سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*******
روزنامههای امروز یکشنبه ۲۳ بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که جشن انقلاب زیر پرچم میهن، ارسال پیامهای جدید از سوی آمریکا برای ایران، امدادرسانی به زلرله در سوریه و ترکیخ و همچنین پایان جشنواره فیلم فجر در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
روز گذشته مردم ایران اسلامی با حضور حماسی و گسترده خود چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را جشن گرفتند، در شهر تهران رئیسجمهور در سخنرانی خود از ارائه بسته گشایشی جدیدی خبر داد که در ادامه فرمان پدرانه و حکیمانه رهبری فرزانه انقلاب اسلامی بود، ااعلام خبر جدید از سوی رئیسی مورد توجه بسیاری از روزنامهها قرار گرفته است.
روزنامه سازندگی ارگان خبری حزب کارگزاران درباره سخنان رئیسی از تیتر بسته گشایش استفاده کرده و نوشته است:
دهه فجر امسال از یک نظر متفاوت با همیشه بود، عفو گسترده پیش از ۲۲ بهمن و سخنرانی آقای رئیسی در مراسم سالگرد انقلاب درباره ایجاد تسهیلات بیسابقه برای بازگشت و طبعا رفتوآمد همه ایرانیان خارج از کشور به میهن و موافقت مقام رهبری با رفع محدودیت حتی برای آن دسته از کسانی که پروندههای اتهامی یا محکومیتی داشتهاند و در کنار این، حذف اقدامات انجامشده علیه چهرههای فرهنگی، ورزشی، رسانهای، دانشجویی و طبعا استادان و وکلا و آموزگاران را نیز شامل خواهد شد. بدون تردید این اقدام مبارکی است، و ما پیشتر هم در جریان عفو قضایی هم نوشتیم؛ که این مقدمهای لازم است و باید با اقدامات بعدی تکمیل شود و کمکم در مسیری وارد شویم که به یک وحدت عمومی نسبی دست پیدا کنیم؛ وحدتی که همگان تصویری از خود و آرمانهای خود را در ساختار قدرت ببینند و با آن همدلی کنند و به آینده امیدوار شوند.
روزنامه هممیهن نیز در شماره امروز خود تیتر روزنامه سازندگی را تکرار کرده و در سرمقاله یک مانیفست عجیب منتشر کرده و مینویسد:
اولین نکته این است که باید روشن کنیم، چرا و طی چه فرآیندی به این نقطه رسیدهایم؟ باید آن فرآیندها معکوس شوند. تا هنگامی که منابع و سرچشمههای این نارضایتیها خشک نشود، مسئله بهصورت ریشهای حل نخواهد شد. بنابراین لازم است که مجموعهای از اقدامات لازم برای ایجاد امید به آینده شکل گیرد. شاید بتوان گفت که رکن اولیه هر اقدامی، بازسازی نهاد رسانه و انتقال مرجعیت رسانهای به داخل کشور است. تا هنگامی که اقدام موثری برای این تغییر اساسی صورت نگیرد و مرجعیت رسانهای در خارج از کشور یا در فضای غیررسمی باشد، تغییری اساسی رخ نخواهد داد. این کار مستلزم آزادی رسانه در گفتوگو، گزارش تحقیقی، انتشار خبر، نقد و بررسی، سرگرمی، آموزش و بهطور کلی نوسازی ساختار و اهداف رسانهای در ایران است. رسانه را باید از میدان جنگ روایتها خارج کرد و به عرصه بازتاب و کشف حقیقت وارد نمود. برای اینکه چنین رسانههایی در ایران شکل بگیرد، نیازمند امنیت قضایی کافی هستیم که قوانین مناسب آن گرچه کم است، ولی همین حدی هم که وجود دارد، در عمل رعایت نمیشود.
در ادامه این یادداشت آمده است:
این اپوزیسیونسازی در خارج محصول انتقال مرجعیت رسانهای به خارج از کشور است. باید عرصه سیاست برای همه باز شود. نگاه امنیتی تبدیل به نگاه سیاسی و اجتماعی و فرهنگی شود. استقلال حوزهها از جمله حوزه اقتصادی بهرسمیت شناخته شود. کارآفرینان و تولیدکنندگان و سرمایهگذاران از وجود امنیت اقتصادی اطمینان خاطر پیدا کنند و خود را مصون از تغییرات روزانه سیاستها و دخالت دولت احساس کنند. طی کردن این مسیر شاید در نگاه اول سخت بیاید، ولی چارهای جز پیمودن آن نیست، باید همراهی و همگامی همه را در این مسیر جلب کرد و این شدنی است. هر مسیری با مشکلات خودش همراه است، ولی هیچ مسیر توسعه و پیشرفتی بدون مشکلات وجود ندارد، باید اراده قاطع به عبور از مشکلات را داشت، تذبذب و فقدان اعتماد به نفس در پیمودن این مسیر زیانبار است.
روزنامه اصلاحطلب آرمان ملی که مواضعی نزدیک به خانواده هاشمی دارد نیز نگاه مثبت به ماجرای عفو داشته و نوشته است:
مسلما عفو نشانه توجه حاکمیت به قاعده رافت و اغماض و گذشت نسبت به مردم است که میتواند اثرات مثبتی داشته باشد. البته ما معتقدیم که به نوعی باید اعمال رافت در مراحل دادرسی و تعقیب متهمان به ویژه در مواردی که چالشها و مشکلات مربوط به مسائل اقتصادی هم هست باید مورد عمل قرار بگیرد. قطعا این عفو عمومی توسط قانون و عفو خصوصی توسط رهبری میتواند در جامعه اثرات مثبت زیادی داشته باشد. به هر حال از تحمیل هزینه به حاکمیت و دولت کاسته خواهد شد. در ضمن از اثرگذاری تبعات منفی زندان بر اساس و خانواده آنها جلوگیری به عمل خواهد آورد و به نوعی نشان دهنده بستر اولیه برای برقراری یک گفتمان و وفاقی خواهد بود که البته در ادامه آن باید در سطح گفتوگوی ملی با شنیدن صدای افراد معترض و آنانی که با نگاه مثبت در تعقیب بهبود اوضاع هستند و به منافع ملی هم توجه دارند قطعا نتیجه این گفتمان میتواند بسترساز انجام اقداماتی باشد که این اقدامات خود یک عامل پیشگیری و جلوگیری از التهاب اجتماعی خواهد بود.
روزنامه اعتماد ارگان تبلیغاتی حزب اعتماد ملی در گزارش اصلی خود بسته گشایشی رئیسی را مورد توجه قرار داده و مینویسد:
فرمان عفو اقدامی نیکو و درخور بود. وعدهای هم که امروز رییسی در مورد بخشودگی دانشجویان محروم شده از تحصیل و رفع محدودیت برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور و بعضی چیزهای دیگر داد اگر اجرا شود خوب است. اما اگر میخواهید این اقدامات بر نگاه مردم اثر بگذارد و بر کاهش شکافها و نارضایتیها اثر مثبت بگذارد برای این اقدامات و تکمیل آنها: بر مشمولان عفو و مردم منت نگذارید. کسانی را که مشمول عفو شدهاند و دیگر معترضان را فریبخورده و مانند اینها خطاب نکنید. کسانی مانند مهدی محمودیان، مصطفی تاجزاده، سعید مدنی، الناز و الهه محمدی، نیلوفر حامدی و... را نیز آزاد کنید. آزادی چنین افرادی شاخص مهمی در ارزیابی اهداف عفو است. موجبات اعتراضات را آنگونه که واقعا بوده است پیدا کنید، نه آنگونه که دوست دارید. به سخنگویانی که اغلب با قهر و خشم و گاه اهانت با مردم حرف میزنند تفهیم کنید که این شیوه را کنار بگذارند و اخلاق و قانون را در سخن رعایت کنند و تولید کینه نکنند!
روزنامه مردمسالاری ارگان حزبی ستاد انتخاباتی اصلاحطلبان نیز دست رد به سخنان رئیسی زده و با ادبیاتی کینهجویانه در گزارشی با عنوان چندان خبری از «خبر مهم» رئیسی نبود! نوشته است:
امسال یک روز قبل از برگزاری مراسم سعی شد توجه افکار عمومی بیش از پیش به سخنان سید ابراهیم رئیسی در این مراسم جلب شود. از جمله اینکه رئیس شورای اطلاع رسانی دولت در این باره در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: امروز در چهل و چهارمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، رئیس جمهور در امتداد تدابیر حکیمانه و رأفت پدرانه رهبر عالیقدر انقلاب، در سخنرانی خود در میدان آزادی مطالب قابل توجهی را اعلام خواهند کرد. این خبر البته منحصر به این توئیت نبود و از یک روز قبل درباره اهمیت سخنان رئیسی و اعلام خبری مهم و تصمیمات راهگشای سیاسی و اجتماعی در فضای مجازی تبلیغ میشد.
در ادامه این گزارش آمده است:
اما آنچه بعد از سخنرانی وی به عنوان «خبر مهم» از قبل وعده داده شده، از سوی این رسانهها برجسته شد، این بود که رئیسی با اشاره به حوادث امسال خطاب به مردم گفت: کسانی که در این اغتشاشات فریب دشمن را خوردند، بدانند آغوش ملت برای پذیرش آنها باز است؛ با نگاه پدرانه و حکیمانه رهبری فرزانه انقلاب اسلامی با و بخششی که ایشان فرمودند امروز آغوش ملت باز است و ما در دولت همین نگاه را نگاه پدرانه که رهبری فرمودند را امتدادش را در دولت و دستگاههای اداری دنبال خواهیم کرد.
از فحوای گزارشات و یادداشتهای منتشر شده در روزنامههای اصلاحطلب اینگونه میتوان استنباط کرد که هیچ کدام از جریانهای وابسته به این گروه سیاسی راضی به عفو برخی فریبخوردگان اغتشاشات اخیر نیستند! زیرا نرمال سازی اجتماعی از نگاه این جریان باعث مرگ سیاسی آنها شده و نان این جماعت همواره در آشوب است. به عنوان مثال روزنامه همدلی بدون آنکه یک کلمه درباره حضور میلیونی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن بنویسد با سانسور این موضوع با لحنی طلبکار لیستی از مجرمان امنیتی را روی کاغذ نوشته و اعلام کرده است این افراد هنوز در زندان هستند، مسئولان این روزنامه حتی به خود زحمت ندادهاند اخبار روزانه سیاسی را چک کنند تا حداقل متوجه شوند که بخشی مهمی از افرادی که نامشان قید شده در روزهای اخیر از زندان آزاد شدهاند!
شروین قبلاً علیه خواهرانش!
روزنامه جوان در ستون اخبار ویژه خود درباره حواشی این روزهای یک خواننده نوشته است:
برای چند ماهی است براندازان بیشتر از همیشه مدعی حقوق زنان شدهاند و آشوبهای امسال را کلاً بر محور حقوق زنان پیش بردند؛ بهانه اصلی هم مرگ یک دختر بود؛ دخترها را نمادهای تجمعات و آشوبهای خود کردند و «زن» را یکی از کلمات شعار خود گذاشتند. با این حال، حقوق زن پوششی برای خواستههای براندازانه آنها بود. دلایل و قرائن بسیاری وجود دارد و گاه به گاه عیان میشود که از قضا نشان میدهد بسیاری از این مدعیان حقوق زن، مواضع زنستیزانهای داشتهاند و به مصلحت جنبش «زن، زندگی، آزادی» آن را پنهان میکنند.
از جمله در ماههای اخیر، شروین حاجیپور که با ترانه «برای...» و به دلیل تبلیغ و وایرال ترانهاش از سوی جریان رسانهای غرب شهرت یافت، توئیتهایی زنستیزانه در گذشته داشته است. او که در تکهای از ترانهاش میخواند: «برای خواهرم، خواهرت، خواهرامون...» گویا فراموش کرده ابتدا توهینهای جنسیتی گذشته نسبت به زنان را حذف کند.
در ادامه این خبر آمده است:
او در توئیتی با نگاه مبتذل جنسیتی نسبت به یک بازیگر زن نوشته: «هر بار بهاره رهنما نقش یک سلیطه... بازی میکرد با خودم میگفتم چقدر بازیگر خوبیه، ولی اخیراً فهمیدم اصلاً نقش بازی نمیکرده»! یا در توئیتی دیگر نوشته: «از یه دختره پرسیدن چند سالته نگفتن "چند میخوره" و مرد»
این جوان اخیراً جایزه تغییر اجتماعی را برای خواندن «برای خواهرامون» در جشنواره غربی گرمی دریافت کرد. این جایزه برای اولین بار است که به این جشنواره اضافه شده و یکی از جوایز حاشیه بخش اصلی جشنواره است. با این حال، جایزه گرفتن برای تغییر اجتماعی، الزاماً نشاندهنده یک تغییر مثبت نیست و ممکن است فرد همچنان در ناخودآگاهش یک زنستیز باشد. او در تکهای از ترانهاش میگوید «برای تغییر مغزهای پوسیده»، شاید متوجه نیست که تغییر را باید از مغز خودش آغاز کند.