از آغاز امسال نیز چندین مورد مشکوک در کشور بویژه در مناطق شرقی ایران شناسایی شدند که پس از انجام آزمایشات، قطعی بودن برخی از آنها تایید شد .این بیماری در سال های اخیر در استان های مختلف کشور مشاهده ولی بیشترین موارد آن از استان های سیستان و بلوچستان، اصفهان، خراسان رضوی و گلستان گزارش شده است .
تب کریمه کنگو بیماری حاد ویروسی خونریزی دهنده قابل انتقال از حیوان به انسان است که به صورت ناگهانی آغاز و موجب مرگ حداکثر 50 درصد از بیماران می شود.
این بیماری در دام ها علائم قابل توجهی ندارد و مخزن اصلی ویروس آن در طبیعت، کنه است که این ویروس در همه مراحل تکامل در بدنش باقی می ماند و از طریق تخم کنه به نسل های بعد منتقل می شود .
تماس با دام های آلوده، خون و ترشحات لاشه و دام آلوده در زمان ذبح، گزش کنه یا دستکاری و له کردن آن، ترشحات و نمونه های دریافتی بیمار آلوده و ترشحات تنفسی فرد مبتلا از جمله عواملی است که می تواند ویروس بیماری تب کریمه کنگو را به دیگر افراد منتقل کند .
دوره کمون ( نهفتگی ) بیماری پس از گزش کنه 2 تا 3 روز و حداکثر 9 روز و در صورت تماس با خون و ترشحات و بافت حیوانات و انسان مبتلا 5 تا 7 روز و حداکثر 2 هفته است .در مرحله قبل از خونریزی، فرد مبتلا به طور ناگهانی دچار سردرد و درد عضلانی می شود که درد پشت چشم، دل درد و اسهال و استفراغ از جمله علائم این مرحله از بیماری است .
در مرحله خونریزی معمولا پس از چهار روز بیمار دچار خونریزی های زیرپوستی می شود و علاوه بر این ممکن است استفراغ خونی، خونریزی های گوارشی و خلط خونی، خون ریزی از لثه، خون در ادرار و خون ریزی از گوش ایجاد شود .در موارد شدید بیماری، انعقاد داخل عروقی منتشر (DIC) یا نارسایی یک یا چند عضو اتفاق می افتد .
اما چنانچه بیمار مقاومت کند ، معمولا پس از 10 روز به تدریج با کمرنگ شدن ضایعات پوستی علائم بیماری برطرف می شود و بیمار بهبود می یابد .
ذبح دام در کشتارگاه های صنعتی و مجاز ، استفاده از وسایل ایمنی شامل کلاه، عینک، ماسک، روپوش، پیش بند پلاستیکی بلند، شلوار بلند و چکمه در هنگام ذبح دام، حفاظت فردی برای جلوگیری از گزش کنه در هنگام تماس با دام، تعویض لباس، چکمه و دستکش پس از تماس با دام و شستشوی آنها از مهمترین روش های پیشگیریی از ابتلا به این بیماری است .
پخش شایعاتی درباره نحوه انتقال این بیماری باعث شده تا مردم سوالات مختلفی را در این خصوص مطرح کنند.
به گفته متخصصان اگر گوشت 24 ساعت داخل يخچال باشد، به دليل جمود نعشي و پديده گليكوژن در گوشت، گليكوژن به اسيد لاكتيك تبديل شده و اين پديده سبب اسيدي شدن گوشت ميشود. به اين ترتيب ph گوشت به حدود 5 ميرسد كه در اين ph ويروس غيرفعال ميشود. به اين ترتيب زماني كه گوشت وارد چرخه آشپزخانه ميشود، ويروس قابليت انتقال ندارد.
اما زماني كه به گوشتي دست ميزنيم كه حالت خونآبه داشته و دست نيز از جراحتي برخوردار است، درصورتي كه امكان آلودگي گوشت وجود داشته باشد، ويروس آن از طريق مخاط هم ميتواند وارد بدن و نهايتا جذب شود.
به نظر می رسد که در حال حاضر موثرترین راه در پیشگیری از شیوع بیماری تب کریمه کنگو کنترل هر چه بیشتر ورود دامهای غیرمجاز به کشور باشد است که این امر تلاش دوچندان نیروهای انتظامی در ورودی شهرها و افزایش قرنطینه های دامپزشکی را می طلبد.