کد خبر 1420493
تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۴۰۱ - ۰۵:۳۰
پهپادهای ایران

«شاهد-۱۳۶ یک پهپاد انتحاری است که محموله انفجاری را در سرجنگی خود حمل می‌کند و مستقیما به سمت هدف خود پرواز می‌کند. این پهپادهای انتحاری چیزی بود که من و دوستانم را شب‌ها در عراق بیدار نگه می‌داشت.»

به گزارش مشرق، محمد حسین اعرابی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت:

مهرماه ۱۳۵۹ در اولین روزهای حمله رژیم بعث عراق، تعدادی از فرماندهان بلندپایه ارتش ایران از جمله «سرتیپ ولی‌الله فلاحی» و «سرهنگ جواد فکوری» خواستار یک جلسه خصوصی و فوری با نماینده امام(ره) در ارتش یعنی «آیت‌الله خامنه‌ای» می‌شوند. این جلسه بلافاصله در ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده و طی آن فرماندهان ارتش با تشریح استعداد رزمی نیروی هوایی ارتش دغدغه جدی خود را با «آیت‌الله خامنه‌ای» مطرح و گزارش مکتوبی به ایشان ارائه می‌کنند؛ جان‌مایه آن گزارش مکتوب یک جمله بود: «با توجه به قطعات زودتعویض در هواپیماها و کمبود قطعات یدکی، تمامی هواپیماهای نظامی موجود اعم از جنگنده، آموزشی، پشتیبانی و ترابری ظرف ۱۵ تا ۳۳ روز آینده زمین‌گیر خواهند شد.» 

خبر تلخ فرماندهان ارتش، «آیت‌الله خامنه‌ای» را نیز نگران می‌کند: «من هم از شما چه پنهان، توی دلم یک قدری حقیقتاً خالی شد! گفتیم عجب، واقعاً هواپیما نباشد، چه کار کنیم!... کاغذ را گرفتم، بردم خدمت امام، جماران؛ گفتم: آقا! این آقایان فرماندهان ما هستند و ما داروندار نظامیمان دست اینهاست. اینها این‌جوری می‌گویند؛ می‌گویند ما هواپیماهای جنگی‌مان تا حداکثر مثلاً پانزده شانزده روز دیگر دوام دارد و آخرین هواپیمایمان که هواپیمای سی‌۱۳۰ است و ترابری است، تا سی روز و سی و سه روز دیگر بیشتر دوام ندارد. بعدش، دیگر ما مطلقاً هواپیما نداریم.» پاسخ امام(ره) مثل همیشه از جنس محاسبات زمینی نبود. «آیت‌الله خامنه‌ای» می‌گوید: «امام نگاهی کردند، گفتند- حالا نقل به مضمون می‌کنم، عین عبارت ایشان یادم نیست- این حرف‌ها چیست! شما بگویید بروند بجنگند، خدا می‌رساند، درست می‌کند، هیچ‌طور نمی‌شود. منطقاً حرف امام برای من قانع‌کننده نبود؛ چون امام که متخصص هواپیما نبود؛ اما به حقانیت امام و روشنائی دل او و حمایت خدا از او اعتقاد داشتم، می‌دانستم که خدای متعال این مرد را برای یک کار بزرگ برانگیخته و او را وانخواهد گذاشت. این را عقیده داشتم. لذا دلم قرص شد، آمدم به اینها گفتم امام فرمودند که بروید همین‌ها را هرچی می‌توانید تعمیر کنید، درست کنید و اقدام کنید.»

۴۰ سال گذشت و سال ۲۰۱۹ «آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا»(DIA) گزارشی از قدرت نظامی ایران منتشر کرد و نوشت: «پس از دهه‌ها تحریم بین‌المللی به‌دنبال انقلاب اسلامی ایران و خسارات جنگی در طول جنگ ایران و عراق، بسیاری از هواپیماهای آمریکایی که ایران در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ به دست آورد، هنوز هم توانمندترین سکوها را امروز در نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران تشکیل می‌دهند... نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران ثابت کرده است در نگهداری از این هواپیماهای قدیمی برای انجام عملیات پروازی، مهارت دارد.» 

هواپیماهایی که پیش‌بینی می‌شد نهایتا تا ۳۰ روز دیگر از رده خارج شوند، بیش از ۴۰ سال است که آمادگی رزمی خود را در نیروی هوایی ارتش ایران حفظ کرده‌اند. شاید آن روز که ایالات متحده اسکادرانی از هواپیماهای F-۴، F-۵، F-۱۴ و... را در اختیار «محمدرضا پهلوی» می‌گذاشت فکرش را هم نمی‌کرد این جنگنده‌ها بدون حضور مستشاران آمریکایی و بدون کمترین وابستگی به آمریکا قابل تعمیر، نگهداری و نوسازی باشند اما این پایان کار مهندسان ایرانی نبود. ۱۴ می ‌۲۰۲۲ «مایا کارلین» تحلیل‌گر مؤسسه مطالعات امنیتی نوشت: «در حالی که ایالات متحده پس از سقوط سلطنت پهلوی، ارسال جنگنده F-۴ را به ایران متوقف کرد، نیروی هوایی این کشور توانسته است این هواپیماهای جنگنده را حفظ کرده و حتی ارتقا دهد. در نوامبر ۲۰۲۰، ایران بمب‌های هوشمند هدایت‌شونده الکترواپتیکی ۹۰۰ کیلوگرمی «قاصد» را در رزمایش سالانه «مدافعان آسمان» به نمایش گذاشت. توانایی ایران در حمله بالقوه به اهداف با دقت بسیار بیشتر با کمک این تسلیحات، تهدیدی برای رقبا محسوب می‌شود.»

مهندسان ایرانی توانستند با مهندسی معکوس جنگنده‌های آمریکایی، نسخه بومی خود را با قابلیت‌های به‌روزتری بسازند. ۲۷ ژوئن ۲۰۲۱ «سباستین رابلین» در گزارشی برای نشریه «نشنال اینترست» نوشت: «طراحی و ساخت هواپیماهای جنگی پیشرفته چالش فنی بسیار بزرگی است که برای یک پایگاه صنعتی منفرد یا یک کشور به تنهایی سخت است. با این وجود نیروی هوایی ایران از ابتدای قرن جدید، به‌صورت برجسته‌ای پیشرفت خود را با نمایش چند جنگنده نشان داده است. یکی از مهم‌ترین دستاوردها، جنگنده صاعقه است... صاعقه حاصل مهندسی معکوس F-۵ با تغییراتی در دُم و ارتقای اویونیک مدل قدیمی است... به ویژه آنکه قابلیت جدید از حمل سلاح‌های پیشرفته در آن آشکار است و با وجود نبود اطلاعات از جزئیات، تغییرات راداری هم در آن به چشم می‌خورد. موتورهای هواپیمای جدید هم مرموز هستند.» خودکفایی ایران در ساخت تسلیحات مورد نیازش آن‌قدر بود که با پایان یافتن موعد تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران، کشورهایی که فروش ساده‌ترین تجهیزات نظامی دفاعی نظیر سیم‌خاردار را به ایران ممنوع کرده بودند حالا نگران صادرات تسلیحات نظامی پیشرفته ایران به سایر کشورها بودند. مجله «دیدبان نظامی» در این زمینه نوشت: «با توجه به اینکه تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران در ماه اکتبر منقضی شده است، انتظار می‌رود ایران بیشتر سلاح‌های خود را برای صادرات عرضه کند.» این نگرانی البته چندان غیرمنطقی هم نبود.

جولای ۲۰۲۲ «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در نشست خبری خود از صادرات پهپادهای رزمی ایران به روسیه گفت: «اطلاعات ما حاکی است که دولت ایران برای ارائه چند هواپیمای بدون سرنشین(پهپاد) بر اساس جدول زمانی فوری آماده می‌شود.» اطلاعاتی که مقامات آمریکایی از آن سخن می‌گفتند به تصاویری اشاره داشت که ماهواره‌های آمریکایی توانسته بودند از یکی از پایگاه‌های نظامی ایران در کاشان ثبت کنند. تصاویر تقریبا واضح بود؛ ایران آشکارا پهپادهای شاهد ۱۲۹ و شاهد ۱۹۱ را برای هئیت روسی به نمایش گذاشته بود و دلیلی هم برای پنهان‌کاری نمی‌دید. آنها درست فهمیده بودند؛ جمهوری اسلامی ایران در حال صادرات تجهیزات نظامی به دومین ارتش قدرتمند جهان در فدراسیون روسیه بود. ‌اندکی بعد شبکه تلویزیونی «سی‌ان‌ان» مدعی شد: «آموزش نیروهای روسیه برای استفاده از پهپادهای رزمی ایران آغاز شده است.» البته این شبکه خبری خیلی دیر متوجه شده بود چون آن زمان آموزش نیروهای روسی تقریبا به اتمام رسیده بود. اتفاق ناباورانه‌ای که در مقابل چشمان مقامات آمریکایی می‌افتاد آنها را مجبور به واکنش کرد. وزارت خارجه آمریکا طبق معمول ایران را تهدید به تحریم کرد و «لوید آستین»، وزیر دفاع ایالات متحده درباره صادرات پهپادهای ایرانی هشدار داد: «این واقعا فکر بدی است و اگر من جای آنها بودم، آن را کنار می‌گذاشتم.»

اما در ایران هیچ‌کس اهمیتی به سخنان وزیر دفاع آمریکا یا سایر مقامات کاخ سفید نمی‌داد. صدها پهپاد رزمی ایرانی به روسیه صادر شد، همان‌طور که پیش از آن ونزوئلا از پرنده‌های بدون سرنشین ایران بهره‌مند شده و خط تولید پهپادهای ایرانی در تاجیکستان نیز راه‌اندازی شده بود. ایران در برابر چشمان آمریکا اولین گام‌ها برای دستیابی به ظرفیت ۶/۵ میلیارد دلاری صادرات پهپادهایش را برمی‌داشت. اکنون مدتی‌است که پهپادهای ایرانی بر فراز آسمان اوکراین علیه ناتو عملیات می‌کنند.

۱۷ سپتامبر ۲۰۲۲ روزنامه آمریکایی «وال‌استریت ‌ژورنال» در گزارشی نوشت: «پهپادهای ایرانی خساراتی قابل‌توجه به ارتش اوکراین وارد کرده‌اند.» «رادیون کولاگین»، از فرماندهان نیروی زمینی ارتش اوکراین به خبرنگار این روزنامه توضیح داد که رهگیری پهپادهای ایرانی دشوار است و گفت: «تنها در یگان تحت نظر او، این پهپادها تا امروز دو توپ بزرگ «هویتزر» و دو خودروی زرهی نفربر را نابود کرده‌اند.» این ژنرال اوکراینی برای مقابله با پهپادهای ایرانی از آمریکا و متحدانش کمک خواست اما نمی‌دانست پیش از او این پهپادها خواب را از چشم فرماندهان آمریکایی ربوده بودند. «کم مک میلان»، افسر توپخانه ارتش آمریکا که در عراق خدمت می‌کرد؛ تجربه خود از مواجهه با پهپادهای ایران را در تارنمای آمریکایی «۱۹۴۵» این‌طور توصیف می‌کند: «شاهد-۱۳۶ یک پهپاد انتحاری است که محموله انفجاری را در سرجنگی خود حمل می‌کند و مستقیما به سمت هدف خود پرواز می‌کند. این پهپادهای انتحاری چیزی بود که من و دوستانم را شب‌ها در عراق بیدار نگه می‌داشت.»

پیام امام(ره) در مهر ۱۳۵۹ به فرماندهان ارتش، اولین فرمان در مسیر خنثی‌سازی تحریم بود: «بروید بجنگید، خدا می‌رساند و درست می‌کند، هیچ‌طور نمی‌شود.» ما جنگیدیم و خدا هم رساند؛ حالا در مهر ۱۴۰۱ جمهوری اسلامی توانسته با ترکیب هواپیماهای نظامی و پهپادهای رزمی، آسمانی امن برای ایران و بازویی پرتوان برای جبهه مقاومت بسازد. ۲۰‌آوریل ۲۰۲۱ ژنرال «فرانک مک‌کنزی»، فرمانده وقت سنتکام (فرماندهی ارتش تروریست آمریکا در غرب آسیا و شمال آفریقا) در جلسه کمیته نظامی کنگره آمریکا با اشاره به قدرت بازدارندگی هوایی ایران در منطقه غرب آسیا گفت: «برای اولین‌بار از زمان جنگ کره، آمریکا فاقد برتری کامل هوایی به هنگام انجام عملیات است.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۰۶:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    11 20
    پیشرفت خوبی داشتیم ولی بزرگنمایی خیلی خوب نیست هواپیماهای ما جلوی هواپیماهای جدید حرفی برا گفتن ندارن و از چندین کیلومتری میتونن هدف گیری بشن و برد موشک های اونا خیلی بیشتره همینطور هوپیماهای اونا کاراییهای بهتری دارند البته اگه به ...برنخوره
    • IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
      12 0
      وقتی یه موشک لول پایین ما با اس 300 بردش یکیه قطعا تو هوایی هم برد موشک های هوا به هوا ما بیشتر نه اطلاعات شما دقیق نه من ولی من چیزی میبینم گفتم شما رو هوا میگی اگه بهتون بر نمیخوره
    • IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
      14 0
      ما آمریکا را زیر پا میگذاریم
    • وحید نادر شاگرد اتوبوس IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
      0 1
      وقتی خلبان نیروی هوایی دچار حادثه میشد همه بغض میگرفتیم ولی آلان بدلیل تغییرات در اویونیک(تجهیزات الکترونیکی بروز که با فداکاری سربازان گمنام علمی و... به طراحی و بهبود یافته و ساخت ایران آنها رسیدیم ) آن وظیفه را موشک زمین به زمین و هوا به زمین از راه دور و با دقت بالا در همان اف و اف 5 انجام میدهد یعنی دیگر لازم نیست شهید دوران روی هدف برسد تا انرا (با احتمال خطا) بزند بلکه از دهها کیلومتر دورتر آنر در آسمان امن و دور از پدافند هوایی نشانه رفته و دقیق و دقیق میزند؛ ثانیا شما اف 20 امریکا (از اتاق و بدنه اف 5 با اویونیک برتر و موتور برتر) را مطالعه بفرمایید که مدل پیشرفته برای نیروی هوایی آمریکا بود ولی بدلیل خرید 350 فروند اف 22(که تهایتا اقتصاد اجازه نگهداری 175 فروند را نیداد) انرا نخریدند ؛ برای آسمان خودمان نیروی هوایی ما قدرتمند و خوب است البته کمبود هواپیما ان شاء ا... با مونتاژ داخلی و یا ساخت داخل تامین خواهد شد
    • IR ۱۹:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
      0 0
      حتما دست کم گرفتن و خود تحقیری خوبه.پاراگراف آخر رو مجددا بخوان
  • مورخ آمریکایی IR ۰۶:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    13 3
    در مقیاس داخلی، ارتش اوکراین جنایتکار است بخاطر قتل عام شهروندان شرق کشور و بنابراین حمله روسیه به اوکراین منطقی است. در مقیاس بین المللی حمله روسیه به اوکراین جنایت است به دلیل آنکه اوکراین کشوری مستقل است. در مقیاس بزرگتر، حمله روسیه به اوکراین بدلیل مقابله با ماشین جنگی ناتو کاملا منطقی است. جنگ اوکراین را بستگی دارد از چه زاویه ای نگاه کنید.
  • معیشت IR ۰۶:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    10 2
    مسئولین محترم قدر نیروهای مسلح را بدانید و ذره ای هم به فکر معیشت ایشان باشید باور کنید حقوق نیروهای مسلح خیلی پایین است و فقط در حد اجاره مسکن است
  • CA ۰۷:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    9 1
    نرم افزار، رسانه و اقتصاد هم نیاز به این نوع استقلال داره
  • IR ۰۷:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    8 0
    ان معی ربی
  • IR ۰۷:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    12 0
    آن تنصروا الله ینصرکم و یثبت اقدامکم این وعده خداست، کافی ما باور داشته باشیم
  • IR ۰۸:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    2 11
    روسیه اوکراین رو بگیره و روسیه تزاری رو احیا کنه ترکیه هم عثمانی رو احیا میکنه
    • IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
      8 3
      عثمانی اول یونان و بلغارستان و صربستان رو گرفت بعد رفت سراغ سوریه و مصر!! اگه میخواید عثمانی بشین لطفا اول به اروپا لشکر بکشین.
    • وطنم ایران IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
      0 0
      ترکیه خودش رو حفظ کنه امپراطوری عثمانی پیشکش😂😂
  • حمید IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    2 2
    چقدر طولانی بود نخوندم
  • محمد IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    9 1
    مرگ بر آمریکا
  • حامی IR ۰۹:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    8 0
    خدا قوت...
  • پیروزه IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    1 0
    چه خوب می شد روی پهپادهای انتحاری چند راکت نیز نصب می کردند که ضربات پهپاد انتحاری بیشتر می شد.
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    1 0
    خدا رو شکر اما چرا برد موشک ها افزایش نمییابد؟ چرا رزمایش موشکی برگزار نمی شود؟ چرا بمب هسته ای نمی سازیم؟
  • محمد IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    1 2
    ما خود طعم تلخ تجاوز را کشیده ایم .
  • IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    5 0
    کاش با این پهپادها تو سر این مزوردان غربی بیناموس داخل ایران میزدین
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    5 0
    با ابن که روسها نمیفهمن ولی بهشون بگین و ما رمیت اذ رمیت رو بخونن تا پهپاد درست بخوره به هدق.
  • IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    0 0
    دراین که خدابه کشورمون کمک میکنه شکی نیست
  • نیما IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    2 0
    بجنگ بجنگ جمهوری اسلامی
  • IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    3 0
    نثار روح مطهر امام خمینی و شهدا صلوات
  • IR ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۲
    0 0
    اوضاع اقتصادی را هم درست کنید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس