مذاکرات رفع تحریم‌ها؛ آیا قفل توافق در وین باز می‌شود؟

در حالی که این دور از مذاکرات وین روی حل‌ و فصل چند موضوع باقی‌مانده متمرکز است، ادامه ملاقات‌ها و جلسات این گزاره را تقویت می‌کند که هنوز امید درباره رسیدن به توافق نهایی زنده است.

به گزارش مشرق، زمان یکی از شاخص‌های اندازه‌گیری پیشرفت در این دور از مذاکرات بشمار می‌رود، چرا که گفت‌ وگوها عمدتا روی عبور از موانع باقی‌مانده در پیش‌نویس توافق نهایی متمرکز است. پیش‌نویس پیش‌رو نسخه بروزسانی‌شده متنی است که در ماه اسفند و به صورت جمعی مکتوب و در نتیجه رایزنی‌های صورت گرفته از سوی اتحادیه اروپا اصلاحاتی به منظور نزدیک کردن دیدگاه‌های طرف‌ها اعمال شد.

جمهوری اسلامی ایران در گفت‌ وگوهای جاری ملاحظات و پیشنهادهای خود را در مورد موضوعات باقی‌مانده ارائه داده و در همین پیوند تبادل نظرات و دیدگاه‌ها به صورت مستمر جریان دارد. ادامه مذاکرات می‌تواند شاهدی بر این ادعا باشد که هنوز امید رسیدن به خط پایان و حصول نتیجه موفقیت‌آمیز از بین نرفته و خط پایان در انتظار تصمیم‌های سیاسی طرف مقابل است.

در این دور از مذاکرات هر ساعت نقش تعیین کننده‌ای را در سرنوشت گفت‌ وگوها ایفا می‌کند. هیات جمهوری اسلامی ایران که به ریاست علی باقری کنی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در وین حضور دارد بی‌وقفه سرگرم برگزاری جلسات کارشناسی در داخل و با نمایندگان هیات‌های مقابل است تا با ابتکار عمل و راهکارهای خلاقانه قفل مسائل اختلافی را باز کند.

آن‌طور که گفته می‌شود یکی از گره‌های اصلی کار بر سر مسائل پادمانی است. برای جمهوری اسلامی ایران قابل پذیرش نیست که برجام از طرف غرب گروگان مسائل و ادعاهایی باشد که اساسا با هدف اعمال فشار بر ایران مطرح شده‌اند.

طرف‌های غربی اسفند ماه گذشته در ارتباط با مسائل پادمانی تعهداتی دادند که اکنون با گذشت بیش از پنج ماه، نه تنها اجرا نکردند که مسیری کاملا متضاد با تعهدات خود در پیش گرفتند. این کشورها هم در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ پیشنهاد کرده و هم با نادیده گرفتن ابتکارات ایران، این قطعنامه را به تصویب رساندند. عدم عمل به تعهداتی که در جریان همین مذاکرات مورد تفاهم قرار گرفته بود، گمانه عدم جدیت و عدم حسن نیت طرف مقابل را تقویت می‌کند.

در واقع مسائل پادمانی آزمون حسن نیت و جدیت طرف مقابل است و آن‌ها نمی‌توانند با بیان این بهانه که موضوعات پادمانی امری فنی است، از حل و فصل این موضوعات شانه خالی کنند.

سه کشور اروپایی پس از آغاز دور جدید مذاکرات در وین با صدور بیانیه‌ای تکراری، مسائل پادمانی را فرابرجامی توصیف کردند. این درحالیست که ادعای مطرح شده، سفسطه‌ای بی‌پایه و اساس و غلط است چراکه اجرای برجام و ادامه پیگیری این موضوع دو امر مانعه‌الجمع هستند. ایران نمی‌تواند در عین اجرای محدودیت‌ها و تعهدات هسته‌ای برجامی و اقدامات اعتمادساز، بپذیرد که همچنان متهم به عدم اجرای تعهدات پادمانی باشد.

افزایش تحرکات هیات‌ها

روز گذشته جلسات متعددی در سطوح و قالب‌های مختلف در هتل کوبورگ برگزار شد و رفت‌وآمد هیات‌ها شتاب قابل توجهی به خود گرفت. مذاکره‌کننده ارشد چین پس از ملاقات علی باقری با انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا وارد هتل کوبورگ شد تا با مورا دیدار کند. شواهد نشان می‌دهد که این نخستین دیدار وی با مورا پس از شروع دور جدید مذاکرات است. او پیشتر نیز با علی باقری کنی ملاقات کرده بود.

میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین که ریاست هیات روسیه در مذاکرات را برعهده دارد پنجشنبه گذشته با مورا دیدار کرد و در سه روز گذشته در دو نوبت به دیدار مذاکره کننده ارشد ایران رفت.

در این حد فاصل انریکه مورا هم به طور مستمر با نماینده ایالات متحده آمریکا دیدار می‌کند تا ایده‌ها و نظرات طرف‌های برجام را به عنصر نقض‌کننده این توافق منتقل کند. در همین پیوند یک دیپلمات ایرانی به ایرنا گفت: اکنون ساعات در وین تعیین کننده است و هرچه زودتر باید اطمینان طرف ایرانی جلب شود.

در مجموع به‌نظر می‌رسد که توافق بیش از هر زمان دیگری در دسترس است اما پرده آخر به تصمیم‌های سیاسی ایالات متحده بستگی دارد تا الزامات شکل‌گیری یک توافق قابل اتکاء و پایدار را بپذیرد.

میخاییل اولیانوف می‌گوید هیچ موضوع لاینحلی در دستور کار مذاکرات وین نیست و علیرغم چند اختلاف باقی مانده، مذاکره کنندگان این فرصت را دارند تا وظایف خود را با موفقیت انجام دهند. او در گفت‌ وگو با ایرنا فضای مذاکرات را جدی توصیف و اظهار کرد که همه طرف‌ها در مورد متن نهایی در حال رسیدن به اجماع هستند.

این درحالیست که پیتر استانو سخنگوی ارشد مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن ابراز خوش‌بینی نسبت به نتیجه گفت‌ وگوها عنوان کرد که دست‌یابی به توافق نهایی به تصمیم مشارکت کنندگان بستگی دارد.

از این منظر می‌توان نتیجه گرفت تا زمانی که گفت‌ وگوها جریان دارد، شانس رسیدن به توافق هم زنده است.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    8 2
    هیچ توافقی انجام نمیشه. چون اونها قلدر بازی درمیارند و ما هم زیر بار زور نمیریم
  • IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    5 2
    اگر توافق بشه منتظر ادبیاتی مانند نقض روح و روان برجام و ... هستیم ... متاسفانه این دولت هم مثل دولت قبل متن مذاکرات رو برای مردم خودمون شفاف سازی نمیکنه ! وقتی دشمن خبر داره چرا مردم خودمون خبر نداشته باشن تازه بعض وقتا نماینده روسیه خبررسانی کنه!!!
    • IR ۲۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
      3 0
      دقیقأ همینطور است. چرا متن مذاکرات و توافق برای مردم منتشر نمی شود؟
  • IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    3 0
    آیا آمریکا خسارات چند سال خروجش رو جبران می‌کنه ؟ آیا محدودیت های ایران از همان سال ۲۰۱۵ محاسبه میشه یا روز از نو روزی از نو؟ تا با ابتکار عمل و راهکارهای خلاقانه قفل مسائل اختلافی را باز کند. امیدوارم این ابتکارات ادبیات دیگه انفعالات نباشه.
  • IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    8 1
    ان شاء الله که خیر!!! آقا خسته شدیم، الان دوباره یه قرارداد نیم بند میبندن، یانکیها و اروپایی‌ها که زمستون و خرشون از پل گذشت شروع میکنن به جفتک انداختن!!!
  • DE ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    3 0
    طرف‌های غربی اسفند ماه گذشته در ارتباط با مسائل پادمانی تعهداتی دادند که اکنون با گذشت بیش از پنج ماه، نه تنها اجرا نکردند که مسیری کاملا متضاد با تعهدات خود در پیش گرفتند. این کشورها هم در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ پیشنهاد کرده و هم با نادیده گرفتن ابتکارات ایران، این قطعنامه را به تصویب رساندند. عدم عمل به تعهداتی که در جریان همین مذاکرات مورد تفاهم قرار گرفته بود، گمانه عدم جدیت و عدم حسن نیت طرف مقابل را تقویت می‌کند// قابل توجه همه دوستان. ذات خبیس امپریالیسم جهانخوار امریکا و دنباله روهای غربی میمون وار او بر غارت دزدی زورگیری قتل و جنایت و اختلاف بینداز و حکومت کن استوار است.
    • مسعود دیپلمات IR ۱۹:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
      2 0
      بالام جان! خبیث است نه خبیس!
  • ناشناس IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    0 0
    فعلا مذاکرات وین تبدیل شده به رینگ بوکس
  • IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    1 2
    در این دولت اصلا باز نمیشه
  • IR ۱۸:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    3 0
    هر وقت بین حسین و یزید توافق شد بین یزدیان زمان و حسینیان زمان توافق میشود. انها اگر توافقی هم بکنند به توافق خود عمل نمی کنند
    • IR ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      0 0
      احسنت. جنگ تا پیروزی نهایی
  • حمید IR ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    4 0
    وقتی قراره دو سه سال دیگه به احتمال زیاد جمهوری خواهان و ترامپ رأی بیارند و بعد هم بزنند زیر برجام، چرا دوباره کشور رو شرطی کنیم و درشرایط بلاتکلیفی نگه داریم؟!! مرگ یه بار شیون هم یه بار هیچ اعتمادی به تعهد آمریکا وجود نداره
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    3 0
    اینها فقط وفقط حضوروادامه کارجاسوسی دوربینها آژانس وآثار اورانیم درایران را میخواهتد
  • IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    3 0
    اینها ازقبل میدانستند برجام برای چندین باردوپاره وچندباره ازطرفین آتش زده خواهدشدفقط وفقط این تله برجام وفرسایشی کردن مذاکرات طراحی شده برای رسیدن به اهداف کوتاه ودراز مدتشان(حضوروادامه کارجاسوسی دوربینها آژانس،آثار اورانیم درایران وهرگونه اطلاعات ولو اندک درایران...) را میخواهتد
  • CA ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    2 4
    خیر چون مذاکره کننده ارشد ما از مخالفین سرسخت مذاکره هست
    • IR ۱۰:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۷
      0 0
      مذاکره به سبک دولت قبل که امتیاز بدی هیچی نگیری را همه باهاش مخالفند
  • IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    0 0
    نه
  • IR ۲۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    0 0
    خیر
  • IR ۲۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    3 0
    تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم.
    • IR ۰۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      1 0
      محکم بایست
  • IR ۰۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۷
    1 1
    برجام یک مصیبت عظمی بود. نه میشد آن را ادامه داد و نه می شود از آن بیرون آمد چون در هر دو صورت متضرر می شویم. اگر ترامپ یک کار خوب کرده باشد آن هم همین خروج از برجام بوده است . هر چند رو ح ا نی بموقع عکس العمل نشان نداد و به ضرر روی ضرر ادامه داد. ولی الآن بهترین کار برای خلاصی از برجام ادامه مذاکره با رعایت شدید خطوط قرمز ایران حتی سرسختانه تر از آن برای جلوگیری ازسواستفاده غربیها است در عین حال کار اصلی عبارت است است از خنثی سازی تحریمها که سلاح تحریم را اولا بی خاصیت ثانیا یخ جلوی آفتاب خواهد کرد.و مهمتر اینکه ما هم از برجام بیرون نیامده ایم و هم عملا برجام دیگر نمی تواند دست برنامه هسته ای را بسته نگه دارد و ضمنا ما در منظر افکار عمومی مقصر نخواهیم بود. دولت باید سرسختانه در مذاکره حاضر باشد ولی کار اصلی همان خنثی سازی تحریمهاست که باید با جدیت دنبال شود همینطور رسیدگی به کسانی که شرایط معیشتی مناسبی ندارند این شرایط با جدیت دنبال شود بعد از مدتی نه طولانی شرایط خوب خواهد شد الحمد لله شرایط هم بگونه شده است که با بالا رفتن قیمت نفت شرایط هم از لحاظ فروش هم از نظر قیمت به نفع ما در جریان است.خدا رو شکر
    • IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      0 0
      دقیقا. و باید ازش عبور کنیم
  • IR ۰۷:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۷
    0 0
    توافق كجا بوده ؟!
  • IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۷
    0 0
    فقط،فقط وفقط -۱-رفع کامل وکل تحریمهای ظالمانه... ۲-عدم حضور وهرگونه دوربین وآژانس و دخالت کل استکبار وغربیها درایران ومنطقه وبیرون رفتن کامل غربیها .... ۳-عدم هرگونه بتن کردن تعلیق وتوقف انواع پیشرفتها ورسیدن ایران به انواع پیشرفتها علی الخصوص هسته ای ،اتمی گلاهک وبالستیک
  • IR ۰۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    0 0
    با مذاکره چیزی حل نمیشه. باید قوی بشیم
  • IR ۰۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    0 0
    من سی و پنج سال دارم از از هفده سالگی و اول مذاکرات یادم هست که طرفین دنبال گرفتن تصمیم نهایی بودند صد سال دیگه هم مذاکره کنیم نتیجه همین خواهند بود آنها در مذاکرات هدفی جز وقت کشی و سردواندن و حقه بازی ندارند این وسط ما دنبال چه هدفی هستیم ؟ حذف تحریم !!! چه شوخی تلخی.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس