تصمیم سرنوشت‌ساز دولت برای ارز ۴۲۰۰/ حذف شود یا نشود؟ موافقان و مخالفان چه می‌گویند؟

همزمان با ارائه لایحه دوفوریتی به مجلس درباره بهینه‌سازی روش تأمین کالاهای اساسی موضوع تجدیدنظر در سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی نقل محافل اقتصادی شده است.

به گزارش مشرق، جمع قابل توجهی از صاحبنظران، تخصیص این یارانه را خدمت به سوداگران می‌دانند و گروهی دیگر نسبت به تبعات حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی هشدار می‌دهند. البته هر دو طیف مورد ‌اشاره ادله‌ای برای تأیید نظر خود بیان می‌کنند که قابل تأمل است.

با این حال طی روزهای اخیر دو اتفاق مهم در این حوزه رخ داده است. نخست، نشست سه‌شنبه شب رئیس‌جمهور با تعدادی از اقتصاددانان کشور بود که در آن مسائل مختلف اقتصادی از جمله حذف ارز ترجیحی مطرح شد و مورد دوم، تقدیم لایحه دولت با عنوان «تامین مطمئن کالاهای اساسی، نهاده‌های دامی، دارو و تجهیزات پزشکی و سیاست‌های جبرانی برای حمایت از معیشت اقشار آسیب‌پذیر» با قید دو فوریت به مجلس شورای اسلامی بود.

سیدمحمد حسینی معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در توضیح لایحه اخیر گفت: دستگاه‌های ذی‌ربط موظفند سیاست‌گذاری و فرایند تخصیص، توزیع و موارد مصرف ارز ترجیحی را به گونه‌ای اجرا و نظارت کنند که کالاها و خدمات مشمول، به‌هنگام و با قیمت مناسب با نرخ ترجیحی ارز به مصرف‌کننده نهایی برسد. ضمن آنکه دولت مجاز شده تا در صورت عدم کفایت منابع تخصیص یافته برای پرداخت یارانه، مابه التفاوت را از محل جابه‌جایی ردیف‌های جدول تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ تامین نماید.

البته درباره لایحه فوق که فعلا در مراحل ابتدایی ورود به مجلس است نمی‌توان نظر چندانی داد و باید منتظر ماند تا جزییات آن در دستور کار بررسی قرار گیرد. هرچند درخواست دولت برای رسیدگی دوفوریتی مجلس به این لایحه از یکسو و کمبود منابع ارزی و فرصت محدود دولت برای تقدیم لایحه بودجه سال آینده از سوی دیگر نشان می‌دهد عزم دولت برای تجدیدنظر در این سیاست جدی است.

ردپای ارز ۴۲۰۰ در دیدار رئیس‌جمهور با اقتصاددانان

اما اتفاق مهم دیگر در این باره، جلسه دو شب پیش اقتصاددانان با رئیس‌جمهور بود که اولا در نوع خود شاید کم‌نظیر بوده و نفس برگزاری آن درخور تقدیر است و ثانیا هرچند جزئیات مطرح شده در این جلسه منتشر نشده، با این حال گفته می‌شود یکی از مباحث چالشی مهم در این نشست، موضوع حذف یا ماندن ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی بوده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، برخی اقتصاددانان حاضر در جلسه مانند پرویز داوودی، احمد توکلی، خوش‌چهره و حسین راغفر انتقادات خود را نسبت به حذف ارز مذکور بیان کردند.

البته سایر اعضای حاضر در جلسه اغلب بر ضرورت حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومان تاکید کردند و معتقدند بودند نتایج مثبتی برای اقتصاد ایران خواهد داشت اما در کنار آن نگرانی‌هایی نسبت به آثار تورمی این تصمیم دولت ابراز کردند. این مباحثات تا پیش از اتمام جلسه ادامه داشته و در دقایق پایانی جلسه محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس‌جمهور اعلام کرده که در روزهای آینده جلسات جداگانه با اقتصاددانان در معاونت اقتصادی ریاست‌ جمهوری برگزار و فرصت کافی برای تبیین نظرات و دیدگاه‌ها فراهم می‌شود.

نظرات اقتصاددانان

درعین حال مهدی زریباف، کارشناس اقتصادی حاضر در جلسه فوق و از مخالفان حذف ارز دولتی در گفت‌وگو با نود اقتصادی اظهار داشت: تیم اقتصادی آقای رئیسی به لحاظ نظری یکدست فکر نمی‌کنند اما در موضوع حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ با یکدیگر هم‌نظر شده‌اند تا با حذف این ارز فشار روی دولت کم شود.

این اقتصاددان تأکید کرد: معتقدم با حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی این فشار به مردم منتقل خواهد شد. دولت می‌گوید دیگر ارزی برای تأمین چهار هزار و ۲۰۰ تومانی ندارد که دلیل قانع‌کننده‌ای نیست و در صورت حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی باید ارز آزاد را نیز تأمین کند.

حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه الزهراء و از حاضران این نشست هم در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، بااشاره به آثار تورمی حذف ارز دولتی اظهار کرد: مطالبی که در جلسه با رئیس‌جمهور مطرح شد، اکثرا درخصوص تغییر قیمت ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی (دلار چهار هزار و ۲۰۰ تومانی) بود و در انتها تقریبا تمامی اعضای حاضر معتقد بودند که این تصمیم سبب افزایش تورم در جامعه می‌شود. آقای رئیس‌جمهور تاکید داشتند که معیشت مردم به خطر نیفتد و همچنین ثبات قیمت‌ها و کنترل قیمت ارز از خط قرمزهای دولت است.

برنامه دولت برای یارانه جبرانی

احمد توکلی یکی دیگر از کارشناسان حاضر در جلسه به فارس گفت: موضوع جلسه پیرامون پاسخ به این سؤال بود که آیا صلاح است که ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی که برای پنج تا هفت قلم کالای اساسی پرداخت می‌شد، ادامه یابد یا حذف شود.

وی افزود: پاسخ من این بود که بستگی دارد دولت چگونه تصمیم بگیرد، اگر بنا باشد ارز دو نرخی باشد، دوباره مشکل ایجاد می‌شود و برای طبقات ضعیف جامعه فشار وارد می‌شود و باید این مابه‌التفاوت را به صورت نقدی به اقشار آسیب‌پذیر بدهیم.

توکلی در پاسخ به این پرسش که قرار شد چقدر یارانه جبرانی برای اقشار آسیب‌پذیر پرداخت شود توضیح داد: هنوز قطعی نشده اما طبق این طرح قرار است ماهی ۱۱۰ هزار تومان به هر یک از اقشار آسیب‌پذیر بعد از حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی یارانه پرداخت شود، در حالی که ممکن است به خاطر تورم ایجادشده این رقم هم به درد آنها نخورد. در این زمینه اقتصاددانان اختلاف نظر دارند.

سود بالای ثروتمندان از ارز ۴۲۰۰

از سوی دیگر، سید ابوالفضل وزیری از کارشناسان اقتصادی می‌گوید: کارشناسان اقتصادی مخالف با نرخ ارز ترجیحی معتقد هستند ازآنجاکه مصرف گروه‌های پردرآمد از کالاهای تحت پوشش ارز ترجیحی نسبت به دهک‌های پایین جامعه بیشتر است؛ لذا این سیاست موجب بهره‌مندی بیشتر دهک‌های بالای درآمدی از یارانه ارزی مذکور می‌شود و هدف اصلی سیاستگذار مبنی بر حمایت از اقشار کم‌برخوردار جامعه از طریق تخصیص ارز ترجیحی، محقق نخواهد شد و بالعکس این اقشار ثروتمند جامعه هستند که بیشترین سود از یارانه ارزی را کسب می‌کنند.

این گروه از کارشناسان در استدلال به آمار و ارقام یارانه دریافتی دهک‌های مختلف از کالاهای اساسی (هزار ریال) است‌اشاره می‌کنند؛ آمارهایی که نشان می‌دهد دهک‌های درآمدی بالای جامعه بسیار بیشتر از دهک‌های درآمدی پایین جامعه از یارانه ارزی برخوردار شده‌اند به‌گونه‌ای که دهک دهم حدود ۴ برابر دهک اول از یارانه‌های ارزی استفاده می‌کنند.

رانت‌ ۵۹۶ ‌هزار میلیارد تومانی

حامد نجفی علمدارلو، استاد دانشگاه تربیت مدرس هم در حمایت از حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ و جایگزینی آن با روش‌های دیگر می‌گوید: برآوردها نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۷ تا مهرماه سال ۱۴۰۰ حدود ۴۶ میلیارد دلار از منابع ارزی معطوف به این سیاست تخصیص یافته است. رانت معادل با این ارز در حدود ۵۹۶ ‌هزار میلیارد تومان‌ تخمین زده می‌شود. لازم به ذکر است که کل بودجه عمرانی سال ۱۴۰۰ در حدود ۱۰۴ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است.

از این رو مابه‌­التفاوت نرخ ارز دولتی و بازار آزاد، در حدود شش برابر بودجه عمرانی سال جاری بوده است. وی افزود: این رانت که در سال ۱۳۹۷ به ازای هر ایرانی معادل ۹۲۳ هزار تومان در سال ۱۳۹۷ بود، در سال ۱۴۰۰ به ۴.۳ میلیون تومان رسیده است. در واقع رانت ناشی از ارزان‌سازی نرخ ارز، به سان یک غده بدخیم در حال بزرگ شدن بوده و در صورت عدم معالجه آن می‌­تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری بر پیکره اقتصاد ایران وارد کند.

به گفته این کارشناس، در طول دوره مورد بررسی، قیمت بسیاری از کالاهای اساسی بیش از شاخص قیمت مصرف‌کننده رشد داشته است، در حالیکه برخی از این کالاها در تمامی این مدت و با بخشی از آن مشمول دریافت ارز ترجیحی بوده‌اند.

مسئولان اقتصادی منتقد ارز ۴۲۰۰

موافقان حذف ارز دولتی را طیفی از مسئولان دولتی، نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی تشکیل می‌دهند. معاون اقتصادی رئیس‌جمهور، وزیر اقتصاد و رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس از این گروه هستند که در دیدار اقتصاددانان با رئیس‌جمهور نیز حضور داشتند.

احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی پیش از این بااشاره به هزینه‌هایی که ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی بر فعالان اقتصادی تحمیل می‌کند، گفته بود: مدت‌هاست موضوع حذف ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی مطرح است اما اجرایی نمی‌شود و این روند باید تغییر کند. نباید مانع فعالیت مولّد بود بلکه باید هدایت‌گر مسیر توسعه باشیم. تصمیم‌گیری در برخی نهادها به جیب فعالان اقتصادی هزینه بسیاری را تحمیل می‌کند و قدرت رقابت را کاهش می‌دهد.

محمدرضا پورابراهیمی رئیس‌ کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم درخصوص رویکرد مجلس در مقابل ارز چهار هزار و ۲۰۰ بیان کرد: ترجیح مجلس بر تخصیص مابه تفاوت ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی و آزاد به صورت کارت اعتباری به مصرف‌کننده است. در این روش، راه قاچاق معکوس اقلامی که قیمت پایین‌تری دارند، بسته می‌شود.

محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس‌جمهور نیز در جلسه فراکسیون فرهنگیان مجلس اظهار کرده بود که ما حذف ارز ترجیحی را دنبال می‌کنیم.

به نظر می‌رسد آنچه مورد نظر همه موافقان و مخالفان است، این نکته مهم است که با هر تصمیمی، نباید به طبقات متوسط و ضعیف جامعه فشار بیشتری وارد شود. رئیس‌جمهور و اعضای دولت هم این نظر را دارند لذا باید امیدوار بود مسئولان دولت با همفکری صاحبنظران، بهترین تصمیم ممکن را بگیرند.

منبع: کیهان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • IR ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 1
    این ارز ۴۲۰۰ یادگاری نکبت بار دولت بنفش مصداق بارز یک دیوانه سنگی در چاه میندازد که صد عاقل درخارج کردنش حیران هستند است
  • IR ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 1
    جلوی رانت وفساد ومفسدان ...ارز دولتی را بگیریدوحذفشان کنیدتا واقعا برسه به مردم-حتی نانوائیها هم ازارد سوبسیدی سواستفاده میکنند وبا تولید نانها دیگه به قیمت آزا د فساد وغارت میکنند(ازمرحله اعتماد دیگه باید گذر کنید ومفررات وقانون سفت وسخت اجرا بشه)
  • عبدا.. IR ۰۱:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    اصل مشورت صواب اندیشی است وقابل تحسین. امامشکلات اصلی وضمنی رییس جمهور(رییسی)حداقل این دوموردندکه اولاطرح وبرنامه مدون وجهتگیری مشخص اقتصادی عملا نداردوصرفادچارکلی گویی وشعارزدگی شده تابی برنامه گی وضعف مدیران دولتش راپنهان ودفاع نابجاکندالبته هنوزوقت برای داوری عملکردش زوداست وچندماهی بایدبه اوودولتش فرجه دادهرچندمتاسفانه بناداردهمان شیوه هاوبرنامه نویسی بودجه سنواتی دولتهای سابق راباکمی تغییرانشایی وظاهری اعمال داردوثانیاوزیرانی رامعرفی کرده که اکثریتشان باارفاق بگوییم صرفامعمولی ودرجه سه وچهار اندوغیرانقلابی اند.20/8/1400
  • SE ۰۲:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 1
    ارز 4200 سودش در جیب افراد خاصی که روحانی و جهانگیری تعیین کرده اند میرود و کالاها را به نرخ ارز آزاد به مردم میفروشند
  • سس IR ۰۶:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    1 1
    ممنون رعیسی که داری با یک تورم افسار گسیخته شروع میکنی کارتو
    • IR ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
      0 0
      سطح ادبت در نظر دادن نشان دهنده سطح شعورت هم هست
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    1 1
    چه بشه چه نشه گرانی هست پس حذف بشه بهتره. اکثر اونایی میگن حذف نشه خودشان از ارز 4200 سود میبرند
  • علی خوش روان GB ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    مردم درحال نابودی هستند وانفجار از دست کاری به زیان مردم دست بردارید ممکن است خیلی زود دیر شود !!!!! یک افکار سنجی بکنید ببینید مردم چقدر ظرفیت دارند ؟؟ دارند خفه میشن وکسی که دارد خفه میشود ممکن است دست به هر کاری بزند !!!!! اگر میخواهید یارانه را بالا ببرید که باید ببرید از دیگر مردم نگیرید بدید به اینها بقیه هم ندارند !!!!! فعلا فقط خودتان دارید که سرتان تو کیسه بیت المال است
  • حسن پور اسفراین IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 1
    ارز ۴۲۰۰تومان هرچی زودتر جمع شود به سود مردم ودولت است این ارز را به یک عده‌ای مي دهند که هیچ سودی برای ملت نداره وپس بهتر است که جمع آوری کند و جلوی رانت‌خواری گرفته می‌شود
  • IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    راجع به این کار بزرگ اقتصادی که معیشت اکثریت مردم را تحت تاثیر قرار خواهد داد کم است این اقدام اگر شتابزده و بدون ایجاد مقدمات لازم مثل هوشمندسازی نظام توزیع چند قلم کالاهای اساسی با تکمیل سامانه جامع تجارت و قابل رصد شدن سیستم توزیع کالاهای اساسی و بدون ذخیره سازی کافی مرغ منجمد و روغن نباتی انجام گیرد باعث تورم شدیدی خواهد شد چونکه ۷۰ درصد قیمت مرغ و تخم مرغ مربوط به نهاده های دامی و بیشتر وارداتی است و ۹۰ درصد روغن خام خوراکی وارداتی است و اگر قیمت ارز این کالاها از ۴۲۰۰ تومان به ارز نیمایی برسد یعنی قیمت ارز آنها ۵ برابر خواهد شد و احتمال زیاد دارد که قیمت مرغ و تخم مرغ و روغن نباتی و لبنیات سه برابر بشود و سفره مردم فقیر از این هم کوچک تر بشود و با این تورم ۵۰ درصدی اگر یک گرانی دیگر هم بیاید کمر قشر فقیر جامعه خواهد شکست یک روش برای کم کردن گرانی این کار این است که با توزیع منابع آزاد شده این طرح را به صورت کالا کارت به ۶۰ میلیون معیشتی بگیر بدهند تا با آن مقدار مشخصی مرغ و روغن نباتی با قیمت قبلی از فروشگاههای مواد غذایی بخرند تا حداقل غذاهای ضروری مردم فقیر با قیمت قبلی تامین شود این فشار تحریم اقتصادی و ناچار کردن دولت های مخالف به افزایش قیمت کالاها و ایجاد تورم شدید و شوک قیمتی احتمالا باعث تبعات اجتماعی زیادی خواهد شد و این ایجاد شوک تورمی روش آمریکا برای فروپاشی اقتصادی شوروی بود که بعد از اجرای سیاست های شوک درمانی و تورم بالای توسط گورباچف و یلتسین باعث فروپاشی اقتصادی و بعد فروپاشی نظامی شوروی شد و این اقدامات تورم زا اگر بدون ایجاد مقدمات لازم و با شتابزدگی ایجاد شود به علت افزایش تورم و افزایش فشار معیشتی باعث نارضایتی اکثریت طبقات محروم جامعه از دولت و نظام خواهد شد و نظام حامیان اصلی خود را از دست خواهد داد بهتر است خبرگزاری انقلابی مشرق درباره این اقدام بزرگ اقتصادی منفعل عمل نکرده و با ارائه گزارشات و پیشنهادهایی از مدیران دولتی مطالبه گری کند تا با راهکارهایی مثل کالایی کردن یارانه پرداختی و کوپن الکترونیک از میزان تاثیرگذاری مخرب این طرح بر معیشت اقشار مستضعف جامعه و کوچک تر شدن سفره آنها جلوگیری کند اگر این کار شتابزده انجام گیرد
  • .. IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    سلام.یکی از بهترین کارها در این شرایط این است! ابتدا همه کسانی که با این ارز 4200 پولدار شده اند! رو دادگاه و قوه قضاییه برن و همش رو تا قرون اخر پس بگیرن! چون همه اونها ثروت و بیت المال مردم که رفته تویه جیب این افراد(که مجله ها خارجی گفتن،تعداد ثروتمندان ایران در این یک دهه چند برابر شده).لذا خواهشمندید،ابتدا پول رو با جریمه اش پس بگیرید!تا دفعه بعدی،هرکس قانونی یا غیرقانونی یک کار شیطانی کرد! بفهمه،که بعدا میان میگیرنش و همش رو ازش پس میگیرن! نه که بگه،هرکی به هرکی کسی کارشون نداره! غلط کردن با پول بیت المال ثروتمند شدن! هرجایی دنیا هستن،بگیرنشون...
  • IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    2 0
    فکری هم برای امواج سهمگین تورمی بعدش هم شده یا فقط بی تابی و عجله برای حذفشه و بس ؟
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۱
    0 0
    اگر برای حذف ارز برنامه و هدفمندی دقیق داشته باشند، هیچ اتفاقی نمیوفته. اینم مثل قضیه یارانه است، درست عمل کنند مردم حمایت می کنند. ارز 4200 فقط فساد و رانت هست.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس