کد خبر 1363227
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۵:۳۸
شیرین کننده های مصنوعی به توانایی سم زدایی کبد آسیب می رسانند

طبق یک مطالعه، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های بدون قند مانند ماست و نوشابه رژیمی ممکن است برای سلامتی مفید نباشند، زیرا می‌توانند توانایی کبد در دفع سموم را مختل کنند.

به گزارش مشرق به نقل از زی نیوز، این مطالعه که توسط تیمی در کالج پزشکی ویسکانسین در ایالات متحده انجام شد، دو جایگزین قند یعنی آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز که به عنوان شیرین کننده‌های غیرمغذی نیز شناخته می‌شوند و طعم شیرینی با کالری کم یا بدون کالری ارائه می‌دهند را مورد بررسی قرار دادند.

این شیرین کننده ها عملکرد پروتئینی را که نقش حیاتی در سم زدایی کبد و متابولیسم برخی داروها ایفا می‌کند، مختل می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

شیرین کننده های مصنوعی با خطر ابتلا به سرطان مرتبط هستند

«لورا دانر»، عضو تیم تحقیق، گفت: «بسیاری از مردم نمی‌دانند که این شیرین کننده ها در انواع سبک یا بدون قند ماست‌ها و غذاهای میان وعده و حتی در محصولات غیرغذایی مانند داروهای مایع و برخی لوازم آرایشی یافت می‌شود.»

در این مطالعه، تیم دریافت که آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز فعالیت پی-گلیکوپروتئین (PGP) را که به عنوان پروتئین ۱ مقاومت چند دارویی (MDR۱) نیز شناخته می‌شود، مهار می‌کنند. PGP بخشی از خانواده حامل‌ها است که برای پاکسازی بدن از سموم، داروها و متابولیت های دارو با هم کار می‌کنند.

به گفته دانر: «ما مشاهده کردیم که شیرین کننده‌ها بر فعالیت PGP در سلول‌های کبد در غلظت‌هایی بسیار پایین‌تر از حداکثر حد مجاز توصیه‌شده، تأثیر می‌گذارند.»

آزمایش‌ها همچنین نشان داد که شیرین‌کننده‌ها فعالیت حمل و نقل را تحریک می‌کنند و احتمالاً به PGP متصل می‌شوند و بنابراین با داروها و متابولیت‌های آنها، لیپیدهای با زنجیره کوتاه و اسیدهای صفراوی رقابت می‌کنند و مانع انتقال آن‌ها می‌شوند.

اگرچه محققان هشدار می‌دهند که این مطالعه مقدماتی است و نیاز به تایید در مطالعات پیش بالینی و بالینی دارد، یافته‌ها نشان می‌دهد که شیرین کننده‌های غیرمغذی ممکن است برای افرادی که از داروهایی استفاده می‌کنند که از PGP به عنوان یک انتقال دهنده اولیه سم زدایی استفاده می‌کنند، مشکل ساز باشد که شامل داروهای ضد افسردگی خاص، آنتی بیوتیک ها و داروهای فشار خون است.

دانر می‌گوید: «اگر مطالعات آینده تأیید کند که شیرین‌کننده‌های غیرمغذی فرآیند سم‌زدایی بدن را مختل می‌کنند، بررسی تداخلات بالقوه و تعیین سطوح ایمن مصرف برای گروه‌های در معرض خطر ضروری است.»

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس