به گزارش مشرق، منبعی آگاه در دادگاه عالی فدرال عراق به تشریح موضع این دادگاه درخصوص تأیید نتایج انتخابات پارلمانی زودهنگام پرداخت.
این مسئول عراقی به شفق نیوز گفت: دادگاه عالی فدرال پس از پایان کامل رسیدگی به شکایتها از سوی هیئت قضایی و ارسال نتایج بهشکل نهایی، نتایج انتخابات و اسامی نامزدهای پیروز را تأیید خواهد کرد، از همین رو، هیچ زمان مشخصی برای تأیید نتایج نهایی وجود ندارد و این موضوع به تکمیل بررسی شکایتها بستگی دارد.
این مسئول عراقی که نخواست نامش ذکر شود، درباره درخواستها برای ابطال نتایج انتخابات پارلمانی گفت: بررسی آنچه در این درخواستها آمده امری زمانبر است همچنین هیچ زمان مشخصی برای تعیینتکلیف آن از سوی دادگاه فدرال وجود ندارد اما مطمئناً حلوفصل این مسئله پیش از تأیید نهایی نتایج و اسامی نامزدهای پیروز خواهد بود.
تازهترین تحولات مربوط به بررسی نتایج انتخابات از سوی کمیساریا
کمیساریای عالی مستقل انتخابات با انتشار بیانیهای تازهترین تحولات مربوط به بررسی نتایج انتخابات را تشریح کرد.
در بیانیه رسمی کمیساریای انتخابات آمده است که شورای قضائی منصوب شورایعالی قضائی برای بررسی شکایتهای انتخاباتی، ۱۴۳۶ شکایت انتخاباتی وارده را بررسی کرده است.
بر اساس این بیانیه، این شورا ۱۴۱۵ شکایت را وارد ندانسته است و از این میان ۱۵ شکایت وارد دانسته شده است.
کمیساریا موظف به بازشماری دستی تعدادی از صندوقها شده است و مابقی شکایتهای وارده نتیجه مسائل حقوقی و فنیای بوده که به ابطال برخی صندوقها انجامیده است.
در این بیانیه درباره تعداد صندوقهای ابطالشده یا تعداد آنچه باید بازشماری شود توضیحی داده نشده است.
موضع جنبش امتداد چیست؟
«جنبش امتداد» از تشکلهای برآمده از تظاهرات عراق با تأکید بر سلامت انتخابات، اعلام کرد که با احزاب سنتی هیچ ائتلافی نخواهد کرد و برنامهای برای ورود به دولت جدید ندارد.
«منار العبیدی» سخنگوی جنبش امتداد، از تشکلهای برآمده از تظاهرات اکتبر ۲۰۱۹ عراق، تأکید کرد که نمایندگان راهیافته از این تشکل با هدف بازسازی درست روند سیاسی کشور تلاش میکنند.
او گفت که فراکسیون نمایندگان «امتداد» نگران از دست رفتن کرسیهای خود نیستند و به هیچ عنوان با احزاب سنتی که در دو دهه گذشته در حکومت حضور داشتند وارد هیچ ائتلافی نخواهند شد.
العبیدی تأکید کرد که جنبش «امتداد» پایگاه مردمی خود را دارد و کنار بخشی از نمایندگان مستقل اپوزیسیون درون مجلس را تشکیل خواهد داد و این تصمیمی است که تغییر نخواهد کرد.
وی افزود که این تشکل در انتخابات آینده کرسیهای بیشتری به دست خواهد آورد.
او گفت که جنبش امتداد در دولت جدید عراق «چه با اکثریت سیاسی تشکیل شود چه دولتی توافقی باشد» مشارکت نخواهد کرد و برنامه آنها ایجاد گروه اپوزیسیون واقعی برای نظارت بر عملکرد دولت و تلاش برای اصلاح اشتباهات در حد امکانات موجود است و در این باره درون این جنبش اختلاف نظری وجود ندارد.
العبیدی درباره اعتراضات به نتایج انتخابات عراق گفت که این انتخابات کاملاً شفاف و سالم بود.
او تأکید کرد که نباید نتایج انتخابات تغییر کند و باید دموکراسی در کشور صیانت شود.
وی اضافه کرد که در این باره به دستگاه قضائی اعتماد کامل دارد و معترضان باید به شکایت قضائی بسنده کنند.
تغییرات در نتایج انتخابات اشتباهبودن نتایج الکترونیکی را اثبات کرد
«عدی الخدران» از رهبران ائتلاف فتح عراق اعلام کرد که تغییراتی که در نتیجه انتخابات حاصل شده، تأکیدی بر اشتباهات الکترونیکی است.
وی افزود: ما بیخودی شکایت نکردیم بلکه با بررسی دقیق وقایع این کار را انجام دادیم و خواستار شمارش دستی آرا شدیم که به تغییراتی نهفقط در ائتلاف فتح بلکه دیگر گروههای سیاسی منجر شد.
الخدران شمارش دستی آرای همه صندوقها را خواسته عادلانه و پیام اطمینانبخش به همه دانست و اعلام کرد که روزهای آتی تغییرات بزرگی رخ خواهد داد بهویژه که صندوقهای زیادی طبق دستورات هیئت قضایی مورد شمارش دستی قرار خواهد گرفت.
احتمال ورود مرجعیت
«احمد الکنانی» عضو ائتلاف فتح اعلام کرد: با وضعیت کنونی یعنی عدم تفاهم میان گروههای معترض به نتایج و گروههای پیروز در صورتی که ادامه داشته باشد چهبسا مرجعیت برای پایان دادن این وضعیت وارد عمل شود بهویژه که شرایط کنونی اجازه تعلل زیاد را هم نمیدهد.
وی ادامه داد: مشکلات سیاسی در درجه اول بر زندگی مردم تأثیر گذاشته است و ادامه این وضعیت سبب ورود مرجعیت برای پایان دادن به درد و رنج مردم خواهد شد که در ابعادی سیاسی، اقتصادی و حتی اجتماعی است.
الکنانی گفت: نادیده گرفتن خواست معترضان موجب بروز بحران جدیدی شده است. باید به شکایت مطابق خواسته معترضان نه خواسته کمیساریا، توجه شود.
موضعگیری عصائب اهلالحق درباره انتخابات
«حسین الشحمانی» عضو دفتر سیاسی عصائب اهلالحق عراق گفت: تعلل کمیساریا برگرفته از فشار داخلی و خارجی بهمنظور ممانعت از صعود برخی تشکلات است.
وی افزود: اگر فشارها برداشته شود، گروههای بازنده به صدر خواهند آمد و نتایج زلزلهوار خواهد بود.
الشحمانی گفت: دستکاری آشکار در نتایج انتخابات رخ داده است. متخلفان باید مورد بازخواست قرار گیرند و شمارس دستی همه آرا انجام شود.
مذاکرات میان هیئت هماهنگی و جریان صدر کارساز است
«حامد المطلک» از سیاستمداران عراق هرگونه مذاکره بدون تفاهم میان چارچوب هماهنگی گروههای شیعی و جریان صدر را بیفایده دانست.
سه سناریوی ائتلاف دولت قانون برای حل بحران نتایج انتخابات
«جاسم البیاتی» از رهبران ائتلاف دولت قانون عراق گفت: کمیساریا پس از اینکه با شواهد محکمی در زمینه تقلب در انتخابات روبهرو شده است سخت در تنگناست و ازاینرو در اعلام نتایج نهایی بهسبب این شواهد تردید دارد.
وی اضافه کرد: پیروزی پنج نامزد با گشودن ۵۰ صندوق کمیساریا را در تنگنا قرار داده است، و اگر ۴۰ هزار صندوق شمارش شود چه رخ خواهد داد؟
البیاتی گفت: بحران انتخابات بسیار پیچیده شده است و حل آن با سه سناریو صورت میگیرد؛
نخست، شمارش همه آرا و ارسال پیام اطمینانبخش به همه از طریق کمیتههای مشترک است.
دوم، لغو انتخابات که این کار بسیار سختی است.
سوم، معترضان نتایج را بپذیرند و دولتی موقت بهمدت یک یا یک سال و نیم تشکیل شود و مقدمه برگزاری انتخابات زودهنگام فراهم شود.
وی در عین حال بهترین سناریو را بازشماری دستی همه آرا دانست زیرا به دیدگاه همه نزدیکتر است.
کمیساریا سخت در تنگناست
«محمد البلداوی» نماینده پیروز از ائتلاف فتح عراق گفت: حقایق و مدارکی که از سوی گروههای معترض به نتایج انتخابات مطرح شد، ثمربخش بوده است و کمیساریا هماکنون در بدترین شرایط خود بهسر میبرد و در برابر شواهد متقن در تنگنا قرار گرفته است و به همین دلیل از تصمیم خود برای اعلام نتایج ظرف دو روز بازگشت.
وی در ادامه فاش کرد: از دلایل متقن این است که کمیساریا هنگامی که هنوز پارلمان منحل نشده بود، گزارش شرکت آلمانی را که از امکان هک دستگاههای رأیگیری خبر داده بود به پارلمان نداد و این نشان از قصد قبلی برای تغییر روند نتایج است.
البلداوی تأکید کرد: گزینهای در برابر کمیساریا غیر از شمارش دستی همه آرا نیست تا هرگونه شک و شبهه از کمیساریا دور شود.
معرفی نخستوزیر بیش از سه ماه به طول خواهد انجامید
«مختار الموسوی» عضو ائتلاف فتح عراق گفت: طرح اسامی از سوی جریان صدر و چارچوب هماهنگی گروههای شیعی موجب پیچیده شدن مرحله آتی خواهد شد و بهاحتمال زیاد نخست وزیر در کوتاهمدت معرفی نخواهد شد و مدت زیادی به درازا خواهد انجامید.
وی تصریح کرد: روزهای آتی برای عراق بسیار سخت خواهد بود و نیاز به حکمت در تصمیمگیری و انتخاب فرد مناسب دارد.
این در حالی است که در شرایطی که هنوز تکلیف نتایج انتخابات بهطور نهایی مشخص نشده است برخی منابع نزدیک به جریان صدر از عزم این جریان برای معرفی سه نفر بهعنوان نامزد برای نخستوزیری عراق خبر دادند.