کد خبر 1477628
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۰
شعر روی سنگ قبر «پروین اعتصامی»+ تصاویر

پروین اعتصامی را هنوز خوب نمی‌شناسیم، حتی ما همشهریان پروین، مردمان شهر تبریز که به اولین‌های ارزشمندش همیشه بالیده‌ایم و فرهنگ‌پروریش را ستایش کرده‌ایم هم او را به شایستگی نمی‌شناسیم.

به گزارش مشرق، رخشنده اعتصامی مشهور به پروین اعتصامی از شاعران بسیار نامی معاصر در روز ۲۵ اسفند سال ۱۲۸۵ شمسی در تبریز تولد یافت؛ پدرش یوسف اعتصامی مشهور به اعتصام‌الملک آشتیانی فرزند میرزا ابراهیم آشتیانی فرزند ملا حسن فرزند ملا عبدالله فرزند ملا محمد فرزند ملا عبدالعظیم آشتیانی و مادرش بانو اختر فتوحی فرزند میرزا عبدالحسین ملقب به مُقدّم العِداله و متخلص به «شوری» از واپسین شاعران دوره قاجار، اهل تبریز و آذربایجانی بودند.

می‌توان با حسرت دانست که اختر چرخ ادب در شب ۱۵ فروردین سال ۱۳۲۰ خورشیدی به بیماری حصبه در تهران زندگی را بدرود گفت و پیکر او را به قم بردند و در جوار قبر پدر دانشمندش در مقبره خانوادگی به خاک سیاهی سپردند که بالین او شده بود.

طلوع و غروب اختر چرخ ادب «پروین اعتصامی»

گویند نخستین زن شاعر ایران زمین است، اغراق هم نیست خوب درخشید بد دیده شد، مستعد بود، دنیا ظرف خوبی نبود، ناشناخت زیست و در گذشت، او پروینی شد درخشان بر تارک تاریخ ادبیات زبان و ادبیات فارسی.

پدرش او را پروین نام نهاد چون به درستی از ذوق و قریحه دخترش شناخت داشت، پروین اعتصامی در روز های پایانی سال اسفند ۱۲۸۵ در تبریز متولد شد، او فرزند یوسف اعتصامی (اعتصام‌الملک آشتیانی) پدرش میرزا ابراهیم آشتیانی بود؛ یوسف اعتصامی، پدر پروین نویسنده و مترجم بود. که ماهنامه ادبی «بهار» را منتشر می‌کرد. او پشتوانه خوبی برای پروین بود تا حدی که استعداد دخترش را زودتر متوجه شد.

شعر روی سنگ قبر «پروین اعتصامی»+عکس

* آشنایی با مشروطه‌خواهان

در سال ۱۲۹۱ یوسف اعتصامی به همراه خانواده‌اش از تبریز به تهران مهاجرت کرد؛ به همین خاطر پروین از کودکی با مشروطه‌خواهان و چهره‌های فرهنگی آشنا شد و ادبیات را در کنار پدر و از استادانی چون دهخدا و ملک الشعرای بهار آموخت. در دوران کودکی، زبان‌های فارسی و عربی را زیر نظر معلمان خصوصی در منزل آموخت.

* ازدواجی که ذوق هنری را ندیده گرفت/ زخمی که پروین هرگز از آن ناله نکرد

پروین در نوزده تیر ماه ۱۳۱۳ با پسر عموی پدرش «فضل الله همایون فال» ازدواج کرد و چهار ماه پس از عقد ازدواج به کرمانشاه به خانه شوهر رفت. شوهر پروین از افسران شهربانی و هنگام وصلت با او رئیس شهربانی در کرمانشاه بود. اخلاق نظامی او با روح لطیف و آزاده پروین مغایرت داشت.

او که در خانه‌ای سرشار از مظاهر معنوی و ادبی و به دور از هر گونه آلودگی پرورش یافته بود پس از ازدواج ناگهان به خانه‌ای وارد شد که یک دم از بساط عیش و نوش خالی نبود و طبیعی است همراهی این دو طبع مخالف نمی‌توانست دوام یابد و سرانجام این ازدواج ناهمگون به جدایی کشید و پروین پس از دو ماه و نیم اقامت در خانه شوهر با گذشتن از مهریه‌اش در مرداد ماه ۱۳۱۴ طلاق گرفت.

با این همه او تلخی شکست را با خونسردی و متانت شگفت آوری تحمل کرد و تا پایان عمر از آن سخنی بر زبان نیاورد و شکایتی ننمود. در سالهای ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶ در زمان ریاست دکتر عیسی صدیق بر دانش‌سرای عالی، پروین به عنوان مدیر کتابخانهٔ آن، مشغول به کار شد. او ۳۵ سال داشت که درگذشت.

شعر روی سنگ قبر «پروین اعتصامی»+عکس

* انتشار دیوان و تشویق بهار

پروین به تشویق ملک‌الشعرای بهار در سال ۱۳۱۵ دیوان خود را توسط چاپخانه مجلس منتشر کرد، ولی مرگ پدرش در دی ماه ۱۳۱۶ در سن ۶۳ سالگی، ضربه هولناک دیگری به روح حساس او وارد کرد که عمق آن را در مرثیه‌ای که در سوگ پدر سروده‌ است، به خوبی می‌توان احساس کرد: "پدر آن تیشه که بر خاک تو زد دست اجل"

* دیوان و مجموعه آثار ؛ تقسیم اشعار به دو دسته سبک خراسانی و عراقی

دیوان پروین، شامل ۲۴۸ قطعه شعر است، که از آن میان ۶۵ قطعه به صورت مناظره است. اشعار پروین اعتصامی بیشتر در قالب قطعات ادبی است که مضامین اجتماعی را با دیدهٔ انتقادی به تصویر کشیده‌است. در میان اشعار پروین، تعداد زیادی شعر به صورت مناظره میان اشیاء، حیوانات و گیاهان وجود دارد.

درون مایه اشعار او بیشتر غنیمت داشتن وقت و فرصت ها، نصیحت‌های اخلاقی، انتقاد از ظلم و ستم به مظلومان و ضعیفان و ناپایداری دنیاست.در شعر پروین استفاده‌هایی از سبک شعرای بزرگ پیشین نیز شده است.

اشعار او را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد: دسته اول که به سبک خراسانی گفته شده و شامل اندرز و نصیحت است و بیشتر به اشعار ناصرخسرو شبیه ‌است. دسته دوم اشعاری که به سبک عراقی گفته شده و بیشتر جنبه داستانی به ویژه از نوع مناظره دارد و به سبک شعر سعدی نزدیک است. این دسته از اشعار پروین شهرت بیشتری دارند.

* غروب یک پروین از میان زمینی‌ها

پروین اعتصامی عاقبت در تاریخ ۱۵ فروردین ۱۳۲۰ در سن ۳۵ سالگی بر اثر ابتلا به بیماری حصبه در تهران درگذشت و در حرم حضرت فاطمه معصومه(س) در قم در مقبرهٔ خانوادگی به خاک سپرده شد.

شعر روی سنگ قبر «پروین اعتصامی»+عکس

شعر روی قبر پروین اعتصامی

اینکه خاک سیهش بالین است

اختر چرخ ادب پروین است

گر چه جز تلخی ز ایام ندید

هر چه خواهی سخنش شیرین است

صاحب آنهمه گفتار امروز

سائل فاتحه و یاسین است

دوستان به که ز وی یاد کنند

دل بی دوست دلی غمگین است

خاک در دیده بسی جان فرساست

سنگ بر سینه بسی سنگین است

بیند این بستر و عبرت گیرد

هر که را چشم حقیقت بین است

هر که باشی و ز هر جا برسی

آخرین منزل هستی این است

آدمی هر چه توانگر باشد

چون بدین نقطه رسید مسکین است

اندر آنجا که قضا حمله کند

چاره تسلیم و ادب تمکین است

زادن و کشتن و پنهان کردن

دهر را رسم و ره دیرین است

خرم آنکس که در این محنت گاه

خاطری را سبب تسکین است

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۵
    41 0
    خداوند متعال روحت را شاد و مورد رحمت بیکران الهی باشی انشاا...
    • IR ۰۴:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
      5 0
      سلام ان شاءالله اصله
  • حمیدرضا IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۵
    1 0
    نیاکان وپدربزرگ خانم پروین اعتصامی اصالتا متعلق به استان مرکزی شهر آشتیان که یکی از مراکز اصلی فرهنگ وزبان فارسی هست میباشند
  • IR ۲۳:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۵
    21 0
    رحمت الله علیه
  • ایرانی GB ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
    13 0
    من همیشه برای خانوم پروین اعتصامی احترام خاصی قائل بوده و هستم , خانوم پروین اعتصامی یک بانوی به تمام معنا ایرانی و تصویری از روح با اصالت و شریف زن ایرانی هست. هر کسی اگر واقعا" بخواد چهره اصیل بانوی ایرانی رو بشناسه اول بایستی خانوم پروین اعتصامی رو بشناسه ... روح و روان این بانوی نجیب زاده ایرانی شاد
  • IR ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
    9 0
    به به عالی بود چه مقاله ای.
  • حسین IR ۰۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
    12 2
    خدایش بیامرزد اینهمه هنر و ادب زیر خاک این بی هنران لخت و عور بی ادب کف خیابون...
    • IR ۰۴:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
      3 0
      حرف الکی نزن
    • افتخار AU ۰۶:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
      0 2
      احسنت - واین بی بخردان در خیابان بوئی از ادب و اخلاق مرحوم پروین نبرده اند.
  • عبدالله GB ۰۵:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
    4 0
    سنگ مزار
  • IR ۰۵:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
    3 0
    خدا رحمت کند این بانوی فرهیخته را
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
    3 0
    روحش شاد
  • IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۶
    0 3
    متاسفانه خود پروین اعتصامی از طرفداران کشف حجاب رضاخان بود و در مدح این عمل ننگین شعر سرود و خودش هم پس از این قضیه ننگین کشف حجاب کرد او اشعار حکیمانه فراوان و پند آموز دارد ولی نباید از او یک قدیسه ساخت
  • آرزو IR ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۷
    1 0
    زنی قوی و با فرهنگ و اصیل بود و اشعاری بسیار زیبا و پر محتوا سرود روحش شاد
  • ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۵
    0 0
    روحش شاد
  • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۵
    0 0
    احسنت به‌ این بانوی برزگ روحش شاد یادش گرامی فقط حسرت اینم که مثل خانم پروین در دانشگاه هاي امروز چندتا استادی بود ودانشجویان درتحت تعلیم ایشان تربیت می یافتند
    • IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۵
      1 0
      این که ایشان چه سابقه ای داشته نمی دانم اما اشعار او معرکه است. قابل توجه برخی خانم ها که هنزی جز خودنمایی و نشان دادن زیبایی هایشان ندارند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس