اگر به اطرافمان نگاهی بیاندازیم؛ همیشه و در همه جا استفاده از آسانسورها را میبینیم؛ چه در منزل، چه محیط کار، چه فروشگاه و حتی پاساژهایی که برای خرید میرویم. در اصل آسانسورها یکی از مولفههای اصلی و روزمره در زندگی ما هستند. یکی از مولفههای مهم آسانسورها، موتور است که وظیفه تولید انرژی برای راهاندازی آسانسور را بر عهده دارد. در این مقاله میخواهیم به معرفی انواع موتور آسانسور بپردازیم. اگر میخواهید در این مورد بدانید، با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
موتور آسانسور چیست؟
موتور آسانسور یک موتور الکتریکی است که برای حرکتهای بالا و پایین کابین آسانسور استفاده میشود. نیروی چرخشی تولید شده توسط موتور به درام سیم پیچ طناب منتقل میشود تا طناب را بپیچد یا باز کند، به طوری که کابین آسانسور بالا و پایین برود.
این موتورها، در اصل موتورهای الکتریکی ویژهای هستند که برای ایجاد شتاب در آسانسور استفاده میشوند؛ در نتیجه، موتورهای الکتریکی مورد استفاده برای سرویس آسانسور با آرمیچرهایی با قطر نسبتاً کوچک طراحی میشوند. در سرویس آسانسور موتورهای سرعت کند ترجیح داده میشوند، عموماً سرعت موتور آسانسور نباید از 900 دور در دقیقه بیشتر شود.
به طور کلی سیستم کارائی آسانسورها به دو صورت برق و هیدورلیکی است که موتور هیدرولیک آسانسور از موتور برقی متفاوت است. موتور آسانسور هیدرولیکی در ساختمانهای پنج طبقه که ترافیک کمی دارند، توصیه میشود.
انواع موتور آسانسور
انواع مختلفی از موتور آسانسور در بازار وجود دارد. هر دو نوع موتور الکتریکی AC و DC در آسانسور استفاده میشوند. با توجه به نیازهای مختلف سرویس، انواع مختلفی از موتورهای DC و AC استفاده میشوند.
موتورهای DC
انواع مختلفی از موتورهای DC موجود است (موتور سری، موتور شنت و موتور مرکب). نوع موتور DC که به بهترین وجه برای سرویس آسانسور مناسب است. استفاده از این موتور، به نوع سرویس آسانسور و سرعت و فرکانس شیبها بستگی دارد.
موتور آسانسور نه تنها باید بار و افراد را بالا و پایین کند، بلکه یکی از وظایف اصلی آن شتاب و سرعت بخشیدن به کابین آسانسور است. این کار باید به آرامی و بدون تکانهایی که ممکن است باعث ناراحتی افراد شود، انجام شود.
گشتاور راه اندازی تولید شده توسط موتور DC که به عنوان موتور آسانسور استفاده میشود، باید حداقل 225٪ از گشتاور نامی بار کامل باشد. موتور DC با بیش از 15 درصد تغییر سرعت از حالت بیبار تا بار کامل برای سرویس آسانسور مناسب نیست.
موتورهای AC
موتور AC در اصل همان موتور القایی است که نوع و کاربرد آن با مورد قبلی فرق دارد. به طور کلی موتور آسانسور گیربکس دار دارای چرخ دهنده و کاهنده صدا است و این موتور برای تعمیرکردن آسانسورهایی استفاده میشود که دارای موتورخانه هستند.
این در حالی است که موتور آسانسور گیرلس یک فناوری جدید است که فضای زیادی اشغال نمیکند و از آهنربای دائمی برای عملکرد خود استفاده میکند. استفاده از این موتور آسانسور، باعث کاهش مصرف برق تا حدود 40درصد خواهد شد؛ اما این نوع موتور فاقد کاهنده است.
ضروری ترین نکات خرید موتور آسانسور
در زمان خرید توجه و دقت به نکات خرید موتور آسانسور بسیار مهم و اساسی است.
تعدادطبقات ساختمان
یکی از مهمترین مواردی که باید موردتوجه قرار بگیرید، توجه به تعداد طبقات ساختمان است. اگر ساختمان طبقات زیادی دارد، موتور گیربکسی انتخاب بهتری است. این در حالی که موتورهای گیرلس برای چنین ساختمانی زیاد کارائی لازم را نخواهند داشت.
وجود موتورخانه در آسانسور
همان طور که در بالاهم اشاره کردیم، اگر آسانسور موتورخانه داشته باشد، بهتر است از موتور گیرلکس استفاده کنیم که این موتور به صورت مستقیم در شفت آسانسور نصب میشود.
توجه به سروصدای آسانسور
موتورهای گیرلکس نسبت به موتورهای گیربکس، انتخاب خوبی برای کاهش سروصدای آسانسور هستند؛ پس اگر دائما صدای آسانسور همسایهها را آزار میدهد، بهترین کار این است که موتور گیرلکس را انتخاب کنید.
توجه به بودجه کوتاه مدت و بلند مدت
نکات خرید موتور آسانسور فقط به یکبار خرید ختم نمیشود؛ شما چندوقت بعد نیاز دارید که موتورها را بنا به هر دلیلی تعمیر کنید؛ باید به این هزینهها هم در زمان خرید توجه کافی داشته باشید.
موتور گیربکس برای تعمیر و نگهداری به هزینه بیشتری نسبت به موتور گیرلکس دارد و این یکی از نکات خرید موتور آسانسور است که باید به آن حتما در زمان خرید دقت کنید.
توجه به ظرفیت بار آسانسور
یکی از نکاتی که در زمان خرید موتور باید مدنظر داشته باشید، توجه به ظرفیت بار آسانسور است. موتورهای گیرلکس ظرفیت بار بیشتری دارند و حتی میتوانند به 1250 کیلو برسند؛ این در حالی است که ظرفیت موتورهای هیدرولیکی از 400 یا 500 کیلو بیشتر نمیشود.
سیستم کنترل آسانسور
سیستم کنترل آسانسور برای کنترل سرعت موتورهای آسانسور استفاده میشود و به طور کلی به دو نوع طبقه بندی میشود:
- کنترل رئواستاتیک: در یک سیستم کنترل رئوستاتیک، یک رئوستات در میدان و مدارهای آرمیچر میتواند موتور را کنترل کند.
- کنترل ولتاژ متغیر: در یک سیستم کنترل ولتاژ متغیر، ولتاژ ورودی اعمال شده به موتور آسانسور به وسیله برخی موارد تغییر میکند و کنترل سرعت به دست میآید.
فروشگاههای آنلاین مختلفی مانند کلمان و جی لیفت و رایا آسانسور و بالابان، در زمینه فروش قطعات آسانسور و پله برقی فعالیت دارند که برخی از آنها میتوانند با راهنمایی و توضیحات لازم، محصولات بهتری را در اختیار شما قرار دهند و شما میتوانید تجربه خریدی مطمئن از این فروشگاهها را داشته باشید.
لیفت نگار یکی از وب سایتهای معتبری است که تمامی اطلاعات لازم درباره موتور و قطعات آسانسور را در اختیار شما میگذارد.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد انواع موتور آسانسور صحبت شد؛ همانطور که گفتیم موتورهای هیدرولیکی وگیرلکس دو نوع از موتورهای متداول هستند که از نظر کارائی و حتی قیمت باهم متفاوت اند.
از دیگر نکات خرید موتور آسانسور که باید به آن دقت داشته باشید، تعداد ظرفیت بار، میزان سروصدای آسانسور، وجود موتورخانه در آسانسور، توجه به بودجه خرید و حتی گاها بودجهای که لازم است برای تعمیرات موتور آسانسور کنارگذاشته شود، هستند.
باوجود همهی نکات خرید موتور آسانسور گفته شده حالا دیگر میدانید که باید بر چه اساسی موتور آسانسور را خریداری کنید و بابت این مسئله دیگر دغدغهای نخواهید داشت.
** این محتوا صرفا جنبه تبلیغاتی دارد و توسط سفارش دهنده آن تهیه و تنظیم شده است