودند ایران را از دسترسی به داروهای برند غربی منع کردند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) متذکر شد: من واقعا از این موضوع متاسفم که در جامعه ما تبلیغ شود که محصول آمریکایی خوب است و مشابه داخلیش و یا تولید آن در کشورهای دیگر خوب نیست! ما اگر در این چند ساله به امید آمریکایی بودیم بسیاری از مردم جان خود را از دست میدادند و ما علاوه بر اینکه خودمان این محصولات را تولید کردیم از کشورهای دوست هم واردات داشتیم برای اینکه به غربیها بگوییم شما ضامن جان و مال مردم ما نیستید و ما میتوانیم محصولات مورد نیازمان از راههای دیگر هم تامین کنیم و در حال حاضر هر حرکتی انجام شود که منجر به مشروعیت به واکسنها و تولیدات آمریکایی شود، با آن مخالف هستم.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه یکی از شرکتهای واکسن سازی داخلی در زمینه تامین مواد اولیه با مشکل رو به رو شده است آیا شما هم با چنین مشکلی مواجه شدید و در حال حاضر چه مقدار مواد اولیه برای تولید واکسن دارید؟، گفت: واکسن نورا یک واکسن پروتئینی است که خوشبختانه تولید آن نیاز چندانی به ماده اولیه ندارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) ضمن اشاره به اینکه تقریبا همه مواد مورد نیاز برای تولید این واکسن در داخل تولید میشود، ادامه داد: به طور جزئی وابستگی داریم که البته تامینشان کار سختی نیست و تا کنون با مشکلی برخورد نکردیم.
آیا تولید انبوه واکسن نورا، آغاز شده است؟
وی در پاسخ به این سوال که آیا شما هم مانند تولیدکنندگان واکسن برکت این ریسک را پذیرفته اید که قبل از دریافت مجوز تولید انبوه را آغاز کنید؟، گفت: ما مقدمات تولید را فراهم کرده ایم و برای اینکه کارمان متوقف نشود و زمان را از دست ندهیم مدتی است که به دنبال تامین مواد اولیه مورد نیاز برای واکسن هستیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) افزود: ما آمادگی تولید واکسن برای هر زمانی را داریم.
بررسی تبعیض وزارت بهداشت برای واکسنهای ایرانی
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در واکشن به این موضوع که به یکی از شرکتهای واکسن سازی داخلی اعلام شده است که شما قرار نیست اولین واکسن داخلی باشید و همچنین در پاسخ به این سوال که آیا به نظر شما یکسری از واکسنهای داخلی مورد بی توجهی قرار نگرفتند تا یک واکسن خاص زودتر به نتیجه برسد؟، گفت: اگر چنین موضوعی صحت نداشته باشد من از آن اطلاعی ندارم البته هنگامی که تولید کنندگان، یک دارو و یا واکسن را تولید میکنند معمولا به دنبال این هستند که بازاری برای آن پیدا کنند و بنابراین این بحثها همیشه مطرح است و به طور کلی من از چنین موضوعی بی خبر هستم.
قیمت واکسن نورا چقدر است؟
وی در پاسخ به این سوال که قیمت واکسن نورا چه قدر است؟، توضیح داد: ما هنوز در مورد قیمت گفتوگویی را انجام ندادیم و وزارت بهداشت قیمت واکسن را تعیین میکند و به ما میدهد. ضمن اشاره به اینکه هدف ما از تولید این واکسن انجام کارهای تجاری نبوده و هدف ما انجام یک اقدام انسان دوستانه بوده است و هنوز هم بر آن پایبند هستیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) افزود: ما کارهای بسیاری با این واکسن تولید داخل میتوانیم انجام دهیم و هم مردم خودمان از این واکسن سود میبرند و هم اینکه ما در قبال کشورهای اطراف مسئولیت داریم و باید به آنها هم توجه کنیم، چرا که همه دنیا باید واکسینه شوند تا این بیماری کنترل شود.
وی ادامه داد: اخیرا این موضوع را از اخبار شنیدم که هم سازمان بهداشت جهانی و هم بسیاری از شخصیتهای علمی به این امر معترض بودند که چرا در کشورهایی تاریخ مصرف واکسنها رو به اتمام است در حالی که تعدادی از کشورها به واکسن دسترسی ندارند و طبیعتا هر کشوری که مردم خود را واکسینه کرد و واکسن داشت، باید آنها را در اختیار کشورهای دیگر هم قرار دهد تا همه از واکسن استفاده کنند و ما هم طرفداراین نظر هستیم و معتقدیم که باید به بقیه کشورها در این زمینه کمک کنیم.
آیا واردات واکسن به تولید داخلی ضربه میزند؟
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در واکنش به صحبتهای یکی از مسئولان موسسه رازی که عنوان کرده بود با این حجم از واردات واکسن کرونا شرکتهای تولید کننده واکسن داخلی دچار مشکل میشوند، توضیح داد: ما ۴۰ سال است که با این موضوع مواجهیم و هنگامی که در کشور کمبودی داریم، کشورهای دیگر آن را در اختیار ما قرار نمیدهند و زمانی که توانایی تولید اقلامی را داریم، آن اقلام را به وفور به ما قرار میدهند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) ضمن اشاره به اینکه یکی از برکات تولید واکسن داخلی این بود که واکسن کرونا به کشور سرازیر شد، افزود: این موضوع به یک قانون بینالمللی تبدیل شده است که از هر آنچه داری آن قدر در اختیارت قرار میدهند که اهمیتش کم شود و در زمینه دارو و تجهیزات پزشکی هم با این امر رو به رو بودیم و سالها است که شاهد این روند هستیم و سیاستگذاران حوزه بهداشتودرمان باید حواس خود را در این زمینه جمع کنند.
وی با تاکید بر اینکه ما به هیچ وجه راضی نیستیم برای اینکه واکسنمان تولید شود حتی یک روز هم واکسیناسیون مردم به تعویق بیفتد و حق مردم این است که همیشه واکسن در دسترسشان داشته باشند، ادامه داد: همین قدر که ثابت کردیم میتوانیم تولید خوبی در زمینه واکسن کرونا داشته باشیم و به همین دلیل سایر کشور به ما واکسن دادند، ارزش تولید داخلی را داشته است.
ابوالقاسمی با بیان اینکه از این پس میتوان در این خصوص برنامه ریزی کرد، گفت: واکسن داخلی بسیار واکسن با کیفیتی است و با وسواس تولید شده و نظام نظارت بر تولید دارو هم در ایران بسیار نظام سختگیرانهای است و به همین دلیل به محض اینکه واکسن داخلی تولید گردد، نسبت به واکسنهای خارجی ارحج است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) با اشاره به اینکه من سالها برای راهاندازی صنعت پلاسما در کشور تلاش کردم، عنوان کرد: از آن سالی که ما پلاسما را تولید کردیم یعنی از سال ۸۵ تا کنون ۱۵ سال میگذرد و داروهای مشتق از پلاسما شامل آلبومین، IVIG، فاکتور ۸ و فاکتور ۹ همگی از پلاسمای ایرانی به دست میآیند و این پلاسما تا کنون هیچ مشکلی نداشته و یکی از بهترین، امنترین و سالمترین پلاسماها در دنیا است.
وی گفت: آن موقع که ما قصد را هاندازی صنعت پلاسما در کشور را داشتیم کسی حرفمان را باور نمیکرد، اما ۱۵ سال ثابت کرد که این اندیشه درست است و در حال حاضر هم میگویم که واکسن ایرانی یکی از بهترین واکسنها است و نباید در آن تردید کنیم و بنابراین باید آن را مورد حمایت قرار دهیم.
ابوالقاسمی ضمن اینکه و باید بازاز تنظیم شود، افزود: ما همچنان به واکسن نیاز داریم چرا که اولا تعداد قابل توجهی از مردم واکسینه نشده اند و هنگامی آنها واکسینه شوند، آن دسته از افرادی که در مرحله اول واکسن زده اند، سطح آنتیبادیشان کاهش مییابد و نیاز به واکسن پیدا میکنند و ما قصد داریم در این زمینه مطالعاتی را انجام دهیم و ببینیم که آیا واکسن ما میتواند موجب بالا رفتن آنتیبای افرادی که واکسنهای دیگر را تزریق کردند و سطح آنتیبادیشان کاهش یافته میشود یا نه؟.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) با اشاره اینکه واکسیناسیون کودکان بسیار مهم است، متذکر شذ: باید در این زمینه مطالعاتی انجام شود و واکسنی که روی آنها تاثیر خوبی داشته است، مودر استفاده قرار گیرد و وزارت بهداشت حتما باید به این موارد توجه کند.
تولید ۳ میلیون دز واکسن نورا به صورت ماهانه
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در واکنش به اظهارنظر یکی از مقامهای سابق وزارت بهداشت که گفته بود «زیرساختهای لازم برای تولید گسترده واکسن نورا، فراهم نیست»، گفت: ما یکی از واکسن سازان داخلی در کشور بودیم که از ابتدا مشکل سایت تولید نداشتیم چرا که بر خلاف بسیاری از واکسنها سایت تولید راه اندازی نکردیم و سایت تولیدی که در کشور دارای ظرفیت بود را انتخاب کردیم.
وی افزود: حتی در مرحلهای که بر روی فاز حیوانی کار میکردیم هم سایت تولید ما آماده بود و از نظر GMP مورد بررسی قرار گرفت و بعد از آن فاز یک را آغاز کردیم و همان موقع با امکاناتی که وجود داشت تعهد دادیم که میتوانیم تا ۳ میلیون دز در ماه تولید واکسن داشته باشیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) ضمن اشاره به اینکه حتی اگر یک ماه پیش هم به ما مجوز میدادند، توانایی انجام چنین کاری را داشتیم، ادامه داد: ما باید مراحل فازهای مطالعاتی را بگذرانیم و این موضوع جزء مقررات سازمان غذا و دارو است.
وی با بیان اینکه خوشبختانه فاز اول مطالعاتی ما به اتمام رسید و فاز دوم آغاز شده است، اظهار کرد: امیدواریم که بتوانیم فازهای دوم و سوم را به سرعت پشت سر بگذاریم و این واکسن را در اختیار مردم قرار دهیم چرا که واکسن نورا یکی از بهترین واکسنهایی خواهد بود که مردم میتوانند از آن استفاده کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) توضیح داد: واکسن نورا برای همه سنین حتی کودکان بعد از اینکه بتوانیم مرحله مطالعاتی کودکان را انجام دهیم، مناسب است و به طور کلی اصلا با مشکلی در زمینه تولید مواجه نیستیم.