کد خبر 1402077
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۴۲
سعدالله زارعی نمایه

جالب است آش غرب آن‌قدر شور شده است که جو بایدن به دشمن خود ونزوئلا برای ورود به بازار نفت متوسل شده و نتوانسته قول درست و حسابی از عربستان سعودی برای افزایش صادرات نفت بگیرد.

به گزارش مشرق، سعدالله زارعی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت:

جهان در آستانه «نظم جدید» است. همان‌ها که میراث‌داران نظم کهنه می‌باشند از پایان عمر این نظم سخن گفته‌اند؛ آمریکایی‌ها، اروپایی‌ها در دو سطح سیاسی و کارشناسی گفته‌اند نظم دوقطبی و نظم نوین آمریکایی به پایان رسیده است.

تکاپوی کشورهایی مثل آلمان و ژاپن برای شکل‌دهی به ارتش ملی بیانگر جدی بودن این باور در میان اضلاع بلوک غرب است وگرنه با وجود ناتو چه نیازی به احیای ارتش‌های ملی در این کشورها وجود دارد.

ملایم‌ترین گزاره‌ای که شنیده می‌شود نظم سه‌قطبی با حضور آمریکا، چین و روسیه است ولی چه کسی است که نداند آمریکا نمی‌تواند در کنار دو قدرت آسیایی مشارکت‌کننده در نظمی نو باشد. این خود بی‌نظمی است همین حالا آمریکا، روسیه را بزرگ‌ترین رقیب نظامی و چین را بزرگ‌ترین رقیب اقتصادی خود می‌داند و از سوی دیگر چین و روسیه به آمریکا به چشم دشمن نگاه می‌کنند پس واضح است که نظم جدید نمی‌تواند با مشارکت آمریکا معنا و مفهوم پیدا کند. 

نظم نوین جهانی فقط تغییر در واحدهای شکل‌دهنده به یک نظام بین‌المللی نیست، تغییر در شیوه حکمرانی بین‌المللی هم هست. در چشم‌انداز تحولات مهم بین‌المللی هم تغییر در منطق و حکمرانی وجود دارد.

در سال‌های اخیر دو رویداد مهم بین‌المللی را شاهد بودیم و در این عرصه میدان مانور قدرت‌های نوظهور را مشاهده کردیم. یکی از این رویدادها بیماری فراگیر کرونا بود. براساس انگاره مسلط بر نظام گذشته بین‌المللی، این عارضه سهمگین باید مانند موم در دستان قدرت‌های مسلط قرار می‌گرفت و قدرت‌های بین‌المللی باید در جایگاه حل و فصل‌کننده قرار می‌گرفتند.

اما کووید۱۹ نه‌تنها تحت سیطره آمریکا و... قرار نگرفت بلکه بر جان آنها افتاد و سال‌ها بلای ناخوانده جان آنان شد و بیشترین تلفات انسانی و بیشترین لطمه اقتصادی را به آنان زد و از قضا کشورهایی مثل ایران که براساس انگاره نظام سابق باید برای رهایی از کووید به آنان پناه می‌بردند، به‌زودی بر این بیماری تسلط پیدا کرده و بر آن مهار زدند در این میان غرب مستأصل، آنچنان به وحشت افتاد که به رسواترین شکل به سرقت محموله‌های دارویی این بیماری روی آورد که یک مورد آن سرقت محموله‌های واکسن کانادا توسط آمریکا بود.

بلوای جهانی این بیماری، استیصال قدرت‌های مدعی و مسلط را در پی داشت و برای کشورهایی نظیر ایران به لابراتواری برای اثبات توانایی تبدیل گردید.

در این هنگامه بازارهای غذایی اروپا و آمریکا آن‌چنان به سرعت خالی شدند که گویی فردایی برای خود نمی‌دیدند و به دولت‌های مدعی‌شان ذره‌ای اعتماد نداشتند بر این اساس دولت‌های غربی مفهوم کلیشه‌ای «دولت‌های رفاهی» را از دست دادند. گویا کووید۱۹ نه یک ویروس بیماری‌زا که موریانه تمدن غرب بود. بیماری کووید غرب را به زانو درآورد و در همان حال به محک صلاحیت و قدرت‌های نوظهوری نظیر ایران تبدیل گردید. 

یکی دیگر از این رویدادها، بحران اوکراین بود. در بحران اوکراین همه غرب رو در روی یک کشور آسیایی - اروپایی یعنی روسیه قرار گرفته‌اند. صورت مسئله خیلی ساده است، همه کشورهای اروپایی و آمریکایی و کشورهای آسیایی متصل به آنان با احساس نگرانی از بازگشت قدرتمندانه روسیه به عرصه جهانی و با احساس نگرانی از به هم پیوستن روسیه و چین درصدد محاصره روسیه برآمده و آن را به میدان جنگ فراخواندند.

توانایی غرب از حیث سیاسی، اقتصادی، تکنولوژیک و نظامی کاملاً واضح است. قدرت سیاسی غرب یعنی اجتماع نزدیک به ۸۰ کشور و قدرت اقتصادی آن یعنی نزدیک به ۸ تریلیون دلار مراودات تجاری در مقابل روسیه‌ای با حدود ۴۸۰ میلیارد دلار قدرت تجاری و قدرت تکنولوژیک آن یعنی جایگاه اول تکنولوژی در مقابل کشوری در مرتبه هفتم یا هشتم تکنولوژی و قدرت نظامی آن یعنی جمع قدرت نظامی آمریکا و اروپا در مقابل کشوری که قدرت نظامی آن حدود یک‌چهارم آنان می‌باشد.

براساس منطق حاکم بر نظام پیشین بین‌المللی، نتیجه این رویارویی به‌طور قطع پیروزی آسان غرب بر روسیه بود و تئوریسین‌های اقتصادی و نظامی غرب در هفته‌های اول هیچ تردیدی در آن نداشتند و در ایران هم نظریه‌سازانی که با شاقول غرب تحلیل می‌کنند، از افتادن روسیه به دام غرب سخن می‌گفتند.

این جنگ برای غرب تاکنون قطعاً بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار هزینه داشته است. این جنگ بیش از شش ماه به درازا کشیده شده در حالی که روسیه سر جای خود ایستاده است.

تحریم‌های پی‌درپی اقتصادی غرب نتوانسته‌اند وضع اقتصادی روسیه را به هم بریزند روسیه از سرریز افزایش قیمت نفت توانسته هزینه‌های جنگ را کارسازی کند و مانع انتقال فشار اقتصادی به مردم خود شود.

در این میان غرب نزدیک به یک میلیون نیروی نظامی خود را درگیر جنگ کرده است و حال آنکه روسیه کمتر از یک دهم نیروی نظامی خود یعنی حدود ۱۳۰ هزار نفر را وارد کارزار نموده است.

فشار اقتصادی که قرار بود روسیه را به سرعت از پای درآورد، به جان اروپا و آمریکا افتاد و آنان حدود ۷۰ درصد افزایش قیمت‌ها را پذیرا شده‌اند. دولت‌های انگلیس و ایتالیا سقوط کرده‌اند و همه بررسی‌ها از شکست قطعی حزب دموکرات آمریکا در انتخابات آینده این کشور خبر می‌دهند.

جالب است آش غرب آن‌قدر شور شده است که جو بایدن به دشمن خود ونزوئلا برای ورود به بازار نفت متوسل شده و نتوانسته قول درست و حسابی از عربستان سعودی برای افزایش صادرات نفت بگیرد. میراث‌داران نظم کهنه در مقابل ایران نیز نتوانستند انسجام خود را حفظ کنند.

مقامات فرسوده رژیم اسرائیل به بایدن در جریان سفر او به تل‌آویو فشار آوردند تا اگر نمی‌تواند اقدامی علیه ایران انجام دهد، موضع محکمی بگیرد و بایدن به‌طور علنی و با صراحت در مصاحبه با شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی که شبکه ارتش است گفت در دوره ریاست‌جمهوری من سطح منازعه ایران و آمریکا کاهش یافته است و او این را یک دستاورد می‌داند و یا وقتی لاپید از رئیس‌جمهور آمریکا خواست عربستان سعودی را وادار به علنی‌سازی رابطه با اسرائیل کند، جو بایدن گفت این موضوعی زمان‌بر است و فعلاً امکان آن وجود ندارد!

کسانی که از یک‌سو سفر منطقه‌ای بایدن را تجزیه و تحلیل کرده‌اند با صراحت و بدون استثنا از شکست کامل بایدن خبر داده‌اند کما اینکه بیشتر کسانی که به تجزیه و تحلیل اجلاس سه‌جانبه اخیر تهران میان ایران، روسیه و ترکیه پرداخته‌اند به موفقیت ایران 

و دو کشور منطقه‌ای دیگر برای ایجاد آرایش جدید سخن گفته‌اند. هیچ کس تردید ندارد که روسیه و ایران در قالب نظم قبلی نمی‌گنجند و به‌خصوص برگزاری اجلاسی چندوجهی در تهران و ادبیات صریح و ستیزه‌جویانه رهبران آن علیه غرب آغازی بر تحولات سریع در منطقه ارزیابی می‌شود. در همین ایام صحبت از قریب‌الوقوع بودن پیوستن ایران، عربستان و آرژانتین به پیمان «بریکس» شده است. بریکس یک پیمان اقتصادی رو به گسترش است که در کنار پیمان شانگهای یک موقعیت جدید بین‌المللی به حساب می‌آید. 

پس نظم جدید عملاً شروع شده و اضلاع نظام قبلی از هم گسسته است. نظم نوین جهانی نظامی ناشی از یک، دو، سه یا چهار قدرت نیست. تنوع اعضای دو پیمان شانگهای و بریکس بیانگر یک نظم جمعی مسئولانه است. این یک نظم هژمونیک - سیطره‌گرایانه - نیست، نظمی همکاری‌جویانه است.

نظم قبلی اولاً یک نظم سلبی و ثانیاً یک نظم امنیتی بود و ثالثاً نظمی اقتصادی و... بود و لذا اساس این نظم پس‌زدن قدرت‌های محلی و منطقه‌ای بود. نظم جدید اساساً نظمی منطقه‌گر است. در همین روزها چینی‌ها از ایران دعوت کردند تا به ساختار تکمیل‌گرای تجاری بپیوندد این یعنی چین با همه عظمت اقتصادی‌اش قدرت‌های منطقه‌ای را به‌عنوان شریک ضروری به رسمیت می‌شناسد. 

بعضی در این تحولات بزرگ بین‌المللی، تهران را به خویشتنداری و بی‌طرفی فراخوانده و از واژه نقش موازنه‌دهنده میان شرق و غرب سخن گفته‌اند. این یک پیشنهاد منفعلانه است، اگر وارداتی نباشد. ایران در این روند نباید به نام بی‌طرفی، چشم خود را به فرصت‌های بزرگ تحولات ببندد و به خود ضرر بزند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • محمدصالح چگینی IR ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    4 1
    اقای زارعی بحث جهان سه قطبی درزمان جنگ جهانی وجنگ سرد هم بودواقعیت اینه که درجنگ جهانی مثلا هلند جزونیروهای متفق بودولی قطب نبود ومثلا درجنگ سردبلاروس هم جزوشوروی بود ولی قطب نبود چین وروسیه ابزارندشایدقدرت هم باشند ولی قابلیت جهانی شدن ازنظرتزفکری وتفکرامنیتی برای خارج ازمرزهاوانواع ملتهاوزبانهاراندارندفقط انقلاب اسلامی است که سنگری ازنیجریه تاونزوئلاساخته وحتی یک سنگرش رادرسوریه ارتش روسیه واسپتناس روسیه پرکرده چین هم وقتی موردنظرصهیونیست اپارتایدشدکه جهان بینی ماباعث شد چین صهیونیست رابعدازنابودکردن امریکابوسیله ی کاخ سفیدپس بزند وبامقاومت همراه شودفسادوبی رحمی وقبح شکنی های کمونیسم سرمایه داری وصهیونیسم دیگرموردتاییدسبک زندگی وقدرت وایثاردهی مردم جهان نیست اسلام است برای همین داعش راکه نسخه ی کاخ سفیدی بودایجادکردند ومقاومت قبل ازایجادشدن به تفکرصادراتی پسش زدورهبرنامه نوشت وروشنگری مجازی شدنگاه ملی هم دیگرکاربردنداردهمه میبینند که بانگاه ملی دراوکراین واروپاافرادفاسدازنظراخلاقی وایجادکننده ی دیکتاتوری فسادونوکری برای کاخ سفیدموجه جلوه داده میشوند
  • FR ۲۳:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    1 1
    کی برای شما ترسیم میکنه که قدرت طلب جهانی باشید یا قدرت طلب منطقه ای یا به فکر مردم و تلاش برای مردم ؟
    • IR ۲۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      2 1
      منافع ملی یعنی اینکه قدرت منطقه ای و حتی در سطح جهانی باشی .. باید قوی و قدرتمند بود تا حق ملت ایران رو از این جنگل جهانی ستاند .. قوی شو گر راحت جهان طلبی که در نظام طبیعت ضعیف پامال است
    • IR ۲۳:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      1 1
      قدرت طلبی مامثل صهیونیسم وکاخ سفیدبرای فسادرسانه وازمایشگاههای تولیدمیکروب وبیماری وایجادداعش نیست برای امنیت دادن به جهان ونابود کردن مرزهای اپارتایدی وسرمایه داری است که سبک زندگی راباسرکوب برای قدرت طلبی اشغال میکنند به همین دلیل ایران حرم است
    • IR ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      1 1
      اگر کمی مطالعات علم سیاست داشتی، جهان بینیت تا نوک بینی بینیت نمی شد!!!!
    • FR ۰۵:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۵
      0 0
      پست فطرتی مثل مشرق نیوز اگر همه نظر را منتشر می‌کرد جواب همه شما مجیزگویان قدرت در آن وجود داشت
  • ایران مقتدر iran IR ۲۳:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    2 1
    درود بر شما
  • IR ۰۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    1 1
    قدرتهای بزرگ هیچ گاه ما را وارد جرگه خودشان نمی کنند.
  • IR ۰۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    0 1
    یعنی وارد جنگ اوکراین بشیم...!!
    • IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      1 0
      خیر منظور ایشان ورود به جنگ اوکراین نبود ! باید بازیگری فعال باشیم در تحولات منطقه ای و بین المللی .. نقش ایفا کتیم
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    0 1
    روسیه سر جای خود ایستاده یا اوکراین؟ روسیه می خواست ظرف چند روز نصف خاک اوکراین را جدا کند و کی اف را هم گرفته دولت قانونی را بر بیاندازد یا اوکراین؟
    • IR ۱۴:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      1 0
      روسیه عمدا" با برنامه و هدفمند آهسته آهسته این جنگ رو پیش می‌برد چون برای کل اروپا برنامه دارد زمستان سخت در انتظار غربی هاست باید همچون انسان های اولیه چوب بسوزانند با اسب و قاطر رفت و آمد شهری کنند ... شب دراز است و قلندر بیدار ..
  • IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    0 0
    یک چیز را بگم . اینجور قرائت و برداشت نشه که ما زیر بلیت جائی رفتیم . این جاده دوطرفه همسنگ است ، شاهد بحثی راجع به افریقا که صحبت از برگشت دوباره روسیه در کنار چین که بواسطه اقتصاد رفته رفته میخواهند جای غرب را بگیرند بودم . برداشت این بود به هیچکدام مردم افریقا به شرق و غرب اعتقاد و اعتماد محکم که پشتیبان این در برابر آن و بلعکس باشد ندارند ، هر کدام قصد استعمار و سوءاستفاده دارند .
  • خسرو IR ۲۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    0 0
    چقدر ساده ایم ما که وقایع رو همونطور تفسیر میکنیم که سناریوهای غربی میخواهند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس