به گزارش مشرق، پیشرفتهای علمی طی سه دهه اخیر اهمیت و نقش گیاهان دارویی را در تامین نیازهای بشر بهویژه در حوزه دارو و درمان دو چندان کرده است. گیاهان دارویی حاوی ترکیبات مفیدی هستند که امروز با بهرهگیری از فنون تخصصی ترکیبات موثر آنها را شناسایی و استخراج میکنند تا با آن دارویی تهیه کنند که میتواند برای درمان بیماریهای مختلف موثر باشد. میخک ازجمله گیاهان دارویی مهم در طب سنتی قدیم و طب جدید است که محققان به فواید درمانی آن پی بردند.
به گزارش فرارو، این گیاه معطر حاوی ترکیبات فنلی، آنتیاکسیدانی، ضد سرطانی و ضد درد است. امروز اسانس میخک نیز از فرآوردههای مفید این گیاه دارویی است. جالب است بدانید که محققان تاکنون اثرات ضد قارچی، ضد سرطانی و ضد باکتریایی میخک را کشف کردهاند. در ادامه مطلب با ما باشید تا بیشتر با این گیاه دارویی آشنا شوید.
گیاهشناسی
بزرگترین کشورهای تولید کننده میخک در دنیا
کاربرد میخک
میخک در طب سنتی
طبع میخک
فرآوردهای میخک
فواید گیاه دارویی میخک
مطالعات آزمایشگاهی نشان دادند که میخک دارای خواص ضد میکروبی است. به این معنا که عصاره میخک میتواند در توقف رشد میکروارگانیسمهایی مانند باکتریها موثر باشد. نتایج یک آزمایش مشخص کرد که اسانس میخک میتواند سه نوع باکتری را که موجب مسمویت غذایی میشوند، از بین ببرد. علاوهبر این میخک موجب سلامت دهان و دندان میشود. این خاصیت موجب شده است تا از عصاره میخک در تهیه خمیردندان و انواع دهانشویه استفاده کنند.
برخی از مطالعات نشان میدهند که میخک و ترکیبات موجود در آن ممکن است به کاهش استرس اکسیداتیو و محافظت از کبد کمک کند. ترکیب اوژنول در عصاره میخک در سلامت کبد بسیار موثر است. یک مطالعه حیوانی نشان داد که موشهای مبتلا به کبد چرب با مصرف میزان مشخصی از عصاره میخک درمان شدند. در آزمایش حیوانی دیگری مشخص شد که ترکیب اوژنول در میخک به درمان زخم کبد نیز کمک میکند.
در طب سنتی گیاهان دارویی دارای طبع گرم و خشک را برای کاهش علائم بیماریهای التهابی بهخصوص بیماری روماتیسم مفصلی مفید دانستهاند. جالب است بدانید که طبع گرم و خشک میخک و اوژنول موجود در آن علاوهبر اینکه خاصیت ضد دردی دارد، موجب کاهش التهاب مفاصل و بهبودی بیماری روماتیسم مفصلی نیز میشود. طبق تحقیقات صورت گرفته استفاده موضعی از روغن میخک میتواند باعث تسکین التهاب و درد بیماری آرتریت روماتوئید و هرگونه
پوکی استخوان یکی از مشکلاتی است که ممکن است با افزایش سن برای هرکسی پیش بیاید. بدن در میانسالی برای جلوگیری از پوکی استخوان به مصرف مواد غذایی پرخاصیت و حاوی کلسیم بیشتری نیاز دارد. میخک مملو از ترکیبات هیدروالکلی مانند اوژنول و فلاونوئیدهاست که به افزایش تراکم استخوان و استحکام استخوانها کمک میکند. افرادی که دچار نرمی و پوکی استخوان هستند، میتوانند با اضافه کردن میخک به رژیم غذایی خود از فواید آن سود ببرند.
نتایج تحقیقات مشخص کرد که مصرف میخک ممکن است به کنترل قند خون کمک کند. ترکیب شیمیایی به نام "نیگریسین" در عصاره میخک وجود دارد که در کاهش قند خون و درمان دیابت موثر است. این ترکیب در آزمایشی که روی موشها صورت گرفته بود، موجب کنترل قندخون در آنها شد. در واقع مصرف میخک باعث افزایش جذب قند از خون به سلولها، افزایش ترشح انسولین و بهبود عملکرد سلولهای تولید کننده انسولین میشود. بنابراین مصرف میخک در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش میتواند در کنترل سطح قند خون شما موثر باشد.
در طب سنتی میخک را برای درمان مشکلات گوارشی موثر دانستهاند. میخک برای تقویت هضم و کنترل تحریکات دستگاه گوارش مفید است. میخک دارویی طبیعی است که میتواند به رفع حالت تهوع و استفراغ کمک کند. این داروی گیاهی برای درمان نفخ معده نیز بسیار موثر است. شما میتوانید از پودر میخک در ترکیب ادویه استفاده کنید تا از خواص آن بهرهمند شوید.
آیورودا گیاهان خاصی را به عنوان داروهای موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن معرفی کرده است. یکی از این گیاهان میخک است. غنچههای خشک درخت میخک حاوی ترکیبات موثری است که میتواند به افزایش تعداد گلبولهای سفید خون و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند از بروز بسیاری از بیماریها ازجمله آنفولانزا و سرماخوردگی جلوگیری کند.
میخک دارای خواص فوقالعادهای برای درخشش موهای سر و درمان ریزش موست. با مالیدن روغن میخک به پوست سر گردش خون بهبود پیدا میکند و استحکام موهای سر تقویت میشود. علاوهبر این روغن مو به طراوت و درخشندگی و نرم شدن موها کمک میکند. ترکیب روغن زیتون و میخک و استفاده منظم روی موها موجب افزایش حجم موهای سر میشود.
از فواید دارویی دیگر میخک...
• مصرف میخک میتواند مشکلات جنسی در آقایان را درمان کند.
• خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی میخک موجب شده است تا از آن به عنوان داروی طبیعی برای درمان گلمژه و عفونتهای چشمی استفاده کنند.
• میخک گرفتگی و اسپاسم را بهبود میبخشد.
• با مصرف دمنوش میخک میتوان نفخ معده را درمان کرد.
• میخک خاصیت آرامبخشی قوی دارد و اضطراب و استرس را درمان میکند.
• طبق مطالعات صورت گرفته میخک میتواند آکنه روی پوست را درمان کند.
• برای رفع سکسکه دمنوش میخک بنوشید.
• میخک خاصیت اشتهاآور دارد.
عوارض مصرف بیش از حد میخک و فرآوردههای آن
• میخک ممکن است برای کسانی که سطح قند خونشان پایین است، مضر باشد. مصرف منظم میخک در بلند مدت موجب کاهش سطح قند خون میشود.
• مصرف میخک در دوزهای بالا سمی و خطرناک است و میتواند به تنگی نفس، مسمومیت، التهاب گلو و لثه و مشکلات کبدی منجر شود.
• حساسیت یکی دیگر از عوارض مصرف میخک است. خارش، التهاب، سوزش و آفت دهان از علائم حساسیت به این گیاه دارویی است.
• مصرف بلند مدت میخک ممکن است موجب مشکلات زودانزالی در آقایان شود.
• مصرف میخک موجب میشود که خون رقیق شود و خطر خونریزی را افزایش بدهد. بنابراین دو هفته قبل از هرگونه عمل جراحی از میخک استفاده نکنید.
• مصرف خودسرانه میخک خطر تشنج را بالا میبرد. استفاده بیش از حد از این ادویه میتواند باعث فعالیت نامنظم سلولهای مغزی شود.