به گزارش مشرق، «محمد مرندی» کارشناس روابط بینالملل در روزنامه جام جم نوشت:
زمانی که مذاکرات وین کلید خورد و درنهایت به بنبست رسید، جمهوری اسلامی ایران به سمت برگزاری انتخابات رفت. همان موقع غربیها فشار آوردند و تهدید کردند که باید مذاکرات ادامه پیدا کند اما ایران بیاعتنا به آن تهدیدات در فکر برگزاری انتخابات بود و درنهایت این روند از زمان اعلام نتایج انتخابات و رأی اعتماد به وزیران پیشنهادی رئیسجمهور در مجلس ادامه پیدا کرد. در طول این مدت هیچ اتفاقی هم نیفتاد و این مسأله نشاندهنده این بود که تهدید غربیها توخالی است. مهمترین دلیل این توخالیبودن تهدید هم ادامه فشار حداکثری از سوی غرب بهخصوص آمریکاست که ادامه همان روند است و ادامه این سیاست هم نشان داد فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران شکستخورده است.
عملکرد دولت فعلی هم مثل دولت قبلی آمریکاست و در بحث تحریمها چیزی فراتر از آن نیست. اعلام تهدیدهای جدید از سوی آمریکا هم بهنوعی تحرک نمایشی است، چون مواردی که بهعنوان تحریم جدید اعلامشده همان تحریمهای قبلی است و تأثیرگذاری واقعی بر مردم ایران است. بنابراین دست غربیها برای اعمال فشار علیه ایران پر نیست، چون قدرت در منطقه در حال جابهجایی است. دوستان آمریکا در منطقه شکست خوردند و اسرائیلیها بعد از جنگ غزه در شرایط مطلوبی قرار نگرفتهاند و سعودیها هم در باتلاق یمن گرفتار آمدهاند. آمریکاییها هم در افغانستان، عراق و سوریه در شرایط مطلوبی قرار نگرفتند و دیدیم که نیروهایشان عملا از افغانستان فرار کردهاند. از سوی دیگر آمریکا در سطح جهانی در برابر روسیه و چین قرار گرفت. چین در شرایط کنونی به اعتراف آمریکاییها نشان داد در حوزه نظامی و فناوری از ایالاتمتحده پیش افتاده است.
بنابراین آمریکا دست پری در برابر ایران ندارد و در مشکلات داخلی گرفتارشده و طرفداران و مخالفان ترامپ، کشور را دودسته کردند. از سوی دیگر ایران همچنان همان سیاست رهبری را ـــ که اجرای کامل برجام است ـــ ادامه میدهد. یعنی جامعه جهانی میداند جمهوری اسلامی شرط جدیدی برای برجام نگذاشته و در نقطه مقابل آمریکا و غرب در پی تعیین شروط جدید است و میخواهند برخی تحریمهای اوباما و ترامپ باقی بماند و ایران هم امتیازات جدیدی بدهد. انتظاری که اساسا منطقی نیست، چون اگر جمهوری اسلامی این شروط را بپذیرد این مسأله آغازی برای یک مصیبت جدید است و این تلقی برای غربیها ایجاد میشود که آنها میتوانند توافق امضا و نقض کنند و امتیاز بگیرند و بهصورت روندی درخواهد آمد که هرچند ماه یکبار دوباره با وضع تحریم، قصد بازخواهی مجدد از ایران داشته باشند.
دولت بایدن هم به مذاکره کننده هستهای ایران اعلام کرده ما حتی تضمین نمیدهیم در طول دوران ریاست جمهوری بایدن به برجام پایبند باشیم. این نشان میدهد آمریکاییها بههیچعنوان قابلاعتماد نیستند.