به گزارش مشرق به نقل از ایرنا، به گفته پزشكان، در شرایط ویژهای كه زن باردار به دلایل پزشكی توانایی یك زایمان طبیعی را نداشته باشد از این روش استفاده میشود تا زایمان میسر شود.
این در حالی است كه در شرایط فعلی، بیشتر مادران باردار به ویژه در ایران تصور می كنند كه زایمان به روش سزارین به دلیل احساس درد كمتر، كم خطر و بدون عوارض خواهد بود.
در حقیقت از آنجا كه زایمان به صورت سزارین با درد كمتری برای زن باردار همراه است، این نوع زایمان در میان زنان بسیار شایع شده و تعداد زیادی از زنان باردار تمایل به استفاده از این روش دارند.
همچنین بعضی از این مادران، حتی به پزشك متخصص زنان یا كارشناسان مامایی اجازه انتخاب نوع زایمان خود را هم نمی دهند و از ماه های اولیه بارداری، به شدت بر روی سزارین اصرار و پافشاری می كنند. غافل از اینكه زایمان طبیعی در صورت عدم بروز خطر جدی، بر سزارین ارجحیت دارد و عوارض كمتری را پس از زایمان بر مادر تحمیل میكند.
با اینحال سازمان بهداشت جهانی توصیه میكند كه حداكثر 15 درصد از تولدها به روش سزارین انجام شود، اما شیوع عمل سزارین در بسیاری از كشورها بیش از این مقدار است.
بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، در كشورهای اروپایی 10 تا 30 درصد زایمانها به روش سزارین صورت می گیرد، ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و این روش از افزایش و رشد قابل ملاحظهای نسبت به زایمان طبیعی برخوردار است.
به گفته پزشكان متخصص، نخستین علت تمایل بیماران به سزارین ترس از زایمان طبیعی و درد ناشی از آن است و عامل مهمی كه موجبات این ترس را فراهم میكند كمبود امكانات در زایمان طبیعی، تسهیلات كمتر بیمه و روش نادرست زایمان طبیعی در شرایط فعلی است.
پزشكان معتقدند مادر باید مطمئن باشد كه در هر ساعتی كه وقت زایمانش فرا برسد شرایط كادر مامایی یكسان است و او میتواند در فضایی مناسب زایمان كند. در این صورت، گرایش مادر به زایمان به روش طبیعی به دلیل حمایت های همه جانبه كادر پزشكی بیشتر خواهد شد.
مدیر كل سابق سلامت خانواده وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشكی در این زمینه به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: زایمان به روش سزارین بیش از 40 درصد در كشور، افزایش داشته است.
دكتر' محمد امیر امیر خانی' درباره خطرات زایمان به شیوه سزارین افزود: زایمان به روش سزارین، سلامت مادران را در طولانی مدت به خطر می اندازد.
وی با بیان اینكه مادران با انجام این نوع روش زایمان پس از این دوران، با مشكلات متعددی مواجه می شوند گفت: همچنین میزان فوت نوزادان در این روش بیشتر از زایمان طبیعی است.
به گفته امیرخانی، نوزادانی كه با عمل سزارین متولد می شوند به مشكلات تنفسی دچار خواهند شد.
معاون سابق بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی ایران افزود: زایمان به روش طبیعی باید به سرعت جایگزین، عمل سزارین شود.
البته وزیر بهداشت، درمان وآموزش پزشكی نیز معتقد است ترغیب مادران به سوی بهره مندی از زایمان طبیعی، یكسان شدن تعرفه زایمان های طبیعی و سزارین است.
'مرضیه وحید دستجردی' افزود: با یكسان شدن تعرفه های این دو زایمان، مسیر انتخاب زایمان برای مادران باردار بسیار هموارتر از گذشته خواهد شد و پزشكان نیز اصراری بر انجام زایمان سزارین برای كسب درآمد بیشتر نخواهند داشت.
رییس سازمان نظام پزشكی كل كشور نیز در این زمینه گفت: در شرایط كنونی، بیش از 70 درصد زایمان ها در كشور به روش سزارین انجام می شود.
دكتر 'شهاب الدین صدر' افزود: تنها فرهنگ سازی است كه می تواند مزایای زایمان به روش طبیعی را در میان بانوان ایرانی ترویج دهد.
به هر شكل، انتخاب چگونگی و نوع زایمان حق هر مادری است اما آنچه این انتخاب را آگاهانهتر میكند این است كه مادر مطمئن باشد، هر روشی را انتخاب كند به بهترین نحو ممكن آن عمل صورت میگیرد و این اطمینان وقتی حاصل میشود كه شرایط زایمان طبیعی هم به روز و مطابق با استانداردهای دنیا پیشرفت كند و هم تسهیلاتی كه برای آن در نظر گرفته میشود مناسب باشد.
سزارین، نوعی زایمان غیر طبیعی هر چند در طول سال های اخیر طرفداران زیادی در میان زنان باردار پیدا كرده اما به گفته پزشكان این نوع عمل جراحی عوارض پنهان و آشكاری برای زنان درپی دارد.