به گزارش مشرق، طی سه ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ تراز تجاری کشور به لحاظ وزنی با ۲۱.۴ میلیون تن و به لحاظ ارزشی با ۲۰۰ میلیون دلار مازاد مواجه بوده است. به نظر می رسد بهبود صادرات کشور در پی کاهش بیماری کرونا و رفع برخی از موانع داخلی به ویژه در حوزه رفع تعهد ارزی موجبات پیشی گرفتن صادرات از واردات را به دنبال داشته است.
در فصل بهار امسال تجارت غیر نفتی کشور با ۱۵ کشور همسایه به ۱۲ میلیارد و ۳۶۴ میلیون دلار رسید که نسبت به بهار سال قبل با رشد ۱۸ درصدی همراه بوده است. در فصل بهار امسال بیش از ۲۰ میلیون و ۹۷۳ هزار و ۸۴۰ تن کالا، به ارزش ۱۲ میلیارد و ۳۶۳ میلیون و ۸۶۲ هزار و ۸۱ دلار با کشورهای همسایه تبادل شد که نسبت به بهار سال ۱۴۰۰ با رشد ۱۸ درصدی همراه بوده است. تجارت غیر نفتی فصل بهار با همسایگان، ۵۹ درصد وزن و ۴۹ درصد ارزش کل کالاهای تجاری ایران (واردات و صادرات) را به خود اختصاص داده است.
از کل صادرات ۲۷ میلیون و ۶۶۴ هزار تنی ایران در فصل بهار، به ارزش ۱۳ میلیارد و ۶۹ میلیون دلار، ۱۶ میلیون و ۵۰ هزار تن کالا به ارزش ۶ میلیارد و ۷۳۶ میلیون و ۶۲۷ هزار و ۳۰۳ دلار به کشورهای همسایه صادر شده که ۶۰ درصد وزن و ۵۱ درصد ارزش کل صادرات ایران سهم همسایگان بوده، که نسبت به مدت مشابه با کاهش ۱۰ درصدی در وزن و رشد ۲۰ درصدی در در ارزش همراه بوده است.
پنج مقصد کالاهای صادراتی ایران به همسایگان به ترتیب عراق با خرید یک میلیارد و ۸۲۴ میلیون دلار و کاهش ۲۲ درصدی، ترکیه با یک میلیارد و ۷۳۷ میلیون دلار و رشد ۱۹۲ درصدی، امارات با یک میلیارد و ۶۴۵ میلیون دلار و رشد ۲۹ درصدی، افغانستان با ۳۶۷ میلیون دلار و کاهش ۳۵ درصدی و عمان با ۳۳۱ میلیون دلار و رشد ۱۶۸ درصدی بودند.
سایر مقاصد صادراتی بعد از عمان نیز به ترتیب، کشورهای پاکستان با خرید ۲۷۹ میلیون دلار با رشد ۱۳ درصدی، آذربایجان با ۱۶۱ میلیون دلار و رشد ۸۷ درصدی، روسبه با ۱۱۵ میلیون دلار و کاهش ۱۵ درصدی، ترکمنستان با ۹۵ میلیون دلار و رشد ۳۸ درصدی، ارمنستان با ۷۴ میلیون دلار و رشد ۲۱ درصدی، کویت با ۴۵ میلیون دلار و رشد ۳۷ درصدی، قزاقستان با ۳۴ میلیون دلار و کاهش ۱۲ درصدی، قطر با ۲۸ میلیون دلار و کاهش ۱۷ درصدی، بحرین با دو میلیون دلار و رشد ۲۲ درصدی و عربستان با سه هزار و ۷۳۱ دلار و کاهش ۶۹ درصدی، قرار دارند.
در فصل بهار امسال هشت میلیون و ۱۵۴ هزار تن کالا به ارزش ۱۲ میلیارد و ۴۶۴ میلیون دلار کل کالاهای وارده به کشور بوده که بیش از چهار میلیون و ۴۳۳ هزار تن کالا به ارزش پنج میلیارد و ۶۲۷ میلیون و ۲۳۴ هزار و ۷۷۸ دلار آن از ۱۵ کشور همسایه بوده که ۵۴ درصد وزن و ۴۵ درصد کل واردات کشور را به خود اختصاص داده است.
امارات با فروش سه میلیارد و ۴۲۶ میلیون دلار و رشد ۶ درصدی، ترکیه با یک میلیارد و ۲۷۳ میلیون دلار و رشد ۲۲ درصدی، روسیه با ۳۹۴ میلیون دلار و رشد ۲۲ درصدی، پاکستان با ۱۹۶ میلیون دلار و رشد ۲۰۸ درصدی و عمان با ۱۹۴ میلیون دلار و رشد ۹۲ درصدی، به ترتیب در رتبه اول تا پنجم فروش کالا به ایران در بین همسایگان در سه ماهه نخست امسال بودند.
قزاقستان با فروش ۶۶ میلیون دلار و رشد ۲۷۷ درصدی، عراق با ۴۱ میلیون دلار و کاهش ۴۱ درصدی، قطر با ۱۳ میلیون دلار و رشد ۲۶۱ درصدی، آذربایجان با ۸.۳ میلیون دلار و رشد ۷۶ درصدی، ترکمنستان با ۸.۱ میلیون دلار وکاهش ۱۳ درصدی، افغانستان با چهارمیلیون دلار و رشد ۸۱ درصدی، ارمنستان با دو میلیون دلار و کاهش ۳۸ درصدی، کویت با ۱.۷ میلیون دلار و کاهش ۱۷ درصدی و بحرین با ۴۳۳ هزار دلار و رشد دو درصدی در رتبه های ۶ تا ۱۵ تامین کالاهای مورد نیاز کشور در فصل بهار در بین همسایگان ایران قرار دارند.
در جدول زیر نیز وضعیت تجاری ایران به سه کشور اروپایی قابل مشاهده است. این مقایسه نشان میدهد توجه دولت سیزدهم به مراودات تجاری به همسایگان در سه ماه نخست سال جاری نتایج جالب توجهی داشته است که یکی از انها مثبت شدن تراز تجاری و روشن شدید صادرات غیر نفتی بوده است.