موشک فتح

در سال‌های قبل، وقتی درباره موشک‌های بالستیک صحبت می‌شد نگاه‌ها به سمت نیروی هوافضای سپاه می رفت اما اکنون نیروی زمینی سپاه و ارتش هم به یک محصول بومی و نقطه‌زن مجهز شده‌اند که ویژگی‌های مهمی دارد.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، رزمایش بزرگ اقتدار ۱۴۰۱ نیروی زمینی ارتش در حالی طی روزهای گذشته با حضور یگان‌های پیاده، زرهی، توپخانه، هوانیروز، پهپاد، مهندسی، هوابرد و جنگ الکترونیک ارتش در منطقه عمومی نصرآباد اصفهان برگزار شد که ارتقاء سامانه ها و ورود محصولات جدید صنایع دفاعی کشورمان به ساختار رزم نزاجا کاملا مشهود بود.

تصاویر مرحله دوم این رزمایش نشان می داد، واحدهای موشکی این نیرو، این بار به موشک‌های زمین به زمین فتح ۳۶۰ و نسل جدید فجر ۵ مجهز شده اند. نخستین شلیک موشک فتح ۳۶۰ در حالی طی این تمرین عملیاتی، صورت گرفت که این موشک پیش از این برای اولین‌بار در رژه ۲۹ فروردین ارتش به نمایش درآمده بود. این محصول بالستیک کوتاه برد که سال پیش به نیروی زمینی سپاه تحویل داده شده بود، در سالجاری به نیروی زمینی ارتش تحویل داده شده تا این نیرو نیز به قدرت آتش بسیار دقیقی مجهز شود.

رکوردشکنی نمایش پهپادهای ایرانی با حضور ۵۰ پرنده مدرن و متنوع/ رونمایی از سیستم جدید پدافند هوایی ارتش و مجهز شدن نزاجا به بالستیک نقطه‌زن +عکس

پرتابگر سه فروندی موشک فتح در رژه امسال روز ارتش در تهران

در سالهای قبل، وقتی درباره موشک های بالستیک صحبت می شد عمدتا نگاه ها به سمت نیروی هوافضای سپاه می رفت و حتی در بحث موشک های بالستیک ضد کشتی نیز، بیشتر این نیروی هوافضا بود که کاربری این سلاح ها را بر عهده گرفت اما این مسئله از سال گذشته دچار تغییراتی مهم شده و اکنون شاهد هستیم که نیروی دریایی و سپس نیروی زمینی نیز به موشک های بالستیک مجهز شده اند.

بیشتر بخوانید:

آنچه در رزمایش اقتدار ۱۴۰۱ گذشت+ عکس و فیلم

خوداتکایی مهم نیروی زمینی سپاه با نسل جدید «فتح» / با «موشک ۴ ماخ» جدید ایرانی بیشتر آشنا شوید +عکس و فیلم

گزارشی از عضو جدید خانواده فاتح/ موشک ناشناخته ایرانی با برد ۲۵۰ کیلومتر +عکس

موشک های بالستیک سری فتح در حقیقت کوچک ترین عضو شناخته شده از خانواده پر افتخار فاتح به حساب می آیند و معمولا در مجموعه پرتابگرهای ۳ یا ۶ فروندی امکان عرضه شدن دارند. با توجه به اینکه نیروی زمینی ارتش در اوایل امسال، این موشک را رسما به نمایش گذاشت، سرعت عمل عملیاتی شدن و بکارگیری انبوه این سامانه در رزمایش روزهای اخیر، یک پیشرفت مهم در واگذاری سامانه های نقطه زن و مدرن به نیروهای مسلح محسوب می شود.

خانواده ای مشهور به نام موشک‌های فاتح

ساخت و توسعه راکت‌های سوخت جامد همچون پهپادها در ایران ریشه در دل دوران جنگ تحمیلی دارد. یکی از مهمترین راکتهای در دست توسعه در کوران جنگ، ساخت وزارت سپاه (وزارت دفاع فعلی) بود. تلاش ها به ساخت محصولی با برد ۱۷۰ کیلومتر و سرجنگی سنگین تر نسبت به «ایران ۱۳۰» و «عقاب منجر شد. پس از پایان جنگ تحمیلی توسعه راکتهای «نازعات» و «زلزال» ادامه یافت و از نظر برد، نوع سوخت و برخی موارد دیگر خانواده متنوعی تشکیل داده شد و یگانهای مختلف سپاه و ارتش آن را به خدمت گرفتند. مشهورترین موشک تاکتیکی برد کوتاه ایران به نام «فاتح ۱۱۰» ترکیب بدنه و پیشران زلزال و سامانه هدایت یک موشک دیگر به نام «تندر ۶۹» بود که منجر به خلق موشکی با برد بیش از ۲۰۰ کیلومتر ولی دارای قابلیت هدایت تا پایان مسیر شد.

اما در سالهای اخیر مشخص شد که روند توسعه خانواده موشک های فاتح که قبلاً با بزرگتر کردن آن در دست اجرا بود، این بار معکوس شده و موشکهای کوچکتری با همان طراحی فاتح ۱۱۰ در حال توسعه است. رفتن به سمت ابعاد کوچکتر از فاتح ۱۱۰ ولی حفظ همان طراحی سبب می شود تا ضمن حفظ اطمینان پذیری و دقت قبلی با کوچک سازی امکان به کارگیری تعداد بالا روی یک پرتابگر ممکن شود. اولین محصول با این تفکر موشکی با برد ۱۲۰ کیلومتر با دقت بالا است که ۶ تیر از آن روی یک کامیون حمل می شود و امکان استفاده از سرجنگی های متنوعی را دارد. این موشک به نام «فتح» در ۳۱ مرداد ۱۳۹۹ مشاهده شد.

اخبار نظامی | اخبار دفاعی، موشک، موشک بالستیک،

موشک فتح در رزمایش های اخیر سپاه در سالهای اخیر خوش درخشید و برای اولین بار در رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۴ مشاهده شد. در نگاه اول مشخص بود که این موشک همان پیکربندی فاتح ۱۱۰ مشهور و خوش سابقه را به ارث برده اما به طور محسوسی در ابعاد کوچکتر ساخته شده است. در اواخر سال ۱۳۹۹ انبوهی از موشک های فتح در داخل محفظه پرتاب استوانه ای به نیروی دریایی سپاه تحویل شده و برای اولین بار این نیرو را صاحب موشک بالستیک کرد. در تیر ۱۴۰۰ هم، موشک فتح به همراه پرتابگر ۶ تایی متحرک به نیروی زمینی سپاه تحویل داده شد که توان رزم این نیرو را با دو مؤلفه افزایش قدرت آتش و توان نقطه زنی بسیار بهبود بخشید.

فتح، موشکی با طول ۵۱۷۵ میلیمتر است جرم کلی ۷۸۷ کیلوگرم (که ۱۵۰ کیلوگرم آن سرجنگی بوده) و پیشران سوخت جامد مرکب به آن سرعت ۴ برابر سرعت صوت یا ۴ ماخ می دهد. این موشک عمر انبارداری بسیار خوبی که دستکم ۱۰ سال ارزیابی می شود داشته و خطای آن کمتر از ۳۰ متر است. کمینه و بیشینه برد آن ۳۰ و ۱۲۰ کیلومتر بوده که آن را به جایگزین شایسته ای برای راکتهای نازعات و رقیب جدی برای خانواده راکتهای هدایت شونده فجر ۵ تبدیل کرده است.

خوداتکایی مهم نیروی زمینی سپاه با نسل جدید «فتح» / با «موشک ۴ ماخ» جدید ایرانی بیشتر آشنا شوید +عکس و فیلم

تیوب های استوانه ای حامل موشک فتح در جریان تحویل به نیروی زمینی سپاه

یک ویژگی مهم دیگر موشک فتح، پرتابگر ۶ تایی آن است که به دو شکل مقطع مکعبی و مقطع دایروی دیده شده و با توجه به عملیاتی شدن آن در رزمایش اقتدار ۱۴۰۱، هم اکنون هم در نیروی دریایی و نیروی زمینی سپاه و هم در نیروی زمینی ارتش عملیاتی شده است. با توجه به توضیحات ارائه شده در زمان تست این محصول مهم، موشک فتح یا BM-۱۲۰، علاوه بر سرجنگی انفجاری شدید از سرجنگی ترکشی منفجر شونده در ارتفاع مشخصی بالای هدف و سرجنگی نفوذگر در استحکامات و بتن هم می تواند استفاده کند.

نیروی زمینی سپاه و استقلال بیشتر با سری فتح

همانطور که در گزارشات قبلی مشرق نیز گفته شده، امروزه نیروهای زمینی در دنیا به دنبال سیستم های راکتی و موشکی برد بلندتر با دقت بالا هستند تا بتوانند از وابستگی خود به واحدهای هوایی کم کنند که حرکت نیروی زمینی سپاه و ارتش به این سمت نیز به همین معنی است. درخواست پشتیبانی هوایی در مواقعی سخت و با ریسک های زیادی همراه است اما داشتن یک موشک بالستیک دقیق - در مورد فتح با خطای کمتر از ۳۰ متر- با سرعت بالا و در بردی بیش از ۱۰۰ کیلومتر مشخصا یک گزینه کارآمد و دقیق در دستان یک فرمانده میدانی در نبرد زمینی است.

همچنین صنایع دفاعی کشور موشک های سری فتح را با نام تجاری BM-۱۲۰ معرفی کرده و به جای کنیسترهای حامل استوانه ای قبلی، در سری جدید از گونه های مکعبی استفاده کرده که مشخصا نسبت به مدل قبلی کوچک تر و سبک تر هستند. این حرکت به ظاهر ساده در بحث های انبارداری، نقل و انتقال و نصب راحتتر به نسبت مدل های استوانه ای قبلی، دارای برتری های خاصی هستند.

خوداتکایی مهم نیروی زمینی سپاه با نسل جدید «فتح» / با «موشک ۴ ماخ» جدید ایرانی بیشتر آشنا شوید +عکس و فیلم

موشک فتح در لحظات پایانی پرواز و رسیدن به هدف با دقت بسیار بالا

البته باید توجه داشت اگرچه سلاح جدید و مهمی مثل موشک های سری فتح وارد سازمان رزم نیروی زمینی سپاه و ارتش شده ولی این مسئله به معنی بی توجهی به خانواده سری فجر نیست چراکه در یک میدان نبرد تهدیدات مختلف، در فواصل و با ارزش های عملیاتی گوناگون وجود دارد. مشخصا برای طیفی از تهدیدات، اصولا ارزش استفاده از سلاحی خاص مثل "فتح" وجود نداشته و نیاز به یک گزینه ارزان تر است و اینجاست که سری "فجر" چه در شکل هدایت شونده و چه غیر هدایت شونده همچنان به کار خواهند آمد. حتی در گونه های غیر هدایت شونده نیز با ترکیبی از یک سیستم کنترل آتش در سامانه پرتاب بعلاوه یک پرنده بدون سرنشین برای رصد آنلاین محل برخورد به راحتی می توان به دقتی قابل قبول رسیده و از این سلاح ها نیز استفاده ای بهینه کرد.

نسل جدید پرتابگرها در خدمت سرپنجه های عملیاتی ارتش

با این حال، تصاویر به نمایش درآمده از رزمایش اقتدار ۱۴۰۱ نیروی زمینی ارتش، یک ویژگی دیگر سامانه موشکی که به این نیرو تحویل داده شده است را نشان می دهد و آنهم برخورداری آن از پرتابگرهای محفظه‌ای (کنیستر) است. در این نوع پرتابگرها، هر موشک درون یک محفظه استوانه‌ای که به آن «کن» گفته می‌شود قرار می‌گیرد و این کن‌ها روی پرتابگر نصب می‌شوند. ظاهرا علاوه بر لانچرهای تک فروندی، نوع دیگر پرتابگرهایی که به نیروی زمینی ارتش ملحق شده، از نوع ۶ تایی است که قابلیت شلیک ۶ موشک از یک پرتابگر را فراهم می‌کند.

 پیام‌های مهم عملیاتی شدن «فتح» در نزسا و نزاجا/ پای «تیربار موشک‌های بالستیک» به نیروی زمینی ارتش باز شد +عکس

پرتابگر به نمایش درآمده در رزمایش اخیر نیروی زمینی ارتش

از جمله قابلیت‌های عمده‌ای که با استفاده از پرتابگرهای محفظه‌ای می‌توان به آن رسید، نگهداری و حفظ موشک از خطرات و عوامل محیطی از جمله خطرات بیرونی است و کن برای موشک مانند یک محافظ در برابر عواملی چون باران، گرد و غبار، تابش و ... عمل می‌کند. مزیت دیگر، قابلیت نصب تعداد بالای کنیستر روی پرتابگر است که این موضوع به افزایش قدرت و حجم آتش موشکی کمک شایانی می‌کند و با توجه به سایر سامانه های تحویل شده به نزاجا، هم اکنون این نیرو مجهز به تیربارهای موشکی شده که حاوی سامانه های بالستیک و نقطه زن هستند.

ثمرات دستیابی نزاجا به تیربار موشکی

همانطور که اشاره شد، طی یکسال اخیر شاهد تحویل این موشک‌ها به نیروی زمینی سپاه و ارتش هستیم؛ موضوعی که به نظر می‌رسد در کنار افزایش قدرت و دقت آتش موشکی، قابلیت عمده آن برای سرکوب دفاع ضدموشکی دشمن باشد. اما اینکه چگونه می‌توان دفاع هوایی دشمن را با موشک‌های بالستیک سرکوب کرد، در حقیقت به اتمام ذخایر موشکی آن برمی‌گردد. بعنوان مثال هر سامانه پاتریوت قابلیت درگیری همزمان با ۸ هدف را دارد؛ تصور کنید در یک زمان واحد، زمانی که ۸ موشک بالستیک به سمت آن شلیک شود، اگر حتی بتواند با تمام آنها درگیر شود و آنها را منهدم کند، حال با یک مشکل اساسی مواجه است و آن هم اتمام ذخیره موشک چراکه شارژ مجدد موشک‌های سامانه امری زمان‌بر است و در همین مدت زمان که دفاع هوایی دشمن بدون موشک است، سایر یگان‌ها می‌توانند عملیات خود را اعم از موشکی، هوایی و یا پهپادی اجرا کنند.

شلیک موشک فتح ۳۶۰ در رزمایش اقتدار نزاجا

به طور کلی بررسی روند طی شده در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که در کنار افزایش کیفیت و اثرگذاری موشک‌ها در حوزه سرجنگی و مواد منفجره، مهمترین نکته مشهود در توسعه توان موشکی، تمرکز بر قابلیت شلیک تعداد زیاد موشک در بازه زمانی کم است چراکه این حجم زیاد هم دفاع هوایی دشمن را ناکارآمد می‌کند و هم با ضربه سنگین به استحکامات آنها، توان پاسخگویی را از آنها سلب کرد. ذکر این نکته ضروری است که هرچه تعداد شلیک‌های موشکی بیشتر باشد، به همان اندازه می‌تواند کارایی سامانه‌های پدافند ضدموشکی دشمن تضعیف شود چراکه مقابله با تمام اهداف موشکی برای این سامانه‌ها ممکن نیست و در صورتی هم که بتوانند با همه اهداف درگیر شوند، با اتمام ذخیره موشک (NumOut) مواجه می‌شوند.

در حقیقت، به نظر می رسد وظیفه سرکوب سامانه های پدافندی و راداری دشمن در منطقه از جمله پاتریوت، از نیروی هوافضای سپاه به نیروهای زمینی سپاه و ارتش واگذار شده و نیروی هوافضا، مشغول رصد، شناسایی و نابودی دشمن در دوردست ها خواهد بود. هرچند که پهپادهای شناسایی، رزمی و انتحاری نیروهای زمینی سپاه و ارتش نیز در این ماموریت، پشتیبان و یاور نیروی هوافضای سپاه خواهند بود که چنین تاکتیک و طراحی چند لایه، امکان تحقق و دستیابی به اهداف را به مراتب بیشتر و قوی تر خواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • IR ۰۰:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    30 7
    آفرین. بزودی موشک‌های ماهواره زن، قاره پیما، کروز هایپرسونیک. بازدارندگی هسته‌ای هم لازم است
    • IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      15 8
      اگه قرارداد خرید ۳۰۰تا اف ۱۶ لغو نشده بود به همراه جنگنده های دیگری که خریداری میشد قطعا الان بزرگتربن نیروی هوایی منطقه هم از آن ایران بود به یاد بیاورید که در جنگ تحمیلی هم به دلیل فقدان ویا کمبود جنگنده مدرن هواپیماهای عراقی از مرز رد میشدن وبا طی مسیری هزار کیلومتری به تهران وحتی شهرهای شمالی کشور میرسیدن وبعد از بمباران با خیالی آسوده همان مسیر رو برمیگشتن اکنون فرسودگی نیروی هوایی پاشنه آشیل دفاع از کشور هست
    • IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      6 9
      آواکس آوا‌کس آواکس آواکس اوجب ترین واجب که باید صدها اسکادران برای بمباران اسراییل از روسیه خرید آواکس آواکس اوجب شرعی و واجب کفاعی
    • شاکی IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      6 2
      خدا قوت . حافظان این ملت و کشور . به یاری خدا همیشه پایدار و پیروز باشید
    • IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      20 4
      9:25 عزیزم همون تانکهای شیر2 که انگلیس داشت میکرد توی پاچه ممد رضا رو هم ندادن. بعد انتظار داری 300 تا اف16 و 80 تا اف14 خریداری شده رو بدن؟ تازه همون غربگداهای اون روز میخواستن همون اف14 ها رو پس بدن به امریکا که امثال امام خامنه ای جلوشون وایسادن
  • IR ۰۱:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    9 10
    باید از کامیون های معدن که دامپ تراک نام دارد استفاده کرد و تعداد تیوپ های پرتاب به50 فروند یعنی5*10 روی هر دامپ تراک نصب بشود .
  • IR ۰۱:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    2 19
    تک مرحله ای هست؟ اینجوری رهگیری توسط سامانه های پدافند راحته
    • محمد IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      11 0
      اتفاقا دومرحله ای هستن،اگه دقت کنی،بعد اگه قابل رهگیری بودن که تو چند جا که از نمونه هاش استفاده عملیاتی شد رهگیری میشدن.
  • آرش کمانگیر IR ۰۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    6 2
    به نام خدا . سلام . برد موشک فتح 360 در جریان مانور اخیر نزاجا 150 کیلومتر ذکر شد . ضمنا خطای این موشک بسیار کمتر از 30 متر است .
  • وحید نادر شاگرد اتوبوس IR ۰۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    8 1
    مبارک است ان شاء ا... ؛ و ان شاء ا... بدون استفاده خواهد بود چون دشمنان ما بدست خودشان تضعیف میشوند و کسی جرات تهاجم گسترده به ما را ندارد و هرگز هم نخواهد داشت
  • علی IR ۰۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    3 1
    به نظرم اگه تمام موشکهای خانواده فاتح رو به پرتابگرهای 6فروندی مجهز کنند تعداد موشکهای آماده واسه پرتاب چندین برابر میشه.
  • IR ۰۵:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    3 4
    فکر کنم یه هفت هشت سالی طول بکشه همه ی واحد ها مجهز بشن به این سلاح های جدید...شایدم بیشتر کسی چه میدونه ایرانه دیگه
  • IR ۰۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    0 0
    جنگ اکراین نشود داد که سامانه هیمارس در جنگ فعلی چقدر مهم است.
  • IR ۰۷:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    0 3
    سیستم های پدافند دوربرد مثل پاتریوت از جبهه های جنگ زمینی فاصله زیادی دارند و دور از دسترس موشکهای کوتاه برد و راکت های توپخانه هستند. مسئولیت حفظ برتری هوایی و دفاع از نیروی زمینی در درگیری در خطوط مقدم بر عهده جنگنده هاشون هست
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    7 0
    شمایی که میگی دوره جنگنده تموم شده پس چرا این همه کشورها دنبال خرید جنگنده به روز هستن مگه میشه با پهباد به رهگیری جنگنده دشمنی رفت که در ارتفاع خیلی زیاد به حریم هوایی کشور وارد میشه حرفی میزنی آدم شاخ در میاره تازه ترکیه هنوز با اون نیروی هوایی قوی باز هم به آمریکا سر خرید دوباره اف ۱۶ التماس میکنه
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    4 10
    تو تک تک کشورهای دنیا لانچرهای موشکی دربست در اختیار نیروی هوایی است.فقط تو ایرانه که نیروی هوایی از سال 57 تا حالا رفته کنار و هیچ قدرتی دستش نیست و هوافضای برادران جاش رو گرفته!روحیه رزمندگان هوایی شدیدا کم شده
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    5 8
    بزودی با ساخت پدافند لیزری این تاکتیک بی اثر خواهد شد بجای ساخت موشک که در جنگ اوکراین ناکارآمد بود باید روی نیروی هوایی سرمایه گذاری کرد
  • NL ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    3 0
    اللهم عجل لولیک الفرج
  • IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    0 0
    حالا اگه ایران حتی جنگنده نسل پنج هم نخریده باشه دستکم خودش روی رادار گریز کردن جنگنده ایرانی و البته توان حمل پهپاد کار کنه
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    0 10
    اینها خوب است اما در سطح امریکا و اسراییل نیست و نخواهد بود. یا لقمه را بزرگ تر از دهانت بر ندار یا دهانت را به اندازه لقمه گشاد کن
  • DE ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    4 8
    در من در یک کامنت قبلا گفته بودم به جای این که خوشحال از چندتا موشک کوتاه برد بشیم باید سرمایه گذاریم کنیم نیروی هوایی را باسازی کنیم ولی متاسفانه تمام بودجه خرج سپاه میشود و بودجه ارتش بسیار پایین است الان در رزمایش ارتش تانک های فرسوده چیفتین و تی ۷۲ استفاده شد که عمرشان تمام شده و حتی تجهیزات انفرادی ارتش واسه جنگ جهانی دوم است و بالگردها هم بسیار قدیمی هستن فقط انهارا رنگ زدیم به جای این سلاح های جدید بسازید
    • IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      3 4
      ارتش و سپاه ید واحده هستند. بودجه ی ارتش پایین است بودجه ی نیروی زمینی سپاه هم پایین است امکانات هر دو هم در حد صفر است و کار بچه های موشکی سپاه کلا خوابیده وزارت دفاع هم هیچ برنامه ای برای توسعه ی موشک ها ندارد. دوست عزیز کل نیروهای نظامی ما همین هستند. لت و پاره. کهنه و پوسیده. موضوع نباید مقایسه ی این دو نیرو و اختلاف باشد. همه ی نظامیان باید مورد توجه قرار بگیرند.
    • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      3 0
      در کامنت قبلیت هم بوی نفاق وتفرقه انداختن می آمد!
    • علی IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۴
      1 0
      داداش.ایران هر چیزی میسازه بعد از ۲ تا ۵ سال رونمایی میکنه... بعد ما چی کم داریم؟؟به قولی ژنرال مکنزی ایران برتری هوایی داره نسبت به آمریکا،ما بزرگترین تولید کننده پهپاد های با کیفیت خیلی بالا هستیم در انواع مختلف که کار ۱۰۰۰ تا جت رو میکنه.درضمن اگر کسی بخواد با جت اف ۳۵ یا اف ۲۲ یا هر چیزی حمله کنه جواب اون رو پدافند های باور یا خرداد و امثالهم میدن..
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    2 8
    این راکت ها در شان گروهک های شبه نظامی هست نه ارتشی که قرار است از 85 میلیون ایرانی در پهنه ی سرزمینی به اندازه ی ایران دفاع کند. مدت ها است که هیچ توسعه ای در برد موشک ها رخ نداده و همه چیز متوقف شده(برجام موشکی) در عوض از راکت هایی رونمایی می شود که 120کیلومتر برد دارد!! اینگونه قرار است از مملکت دفاع شود؟
  • کامران IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    3 0
    برد توپخانه نیرو زمینی ارتش باید مثل تمام قدرت های بزرگ جهانی به حداقل 300 کیلومتری برسه حالا نمیدونم چرا خبری از موشک هوشمند 300 کیلومتری که سال 99 پوردستان گفت تست نهایی شده و تایید شده نشد، هرچه سریعتر باید عملیاتی بشه همراه با پرتابگرهای چند فروندی، خیلی موثر و تاثیرگذار هست
  • جواد IR ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
    3 1
    در یکی از کامنتها نوشته : صدها فروند آواکس از روسیه بخریم برای بمباران اسرائیل ؟ مگر اواکس برای بمبارانه ؟ اصلا کاربردش رو میدونی که خرید صدها فروند رو توصیه میکنی ؟ فرض کن صدها فروند بمب افکن هم خریدیم ، برای بمباران اسرائیل باید از آسمان چند کشور دیگه عبور کرد که فعلا هم پیمانش شدن داداش یه کم فیلم جنگی تخیلی کمتر ببین برای بمباران اسراییل با امکانات فعلی ، بهترین گزینه موشکهای بالستیکه
  • IR ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۱
    0 0
    ما باید بسمت تولید بمب های هسته ای تاکتیکی که قدرت تخریب کمتری از بمب های هسته ای مرسوم دارند برویم.
  • آریا IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۱
    0 0
    ۳۰ متر خطا ؟ ظاهراً شما اشتباه می کنید چون ۳۰ متر خطای زیادیه ...و دیگر نمی شود گفت موشک دقیق !

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس