به گزارش مشرق به نقل از خبرگزاری «تاس»، "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه در حاشیه نشست وزیران کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا در استکهلم اعلام کرد که این کشور در آینده نزدیک پیشنهادات مشخصی درباره ابتکار عمل رئیس جمهور ولادیمیر پوتین در رابطه با تضمین امنیتی در خطوط مرزی تدوین کرده و به شرکای غربی خود این مسئله را توضیح خواهد داد.
لاوروف توضیح داد: «کشورهای غربی باید با جدیت به پیشنهاد طرف روسی درباره ارائه تضمین امنیتی برخورد کند. البته در حال حاضر ما نمیتوانیم حدس بزنیم برخورد غربیها با این پیشنهاد چگونه خواهد بود. مسئله اینجاست که باید ببینیم آنها تا چه اندازه با این مسئله جدی خواهند بود و تا چه اندازه صادقانه نسبت به کاهش تنش و توقف تلاشهای یکجانبه برای برتری خود، از جمله با نزدیک کردن زیرساختارهای نظامی خود به مرزهای ما علاقه مند هستند.»
بیشتر بخوانید
روسیه با ایجاد تهدید متقابل، مقابله خواهد کرد
به گفته وی، پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در تلاش برای ایجاد شکاف در اروپا و پر کردن صفوف خود، نمیتواند بیش از این "اعضای جدید را ببلعد" و این سازمان دیگر قادر به انجام وظیفه اصلی خود در تأمین امنیت منطقه دفاعی خود نبوده و اقداماتش به تقویت امنیت اروپا کمکی نمیکند. آنها باید به این واقعیت توجه داشته باشد که طرف مقابل قاطعانه با چنین اقداماتی برخورد خواهد کرد.
غربیها در صورت از دست دادن فرصت مذاکره با روسیه، سخت پشیمان خواهند شد
"سرگئی ریابکوف" معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز شب گذشته در مصاحبهای با شبکه اول تلویزیون این کشور تأکید کرد که اگر کشورهای غربی فرصت مذاکره با مقامات مسکو درباره پیشنهاد تضمین ناتو برای عدم گسترش به سمت شرق را از دست بدهد، سخت پشیمان خواهد شد.
ریابکوف گفت: «ما نمیتوانیم به تضمینهای شفاهی مقامات بروکسل اعتماد کنیم. ما شاهد هستیم که برای وعدههای بیاساس آنها چه اتفاقی میافتد. هر سال که میگذرد، در نتیجه توسعه طلبی ناتو اوضاع در قاره اروپا وخیمتر شده و و در نتیجه افزایش حضور نظامی ناتو به سرکردگی آمریکا، زیرساختارهای نظامی آنها به مرزهای روسیه نزدیکتر میشود.»
این دیپلمات یادآور شد که دقیقاً به این دلیل ولادیمیر پوتین وزارت امور خارجه را موظف به بدست آوردن تضمینهای الزام آور حقوقی در زمینه امنیتی کرده تا اجازه داده نشود سیستم امنیتی به شکلی که هنوز هم احتمالاً قابل حفظ شدن است، بیش از این تخریب شود. وی تأکید کرد: «اگر چنین تضمینی قابل دسترسی نباشد، اقدامات پاسخی و متقابل ما بسیار شدیدالحن خواهد بود و مسلماً شرکای غربی اگر بار دیگر فرصت مذاکره و به توافق رسیدن با روسیه از دست بدهند، سخت پشیمان خواهند شد.»
"ماریا زاخارووا" سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه نیز در این رابطه اعلام کرد که عضویت احتمالی اوکراین در ناتو، "خط قرمز" روسیه بوده و مسکو در مقابل آن سکوت نخواهد کرد.
به گفته وی، در جریان نشست اخیر شورای وزیران ناتو در جمهوری لتونی، یکی از موضوعات اصلی مورد بررسی "برخوردهای تهاجمی روسیه علیه اوکراین بود"، در حالیکه دقیقاً این کشورهای عضو ناتو هستند که در حال تشدید اوضاع در مرزهای روسیه هستند و اقدامات آنها بیثبات کننده است.
زاخارووا تأکید کرد که وخامت اوضاع کنونی تنها در صورت دستیابی به توافقی درازمدت و مطمئن در خصوص توقف هر گونه گسترش ناتو به سمت شرق قابل حل و فصل شدن خواهد بود.
لازم به یادآوری است، "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه روز چهارشنبه در مراسم تقدیم استوارنامههای سفرای جدید کشورهای خارجی اعلام کرد، مسکو پیشنهاد میکند تا مذاکرات اصولی پیرامون دستیابی به تضمین حقوقی درباره عدم گسترش ناتو به سمت شرق آغاز شود، برای اینکه واضح است که شرکای غربی به تعهدات شفاهی خود عمل نکردهاند.
وی توضیح داد: «در حال حاضر اصلیترین وظیفه پیش روی دستگاه دیپلماسی ما باید این باشد که به دنبال بدست آوردن تضمین قابل اطمینان و درازمدتی در خصوص تأمین امنیت کشور باشد. طرف روسی در جریان تمامی مذاکرات خود با طرف آمریکایی و متحدانش در ناتو بر دست یابی به توافقات مشخص - شامل هر گونه عدم گسترش آتی ناتو به سمت شرق و عدم استقرار سامانههای تسلیحاتی تهدیدآمیز برای ما در مناطق مجاور با خاک فدراسیون روسیه اصرار خواهد داشت. ما پیشنهاد میکنیم که در این رابطه مذاکرات اصولی آغاز شود.»