کد خبر 1398431
تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۹
وزیر منابع آبی عراق خواستار احضار سفیر ترکیه شد

وزیر منابع آبی عراق با انتقاد از نسخه‌پیچی اخیر سفیر ترکیه در بغداد برای مشکل کم آبی، از وزارت خارجه خواست تا وی را احضار و مراتب اعتراض دولت عراق را به وی ابلاغ کند.

به گزارش مشرق، «مهدی رشید الحمدانی» وزیر منابع آبی عراق با انتقاد شدید از اظهارات اخیر سفیر ترکیه  درباره مشکل آب در عراق، این اظهارات را در راستای تشویش اذهان عمومی و تهدید صلح اجتماعی دانست.

وی طی بیانیه‌ای گفت: اظهارات سفیر ترکیه در بغداد درباره هدررفت آب، درست نیست و موجب تحریک افکار عمومی و تهدید صلح اجتماعی در عراق می‌شود.

الحمدانی در ادامه از وزارت خارجه عراق خواست تا این سفیر را احضار کند و یادداشت اعتراض خود درباره اظهارات مکرر او را به وی تحویل دهد.

وزیر منابع آبی عراق افزود: «ترکیه دارای حق قیمومیت بر عراق نیست و باید سهم عادلانه و منصفانه این کشور را بر اساس قوانین بین‌المللی تأمین و از دخالت در سیاست‌های آبی عراق پرهیز کند».

وی با اشاره به این‌که ترکیه همیشه در مورد هدر رفت آب بحث می‌کند تا کارت‌ها را برهم بزند و به خود حق کاهش حق‌آبه عراق را بدهد، گفت این همان چیزی است که اکنون در حال رخ دادن است. دخیره آب‌ها در سدها به سطوحی رسیده که بسیار خوب در نظر گرفته می شود».

علی‌رضا کونای سفیر ترکیه در بغداد دیروز (سه‌شنبه،12 ژوئیه)در یک فرار رو به جلو، عراق را مسئول خشکسالی  معرفی کرد و گفت که آب در عراق به شدت هدر می‌رود و باید برای کاهش هدررفت، تدابیر فوری اتخاذ شود؛ لذا درخواست آب بیشتر، حل مشکل خشکسالی نیست، بلکه استفاده بهینه از آب، راه حل است.

وی با این ادعا که ترکیه آماده است در این زمینه به عراق کمک کند، ادامه داد: باید سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی صورت گیرد و شرکتهای ترکیه‌ای آماده انجام این کار هستند. ترکیه به‌طور طبیعی از آب برای تامین نیازهای خود در کشاورزی و انرژی استفاده می‌کند.

کونای با اشاره به این‌که خشکسالی، فقط مشکل عراق نیست، بلکه ترکیه و منطقه نیز با این مشکل مواجه هستند، گفت که علت خشکسالی، گرمایش زمین است و در سالهای آینده موجهای بیشتری از خشکسالی در راه است.

این دیپلمات ترکیه‌ای با بیان این‌که باید سیستمهای آبیاری را به روز کرد و از روشهای سنتی استفاده نکرد، مدعی شد که ترکیه، مسیر رودها را تغییر نداده و آب آن را قطع نکرده است.

وی با اشاره به این‌که ترکیه از نظر آبی، یک کشور غنی نیست، تأکید کرد: ما برادران عراقی خود را از این نعمت محروم نمی‌کنیم. مهم این است که عراق، وظیفه خود را به درستی انجام دهد.

این در حالی است که «ثائر مخیف الجبوری» رئیس کمیته منابع آبی پارلمان عراق روز گذشته خبر داد که ترکیه قصد ساخت سد بزرگی بر روی رود دجله دارد که این سد، عراق را از آب دجله محروم خواهد کرد.

او افزود: «سدی که ترکیه قصد ساخت آن را دارد؛ برای آبیاری و از خطرناک‌ترین سدهاست و در صورت ساخت یک قطره آب هم از ترکیه وارد عراق نخواهد شد، به طوری که قرار است برای آبیاری زمین های کشاورزی ترکیه مورد استفاده قرار گیرد.

دولت ترکیه در دهه‌های گذشته در قالب یک پروژه راهبردی به نام گاپ، (به ترکی استانبولی Guneydogu Anadolu Projesi و به اختصار GAP ) اقدام به سدسازی گسترده در مسیر دو رودخانه بزرگ دجله و فرات کرده است. در این راستا «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه در ۱۵ آبان ۱۴۰۰ سرانجام سد بحث‌برانگیز «ایلیسو» را بر روی رود دجله افتتاح کرد. این سد گنجایش ۴۳ میلیارد متر مکعب آب یعنی سه برابر سد کرخه (بزرگترین سد ایران) دارد و پس از سد آتاتُرک دومین سد بزرگ ترکیه محسوب می‌شود.

سدسازی‌های ترکیه تاکنون اعتراضات وسیعی را در ایران و عراق در پی داشته و بسیاری محافل، گرد و غبار موجود در منطقه را حاصل خشک شدن زمین های کشاورزی در عراق به دلیل کم آبی شدید رود دجله و فرات می‌دانند. در سوریه نیز بسیاری از زمین های مرغول کشت گندم و غلات در شمال شرق این کشور خشک شده است. با این حال ترکیه مدعی است که گرد و غبار یک پدیده طبیعی است و منشأ آن ارتباطی به سدسازی‌های این کشور بر روی دجله و فرات ندارد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۱۵:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    8 2
    ترکیه به عنوان بچه قلدر و زورگوی کلاس از زمان سقوط عثمانی بدترین همسابه برای همسایگان خود بود است. ایران و عراق و سوریه از یکسو و یونان بلغارستان و روسیه و گرجستان و ارمنستان با با هم متحد شوند و یکبار برای همیشه ترکیه را تادیب کنند.
    • مرتضی IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      3 3
      باید این غده سرطانی هم مثل اسرائیل از صفحه روزگار محو شود تا آرامش برای همگان برقرار شود.
    • DK ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      3 0
      همه هم جمع شوید هیچ چیز فرق نمیکند
    • علیرضا IR ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      2 2
      فقط با کمک کردها نسخه ترکیه میپیچید
  • ناشناس FR ۱۵:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    2 4
    زیاد هم بی راه نگفته آب هرچقدر زیاد باشه عده ای تغییر کشت میدن محصول پر آب بر میکارن مثل برنج و هندوانه
  • IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    4 4
    یاشاسین
  • IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    1 3
    عالی
  • IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    4 1
    اللهم عجل لولیک الفرج
  • IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    0 3
    ای والله داره
  • IR ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    5 2
    همه میدونن که ترکیه صهیونیست
  • US ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    5 2
    الان یه عده میگن پایین دست آب بره عراق مثل ایران خشک میکنه و ارومیه مثال میزنن.. باید بگم زرینه رود و سمینه رود دو رودی که از سقز و بوکان و بانه و کردستان سرچشمه میگیره نه تنها خرج کشاورزی کردها نمیشه بلکه خرج کشاورزی میاندوآب و چاه ها های عمیق کشاورزی که باعث خشکسالی ارومیه شده. به علاوه خود تبریز برای استفاده از آب زرینه رود برای صنعت لوله کشیده .. این مدیریت آقایان اون منطقه است نه حکومت..
  • US ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    3 3
    دقیقا سیاست ترکیه اینه تو روت میگه برادر و از پشت خنجر میزنن نامردای معاویه و یزید مسلک.
  • IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    0 1
    آمریکایی ها به دنبال خشک کردن دجله و فرات هستند تا منابع زیرش رو استخراج کنند و ترکیه فقط ویترین قضیه است
  • یوسف از همدان IR ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۳
    1 1
    اظهارات سفیر ترکیه چندان هم بی راه نیست بلایی که تو کشور خودمان بر سر آب های زیر زمینی آمده هم دقیقا از پایین بودن بهره وری در بخش کشاورزی و همچنین ازکشت محصولات آب بری مثل هندوانه و... می باشد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس