به گزارش مشرق، حسن ناظم وزیر فرهنگ و گردشگری عراق که در رأس هیئتی به ایران سفر کرده، امروز دوشنبه با نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و رئیس سازمان حج و زیارت دیدار و گفتگو کرد.
طرفین در این نشست صمیمانه بر گسترش روابط در حوزه زیارت و تسهیل امور زائران و همچنین انعقاد یک یادداشت تفاهمنامه مشترک برای حل مشکلات و دغدغههای زائران تاکید کردند.
سید صادق حسینی در این نشست صمیمانه ضمن خیر مقدم به وزیر فرهنگ و گردشگری عراق، جمعی از مدیران این وزارتخانه و سفیر عراق در جمهوری اسلامی ایران، نکاتی را در خصوص تسهیل امور زائران عتبات عالیات بیان کرد.
وی، سازماندهی زائران برای تشرف به عتبات عالیات و سوریه را یکی از وظایف سازمان حج و زیارت دانست و تصریح کرد: قبل از شیوع کرونا و تعطیلی موقت سفرهای زیارتی به عتبات عالیات، حدود یک میلیون نفر را به عتبات عالیات اعزام میکردیم که این تعداد زائر به غیر از زائران اربعین حسینی بوده است.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به گشایش مرزهای هوایی از سال گذشته و بعد از کاهش کرونا و همچنین بازگشایی مرزهای زمینی گفت: پیش بینی میکنیم با موافقت در تردد زائران از مرزهای زمینی که هفته گذشته و بعد از حضور وزیر کشور عراق و دیدار با وزیر کشور ایران صورت گرفت، شاهد استقبال متقاضیان تشرف به عتبات عالیات باشیم و تعداد زائران همانند گذشته افزایش داشته باشد.
به گفته حسینی، حدود ۲ هزار و ۶۰۰ دفتر زیارتی در ۷۰۰ شهر ایران کار سازماندهی و اعزام زائران را مطابق قانون و تحت نظارت سازمان حج و زیارت انجام میدهند.
وی افزود: علاوه بر دفاتر زیارتی، برخی کاروانهای آزاد نیز به اعزام زوار مبادرت میکنند که بدنبال سازماندهی این کاروانها هستیم تا این افراد نیز به صورت قانونمند به فعالیت بپردازند.
رئیس سازمان حج و زیارت با تاکید بر اینکه اعزام تحت نظارت قانون موجب کاهش بروز مشکلات میشود، گفت: درخواست داریم کاروانها و دستههایی که قصد عزیمت به زیارت عتبات عالیات را دارند فقط با مانیفستی که مورد تأیید سازمان حج و زیارت است پذیرش شوند چراکه هم امکان نظارت مناسب و ارائه خدمات در خور شأن برای آنها فراهم میشود و هم اینکه موضوع سلامت و تست کرونا نیز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
حسینی با بیان اینکه هنوز باید به دستورالعملهای کرونا توجه کرد گفت: قطعاً اگر اعزام زائران در چارچوب و مانیفست مشخص صورت بگیرد موضوع سلامت، واکسیناسیون و تست کرونا برای ما سهل تر خواهد بود و از دغدغه ما و همچنین کشور میزبان می کاهد.
وی افزود: در خصوص اعزامهای زمینی که در حال حاضر اعزام روزانه ۲ هزار ۵۰۰ نفر مورد موافقیت قرارگرفته است با وزیر کشور صحبتهایی را مطرح کردیم و بر موضوع اعزامها تحت نظارت سازمان حج و زیارت و با مهر تأیید سازمان تاکید کردیم تا مشکلی در خصوص سلامت، امنیت و عزت زائران مان ایجاد نشود.
رئیس سازمان حج و زیارت تاکید کرد: قطعاً اعزامها اگر تحت نظارت و قانونمند انجام گیرد برای هردو کشور ثمربخش خواهد بود و خود زائران نیز از بستر ایجاد شده به بهترین نحو استفاده کرده و به خوبی به اعمال عبادی شأن میپردازند.
حسینی بیان کرد: باید تمهیدات مناسبی برای اعزام زائران از مرزهای زمینی اندیشیده شود چراکه طبق موضوعات اعلام شده این روند اعزامها به ۱۵ هزار نفر خواهد رسید که بی شک در ایام اربعین نیز تعداد قابل توجهی از عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت به عتبات عالیات مشرف میشوند.
وی همچنین از وزیر فرهنگ و گردشگری عراق خواست تا موضوعاتی همانند تسهیل برای همراه داشتن داروهای دارای نسخه زائران، افزایش اعتبار پی سی آر از ۱۰ روز به مدت زمان طولانیتر، بیمه زائران و انعقاد قرارداد با شرکت بیمه گذار داخلی هر کشور، تسهیل در ورود داروهای ایرانی برای مصرف در مطبها و کلینیکها و تسهیل در امور راه اندازی کلینیکها به ویژه در ایام اربعین حسینی بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین نواب نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه زائران فراوانی در ایران علاقمند به تشرف به اماکن زیارتی در عراق هستند، اظهار داشت: کنگره عظیم اربعین نشان داد که میلیونها زائر میتوانند از معنویات عتبات عالیات استفاده کنند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان اینکه ویزای زیارت به معنای عرض سلام زائرین به معصومین (علیهم السلام) از ارزش خاصی برخوردار است، گفت: مسئولان جمهوری اسلامی ایران همانند مسئولان کشور عراق علاقمند هستند زائران با عزت تمام به عتبات عالیات سفر کنند و ضمن رعایت قوانین کشور عراق و زیارت اعتاب مقدسه، به سلامت به کشور بازگردند.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در ادامه برنامه اعزام زائران ایرانی به بیت الله الحرام را یادآور شد و گفت: مسئولان عربستانی در دیدارها اذعان داشتند که کاروانهای زائران ایرانی نظم خاصی دارند و حضورشان در کشور میزبان همراه با متانت و رعایت مقررات است و مورد تکریم قرار میگیرند.
وی به ارتباطات فرهنگی و اجتماعی میان دو ملت ایران و عراق اشاره کرد و افزود: دشمنان در طول انقلاب تلاش کردند که ایران اسلامی را به زانو در آورند ولی همه راههایی که رفتند به شکست منتهی شده است به نحوی که خودشان اعلام میکنند که جمهوری اسلامی ایران از تحریمهای فلج کنده، سربلند خارج شده و ما شکست خوردیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت خواستار مساعدت طرف عراقی در کاهش و حذف برخی تعرفهها برای تسهیل تشرف افراد ضعیف به اماکن زیارتی در عتبات عالیات با کمک خیرین ایرانی شد و صدور روادید بلند مدت برای نیروهای اعزامی بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت به عراق را پیشنهاد کرد که با موافقت وزیر گردشگری و آثار باستانی عراق همراه بود.
حسن ناظم وزیر فرهنگ و گردشگری عراق نیز در این نشست با بیان اینکه تمام اقدامات لازم برای تسهیل امور زیارتی را مورد توجه قرار میدهد گفت: خدمت به زائران یکی از نقاط مشترک دو کشور میباشد و دولت عراق تمامی تلاش خود را در این راستا انجام میدهد.
وی با اشاره به مصوبه هیئت وزیران عراق مبنی بر آغاز تردد از مرزهای زمینی برای زائران گفت: وزارت فرهنگ و گردشگری با همکاری سایر وزارتخانهها مربوطه تمامی تلاش خود را برای تسهیل امور زائران به ویژه بعد از این مصوبه به کار میبندد.
وزیر فرهنگ گردشگری عراق تصریح کرد: بخشی از شرایط و زیرساختهای حضور زائران از سوی دولت عراق فراهم میشود اما بخش اعظم آن از سوی ملت عراق است که به زائران اهل بیت عصمت و طهارت و بویژه زائران اربعین حسینی خدمت رسانی میکنند.
وی ابراز آمادگی وزارتخانه متبوع خود را برای دریافت نقطه نظرات به جهت تسهیل امور زائران را اعلام کرد و گفت: پیشنهاد میکنیم که با توجه به نزدیکی مناسبتهای مذهبی و استقبال بیشتر زائران برای تشرف به عتبات عالیات اقدامات لازم هرچه سریعتر انجام گیرد تا شاهد سهولت تردد زوار باشیم.
ناظم در خصوص اقداماتی که مدنظر دارد بیان کرد: رفع دغدغهها و مشکلات زائران در ایام پیش رو به ویژه اربعین و عاشورا، توجه به راه اندازی درمانگاهها و کلینیکهای ایرانی به ویژه در ایام اربعین حسینی و کاهش بار بیماران برای درمانگاههای عراق، همکاری شرکتهای عراقی و ایرانی برای اعزام هر چه بهتر زائران و اقدامات لازم در خصوص بیمه زوار از جمله مسائلی است که مورد پیگیری جدی قرار دارد.
وی همچنین از رایزنی با وزیر بهداشت و سایر دست اندرکاران به جهت موضوعات مطرح شده از سوی ریاست سازمان حج و زیارت خبر داد و گفت: موضوع داروها، کلینیکها و سایر مسائل و دغدغهها را تا رفع آن پیگیری خواهیم کرد؛ ضمن اینکه مدت اعتبار تست پی سی آر نیز از ۱۰ روز به یک ماه افزایش یافت.
حسن ناظم همچنین قول داد موضوع ممنوعیت نیروهای مجموعه حج و زیارت را که درگذشته به عراق اعزام شدند و بدلیل اقامت بیش از یک ماه مشمول ممنوعیت ورود به آن کشور هستند را حل کند.
در این جلسه همچنین کارشناسان دو طرف در خصوص مسائل مختلف رایزنی کردند؛ قرار است یادداشت تفاهمنامه ای میان طرفین در خصوص تسهیل هرچه بهتر امور زائران به امضا برسد.