کد خبر 1366361
تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۹
آب سدهای کشور نصف شد/ شرایط از پارسال هم بدتر است

مدیر پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب گفت: کسری بزرگی در مخازن آب زیرزمینی کشور شاهدیم و این کسری سال به سال هم بویژه در مناطق مرکزی، خشک و نیمه خشک بیشتر می‌شود.

به گزارش مشرق، اشکان فرخ‌نیا مدیر پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب درباره وضعیت منابع آب در سال جاری اظهار داشت: بارش‌ها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۰ تاکنون) حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به متوسط بلندمدت کاهش یافته که منجر به تشدید خشکسالی شده است‌. البته نسبت به سال گذشته وضعیت بارش بهتر است اما خشکسالی در درازمدت تاثیر می‌گذارد و تجمع کمبود بارش اثرگذار است.

آب سدهای کشور نصف شد

وی افزود: ما پارسال خشکسالی شدیدی داشتیم، امسال هم وضعیت همین است و تجمع این دو سال پشت سر هم باعث می‌شود سال جاری شرایط سخت‌تر از سال قبل باشد، سال گذشته در همین زمان ۶۰ درصد مخازن سدهای کشور پر بود اما اکنون فقط ۵۰ درصد پر هستند، درواقع تامین آب از منابع سطحی قطعا نسبت به پارسال کاهش خواهد داشت.

شرایط از پارسال بدتر است

مدیر پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب با بیان اینکه باید برنامه‌هایی داشته باشیم تا با این شرایط تطبیق پیدا کنیم، گفت: به لحاظ بارشی وضعیت بهتری نسبت به پارسال داریم ولی نسبت به شرایط متوسط و معمول کشور بازهم کاهش داریم و اثر تجمعی اینکه ما از پارسال هم کمبود شدید داشتیم باعث می‌شود که شرایط نامناسب‌تری حتی نسبت به سال گذشته داشته باشیم.

برداشت از چاه‌ها افزایش می یابد؟

وی در ادامه درباره امکان برداشت بیشتر از منابع آب زیرزمینی در سال جاری خاطرنشان کرد: بخش زیادی از کسری آب‌های زیرزمینی و برداشت اضافه بر ظرفیت فراتر از این است که خشکسالی داریم یا خیر، چون اضافه برداشت اصولا در بسیاری مناطق بیشتر از پتانسیل منابع آب زیرزمینی کشور در شرایط نرمال است و همین باعث شده کسری بزرگی در مخازن آب زیرزمینی کشور داشته باشیم و سال به سال هم خصوصا در مناطق مرکزی، خشک و نیمه خشک بیشتر می‌شود. درواقع مشکلات بیلان آب زیرزمینی تا حد زیادی مستقل از وضعیت خشکسالی سالانه کشور است، اما در عین حال خشکسالی سالانه هم باعث می‌شود تغذیه آبخوان‌ها کاهش پیدا کند و بیلان منفی را با شدت شاهد باشیم.

افت آبهای زیرزمینی سرعت گرفت

فرخ‌نیا بیان داشت: افزایش برداشت از آب‌های زیرزمینی قطعا در مناطقی ممکن است اتفاق بیفتد، اما باتوجه به قوانین و مقررات و اینکه بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی نیازمند مجوز است کمتر این اتفاق می‌افتد که بواسطه خشکسالی برداشت زیادی از آب زیرزمینی داشته باشیم. اما قطعا در سال‌های خشکسالی افت بیشتری را در آب‌های زیرزمینی شاهد خواهیم بود، زیرا بهرحال خشکسالی باعث می‌شود تغذیه آبخوان کمتر باشد.

روی انتقال آب حساب نکنیم

وی درباره انتقال آب نیز توضیح داد: اکنون در سطح کشور حوضه‌ای نداریم که تنش آبی نداشته و آب مازاد داشته باشد، اثرات آن را هم می‌بینیم، علاوه بر تنش‌های اجتماعی در برخی نقاط، سال‌هاست که با تنش‌های زیست محیطی هم مواجهیم، اکنون سطح برخی دریاچه‌ها و تالاب‌ها تحلیل رفته و یا کلا از بین رفته‌اند. مشخص است که ظرفیت منابع آب مازادی نداریم که بخواهیم روی آن برای انتقال بین حوضه‌ای حساب کنیم.

آب‌شیرین‌کن‌ها راه چاره هستند؟

مدیر پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب تاکید کرد: در هر حال باتوجه به چالش‌های اقتصادی و اجتماعی انتقال بین حوضه‌ای و درون‌سرزمینی توصیه نمی‌شود، سیستم آب‌شرین‌کن و انتقال آب از دریا هم برای مواردی که توجیه اقتصادی و یا توجیه اجتماعی خیلی قوی داشته باشد، قابلیت اجرا دارد، البته مسائل زیست محیطی در پی دارد که باید با دقت دیده شود.

وی یادآور شد: اگر طراحی و مطالعات روی آب‌شیرین‌کن‌ها درست انجام نشده و کار کارشناسی کاملی روی ابعاد مختلف آن انجام نشود، می‌توانند به شدت دریا و محیط زیست سواحل را متاثر کنند.

فرخ‌نیا با اشاره به راهکارها گفت: شرب اولویت اول تامین آب است و راهکار اینکه در بعضی مناطق می‌توان تصفیه فاضلاب را داشته باشیم و آب کشاورزی که کیفیت بهتری دارد برای شرب به مصرف برسانیم و پساب و فاضلاب تصفیه‌شده را برای کشاورزی مصرف کنیم. در برخی مناطق با توجیه اقتصادی مناسب از سیستم‌های آب‌شیرین‌کن و انتقال آب استفاده و در کنار همه اینها روی بحث بهره‌وری مصرف آب و الگوی مصرف و صرفه‌جویی کار کنیم تا با همین منابع موجود آب نیازهای مختلف را پاسخگو باشیم.

منبع: ایلنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • مسیحا IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    6 0
    فدا سر هندونه های صادراتی اصلا ایران بشه کویر کی به کیه ما که خانواده هامون در اقصی نقاط بلاد کفر تابعیت و خانه دارند .......
  • یک استقلالی IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    5 1
    چکار کردین با این کشور که خدا قهرش گرفته و باران رحمتش رو از ما دریغ کرده
    • IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
      1 1
      از وقتی که اصلاح طلبان با سیمانی کردن و طرح پوشش انهار ، درختان و گیاهان حاشیه جوی ها و انواع جانوران از پرنده و چرنده و درنده و جونده و ...... را از دسترسی به آب محروم کردند، قهر خدا هم شامل مان شد و باران رحمتش را از ما دریغ کرد!
  • 54 IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    4 0
    هدر دهیم تا جونمون در برود به لیوانش محتاج خواهیم شد شک نکنید
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    3 0
    بیدبخت شیدیم که! مردم مراعات نمی کنند. و البته مدیریت آب هم مشکل دارد خصوصا در بخش کشاورزی
  • IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    1 5
    اون ابله هایی که کاوه مدنی رو بخاطر پیشبینی لین روزها جاسوس و خائن معرفی میکردن و از ورود به دوران تر سالی نمدی برای افزایش جمعیت می بافتن الان مردن؟! سه سرفه کنید ببینیم زنده اید
  • پری مجرد 46 ساله IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    0 3
    خدایا تو یه ذره هم شبیه کسی که پاره تنم بود نیستی تو عوض شدی که حالا سر هیچ و پوچ تو روم وا میستی
  • مسعود IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    1 0
    منطقه ما رسیده به آب‌های تلخ و گوگردی برای چاه هم نمیشه زیاد برداشت خدا رحم کنه به ایران بخصوص کویر
  • مهدی IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    2 0
    اونوقت دولت دنبال دوز دوم و سوم واکسنه.. بحران بی آبی و خشکسالی امنیت و اقتصاد ما رو داره تهدید می‌کنه ...
    • IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
      10 0
      وقتی دوپشته داریم هست و نیست مواد غذایی رو صادر می کنیم عراق و افغانستان و اهمیتی به قیمت نجومی داخل در اثر صادرات بیرویه نمیدیم یعنی همه چی ماهه و آب فت و فراوون . 97 درصد مصرف آب شیرین کشور مربوط به بخش کشاورزیه
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    2 0
    کی گفته شاخص های پشت سد نشونه کم آبی یا پر آبیه؟ اصلا کی گفته باید آبو پشت سد نگه دارید؟ یعنی نعوذ بالله خدا نمی دونست چجوری آبو تو سفره های زیرزمینی مدیریت کنه که شما اومدید پشت سر هم سد ساختید؟ حالا طوری شده که از شاخص های جهانی هم بیشتر سد ساخته شده تو کشور! دلتون به حال این آب در حال کم شدن نمیسوزه لااقل دلتون به حال موجودات پایین دست سدها بسوزه که دارن دونه دونه تلف میشن! با این مدیریت آب افتضاحی که دارید! برگردید به قنات، اگه میتونید مکانیزه، اگه نه همون شکل سنتی.
  • DE ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    0 0
    مدیر پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب گفت: کسری بزرگی در مخازن آب زیرزمینی کشور شاهدیم و این کسری سال به سال هم بویژه در مناطق مرکزی، خشک و نیمه خشک بیشتر می‌شود// خب با زدن چاههای بسیار عمیق آبهای زیر زمینی که برای روزهای قحطی و خشکسالیت را در حاشیه کویر میلونها هکتار گوجه و خربزه و هندوانه و غلات صادراتی میکارند و در جاهای بی آب مانند بالا دست زاینده رود برنج تمام دشت غرق آبی و دلار محصولات صادر شده قسمتی صرف خرید زمین و آپاتمان در ترکیه و کشورهای عربی و قسمتی خرید اجناس لوکس بنجل و ته انباری و لوازم بَزک برای بُزک . کو کنترل . اگر هم جلویشان را بگیرند روزینامه های داخلی زرد ضد انقلاب و اصلاحطمعکاران موج سوار جیغ دفاع از دهقان و کشاورز سر میدهند درصورتیکه ابن دهقان و کشاورز نیست که صادر میکند دقیق دوستان و رفقای میلیاردر بخر بفروش و دلال و واسطه خود اصلاح طمعکاران هستند که صادرات و واردات دارند نه دهقان و کشاورز....
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    1 0
    کی گفته شاخص های پشت سد نشونه کم آبی یا پر آبیه؟ اصلا کی گفته باید آبو پشت سد نگه دارید؟ یعنی نعوذ بالله خدا نمی دونست چجوری آبو تو سفره های زیرزمینی مدیریت کنه که شما اومدید پشت سر هم سد ساختید؟ حالا طوری شده که از شاخص های جهانی هم بیشتر سد ساخته شده تو کشور! دلتون به حال این آب در حال کم شدن نمیسوزه لااقل دلتون به حال موجودات پایین دست سدها بسوزه که دارن دونه دونه تلف میشن! با این مدیریت آب افتضاحی که دارید! برگردید به قنات، اگه میتونید مکانیزه، اگه نه همون شکل سنتی.
  • IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    2 0
    چرا و تا کی باید در زمستان جایی را آب ببرد و در تابستان در همان جا کم آبی باشد؟! با وجود بارش‌های فراوانی که حتی بعضاً منجر به سیل و خسارت می‌شود، لازم است مسئولان به فکر جلوگیری از هدررفت این نعمت الهی باشند. خشکسالی و سیل دو روی یک سکه هست و آن عدم مدیریت روان آب‌هاست. وقتی شکر نعمت الهی آب را که همان استفاده صحیح در حفظ و بهره‌برداری از منابع آبی است به جا نمی‌آوریم، ناچار دچار ویرانی‌های سیل می‌شویم که نتیجه طبیعی این کفران نعمت است. با در نظر گرفتن وسعت کشور به راحتی می‌توان محاسبه کرد که در سال آبی 1400- 1399 که کم ‌بارش‌ترین سال طی 50 سال گذشته بوده، حجم بارش در حدود 2600 میلیارد متر مکعب، یعنی حدود 52 برابر ظرفیت کل مخازن سدهای کشور بوده است! لذا از مجلس و دولت می‌خواهیم به سرعت یک طرح ملی گسترده برای کار جهادی در جهت کنترل و بهره‌برداری صحیح از روان‌‌آب‌ها در کشور صورت دهند تا ان‌شاءالله در سال‌های آتی شاهد سیل و کم آبی نباشیم.
  • ترسو IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    2 0
    نوشابه و ماء الشعیر چاره کار می باشند !!!
  • CA ۱۷:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    0 0
    پس این مسئولان مسئول چی هستند ؟
  • FR ۱۹:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    2 0
    ۳ سال پیش سیستم بانکی ایران دومین نظام ربا خوار جهان بعد از ارژانتین بود ، و اگر قران را مطالعه بفرمایید ، ملاحظه خواهید کرد که حضرت حق درب رحمتش را بر رباخواران باز نمیکند ! در ان زمان باید همه بر علیه سیستم بانکی شورش میکردند ، رییس ان موقع بانک مرکزی دست نشانده انگلستان و خواهر زاده اقای رفسنجانی بود (همتی) ! همان کسانی که الان طلبکار شده اند ! باید یک بازرسی از عملکرد دولتهای ایبرال انجام شود و همه انها را به جوخه اعدام سپرد ! در واقع هم منافع ایران و هم منافع اسلام این مهم را امر میکند ! ما که از اردغان ترکیه ای کمتر نیستیم که تمام کودتا چی ها را تنبیه و اخراج کرد ! من الله توفیق
  • ناشناس IR ۲۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
    4 0
    یه کی نیست به این مسولین بگه مملکت که نه اب داره نه نون رو چ حسابی مرزها را بازکذاشتید هر چی مهاجر افغانیه بیاد داخل بحث امنیتیش ک دیگه هیچی!!!!
  • IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
    0 0
    بااین وضعیت کم آبی وخشکسالی واستفاده بی رویه ازآبهای زیرزمینی امکان نشست زمین به وجودخواهدآمد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس