عماد افروغ

فرقی نمی‌کند وضعیت کشور چه مقدار سخت باشد و دشمنان چه مقدار تلاش کرده‌باشند تا وحدت ملی را خدشه دار کنند،زمانی که نوبت به استقبال از قهرمانان وطن می‌رسد،ایرانیان دوباره در میدان گرد آن‌ها جمع می‌شوند.

به گزارش مشرق، بعد از ماه‌ها اغتشاشات، مردم باز در تشییع پیکر شهدا به شکلی باشکوهی شرکت می‌کنند و حتی در روستایی دور افتاده هم قطار جمعیت مشایعت‌کننده شهید گمنام از تصویر خارج می‌شود. سال ۹۸ هم با وجود اتفاقات آن سال، مردم آن گونه با شکوه در شهرهای مختلف کشور برای تشییع سردار سلیمانی سنگ‌تمام گذاشتند. به نظر می‌رسد فرقی نمی‌کند وضعیت کشور چه مقدار سخت باشد و دشمنان چه مقدار تلاش کرده‌باشند تا وحدت ملی را خدشه دار کنند، زمانی که نوبت به استقبال از قهرمانان وطن می‌رسد، ایرانیان دوباره در میدان گرد آن‌ها جمع می‌شوند. به‌منظور بررسی بیشتر این واقعیت جمعی جامعه ایرانی و شیوه پاسداشت و استفاده مناسبت از آن با عماد افروغ استاد دانشگاه و جامعه شناس شناخته کشور به گفتگو نشسته‌ایم.

از نظر جامعه شناسی دلیل اینکه مردم ما از قهرمانان خود استقبال می‌کنند، چیست؟

با اجتناب از برخورد صفر و یکی و اجتناب از دوگانه یا اعتراض یا اغتشاش به پرسش شما پاسخ می‌دهم. من اخیراً مشغول مطالعه دو کتاب بودم؛ یکی از آن‌ها «نان سال‌های جنگ» و دیگری «حوض خون» بود. کتاب اول به تعهدات، نوع دوستی‌ها و مسئولیت پذیری‌هایی بازمی گردد که خانم‌های یک روستا در تأمین نان رزمندگان داشتند و حوض خون هم حکایت از این دارد که چگونه از ابتدای جنگ خانم‌هایی که در اندیمشک ساکن بودند به شکل خودجوش یک رختشوی خانه راه می‌اندازند و با اشک و ناله لباس‌های ترکش خورده و خونین رزمندگان را می‌شستند. بافت گفت وگویی این کتاب‌ها، پس از شناسایی افراد مرتبط، بهترین و شناخته‌شده‌ترین روش کیفی برای شکار بسیاری از واقعیت‌هاست. یعنی ته‌نشین‌شده‌های فرهنگی و جنس باورها و هنجارهای ریشه دار و تاریخی ایرانیان اینجا خود را نشان می‌دهد.

بنده همیشه گفته ام ایرانیان قوم شرایط بحران و غیرعادی هستند. نباید ظاهر روزانه رفتارهای آنان ملاک داوری درباره بینش‌ها و باورهایشان قرار گیرد. در شرایط خاص، غیر عادی و بحرانی است که خود واقعی و تاریخی خود را بروز می‌دهند. برای نمونه ما بحران‌های سال‌های اخیر را داشتیم؛ کرونا، سیل و زلزله داشتیم و دیدیم که چگونه نوع‌دوستی و انفاق و ایثار آنان گل کرد و شکوفا شد. بنابراین نباید یک قضاوت عجولانه نسبت به برخی اتفاقاتی که رخ می‌دهد، داشته باشیم؛ کاری به عِده و عُده اتفاقات اخیر هم ندارم و نمی‌خواهم موضع‌گیری کنم، چون همه حرف هایم را راجع به اتفاقات اخیر زده ام، ولی فقط می‌خواهم یک هشدار تاریخی بدهم که با رفتارها و شعارهای افراطی و ساختارشکنانه، رگ تاریخی ایرانیان را به جوش نیاورید و معقول و متعادل خواسته‌ها و مطالبات خود را طرح و دنبال کنید. اگر رگ غیرت ایرانیان به جوش آید به صورت خودجوش تبدیل به سیلی می‌شوند که خیلی از اتفاقات ناسازگار با هویت تاریخی خود و البته منوط به شرایطی را پاک می‌کنند، این را هم در تشییع جنازه اخیر شهدا و هم در خصوص مراسم تشییع شهید سلیمانی شاهد بودیم.

بنابراین مردم را از روی ظاهر و در شرایط عادی نباید قضاوت کرد، باید مردم را به لحاظ تاریخی به شرایط بحرانی و آن ته نشین‌شده‌های فرهنگی و تاریخی آنان ارجاع داد، ایرانیان قوم خاصی هستند و من این را بارها در نوشته‌های خودم متذکر شده‌ام، حتی در انقلاب اسلامی نیز وقتی ایرانیان با بحران هویت روبه‌رو شدند، هویت‌جویی تاریخی آن‌ها فوران کرد.

وقتی می‌گویم ایرانیان قوم خاصی هستند، امکان دارد گفته شود، چرا چنین می‌گویید، شاید کشورهای دیگری هم چنین حس‌هایی داشته باشند و نسبت به قهرمانان خود چنین رفتاری را انجام می‌دهند. آیا واقعاً در کشورهای دیگر نیز چنین نمادهایی وجود دارد که مردم برای آن‌ها این گونه حضور پیدا کنند و این نمادهای ما مانند دیگران است؟

«اثبات شی نفی ماعدا نمی‌کند»، خیلی خوب است اگر کشورها و ملت‌های دیگر نیز اینچنین قهرمانان واقعی خود را پاس بدارند، یعنی دیگران هم متوجه باشند که این فقط مربوط به ما نیست. چندی پیش خبرنگاری از من سؤال کرد «با توجه به جهانی شدن آیا درست است که ما بحث حب وطن را مطرح کنیم»، گفتم اولاً شما درک غلطی از جهانی‌شدن دارید؛ آن چیزی که جهانی شده، جهانی‌شدن یا جهانی‌سازی نیست، امروزه بحث جنبش‌های ضدجهانی شدن یا در واقع همان ضدجهانی‌سازی مطرح است و همه به گونه ای، مستقیم و غیرمستقیم به مفهوم و محتوای واقعی دولت - ملت خود ارجاع و بازگشت می‌کنند. البته توجه به دولت - ملت هم بدون تکثر امکان پذیر نیست که توضیح آن بماند. برای مثال در همین مسابقات جام جهانی فوتبال به خوبی شاهد تجلی شور ملی هموطنان کشورهای حاضر در مسابقات بودیم. بماند که سوگوارانه بعضاً شاهد عکس قضیه در مورد خودمان بودیم، دیدیم سرود ملی خوانده نمی‌شود یا به پرچم کشور بی احترامی می‌شود یا تیم مقابل تشویق می‌شود. می‌خواهم بگویم اتفاقاً این رفتارها در مورد تیم ملی خلاف قاعده است، هم خلاف قاعده داخلی و ملی و هم خلاف قاعده معمول جهانی ملت هاست و اگر تیم ایران توانست در آن شرایط خاص و فشار روحی و روانی و فقدان حمایت و تشویق بیرونی، یک پیروزی به دست آورد، جای تقدیر دارد. از طرف دیگر ما از فوتبالیست‌های خود نیز انتظار نداریم انسان‌های خاص و اصطلاحاً دلیل محوری باشند که تحت هر شرایطی کار خود را انجام بدهند و تحت‌تأثیر جو و فشارهای روحی و روانی قرار نگیرند.

بنابراین اشکال ندارد جاهای دیگر هم قهرمانان خود را پاس بدارند، نعم المطلوب، و به بحث ما خللی وارد نمی‌کند، ما الان در مورد ایران و شناختی که از تاریخ ایران داریم، صحبت می‌کنیم. گواه آن هم این است که ایرانیان هیچ‌گاه مستعمره نشدند و یکی از دلایل محکم آن همین عرق ملی و هویت سرزمینی است. این عرق ملی و هویت تاریخی نیز علاوه بر وجوه سرزمینی و زبانی به طور عمده با دینداری و یکتاپرستی آن‌ها گره خورده‌است؛ بروند تاریخ هویت ایرانی را مطالعه کنند، ببینند چه تاریخ گهرباری عطف به همین دینداری و یکتاپرستی دارد، همیشه هم خودش را نشان داده و در مقاطع مختلف تاریخی شاهد آن بوده‌ایم.

هنوز که هنوز است در نظرسنجی‌ها هویت دینی بالاتر از هویت ملی با شاخص‌های خاص است. اضافه کنم که عنصر مقوم هویت ایرانی و ملی ما نیز دینداری است، یعنی این‌ها مقابل هم نیستند، ولی اگر بخواهیم به عدد و رقم و با شاخص‌های خاص و البته قابل‌تأمل ارجاع دهیم، گرایش ایرانیان به دینداری کمی بیشتر از هویت ملی است. در این خصوص می‌توان به آخرین موج سنجش ارزش‌ها و نگرش‌ها رجوع کرد. بر پایه گزارش این طرح و ذیل بخش مربوط به نگرش‌ها و رفتارهای دینی پاسخ‌های زیاد و خیلی زیاد به چهار گویه توکل به خدا در امور مهم، احساس نزدیکی به خدا، محاسبه اعمال خوب و بد انسان در آخرت و ارادت و محبت به اهل بیت به ترتیب ۶/۹۸، ۸/۷۸، ۹/۸۶ و ۸۸ درصد است. برپایه همین گزارش و ذیل بخش هویت ملی، نیز پاسخ‌های زیاد و خیلی زیاد به دو گویه افتخار به ایرانی بودن خود و افتخار به فرهنگ محلی و قومی به ترتیب ۴/۸۶ و ۱/۸۴ درصد است. مشاهده می‌شود قطع نظر از گویه مربوط به احساس نزدیکی به خدا که یک مقوله شخصی است، درصد بقیه گویه‌های سنجش نگرش‌ها و باورهای دینی مردم، کمی بیش‌تر است، اما تفاوت چندانی محسوس نیست که خود می‌تواند سندی برای همنوایی هویت دینی و هویت ملی یا به عبارتی در هم آمیختگی این دو در ایران باشد.

قهرمان داشتن برای یک جامعه چگونه اتفاق می‌افتد؟ آیا قهرمان‌ها در جامعه ساخته می‌شوند یا همین طور یک دفعه‌ای و تصادفی در جامعه پیش می‌آیند.

خیر قهرمانان تصادفی نیستند و اگر بگویم ساخته یا ایجاد می‌شوند، با توجه به قواعدی این اتفاق می‌افتد. یادم است میزگردی با مرحوم معلم در مورد وجود قهرمان در فیلم‌های سی و پنجمین جشنواره فجر داشتیم، گفتم من اصلاً اعتقاد به قهرمان به عنوان یک امر تصادفی یا شخصی ندارم، یک قواعد و شخصیت‌های تاریخی وجود دارد که این قواعد و شخصیت‌های تراز موجب شکل‌گیری و ایجاد یک قهرمان می‌شوند. اتفاقاً من همین دیروز درباره شهید سلیمانی گفتم، شهید سلیمانی یک علی (ع) کوچک است، شهید سلیمانی پاجای پای امام علی (ع) گذاشته‌است و همانطور که امام علی (ع) فقط یک رزمنده یا انسان شجاع در میان نبرد نبود، بلکه یک حکیم مبارز و مقاوم بود، شهید سلیمانی هم یک حکیم مقاوم، منتها در سطح خودش است، یعنی اگر شهید سلیمانی الگویی مانند امام‌علی (ع) و امام‌حسین (ع) نداشت، شهید سلیمانی نمی‌شد؛ همین مسئله نشان می‌دهد باید روی قواعد و معیارها تأکید کنید و به الگوی‌های تراز عطف به همین قواعد توجه داشته باشید، اینکه یک دفعه شخصی به شکل تصادفی و مثل فیلم‌های وسترن از راه برسد و قهرمان شود، معنا ندارد.

قهرمان بودن هم قواعدی دارد که وجودی است، وقتی می‌گویم وجودی هستند یعنی شخصی نیستند، تاریخی به آن معنایی که ما منکر هرگونه قاعده‌ای شویم و همه چیز را به حوادث تاریخی بسپاریم، نیستند؛ حقیقت وجودی بخشی از وجود انسان‌هایی است که نهایتاً قهرمان می‌شوند، این حقیقت وجودی در همه هست، بعضی‌ها این بالقوه را با استناد و اتکا به بزرگان و الگوهایی مانند امام‌علی (ع) و امام‌حسین (ع) را به فعلیت می‌رسانند، بعضی‌ها هم با سرگرم شدن در زندگی روزانه خود از آن غافل می‌شوند. شهید سلیمانی و امثال شهید سلیمانی اگر شهید سلیمانی شدند با اتکا و با الگو قرار دادن بزرگان و امتحان پس‌داده‌های تاریخی عطف به یکسری قواعد و حقایق وجودی این کار را انجام دادند، مثال آن‌ها امام علی (ع) و امام‌حسین (ع) است که موجب‌شده بزرگ و قهرمان شوند.

به نظر شما دولتی که جامعه‌ای دارد که این‌گونه از قهرمانان خود استقبال می‌کند و این گونه بزرگانش را گرامی می‌دارد چه وظیفه‌ای در خصوص این جامعه دارد؟

نظر من این است که ضمن اینکه دولت‌ها ممکن است وظایفی را برای خود تعریف کنند، ولی نباید تصنعی یا جنبه نمایشی داشته باشد، ضمن اینکه قبول دارم هر نمایشی هم نمی‌گیرد و مردم از هر نمایشی نیز استقبال نمی‌کنند. مردم از نمایشی استقبال می‌کنند که یک گرایش تاریخی و هویتی به آن داشته باشند، نظر من این است هر چه بیشتر مردم را در بزرگداشت این بزرگان مشارکت دهیم و هر چه بیشتر به سمت مردمی دیدن و مردمی کردن این مراسمات برویم، این به واقع نزدیک‌تر است و این شبهه را هم ایجاد نمی‌کند که دولت‌ها دارند نمایش می‌دهند. کلاً نگاه نمایشی نگاه خوبی نیست، به دلیل اینکه به هر حال به گونه‌ای با نوعی بهره‌برداری همراه است.

موضوع دوم این است که واقعاً سعی کنند فرهنگ و هویت ایرانی و زیست جهان ایرانی را خوب فهم کنند، این قبیل کتاب‌هایی که من مثال زدم کتاب‌هایی نیست که نویسنده‌ای در قالب یک رمان نوشته باشد، بلکه کتاب‌هایی است که مضامین مستقیم و غیرمستقیم آن با گفتگو و محاوره با افراد و البته با سختی به تحریر درآمده‌اند. مضامین این دست از کتاب‌ها برخاسته از زیست جهان و نگاه و باور این افراد است؛ فرهنگ و هویت ایرانی را باید در خانمی دید که از زندگی روزمره و از خورد و خوراک و حتی تا حدودی از مسئولیت‌های خانوادگی و البته با رضایت همسر می‌زند و حاضر است بابت این همه زحمتی که می‌کشد نه‌تن‌ها یک شاهی دریافت نکند، بلکه از اموال خود نیز بدون هیچ چشمداشتی هزینه کند و با اشک و شانه‌های لرزان به شستن لباس‌های خونین رزمندگان بپردازد، این باید فهم شود. (این بخش گفتگو با گریه‌های دکتر افروغ همراه است)

این زحماتی را که برخی از این مؤسسات فرهنگی می‌کشند، باید تبدیل به فیلم کرد، این‌ها را باید به شکلی نشر داد که فقط در قالب یک کتاب باقی نماند، باید با ابزارهای فرهنگی و هنری دیگر گره بخورد. مردم را باید آگاه کرد، حتی به نظرم کسانی که شب‌ها شعار ساختارشکنانه فرهنگی و تاریخی می‌دهند هم ناآگاه هستند، تاریخ و گذشته خود را نمی‌شناسند، مفاخر و مشاهیر خودشان را نمی‌شناسند. ما باید تلاش کنیم تا این‌ها را بیشتر بشناسانیم.

به‌رغم همه مشکلات ساختاری که در کشور وجود دارد و ما هم همیشه آن را نقد کرده‌ایم، الگوی مرجع رفع این اشکالات نمی‌تواند آن طرف مرز، با نیت و افراد خاص با معونه اندک و فاقد عقبه تاریخی و حمایت مردمی باشد. شما یک نگاهی به جنبش انقلاب اسلامی بیندازید، چه عقبه‌ای دارد و چه چهره‌هایی جلودار فکری و سیاسی آن بوده‌اند، ببینید چه روشنفکرانی به روشنگری مشغول بوده‌اند و حالا آن را با الان مقایسه کنید. قطع‌نظر از ریشه‌های ساختاری و طردشدگی‌هایی که وجود دارد، این‌ها نمی‌توانند رافع آن اشکالات ساختاری و آن طردشدگی‌ها باشند. این امر شخصیت‌های تراز و انسان‌های فاخر می‌طلبد.

نظر من این است که باید این واقعیت‌ها و ته نشین‌شده‌های فرهنگی و تاریخی ما نشر پیدا کند و طبیعی هم نشر پیدا کند، نه مصنوعی؛ باید تا آنجایی که می‌توانیم گروه‌های مردمی را مشارکت دهیم؛ از جنس همان کسانی که بی مزد و منت در جنگ مشارکت داشتند، اینکه پروژه تعریف کنیم و پول‌های آنچنانی بگیریم، جواب نمی‌دهد. آن چیزی که جواب می‌دهد خانمی است که حاضر نمی‌شود در ازای شستن لباس‌ها و پتوهای رزمندگان نه‌تن‌ها مزدی دریافت کند، بلکه اصرار دارد که از پودر لباسشویی خود استفاده کند و وقتی متوجه می‌شود که لباس‌ها با اضافه‌شدن پودر لباسشویی در اختیارش گذاشته شده برآشفته و ناراحت می‌شود. (این بخش گفتگو با گریه‌های دکتر افروغ همراه است) این انفاق و ایثار است، این فرهنگ را باید نشر داد. ما فرهنگ ایثار را به شکل طبیعی نشر ندادیم و عده‌ای آمدند به اسم نشر فرهنگ ایثار به نان و نوا رسیدند. منتقد اینگونه رفتارها هستم، چراکه با فرهنگ و هویت تاریخی مردم و ته نشین‌شده‌های آن‌ها سازگار نیست؛ باید از همان جنس کارهایی که در جنگ و انقلاب شاهد آن بودیم، انجام دهیم و آن جنس کارها را مبدأ نشر فرهنگ ایثار و نوع‌دوستی قرار دهیم.

منبع: روزنامه جوان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 18
  • IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    12 4
    و ایران افغانستان نخواهد شد. هزاره شیعه ابزار دست طالبان تکفیری (آمریکا) برای از بین بردن ایران با برجام خزنده دو. فریب پرچم عمروعاص را نمی خوریم هرچند جریان نفوذ ارزشی خوانده به چیز دیگری ویار کرده باشد.
    • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
      2 4
      نخیر ما شیعه هستیم قصد کشورگشایی نداریم آقای افروغ حرام است حرام رگ غیرت ما برای خدا بجوش میآید .از مال ما مایه نزارید
  • IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    17 6
    ایرانیان قوم نیستند ملت هستند. اگر ملت نبودند و قوم بودند سر قومیتگرایی در این کشور خونها ریخته می‌شد. هر بیسواد سرطانی هم دانشمند نیست. ایران نبود، شیعه ای وجود نداشت. مزخرف نبافید.
    • اکبر محمدی IR ۱۴:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
      3 2
      رعایت اخلاق هم خوب است. اولا بین قوم و قومیت تفاوت است. در اینجا قرینه بحث مشخص می کند که منظور از قوم همان ملت است. ثانیا مفهوم ملت هم از پدیده های نوظهور است که البته در ایران ریشه دار است. بماند می توانی افروغ را بیسواد بدانی، اما سرطانی بیسواد دور از اخلاق است و شرم آور است. تعجب از مشرق نیوز که این قبیل بی ادبی ها را بازتاب می دهد.
  • US ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    14 4
    ایرانیان فرهنگ خود را دارند نیاز به احیای آن ندارند! حملات مغولان و اعراب نتوانستند فرهنگ و تمدن ایران و ایرانی را تغییر دهند بلکه در فرهنگ باارزش ایران حل شدند، ایرانیان در ساخت تمدن دنیا معماران هستند و تمدن ساز هستند ...بگذرد این روزگار....
    • DE ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      0 4
      خود ما کم حمله نکردند و کشتار نکردند مثل حمله به دهلی و کشتار
  • IR ۰۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    27 8
    دلار 42000 !!!؟؟؟خسته نباشید قهرمانان!!شکستیم از این همه گرانی و سرخ کردن صورت در جلو خانواده!خداوند را به شما قسم میدهم به فکر معاش ما مردم بااشید.ما مردم هم قرمانهانمان را میشناسیم وهم میدانیم چه موقع باید چکار کرد،شما رفاه مردم را حاصل کنید
    • IR ۱۴:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
      4 8
      دلار28هزارتومان است. ما مردم از مقامات رسمی تابعیت و حرف شنوی داریم رئیس محترم بانک مرکزی دلار را 28 هزار تومان اعلام فرمودند - در سطح محلات و .. خیلی چیزها رایج است اما مقامات رسمی هر آنچه بگویند ما ملت ایران آن را قبول می کنیم و قبول داریم.
    • ایرانی IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      0 0
      شما خسته نباشید که در میانه جنگ احزاب و هجوم همه جانبه تمام شیاطین بزرگ و کوچک و مزدوران وطن فروش تجزیه طلب بی دین وحشی افسار پاره کرده از سویی فقط آیه یأس و ناامیدی میخوانید و از سوی دیگر دوست و دشمن و شهید و جلاد را تشخیص نمیدهید!! هیچ موفقیت و پیروزی و پیشرفتی را نمیبینید و تمام بدبختیها و مشکلات جهان را فقط مختص ایران و ایرانی میبینید. تمام همّ و غمتان نان و مسکن و آزادی همانند چریکهای کمونیست فدایی خلق است و انگار ندیده اید این مملکت 44 سال است که با تقدیم بیش از 220 هزارشهید و جانباز و آزاده و فداکاری و گذشت و صبر خانواده هایشان از پس فهرست بلندبالای جنایات و خیانتها و تحریمها برآمده و هنوز سربلند ایستاده و خار چشم دشمنان ظالم و مستکبر و تروریست است. خداوند را به شما قسم میدهم اگر قهرمانهایتان را میشناسید وهم میدانید چه موقع باید چکار کنید مثل قهرمانهایتان بجای نق زدن دایمی برای رفع مشکلات ایران و ایرانی تلاش و گذشت کنید و همانند سایر مردم صبور باشید تا خدا از شما راضی و دشمنان قسم خورده این آب و خاک از شما ناراضی و خشمگین باشند.
    • ایرانی IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      0 0
      پاسخ به 14:19: شرمنده اشتباها منفی زدم. با شما موافقم هموطن!
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    5 1
    درود
  • IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    12 18
    جوانان را دریابید ــ حنای آمریکا ؛ برای بزرگسالان ایران زمین ؛ دیگه رنگ نداره ــ مردم ایران(بزرگسالان) دیگه آنقدر در تاریخ خود با شگرد آمریکا و انگلیس آشنا شدند که دیگه فریب نمی خورند. ـــ از اولین آن : کودتای 28 مرداد ؛ تا آخرین آن : نارو زدن در برجام ـــ شگرد اصلی آمریکا : (گنجشک را رنگ میکنه جای قناری میفروشه) . اما اکنون جوانان را دریابید ـ اولین اولویت امنیت ملی ایران : آگاه نمودن جوانان ؛ مخصوصاً دانشجویان و دانش آموزان از شگرد ها و شعبده بازی های آمریکا در طول تاریخ ـــ
  • IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    25 2
    شهدا هم از همین مردم هستند نه از مسولین
    • IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
      10 1
      بله اصلا شهید تندگویان و شهید رجایی و باهنر مردم نبودند بعد مسولان تا رده پایینی از همین مردم اند اکثرا در اطرفایان خود مسولی مانند یک قاضی یا مامور یا کارمند بانک و... داریم
  • رضا IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    7 5
    سلام استاد افرغ بنده با ثانیه های این کشورم بزرگ شدم وآنقدر به شطرنج کشورم آگاهم که شاید باورش سخت باشد ماحصل حرف شما کاملا اشتباه است مردم ایران بسیار صبور وغیرتمند وبا تعصب هستند در شرایط فعلی هم که چیزشان را از دست دادند فرق میکند راه رفته را برگشتی نیست با سالهای قبل از زمین تا آسمان فرق می‌کنه چون خودجوشند رهبری یا راهنمایی و...ندارند از ته دل به این مسیر ادامه میدن خودم سیاسی مذهبی و...هستم چون واقعا مردم بریدند بخاطر فساد ظلم رانت .حزب گرایی بیسواد محوری آقا زاده کی زانتی دروغ فساد و..فقر گرسنگی پارتی تضاد منافع ووووووووو.....س یا اصلاح نظام یا ...... اگر اصلاح نشد تا سال دیگه همه آرزوی مرگ خواهند کرد...این بماند یادگاری وعکسش را میگیرم که اگر زنده باشیم متن را نشانتان میدم
    • ایرانی IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      0 0
      سلام آقا رضا! ما هم با ثانیه های این کشور بزرگ شده ایم وآنقدر به شطرنج کشورمون آگاهیم که شاید باورش برای امثال شما سخت باشد. ماحصل حرف شما کاملا اشتباه است چون مقدمه سخنتان درباره بسیار صبور و غیرتمند و با تعصب بودن مردم ایران کاملا صحیح است اما نتیجه گیریتان 100% غلط و مطابق خواست دشمنان این کشور و ملت و خوشحال کننده آنهاست. این ملت هم نه همه چیزشان را از دست داده اند و نه شکر خدا بدون رهبر و راهنما هستند. از شما که ادعای سیاسی مذهبی و...بودن دارید بعید است اینقدر ساده و به راحتی تحت تأثیر بوقهای تبلیغاتی استکبار جهانی و صهیونیسم بین الملل بریده باشید و این بریدگی و ناامیدی و خودتحقیری را به تمام مردم صبور و مومن ایران تعمیم بدهید. بیسواد محوری مختص کسانی است که دوسن و دشمن و راه حق و باطل را نشناخته و به جای تلاش و کمک به رفع مشکلات و دفاع از این ملت و مملکت در برابر طیف گسترده شیاطین بزرگ و کوچک و مزدوران بی دین وطن فروش تروریست تجزیه طلبشون، دایم آیه یأس میخونند و القای خاک بر سری میکنند. بهتونم طبق وعده و حکمت الهی قول میدم فقط افراد بی ایمان و سست عنصر و فریب خورده آرزوی مرگ خواهند کرد و این نظام و انقلاب و کشور سرافراز به لطف خدا و برکت خون مقدس شهدا پایدار خواهد ماند و پرچم حق و عدالت را به دست حضرت صاحب العصر و الزمان مولانا مهدی فاطمه عجل الله تعالی فرجه الشریف خواهد رساند! این بماند یادگاری و عکسش را بگیرید که اگر زنده بودیم متن را نشان خودتان بدهید و بفهمید چقدر اشتباه فکر و تحلیل میکردید.
  • IR ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    10 5
    قاسم سلیمانی روبرای جذب حداکثری محدود ب وطن نکنیم سرودها وعزاداری ها ازهند وتاونکووربوده است درتشییع وانتقام خواهی ازاین ناجی بشریت ودرهمه چیزالگوشهیدسلیمانی
  • IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    10 9
    شهدا جنگ تحمیلی هیچ ربطی به شما ندارن به نفع خودتون مصادرشون نکنید خیلی ها شاید برن تواین مراسمها و لی لزوما با شما و همفکراتون نیستن وهمچنینن ممکنه نظر مردم نظر سه سال پیش نباشه چون افکار همیشه در حال تغییره
    • IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
      4 2
      آخه احمق شهدای جنگ تحمیلی برای عمه تو جنگیدن یا برای دفاع از این نظام و کشور؟
    • ایرانی IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      5 0
      پس این شهدای جان بر کف که آخرین نمونه هاشون سید روح الله عجمیان مظلوم و آرمان علی وردی عزیز بودن رو زبانم لال برای شیطان بزرگ و رژیم جعلی صهیونیستی و وحشیهای افسار پاره کرده مزدورشون مصادره کنیم؟ شهیدان همت و باکری و علی هاشمی و .....هزاران جوان دیگه شهید و جانباز و آزاده و مفقود الاثر دیگه رو چی؟ اگه توفیق و لیاقت داشته باشی تا بتونی وصیت نامه ها و زندگینامه و روش و منش این یاران و دوستان خدا رو بخونی خواهی دید عاشق حضرت سیدالشهدا(ع) و امام و راه امام و انقلاب بوده اند و جدا کردنشون از اسلام و انقلاب و ایران عزیز ناممکنه! این رو هم یادمون نمیره که همون زمان دفاع مقدس هم این رزمندگان مدافع وطن مورد هجوم منافقین و ضدانقلاب و تمامی طیف گسترده بیشرفهای وطن فروش ضدانقلاب بودند. امیدوارم نظر شما هم عوض بشه و به لطف الهی بفهمید حق و باطل چیه و دوست و دشمن کیه و راه شهدا کدوم سمتی بوده و هست!
  • علی IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    8 4
    خواهشا اون ایرانیانی که زیر بار فشار تورم ، بی اهمیتی مسئولین به اختلاسهای میلیاردی،فساد در خودرو سازی،سقوط بورس،سقوط اخلاقی جامعه،طلاق،بیکاری و...صداشون در اومده حواسشون باشه!اگه خون اون یکی ایرانیا بجوشه غیر از حق اعتراض حق زندگی کردن هم از دست میدهند!!!!!
    • IR ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
      2 0
      دروغ نگو، آها ناراحتی چون اصلاح طلبی(افساد طلبی)؟
  • ناشناس IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    6 0
    شما میلیاردها خرج آگاهی بخشی و بصیرت جوانان کن اما اگر نتوانستی برایش امکان ایجاد اشتغال و ازدواج و مسکن را فراهم نمایی جوان احساس ظلم میکنه و یه جایی عقده خودش رو خلاف میل باطنی خالی میکنه جوان همیشه خودش رو با جوان ممالک دیگه مقایسه میکنه صرف دادن وام اشتغال و ازدواج به خودی خود گره گشا نیست مسیر باید برای یک زندگی اعتماد بخش مهیا باشه
  • IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    1 1
    احسنت
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    1 1
    درود
  • همرزم هادی IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    1 0
    هویت ایرانی ؟ تاریخ برای این جمله سر تعظیم فرود می آورد که شقی ترین انسان هم درامریکا بدان اذهان دارد ولی متاسفانه عده ای این هویت را برای خود سودمند نمی دانند
  • ندا IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    6 1
    عجب تحلیل آب ودوغ خیاری ، آقای افروغ ما ایرانی ها یک ملت هستیم با اقوام مختلف
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    2 1
    کاش نظام قدر این مردم رو میدانست و انقدر بها و ارزش به فاسدان و رانتی ها و اقایان و آقازاده های دزد نمیداد و بساط سفره انقلاب که محل چریدن یه عده بی وجود نامرده رو از بیت المال کشور جمع میکرد و از بین مردم لایق و کاربلد و تحصیلکرده مدیران و روسای کشور رو انتخاب میکردن نه پرتعداد فرصت طلب امتیاز بگیر که مسبب تمام بدبختی های کشور همین اشخاص هستن و اصل اعتراض مردم به وجود همین اشخاصه۱
  • یدالله IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    1 2
    صد آفرین .الان دقیقا همین اتفاق در جریان است و بزودی بساط ظلم و جور و ستم و فساد و دروغ را از ایران بر میچیند.
  • IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    2 3
    عماد افروغ کمتر حرف بزن
    • ایرانی IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      1 0
      خودت کمتر حرف بزن:-)))
  • بهلول IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    1 0
    این همه داستان سرایی این کجا وانکجا.
  • شرمنده GR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
    0 0
    جوشیدن رگ یعنی چی؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس