به گزارش مشرق، دکتر محمدحسین محترم طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت: رهبر معظم انقلاب در سخنان نوروزی امسال با اشاره به حوادث کنونی دنیا از جمله در اوکراین تصریح داشتند «وقتی شما نگاه میکنید به آنچه در دنیا دارد اتّفاق میافتد، حقّانیت و صدق ملّت ایران را در مقابله با جبهه استکبار از همیشه روشنتر و آشکارتر میبینید»!
۱- در بحران اوکراین همانند دیگر کشورها آمریکاییها خیلی تلاش کردند با فضاسازی رسانهای تحریمها علیه روسیه را کارآمد و آن را همچنان سلاح برندهای برای خود القا کنند؛ اما با نگاه دقیق و تحلیل درست حوادث، ناکارآمدی تحریمها و امکان همزمان خنثیسازی تحریمها و دفع دشمنی آمریکا با مقاومت بهخوبی برای هر انسان منصف و بیغرض و مرضی آشکار میشود.
۲- واقعیت مهم این است که اکنون برای القای کارآمد بودن تحریمها از جمله درخصوص تحریمها علیه روسیه همانند تحریمهای ضدایرانی! با یک فضاسازی پرحجم و یک سانسور مهم خبری در دنیا روبه رو هستیم .
نماینده پارلمان اروپا اذعان کرد خود مردم اروپا نیز ناتو و آمریکا را عامل بحران اوکراین میدانند . مانوئل بومپار نماینده فرانسوی پارلمان اروپا با انتشار آمار جدیدی گفت «۶۸ درصد فرانسویها ناتو را مسئول بحران اوکراین میدانند و این نظرسنجی باید درس دهندگان به دیگران را به فکر وادارد»! «۸۲ درصد آلمانیها هم مخالف حمایت این کشور از اوکراین هستند».
چون گاز را با یک چهارم قیمتِ بازار از روسیه میخرند که اگر بخواهند با قیمت تمام شده بخرند و یا روسیه به آنها نفروشد، این یعنی «بحران آشوبزای افزایش قیمتها»! لذا در آمریکا و چند کشور اروپایی اعتراضات مردم بلند شده اما به دلیل نگرانی از آشکار شدن رسوایی پروپاگاندای تحریمها و ناکارآمدی آنها و همچنین گسترش این اعتراضات هم آن نظرسنجیها و هم خبر این اعتراضها به شدت سانسور میشود.
۳- این که رئیسجمهور فرانسه برای کاهش اعتراضات داخلی ناشی از بحران سوخت و افزایش قیمت مواد غذایی اذعان کرد «در موضوع راهبردی تأمین مواد غذایی و گندم و غلات و نفت و گاز و زغالسنگ به روسیه وابستگی داریم»، خود نشان میدهد به دلیل این وابستگی ناتوان از اعمال تحریمهای اساسی علیه بخشهای انرژی و کشاورزی روسیه هستند و در عمل نمیتوانند گوش به فرمان آمریکا باشند.
لذا با افزایش ۶۳ درصدی قیمت گاز در کشورهای اروپایی فضاسازیهای آنها رنگ باخت و نگرانی مکرون را با بیان این جمله آشکار کرد که «ادامه افزایش قیمتها در اروپا موجب بیثباتی و اعتراضهای شدید در ۱۲ تا ۱۸ ماه دیگر میشود»! وزیر دارایی آلمان نیز به فایننشالتایمز گفت «میترسم اگر روسیه عرضه گاز را متوقف کند، اقتصاد ما فلج شود»! ۴۷ درصد گاز و ۲۰ درصد نفت اروپا از روسیه تأمین میشود.
با افزایش قیمت نفت به بیش از ۱۳۰ دلار بحران انرژی دامن خود آمریکا را هم گرفت و قیمت سوخت و بنزین را ۴۵ درصد و در نتیجه تورم در این کشور را بهطور بیسابقه طی ۴۰ سال گذشته افزایش و محبوبیت بایدن را به زیر چهل درصد کاهش داد. در نتیجه تیغ تحریمها علیه روسیه و حتی دیگر کشورها را کُند کرد و نشان داد ادعاهای آنها فقط یک فضاسازی رسانهای – سیاسی است تا جایی که حتی کامالا هریس معاون بایدن در پیامی به مردم آمریکا هشدار داده بود «روسیه یکی از بزرگترین تأمینکنندههای انرژی در دنیاست و اگر جنگ و تحریمی رخ دهد هزینههای اقتصادی زیادی برای مردم آمریکا دربر خواهد داشت».
خود رسانههای آمریکایی هم نوشتند «بایدن فقط درباره احتمال جنگ جهانی سوم بلوف نزده بلکه درباره تحریمها نیز بلوف میزند و همانگونه که سخنانش درباره جنگ جهانی سوم کاملاً پوچ بود، تهدیدات او به تحریم نیز در واقعیت ناکارآمد است و هیچ پایه و اساسی ندارد».
۴-در خصوص این که القا میکنند برخلاف انتظار روسیه، جنگ اوکراین با کُندی روبهرو شده، باید گفت اتفاقاً با اعلام سیاست تمرکز بر مناطق شرقی اوکراین، یکی از اهداف مسکو که تأمینکننده اصلی انرژی اروپاست، فرسایشی کردن هوشمندانه جنگ است تا با ادامه بحران انرژی فشار حداکثری را بر کشورهای اروپایی و آمریکا وارد کند و نگذارد قیمت گاز و نفت پایین بیاید. با این نقشه پوتین، آمریکا و غربیها منافقانه مجبور شدند برای حل موقتی بحران انرژی دست به دامن کشورهایی شوند که به دنبال براندازی آنها بودند، از جمله ایران و ونزوئلا و حتی یمنیها! کاراکاس که دست رد به سینه آمریکا زده و تهران هم فعلاً با سیاست مدبرانه خود در مذاکرات وین مانع از تاثیرگذاری حصول نتیجه احتمالی این مذاکرات بر بازار نفت شده و یمنیها نیز با حملات بیامان خود به پالایشگاه آرامکو و مخازن نفتی عربستان از یک طرف همچنان قیمت نفت را بالا نگه داشتند و از طرف دیگر مانع جایگزینی نفت روسیه با نفت غرب آسیا شدند.
از سوی دیگر حتی متحدان شیرده آمریکا نیز نتوانستند ترس خود از خشم روسیه را پنهان و با آمریکا همراهی کنند تا جایی که رسانههایشان از آن بهعنوان «ترس برادر مرگ است»، یاد کردند! عربستان و امارات علیرغم درخواستهای اروپاییها و تهدیدات آمریکا عملیات نظامی روسیه در اوکراین را محکوم نکردند و حتی در اجلاس دوحه قطر با استناد به تعهدات خود در اوپکپلاس، حاضر نشدند به خواستههای واشنگتن و لندن برای افزایش تولید نفت و جایگزین کردن نفت روسیه پاسخ دهند.
مجله آمریکایی فارینپالیسی با چاپ عکس بزرگی از دست دادن بنسلمان با پوتین نوشت «ولیعهد سعودی بعد از آن همه توهینهای ترامپ که عربستان را گاو شیرده و بایدن این کشور را سرکش خوانده بود، تازه فهمیده که بایدن پنجمین رئیسجمهور آمریکاست که با پوتین سر و کار دارد و پوتین در رأس قدرت باقی خواهد ماند و بایدن هم تنها یک «اردک لنگ» است»!
همچنین پوتین در سیاستی عاقلانه برای تقویت پول ملی روسیه در مقابل دلار، با تکیه بر ذخایر قدرتمند ارزی بیش از ۶۳۵ میلیارد دلاری و نسبت بدهی پایین به تولید ناخالص داخلی ۱۸ درصدی در سال گذشته به آمریکاییها و غربیها گفت «از این پس اگر انرژی از ما میخواهید دیگر دلار قبول نمیکنیم و باید روبل بدهید». روسیه هماکنون نیز با چین و هند و اعضای اتحادیههای بریکس و شانگهای و اوراسیا و همچنین متحدان و همسایگانش از جمله در قرارداد بزرگ نفتی که اخیراً با عربستان بسته فقط با پول ملی تجارت میکند.
علاوه بر این مسکو سامانه بین بانکی MIR را فعال کرده و دیگر کشورها در حال رایزنی برای رسمیت شناختن این سامانه بین بانکی هستند تا با حذف دلار و سوئیفت معاملات تجاری - اقتصادی خود را با بیاثر کردن تحریمهای آمریکا و غربیها به راحتی انجام دهند. با افرایش قیمت نفت به بودجه روسیه و ایران و ونزوئلا هم افزوده شده است.
۵- در این شرایط آمریکا در گوشه رینگ گیر افتاده و تنها راهش این بود که به خواسته مقاومت یعنی پایان جنگ یمن تن دهد و شکستی دیگر بر شکستهای خود بیفزاید تا شاید با پایان حملات به آرامکو کمی از بحران سوخت را بتواند کنترل کند! اعلام توقف عملیات نظامی ائتلاف سعودی - آمریکایی در یمن در حقیقت به معنی نمایش افول علنی قدرت آمریکا و انتقال قدرت به شرق است!
حالا پوتین با سالها تجربه از وعدههای فریبکارانه آمریکا و با تأمل در سخنان و توصیههای رهبر معظم انقلاب، خطاب به آمریکاییها و اروپاییها اطمینان میدهد که تحریمهای آنها موجب قویتر و مستحکمتر شدن اقتصاد کشورش خواهد شد. جنگ اوکراین در حقیقت یکی از درسهای جنگ یمن بود که رسوا کننده مدعیان تفکر «نمیتوان مقاومت کرد» و مدعیان زوالناپذیری آمریکا پشت پرده جنگ رسانهای - روانی است که پوتین بهخوبی آموخت و به کار گرفت.
این نتیجه سیاست مدبرانه و مقاومت جمهوری اسلامی مبنی بر بیاعتمادی کامل به آمریکاست که یک ابرقدرت هستهای به آن رسیده و به آن عمل کرد و بعد از حدود چهل سال نشستن سر میز مذاکره با آمریکا و بعضاً همراهی با برخی سیاستهای آنها فهم کرد که دنیای کنونی دنیای لبخند و مذاکره و وعدههای صادقانه نیست و هزینه تسلیم و سازش بهمراتب بیشتر از مقاومت است!
نکته مهم در نگاه پوتین این است که به این سخن و موضع رهبر معظم رسیده که زیادهخواهیهای آمریکا حد یقف ندارد و آمریکا از تحریم علیه کشورها دست برنمیدارد. پوتین که کشورش از سال ۲۰۱۴ تحت تحریمهاست، در یک کنفرانس خبری در مسکو تأکید کرد «روسیه هر کاری انجام دهد، کشورهای غربی دلیلی برای وضع تحریمهای بیشتر پیدا خواهند کرد»!
۶- عامل و دلیل اصلی اعلام آتشبس در یمن سیاست مقاومت مبنی بر کاهش نقش آمریکا و اخراج این کشور از منطقه و یکی از ثمرات انتقام هوشمندانه خون شهید سلیمانی است. برخلاف منطق رایج غربگرایان که مدعی «خلأ قدرت» با خروج آمریکا از منطقه هستند، آتشبس در یمن بعد از چندین دور گفتوگوهای تهران- ریاض و خروج خفتبار آمریکا از افغانستان این درس را به همه داد که غیبت آمریکا در مناقشههای سیاسی و نظامی عامل مثبت و محرک اصلی برای صلح و ثبات منطقه و حضور او تنها تنشزا و موجب جنگافروزی است.
بر همین اساس ثابت کرد دوره مداخله آمریکا و رفتار واشنگتن به عنوان پلیس دنیا سپری شده است. لذا نَفس اعلام آتشبس در یمن بعد از برگزاری گفتوگوهای ایران و عربستان به معنی شکست سیاست سعودیها در دشمنی با ایران و شکست آمریکا در مهار و محدود کردن نقش و قدرت جمهوری اسلامی در منطقه و شکست رژیم صهیونیستی برای همسو کردن کشورهای عربی با خود علیه جمهوری اسلامی است.