به گزارش مشرق، «ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه مدعی شد که مذاکرات رفع تحریمها در وین به مقطع «بسیار حساس» رسیده است.
ند پرایس در پاسخ به سوال یک خبرنگار که پرسید آیا احتمال دیدار مستقیم «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ وجود دارد گفت: «دستکم در مونیخ انتظار دیدار میان وزیران خارجه دو کشور را ندارم، اما چیزی که میگویم و همواره گفتهایم این است که به اعتقاد ما گفتوگوهای مستقیم میان ایران و ایالات متحده به نفع ما خواهد بود.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه مدعی شد غیرمستقیم بودن ارتباطات در جریان مذاکرات وین به یک «مانع» در این گفتوگوها که «پیچیده، فنی و با جزئیات» هستند تبدیل شده است.
دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به مشارکت خود در «برجام» که یک توافق هستهای مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد بود خاتمه داد و علاوه بر از سرگیری تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق، تحریمهای جدیدی ضد ایران وضع کرد.
دولت جدید آمریکا علیرغم اعتراف به شکست سیاست «فشار حداکثری» هنوز به تعهدات خود برای بازگشت از آن سیاستها از طریق رفع تحریمها علیه ایران عمل نکرده است. آمریکا به دلیل خروج از برجام عضو این توافق نیست و نمیتواند در جلسات مربوط به این توافق شرکت کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه که گفته بود تصمیمگیری درباره برجام یک مسئله چند روزه -و نه چندهفتهای- است نیز توضیحاتی ارائه کرد. او گفت: «ارزیابی ما این است که ما در مراحل نهایی مذاکراتی پیچیده با ذینفعان کلیدی در این قضیه قرار داریم. مقطع کاملاً حساسی است که در آن میتوانیم تعیین کنیم آیا بازگشت دوجانبه به برجام در دسترس است یا خیر.»
او در ادامه گفت: «ما همچنان معتقدیم بازگشت دوجانبه به برجام بهترین روش برای اعمال محدودیتهای دائمی و قابل راستیآزمایی بر برنامه هستهای ایران است، اما ما در مقطع حساسی هستیم چون آن پنجره به زودی بسته خواهد شد.»
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش مدعی شد که اتخاذ تصمیم سیاسی از سوی همه طرفها برای «بازگشت دوجانبه به برجام» ضروری است.
«علی باقری کنی»، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در حین برگزاری این نشست خبری در توییتی تصریح کرد که تا بر سر همه چیز توافق نشود بر سر هیچ چیز توافق نشده است. او در توییتر نوشت: «بعد از هفتهها مذاکرات فشرده، بیش از هر زمان به توافق نزدیک شدهایم، اما تا وقتی درباره همه چیز توافق نشده باشد، درباره هیچ چیز توافق نشده است. واقعبینی، خودداری از زیادهخواهی و توجه به تجربه چهار سال گذشته لازمه تحقق این هدف است. زمان تصمیمگیری طرفهای مذاکراتی ما فرارسیده است.»
دور هشتم مذاکرات وین بین ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) و هماهنگ کننده اتحادیه اروپا برای رفع تحریمهای آمریکا علیه ایران بعد از ۱۱ روز تنفس برای مشورت هیأتها با پایتختها از روز ۱۹ بهمن ماه در پایتخت اتریش از سر گرفته شد و کماکان در سطوح مختلف در حال برگزاری است.