به گزارش مشرق، مسعود مردانی با بیان اینکه سال ۲۰۲۰ در ایران شیوع آنفلوانزا با کاهش بسیار چشمگیری رو به رو بود، این مسئله را نتیجه رعایت پروتکلهای بهداشتی، شست و شوی دستها، استفاده از ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و مواردی از این دست دانست.
این متخصص با بیان اینکه طبق گزارش CDC موارد ابتلاء به آنفلوانزا که موجب بستری و مرگ و میر شده است در سال ۲۰۲۰ کاهش یافته است، گفت: با توجه به مشابه بودن راه انتقال این دو ویروس دستگاه تنفسی، منطقی است که با پیشگیری از ابتلاء به کرونا، ابتلاء به آنفلوانزا نیز کاهش یابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: با کاهش ایمنی طبیعی نسبت به بیماری آنفلوانزا و کاهش موارد ابتلاء این خطر وجود دارد که در سال آینده در صورت شیوع آنفلوانزا به سرعت بیماری گسترش یابد و اپیدمیهای گستردهای ایجاد کند.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه ادامه داد: دو سال است که آنفلوانزا شیوع پیدا نکرده و سطح ایمنی طبیعی افراد بسیار پایین آمده است و تعداد واکسنهای موجود در کشور برای تمام جمعیت کافی نیست، بنابر این افراد در معرض خطر باید هرچه سریعتر نسبت به واکسیناسیون اقدام کنند زیرا اگر بروز بیماری افزایش یابد، میتواند به سرعت در سطح جامعه گسترش یافته و سیستم بهداشتی و درمانی خسته ما را خستهتر کند.
شباهتها و تفاوتهای ویروس آنفلوانزا و کووید ۱۹
وی با اشاره به تشابه علائم بالینی آنفلوانزا و کرونا، گفت: شاید هیچ چیز به اندازه افزایش ناگهانی تب به همراه بدن درد وجه افتراق بیماری آنفلوانزا از کرونا نیست.
مردانی درباره علائم اختصاصی کووید ۱۹ توضیح داد: مختل شدن حس بویایی و چشایی معمولاً در بیماری آنفلوانزا اتفاق نمیافتد، سرفه نیز در مبتلایان به کووید ۱۹ معمولاً خشک است، دوره بیماری در کووید ۱۹ نیز معمولاً طولانیتر از بیماری آنفلوانزاست.
وی افزود: آنفلوانزا حداکثر در چهار تا پنج روز فعالیت میکند، اما کووید ۱۹ گاهی اوقات تا ۱۴ و یا حتی ۲۱ روز ممکن است بیمار را گرفتار کند.
این متخصص یادآور شد: برای بیماری آنفلوانزا درمان بسیار مناسب وجود دارد که خوشبختانه در کشور نیز در دسترس است، اما در درمان کووید هنوز هم داروی ضد ویروسی که بتوانیم به طور قطعی از آن استفاده کنیم و دسترسی به آن ساده باشد، وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته راه مطمئنی برای پیشگیری از ویروس کووید ۱۹ وجود نداشت، گفت: اما خوشبختانه امروز میتوانیم از واکسنهای متنوعی صحبت کنیم.
مردانی اصلی ترین راه پیشگیری از ابتلاء به آنفلوانزا را واکسن دانست و گفت: خوشبختانه امسال نیز این واکسن زودتر از موعد در دسترس مردم قرار گرفت و در اقصی نقاط کشور نیز موجود است و با تجویز آن به ویژه برای افرادی که در معرض خطر هستند میتوان از این بیماری پیشگیری کرد.
عفونتهای همزمان با کووید ۱۹
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه در برخی موارد عفونت همزمان کووید ۱۹ با ویروس آنفلوآنزای نوع A، نوع B و زونا در بزرگسالان و آبله مرغان در کودکان مشاهده شده است، گفت: همچنین عفونت همزمان موکورمایکوزیس یا همان قارچ سیاه با کووید ۱۹ نیز در برخی بیماران مشاهده شده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه در اقصی نقاط کشور ما هم PCR آنفلوانزا و هم PCR کووید ۱۹ در دسترس است و بیماران میتوانند از این تست استفاده کنند.
مردانی یادآور شد: البته منفی بودن تست آنفلوانزا در بیماری که مشکوک به این بیماری است و در زمانی که کووید ۱۹ وجود دارد، باعث رد بیماری آنفلوانزا نمیشود و به همین دلیل معمولاً پزشک معالج داروی درمان آنفلوانزا را نیز برای بیمار تجویز میکند.
وی تاکید کرد: امسال نیز انتظار داریم پزشکان تاکید کنند که افرادی که در معرض خطر هستند حتماً واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند.
واکسن آنفلوانزا از شدت بیماری کرونا می کاهد
مردانی همچنین با اشاره به ضرورت استفاده از ماسک در کنار رعایت سایر پروتکلهای بهداشتی، گفت: نتایج یک مطالعه در اسپانیا نشان داد افراد بعد از دریافت واکسن آنفلوآنزا، در صورت ابتلاء به کرونا نیز، کرونای شدیدی نخواهند گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: البته واکسن آنفلوانزا از ابتلای به کووید ۱۹ ممانعت نمیکند و اگر کسی واکسن کرونا نزده است باید هرچه سریعتر نسبت به دریافت آن اقدام کند.
این متخصص افزود: بنابر اعلام CDC تزریق این دو واکسن در یک روز هیچ منعی ندارد، البته توصیه میشود حداقل با یک هفته فاصله این دو واکسن تزریق شود، زیرا ممکن است واکسن کووید ۱۹ عوارضی داشته باشد و همزمان شدن دریافت این دو واکسن ممکن است برای فرد راحت نباشد.
چه کسانی باید واکسن آنفلوانزا دریافت کنند؟
وی با بیان اینکه افراد در معرض خطر حتماً باید واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند، یادآور شد: افراد بالای ۶۰ سال سن، افراد مبتلا به بیماریهای ضعیف کننده سیستم ایمنی بدن، افراد HIV مثبت، کادر درمان، زنان باردار، افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی، آسم، بیماریهای ایسکمیک قلبی، سرطان و افرادی که شیمی درمانی و یا رادیوتراپی میشوند و افراد مبتلا به دیابت از جمله گروههایی هستند که باید واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند.
مردانی با بیان اینکه در برخی کشورها مانند آمریکا تلاش بر این است که همه افراد شش ماه به بالا واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند، گفت: اما در کشور ما به علت محدودیت در تعداد واکسن آنفلوانزا وارد شده، به نظر میرسد ضروری است که افراد در معرض خطر در اولویت دریافت واکسن قرار گیرند.
این متخصص بر ضرورت واکسیناسیون کادر درمان و سلامت تاکید ویژه کرد و گفت: اگر کسی که در سیستم سلامت کار میکند به واکسیناسیون اعتقاد نداشته باشد، به مردم نیز توصیه به تزریق واکسن نمیکند و این مسئله میتواند عواقب بسیار بدی داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: این مسئله به قدری دارای اهمیت است که سازمان بهداشت جهانی یک روز را به روز واکسیناسیون پرسنل پزشکی علیه آنفلوانزا اختصاص داده است.