کد خبر 1485681
تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۱:۵۱

به گزارش مشرق، آرش رئیسی‌نژاد، یکی از فعالان فضای مجازی با انتشار تصاویر و گزارشی با عنوان داستان تکنوپلتیک، در صفحه توئیتر خود نوشت:

اینجا یکی از واحدهای تولیدی شرکت چیپ‌سازی TSMC در جزیره تایوان است. بسیاری از این واحدها در ساحل غربی این جزیره استراتژیک، یعنی روبروی ساحل چین، جای‌گرفته‌است. صنعت نیمه‌هادی (چیپ) تازه‌ترین جبهه درگیری آمریکا و چین در رقابت جهانی است. اما این همه داستان نیست.

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

امروزه چیپ‌های رایانه‌ای در تمامی وسایل و صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد: از ECU خودرو تا یخچال، از لپتاپ تا گوشی هوشمند که همزمان از چندین چیپ درست شده‌است. بی‌تردید، این صنعت یکی از کلیدی‌ترین و در عین حال غیرقابل دسترس‌ترین بخش از زنجیره تولید و هسته اصلی تکنولوژی در جهان است

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

حتی تقویت هوش_مصنوعی نیز عمدتا از طریق یادگیری_ماشینی (Machin Learning) انجام می‌شود. هر چه داده بیشتری پردازش شود، هوش مصنوعی قوی‌تری خواهیم داشت. این فرایند یادگیری نیازمند بروزترین چیپ‌ها (مانند DGX H100 محصول شرکت NVDIA) است. پیشرفت CHAT GPT نیز همگی‌ بر پایه این رویه است.

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

صنعت چیپ شامل دو فاز مجزاست: ۱. فاز طراحی که درآمدزاترین بخش زنجیره است و توسط شرکت‌های (INTEL, IBM, ARM, AMD, Qualcomm) انجام می‌شود. ۲. فاز تولید که اغلب توسط شرکت‌های آسیای شرقی (TSMC, UMC, Samsung) انجام می‌شود، زمانبر و نیازمند فناوری خاص است که درآمد کوچکتری بهمراه دارد.

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

صنعت چیپ‌سازی بیش از پیش در مرکز توجه قرار گرفت. بیش از ۶۵٪ تولید چیپ در تایوان، ۱۶٪ در کره‌جنوبی (شرکت‌های سامسونگ و SK HYNIX) و ٩٪ در ژاپن (کنون و نیکون) تولید می‌شود. جای شگفتی نیست که مثلث تکنوپلتیک در دلِ دریای چین جای گرفته: توسعه تکنولوژی برای دستیابی به اهداف ژئوپلتیکی!

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

افزایش تنش در تنگه تایوان به نگرانی در میان کشورهای صنعتی انجامیده. آمریکا کوشیده با فشار بر شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات مورد نیاز ساخت چیپ‌های پیشرفته از همکاری این شرکت‌ها با چین جلوگیری کند. زیرا طراحی چیپ دست آمریکا و انحصار تولید دستگاه‌های پرینت چیپ توسط شرکت هلندی ASML است

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

آمریکا مانع پیشرفت چیپ‌سازی چین شده از طریق: ۱. تحریم فروش تجهیزات ساخت چیپ ASML هلند، ۲. جلوگیری از سفارش‌گیری چیپ‌سازی تایوان (TSMCو UMC) از شرکت‌های چینی از جمله هوآوی و ۳. جلوگیری از فروش چیپ‌های پیشرفته مثل چیپ‌های مورد استفاده در هوش مصنوعی توسط شرکت‌های آمریکایی به چین.

تا پیش از این، رقابت قدرت‌های بزرگ محدود به حوزه‌های نظامی و اقتصادی بود. اما رقابت چین و آمریکا را باید از دریچه تکنوپلتیک نیز دید. انتقال فناوری غربی ساخت چیپ به آسیای شرقی برای مهار پکن و مسکو کمونیست بود. امروزه اما نگرانی غرب باعث اعمال محدودیت در انتقال تکنولوژی شده‌است.

در زمانه‌ای که کشورهای منطقه در شرکت‌های تکنولوژی سرمایه‌گذاری می‌کنند، ایران اما هیچگونه فناوری در زمینه طراحی و تولید چیپ نداشته و حتی تجهیزات امنیتی-نظامی کشور وابستگی تام به چیپ‌های وارداتی دارد. جای شگفتی نیست که تنش در تنگه تایوان اثری مستقیم بر اقتصاد و امنیت کشور دارد.

براستی تیم‌های دیپلماسی در دهه‌های گذشته در کدامین صنعت پیشرو توانسته‌اند از طریق مذاکرات امتیازی در انتقال فناوری کسب کنند؟

آیا درکی از تولید قدرت در تکنوپلتیک‌ دارند؟ این مسئله را با دستیارانم در گزارش‌هایی آماده کردم هرچند گوش شنوایی نخواهد بود

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

از تکنوپلتیک چه می‌دانید؟ +تصاویر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۰۵:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    2 1
    حرف بسیار درست و نگاه کاملاَ دقیقی است...
  • IR ۰۶:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    3 0
    ایران هم چیپ می سازد شما اطلاع ندارید.
  • IR ۰۷:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    2 2
    ما در این مورد شبیه افغانستان هستیم. یعنی روی نقشه وجود نداریم
  • هادی IR ۰۷:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    1 1
    کار مسئولان شده روزمرگی از کشوری که تو امورات عادیش مونده و حتی نمیتونه یه اوضاع خودرو و مسکن رو سامان بده چه انتظاری داری؟
  • IR ۰۸:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    1 1
    ممنون از اطلاع رسانی واقعا چنین است ادعای ما در ساخت موشک وپهباد و غیره واقعا چیز خنده داری است جایی که ریزپردازندهای ایرانی وجود ندارد من واقعا نگران هستم که روزی در رویارویی مستقیم با دشمن کالاهای این چنینی در دسترس ما نباشد و فاجعه ای رخ دهد که تاریخ فقط در جنگ جهانی دوم دید در تهران نشستند و نقشه خود را عملی کردند و ایران وسیله ای بیش نبود
  • IR ۰۸:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    1 0
    با وجود دائما بزرگ تر شدن نیروی دریایی چین (که همین حالا هم حدودا 70 رزمناو بیشتر از نیروی دریایی آمریکا دارند) و بالاخره رسیدن آمریکایی ها به نقطه کم کردن هزینه های نظامی (از دور خارج کردن ادوات نظامی , بازگشت بخشی از نیروها , تعطیلی یکسری از پایگاه ها و ...) , نهایتا آمریکایی ها توان ماندن کنار سواحل چین را از دست خواهند داد بعد تایوان قرار است چه جوری از پس چینی ها بربیاد ؟
  • IR ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 1
    کم کاری دراین حوزه , کم کاری درزمان جنگ تلقی خواهد شد و پیشرفت کشور را مثل ولار شرطی خواهد کرد ...باز هم پای مسئولان در میان است ...!
  • شهاب IR ۰۸:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 0
    این فناوری به شدت هزینه بر هم هست برای مثال شرکت intel قراره برای ساخت یک کارخانه در آمریکا ۲۰ میلیارد دلار هزینه کنه یا شرکت tsmc تایوان ۴۰ میلیارد دلار
  • علیرضا IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 1
    این صنعت یک سر گردن از تمام صنعت های جهان بالاتر هستش من نمی دونم چرا ایران کاری در این ضمینه صورت نمیده بی توجهی به صنعت نیمه هادی ها مساوی است با نابودی چون هر چی میگذره وابستگی به این صنعت زیاد میشه چون همه چیز داره هوشمند میشه
  • IR ۰۹:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 0
    راهی هست که سیستم جدید برای طراحی چیپ تعریف و بازتولید شود؟ این راه طولانی شاید باشد، ولی شدنی است. از پیرنترهای چیپ که یکی از قسمتهای اصلی لایه لایه شهرهای ترانزستوری داخل چیپ هست تا مرحله مهر و موم کوره ایی. با روشی دیگر یا تعریف استانداردی دیگر...
  • IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 0
    یه ۵ میلیارد دلار ببرید براش حلال اولسون
  • غلامحسین IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    4 0
    واقعا ممنون آرش عزیز. سالهاست که از نبود تمرکز برای تولید فناوری های تولید چیپ ها در صنایع راهبردی خود رنج می بریم. "صاایران" امیدواریم شما پیشقدم شوید.
  • IR ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    2 0
    ممنون
  • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
    0 0
    ان شاءالله ایران هم بزنه بزودی. (چین داره)
  • IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۹
    0 0
    عجیبه یعنی در چهل سال حتی یک تکنولوژی هم نتونستن بگیرند یا بدزدن ....تلخه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس