به گزارش مشرق، با ابلاغ سیاستهای کلی محیط زیست که در تاریخ ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۴ از سوی رهبر معظم انقلاب به رؤسای قوا، فصل نوینی در صیانت از سرمایههای ارزشمند زیست محیطی و منابع طبیعی کشور گشوده شد؛ سیاستهایی که به مثابه نقشه راه کشور برای مدیریت چالشهای زیست محیطی و حرکت در مسیر توسعه پایدار محسوب میشوند.
ببینید:
عکس/ رها سازی یک قلاده پلنگ از تله شکارچیان
ایجاد نظام یکپارچه ملی محیط زیست، مدیریت هماهنگ و نظاممند منابع حیاتی، جرمانگاری تخریب محیط زیست، تهیه اطلس زیستبوم کشور، تقویت دیپلماسی محیط زیست، گسترش اقتصاد سبز و نهادینهسازی فرهنگ و اخلاق زیست محیطی از جمله محورهای ابلاغیه مقام معظم رهبری است که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است.
در همین رابطه، احمدرضا لاهیجانزاده؛ مسئول پیگیری و اجرای سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در سازمان محیط زیست با حضور در یک برنامه تلویزیونی درباره پیگیری این سیاستها توسط دستگاههای مسئول گفت: در سال ۱۳۹۳ و در جریان دیدار رؤسای وقت سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها با مقام معظم رهبری, رهبر انقلاب سخنان بسیار تخصصی و راهبردی را در رابطه با حفظ محیط زیست ایراد کردند و در واقع در یک سخنرانی ۴۵ دقیقهای، سیاستهای ابلاغی رهبری در حوزه محیط زیست را به طور شفاهی بیان کردند.
وی ادامه داد: سیاستهای ابلاغی رهبری در حوزه محیط زیست در نتیجه یک کار گسترده و گروهی با مشارکت دانشگاهها انجام شده است و اساتید و کارشناسان مجرب این حوزه با محوریت مجمع تشخیص مصلحت نظام این سیاستها را تنظیم کردهاند؛ این سیاستها در آبان ماه ۱۳۹۴ به سران ۳ قوه ابلاغ شده است و این احکام لازمالاجراست و سران ۳ قوه باید اهتمام ویژهای ورزند تا این سیاستهای ۱۵ گانه اجرایی شود.
مسئول پیگیری و اجرا سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در سازمان محیط زیست درباره درصد پایین اجرایی شدن این سیاستها بعد از گذشت ۶ سال توضیح داد: بعضی از این ۱۵ مورد خلأ قانونی داشتند که در این مورد, بخش قانونمدار کردن این سیاستهای ابلاغی به خوبی کار شده است؛ به عنوان مثال, به استناد این سیاستهای ابلاغی, قانون هوای پاک در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و قانون حفاظت از خاک, حفاظت از تالابها, قانون حمایت از محیطبانان و ... به استناد سیاستهای ابلاغی رهبر انقلاب شکل گرفتند.
لاهیجانزاده بیان کرد: در حال حاضر بر اساس بررسیهایی که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی انجام داده است و مطالعات مجمع تشخیص مصلحت نظام که سال گذشته انجام شده, حدود ۴۵ تا ۵۱ درصد این سیاستها اجرایی شده است؛ این مطالعات بر اساس شاخصهای سال ۱۳۹۴ بررسی شده است و این شاخصها نیاز به اصلاح دارد و باید بررسی دقیقتری در این مورد انجام شود.
وی توضیح داد: فعالیتهای زیادی در جهت اجرایی شدن سیاستهای رهبری در حوزه محیط زیست انجام گرفته اما به دلیل آسیبهایی که به محیط زیست کشور ما در این سالها وارد شده, این موارد دیده نشده است؛ این آسیبها در طول ۶ دهه به کشور وارد شده است و برطرف کردن همه آنها در ۶ سال محقق نمیشود.
مسئول پیگیری و اجرا سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در سازمان محیط زیست درباره وضعیت قرقهای اختصاصی در پی بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر حمایت از حیات وحش و شکار گفت: حیات وحش، بخش مهمی از حیات وحش در دنیاست و قطعا آسیب به حیات وحش به کل زنجیره تنوع زیستی آسیب وارد میکند؛ کشور ما به دلیلی تنوع اقلیمی و تنوع اکوسیستمی که دارد جزء در ۱۰ کشور اول دنیا در بحث تنوع زیستی است اما متاسفانه در خلال دهههای گذشته به دلیل از بین رفتن اکوسیستم, شکار بیرویه و اسلحههای بیشماری که در اختیار مردم قرار گرفته است، حیات وحش کشور به شدت رنجیده شده است.
لاهیجانزاده ادامه داد: تصوری که از قرقها در فضای مجازی مطرح شده، اشتباه است و هدف سازمان محیط زیست از ایجاد قرقگاه افزایش نقش مردم در حفاظت از محیط زیست در مناطق آزادی است که مستعد تبدیل شدن به یک منطقه حفاظت شده هستند؛ سازمان به صورت آزمایشی جوامع محلی را وارد این عرصه کرد تا در حفاظت محیط زیست نقش داشته باشند و این طرحها در استانهای کرمان و یزد با موفقیت زیادی همراه شد.
وی تصریح کرد: هدف از ایجاد قرقها شکار نیست و محیط زیست به دنبال این است تا در کنار ۱۸ میلیون هکتاری که خودش محافظت میکند, ۱۰۰ میلیون هکتار دیگر را نیز به کمک مردم حفاظت کند.
مسئول پیگیری و اجرای سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری درباره شکار توریستهای خارجی در این قرقگاهها گفت: در گذشته و در مواردی این مجوزها داده شده بود تا به جای شکار در مناطق چهارگانه, در قرقها شکار انجام شود.
لاهیجانزاده با اشاره به اینکه شخصاً به دلایل شرعی و اخلاقی مخالف شکار هستم, بیان کرد: در ۲ سال اخیر سازمان مجوز شکار را برای پستانداران چهارپا صادر نکرده است اما به تعداد بسیار محدود مجوزهایی را برای شکار پرندههای غیرحمایت شده و غیر در خطر انقراض در ماههای خاص صادر کرده است.
وی با اشاره به این سخن رهبر معظم انقلاب که فرمودند "مسئله شکار غیرقانونی را باید جدی گرفت. در شرع مقدّس اسلام، شکار فقط در صورتی که کسی برای تغذیه نیاز به شکار داشته باشد مجاز است؛ در غیر این مورد، اصلاً شکار مجاز نیست، شرعاً اجازه شکار داده نشده" تاکید کرد: باید ممنوعیت تام برای شکار بر اساس بیانات رهبری اعمال شود.
مسئول پیگیری و اجرای سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری ضمن اشاره به بیانات رهبر انقلاب در رابطه با جنگلخواری و کوهخواری گفت: سازمان محیط زیست بر اساس قانون متولی حدود ۱۱ درصد عرصههای ملی و طبیعی در مناطق چهارگانه و مناطق شکار ممنوع است و یکی از افتخار سازمان این است که در ۴۰ سال گذشته از این عراضی تنها ۲۰۰ تا ۳۰۰ هکتار تغییر کاربری دادهاند در حالی که طبق اعلام سازمان جنگلها از عراضی تحت اختیار این سازمان صرفاً در ۱۰ سال گذشته ۳ میلیون هکتار از عراضی جنگلی تغییر کاربری کشاورزی دادهاند!
لاهیجانزاده خاطرنشان کرد: محیط زیست در این ۵۰ سال با چنگ و دندان از این مناطق حفاظت کرده و در این راه حدود ۱۵۰ شهید تقدیم کرده است؛ متاسفانه بسیاری از این جنگلزداییها, کوهخواریها و ... بر اساس تصمیمات قانونی بوده است, مثلا در بوشهر توسعه صنایع در کنار ساحل به شکل قانونمند صورت گرفته است؛ نیاز است که هرچه سریعتر این روند اصلاح شود و از ورود لطمات جبراتتاپذیر به کشور جلوگیری شود.