کد خبر 1403142
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۰
ناترازی بنزین نتیجه ۳ ترک فعل بزرگ/ دولت چه راهکاری دارد؟

ناترازی تولید و مصرف بنزین نتیجه بی‌توجهی به ۳ موضوع ساخت پالایشگاه، بهینه سازی مصرف و افزایش ذخیره سازی سوخت بوده است.

به گزارش مشرق، در هفته اخیر رسانه ها و مسئولین از خبر افزایش مصرف بنزین در کشور پرده برداشتند. موضوعی که به دلیل حساسیت بالای اقتصادی و راهبردی آن، سوال هایی را در ذهن درباره راهکار مسئولین برای رفع آن به وجود آورده است.

تأیید افزایش مصرف توسط معاون وزیر نفت/ تولید بنزین نوسان دارد

برای اولین بار جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی این خبر را تأیید کرد و گفت: با برنامه‌ریزی‌هایی که انجام داده‌ایم باید دوره مصرف سوخت را مدیریت کنیم و پس از آن به‌دنبال ذخیره‌سازی سوخت باشیم.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا تولید بنزین در کشور کاهش یافته است، تصریح کرد: تولید بنزین بر مبنای تعداد پالایشگاه‌هایی که در بخش عملیات هستند و دوره تعمیرات، ممکن است دچار نوسان‌هایی شود، اما اینکه گفته شود تولید بنزین به ۷۰ یا ۸۰ میلیون لیتر رسیده است صحت ندارد، ما در برخی موارد به تولید ۹۴، ۹۷، ۱۰۰ تا ۱۰۴ میلیون لیتر بنزین هم رسیدیم.

توزیع روزانه صد می لیون و ۹۰۰ هزار لیتر بنزین در کشور به صورت میانگین

افشین مهدوی، مدیر برنامه ریزی شرکت پخش فراورده های نفتی اظهار کرد: از یکم فروردین‌ماه سال ۱۴۰۱ تا پایان تیرماه امسال به‌طورمیانگین روزانه صد میلیون و ۹۰۰ هزار لیتر بنزین در کشور توزیع شده است.

تلاش بر عدم واردا ت بنزین ا ست/ برنامه ای برای افزایش قیمت در سال جاری نیست

سید احسان خاندوز ی، د ر نشست سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به اینکه آیا آمار دقیقی از مصرف بنزین در کشور دارید و اینکه گمانه‌زنی‌ها برای واردات بنزین صحت دارد، اظهار کرد: با توجه به تولید بنزین که در کشور انجام می‌شود، دقت آماری خوبی وجود دارد و نسبت به مصرف هم آمار موجود است، اما سیاست دولت با توجه به دستور رئیس‌جمهوری مبنی بر افزایش نیافتن قیمت، تلاش بر این است تا از راه‌های دیگر مانند گازسوز کردن خودروها شرایط طوری باشد که مصرف بنزین افزایش نیابد و نیاز به واردات بنزین نداشته باشیم.

وی درباره احتمال افزایش قیمت بنزین تأکید کرد: مکرراً عرض می‌کنم دستور کاری برای افزایش قیمت بنزین در سال جاری وجود ندارد.

افزایش ۱۴ درصدی مصرف بنزین

لازم به ذکر است میانگین مصرف رو زانه بنزین ک شور در سال ۱۴۰۰، نزدیک به ۸۷ میلیون لیتر بود که این عدد حاکی از افزایش حدود ۱۴ درصدی مصرف بنزین کشور در بازه زمانی ابتدای فروردین تا پایان تیرماه امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال (۱۴۰۰) در کشور است.

هرچند در ابتدای سال جاری مصرف بنزین در برخی روزها به حدود ۱۳۱ میلیون لیتر رسید و به لطف مخازن ذخیره سازی پشت سر گذاشته شد ولی تداوم این روند افزایشی میتواند هم از لحاظ راهبردی محل نگرانی باشد و هم باعث از دست رفتن درآمد ارزی این سال‌های در اثر صادرات بنزین بشود. درآمد ارزی شیرینی که در سال ۹۹ و در شرایط سختی به اوج خود با رقم ۳ میلیارد دلار رسید.

وضعیت فعلی نتیجه چیست؟

وضعیت فعلی تولید و مصرف بنزین نتیجه چند موضوع در سال‌های اخیر است:

۱) بی توجهی به ساخت پالایشگاه های جدید: بی توجهی وزارت نفت دولت گذشته با ساخت پالایشگاه های جدید بر هیچکس پوشیده نیست. هرچند ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس منجر به مثبت شدن تراز بنزین کشور و خنثی سازی تحریم ها شد، اما پس از آن این روند ادامه پیدا نکرد و نتیجه تشدید شکاف بین تولید و مصرف شد. جواد اوجی، وزیر نفت در برنامه خود وعده افزایش ۱.۵ برابری ظرفیت پالایشی کشور را داده است.

۲)عدم پیش‌برد برنامه های بهینه سازی مصرف سوخت: قطعا کوتاه ترین مسیر برای کنترل این ناترازی اعمال برنامه های کنترل مصرف و بهینه‌سازی مصرف است. در دنیا این موضوع توسط دو ابزار قیمتی و غیر قیمتی اعمال میشود که بنا بر تأکید چندین باره وزیر نفت و معاونان وی و همچنین وزیر اقتصاد برنامه قیمتی در دستور کار دولت نیست. همچنین ابزارهای غیر قیمتی گسترده ای در دست سیاستگذار است از جمله دوگانه‌سوز کردن خودروها، بهینه سازی مسیرهای شهری، توسعه حمل و نقل عمومی، بهبود کیفیت و افزایش راندمان و... متأسفانه موضوع بهینه سازی مصرف سوخت از موضوعات مغفول وزارت نفت این دولت نیز بوده است و در طول یک سال اخیر موفقیت خاصی در این زمینه به دست نیامده است.

به گفته رئیس انجمن صنفی صنعت سی‌ان‌جی مصرف فعلی ۲۵ میلیون متر مکعب سی. ان. جی در کشور معادل مصرف ۲۵ میلیون لیتر بنزین در کشور است و هم اکنون جایگاه‌های سی. ان. جی اکنون با ۵۰ درصد ظرفیت کار می‌کنند؛ یعنی امکان افزایش مصرف سی ان جی به ۵۰ میلیون متر مکعب و جایگزینی با ۵۰ میلیون لیتر وجود دارد.

۳) کاهش ذخیره سازی سوخت: مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در این باره گفت: یکی از چالش‌های ما با اقدام‌های دولت گذشته، توسعه ندادن مخازن ذخیره‌سازی فرآورده‌های رنگی بود که در زمان تولید پالایشگاه‌ها دچار مشکل می‌شدند و این حجم وارد بازار می‌شد و به تناسب این شرایط، شما نمی‌توانید فرآورده را با قیمت واقعی عرضه کنید. وزارت نفت در این مورد طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی با ۱۸ مخزن از جمله هشت مخزن ۴۰ میلیون لیتری سقف شناور بنزین با ظرفیت ۳۲۰ میلیون لیتر را شروع کرده است.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • IR ۰۶:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    10 0
    من نمیدونم واقعا نمیدونیم مصرف سوخت تو ایران مخصوصا بنزین، حاصل تولید خودرو هایی با دو برابر مصرف استاندارد جهانی است؟ این را که خیلی از کارشناسها از سالهای قبل مرتب هشدار میدادند
    • ناشناس IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
      7 0
      نه دیگه..این موضوع که اهمیتی نداره...منابع از بین بره...آلودگی هوا....مهم این هسته که بهانه برای گران کردن بنزین پیدا بشه...اونطرف هم به ظاهر خودرو ساز(البته حلبی ساز)به کسب سود ادامه بده!!!
  • IR ۰۷:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    9 0
    علت اصلی تولید خودروهای غیر استاندارد است که دو برابر حد متعارف سوخت مصرف می‌کنند اگر خودروهامون استاندارد بود مصرف سوخت میشد روزی ۵۰ میلیون لیتر نه ۱۰۰ میلیون لیتر
  • ۰۷:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    3 4
    جلوی قاچاق بنزین را بگیرید درست می شود
  • IR ۰۷:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    11 1
    اگر قیمت بنزین را 20 هزار تومن کنن باز هم عطش دولتها از درآمدزایی بنزینی کاهش نخواهد یافت و دردی دوا نمیشه
  • حسین IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    2 7
    چرا اینقدر یارانه به ماشین دارها داده می شود؟ بیش از 900 هزار میلیارد تومان اختلاف قیمت بنزین 3 هزار تومانی و بنزین فوب خلیج فارس است. هر خودرو 60 لیتر 1500 تومانی می دهید. بس است بقیه اش را یا با قیمت واقعی بفروشید یا هر کارت ملی 30 لیتر بنزین را اجرایی کنید آنوقت عرضه و تقاضا قیمت را مشخص می کند و همه از سفره یارانه بنزین بهره مند می شوند
  • سجاد IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    2 10
    وقتی احمدی‌نژاد نباشه همین بساته
  • احسان IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    6 0
    به نظر من اگه تولیدات ایران‌خودرو و سایپا رو که هر صد کیلومتر ۱۰ لیتر بنزین میسوزونن رو متوقف کنیم و ماشین با مصرف بنزین صد کیلومتر ۵ لیتر وارد کنیم ، خود به خود مصرف بنزین نصف میشه، سپس مازاد بنزین بفروشیم خود به خود درآمد زیادی برا مملکت ایجاد میشه، خود به خود ، هوا تمیز تر میشه، خداییش ۴۰ ساله به خودرو سازا مهلت داده شده ، دیگه بسه
  • reza IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    1 0
    جای شگفتی است که دو موضوع مهم هرگز بصورت عملیاتی مورد توجه مسئولان نبوده یکی استفاده از سوخت ال ان جی که بسیار بهینه تر از سی ان جی است زیرا منبع بسیار سبکی داشته و اکتان نزدیک به بنزین با آلایندگی کم و تولید اسان و جایگاه سوختگیری کم هزینه اما مسئولان فقط متوجه سی ان جی هستند. دوم هیبرید کردن خودروها که مصرف را به اسانی به یک سوم میرساند. فقط میتوان گفت متاسفیم.
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    1 2
    باز هم دولت قبل؟!؟! خجالت بکشید .
  • رضا IR ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    0 0
    برای بهینه سازی مصرف سوخت باید بر گسترش خودروهای برقی متمرکز شد وبه جای تمرکز بر سی ان جی تمام برنامه های خود را بر گسترش خودرهای برقی و هیبریدی قرار دهیم چون سی ان جی علاوه بر خطرات ناشی از انفجار والودگی خود آن هم سوخت محسوب می شود وما در زمستان با مشکل تامین گاز روبرو هستیم گسترش مصرف گاز در ماشین‌ها کار اشتباهی است همان کاری که برای منازل انجام دادیم وگازی که برای صادرات یا پتروشیمی احتیاج داریم راحت درمنازل هدر می رود
  • بازنشسته فرهنگی IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    1 0
    فقط شما شب نخوابید صبح که بیدار شدید ببینید بنزین گران شده .
  • افشین IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    1 0
    اگر خوروهایی با مصرف استاندارد جهانی ساخته شود یا وارد شود نه تنها مشکل سوخت حل می شود بلکه از محل صادرات کشور میلیارد ها دلار منتفع می شود . آلودگی شهرهای بزرگ تقریبا حل می شود. مرگ و میر های حاصل از این آلودگی ها کاهش یافته و هز ینه درمان و بالتبع بودجه کمتری از دولت صرف بهداشت و درمان خواهد شد. لطفا با این استدلال های بچگانه از قبیل عدم ساخت پالایشگاه و غیره صورت مسئله رو پاک نکنید.
  • محمدایوب IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    0 0
    اشکال نداره انشاالله مجلس سر فرصت قانون مجازات افرادی که ترک فعل کردن راوضع بعد شورای نگهبان وسپس ابلاغ به قوه قضاییه وانهم سرفرصت از وزیر نفت مادام العمر جناب زنگنه کرسنتی را دعوت واز ایشان تقدیروتشکر به عمل آمده ویک صد عدد سکه ناقابل مانند ژنرال زبان دان برجام مجسمه اش نیز ساخته در کنار درب فرودگاه ها نصب تا خارجیان هم هنگام ورود به کشور از زحمات این جناب توتالی هم مطلع شوند با یک علی برکت الله

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس