به گزارش مشرق، سازمان ملل در جدیدترین گزارش توسعه انسانی سازمان ملل از بهبود یک پله ای ایران در رده بندی جهانی توسعه انسانی خبر داد.
در این گزارش آمار مربوط به شاخص های توسعه انسانی ۱۹۱ کشور جهان از جمله ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
*بهبود یک پله ای جایگاه ایران در ردهبندی توسعه انسانی
گزارش توسعه انسانی ۲۰۲۲ که به بررسی آمار و اطلاعات مربوط به سال ۲۰۲۱ می پردازد، نمره ایران از نظر شاخص توسعه انسانی در این سال ۰.۷۷۴ را اعلام کرد که نسبت به نمره ۰.۷۷۷ که برای سال ۲۰۲۰ ثبت شده بود، کاهش یافته است.
با وجود اینکه نمره ایران کاهش یافته اما رتبه کشور از این لحاظ در جهان بهبود یافته است.
ایران در سال ۲۰۲۰ رتبه ۷۷ را به خود اختصاص داده بود که این جایگاه در سال ۲۰۲۱ یک پله بهبود یافته و به ۷۶ رسیده است.
شاخص توسعه انسانی رقمی از صفر تا یک است که هرچه این رقم برای یک کشور بیشتر باشد به معنای توسعه یافتگی بیشتر آن کشور در حوزه انسانی است.
ایران در سال ۲۰۱۷ جایگاه ۶۳ و در سال ۲۰۱۸ جایگاه ۶۵ را در اختیار داشت.
بر اساس گزارش سازمان ملل، ایران همچنان در میان کشورهای دارای توسعه انسانی بالا محسوب می شود.
بر اساس گزارش توسعه انسانی سازمان ملل، کشورهای جهان از نظر میزان توسعه انسانی به ۴ گروه تقسیم می شوند: کشورهای دارای توسعه انسانی بسیار بالا، کشورهای دارای توسعه انسانی بالا، کشورهای دارای توسعه انسانی متوسط و کشورهای دارای توسعه انسانی پایین.
در گزارش جدید سازمان ملل ۶۶ کشور در گروه نخست قرار گرفته اند یعنی دارای توسعه انسانی بسیار بالا هستند و ۴۹ کشور در گروه دوم، ۴۴ کشور در گروه سوم و ۳۲ کشور نیز در گروه چهارم قرار داده شده اند.
* سوئیس رتبه نخست/ ایران بالاتر از چین، برزیل، هند و اندونزی
گزارش این نهاد بین المللی نشان می دهد که توسعه انسانی ایران از ۱۱۵ کشور جهان بیشتر است. کشورهای چین، اوکراین، کوبا، برزیل، الجزایر، مصر، اردن، آفریقای جنوبی، اندونزی، لبنان، عراق و هند به لحاظ توسعه انسانی پایین تر از ایران قرار دارند.
بر اساس این گزارش، سوئیس با نمره ۰.۹۶۲ توسعه یافته ترین کشور جهان به لحاظ توسعه انسانی محسوب می شود. پس از آن، نروژ و ایسلند به ترتیب جایگاه های دوم و سوم را به خود اختصاص داده اند. جایگاه های چهارم تا دهم نیز به کشورهای هنگکنگ، استرالیا، دانمارک، سوئد، ایرلند، آلمان و هلند اختصاص داده شده است.
سودان جنوبی با نمره ۰.۳۸۵ در جایگاه پایانی ردهبندی جهانی را از این نظر قرار گرفته است.
متوسط نمره جهان در شاخص توسعه انسانی در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۰.۷۳۲ اعلام شده است که نسبت به یک سال پیش از آن کمتر شده است. شاخص های توسعه انسانی در جهان تا پیش از شیوع همه گیری کرونا همواره روند صعودی داشت اما از سال ۲۰۲۰ روند کاهشی به خود گرفته است.