افزایش قیمت لوازم خانگی غیرقانونی است

با وجود رشدی که در حوزه تولید و افزایش گستره فروش در صنعت لوازم خانگی رقم خورد، این صنعت روزهای کم دردسری هم نداشت.

به گزاش مشرق؛ لوازم خانگی تولید داخل اگرچه با ۴۰‌درصد تورم تولید همراه است اما رصد قیمتی آن در بازار مصرف نشان می‌دهد، نرخ محصولات تولید داخل در مقایسه با برندهای خارجی موجود در بازار حداقل در ۴ محصول پرمصرف از جمله ساید بای ساید، یخچال فریزر، لباسشویی و تلویزیون ارزان‌تر از اجناس قاچاق به دست مردم می‌رسد.

2 copy

صنعت لوازم خانگی سال گذشته را با رشد 25 درصدی در بخش تولید به پایان رساند و توانست در غیاب 5 ساله برندهای خارجی که بازار ایران را برای حفظ منافع خود در شرایط تحریمی ایران ترک کردند، نه تنها نیازهای بازار داخلی را پوشش دهد بلکه گام‌های خود را برای نفوذ به بازارهای خارجی نیز شروع کند. با وجود رشدی که در حوزه تولید و افزایش گستره فروش در صنعت لوازم خانگی رقم خورد، این صنعت روزهای کم دردسری هم نداشت و سیاست‌های ارزی، قیمت‌گذاری دستوری، نحوه توزیع مواد اولیه برای تولیدکنندگان، افزایش هزینه‌های سربار و حقوق و دستمزد چالش‌های بسیاری را پیش روی این صنعت قرار داد؛ وضعیتی که در سال 1402، سال رشد تولید و مهار تورم نیز تداوم دارد.

در شرایطی که حدود 200 واحد تولید لوازم خانگی در کشور عزم خود را برای رشد 20 درصدی تولید در سال 1402 جزم کرده‌اند مشکلاتی که از پیش در دل این صنعت باقی مانده و دغدغه‌هایی که هرروز به آن افزوده می‌شود، موجب نگرانی از به زمین خوردن صنعت لوازم خانگی شده است.

مکانیزم پرتناقض نرخ‌گذاری

نگرانی‌های این صنعت ریشه در سیاست‌های دولت برای بخش تولید و نحوه تعامل تولیدکنندگان مواد اولیه با صنایع لوازم خانگی دارد؛ هرچند اظهاراتی مبنی بر سهم ناچیز قیمت ورق‌های فولادی در نرخ تمام شده لوازم خانگی از سوی برخی تولیدکنندگان فولاد مطرح شده است اما در حال حاضر یک مسیر برای خرید ورق فولادی مورد نیاز صنایع لوازم خانگی وجود دارد و آن هم بورس کالاست که با عرضه محدود تولیدات فولادی مواجه است و عملا بخش زیادی از نیاز صنعت در این بازار بی‌پاسخ می‌ماند، در چنین شرایطی تولیدکننده مجبور به تامین فولاد موردنیاز از بازار آزاد و نرخ ارز بازار است. با اینکه ‌سازوکار تامین ورق فولادی از بورس‌کالا نتوانسته پاسخ مناسبی به مسائل تولید باشد و هم اکنون صنعت لوازم خانگی با کمبود 25‌هزار تنی ورق سرد مواجه است و بیشتر تولیدات واحدهای تولیدی بعد از عرضه در بورس‌کالا سر از بازار آزاد در می‌آورند اما هنوز اقدام مشخصی برای تامین نیاز تولیدکننده نهایی نشده است.

با این تصویر شفافی که از نحوه تامین مواد اولیه صنایع لوازم خانگی پیش روی تصمیم‌گیران است دولت همچنان روی فرمول قیمت‌گذاری خود بر مبنای ریال اصرار دارد و منطق چنین تصمیمی را به مصون ماندن کل محصولات زنجیره فولاد از نرخ ارز بازار آزاد مرتبط می‌داند اما واقعیت‌هایی که در خطوط تولید رقم می‌خورد فاصله معناداری با پیش‌فرض‌های دولت در نحوه قیمت‌گذاری دارد؛ تاثیرپذیری تورم بخش صنعت لوازم خانگی که با احتساب خدمات در این بخش به حدود 60‌درصد می‌رسد، ناشی از نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد است و تولیدکننده باید در قیمت‌گذاری خود به پوشش چنین تورمی توجه داشته باشد حال آنکه دولت اصرار بر نرخ‌گذاری دستوری بدون احتساب ریشه‌های تورم در این صنعت دارد.

وقتی لوازم خانگی ایرانی ارزان‌تر از جنس قاچاق به دست مصرف‌کننده می‌رسد

اگر به کیفیت و کمیت حضور لوازم خانگی در بازار هم نگاهی بیندازیم، با مقایسه شاخص‌های قیمتی و نرخ محصولات رسمی و غیررسمی، متوجه می‌شویم که هنوز کالاهای ساخت داخل در مقایسه با اجناس قاچاق، مزیت قیمتی برای مصرف‌کننده دارد. نباید از این نکته هم غفلت کرد که کالاهای غیررسمی بدون احتساب هزینه‌های سربار مانند تعرفه‌های گمرکی، مالیاتی، خدمات پس از فروش، جشنواره‌های فروش و تبلیغات در ایران به فروش می‌رسند اما تولیدکننده ایرانی باید همه کانال‌های رسمی و قانونی در نرخ‌گذاری و عرضه محصول به بازار و خدمات پس از فروش به مشتری را طی کند که با وجود این مقایسه قیمت‌های این دو گروه نشان می‌دهد، محصول ایرانی ارزان‌تر از کالای قاچاق به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد.

1 copy

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • محمد IR ۰۶:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    1 0
    عزیز جنس ایرانی ارزانتر نیست. انحصار باعث شده واردات نداشته باشیم. و کالای به روز خارجی ، با قاجاق وارد کشور شود. و چون کیفیت اجناس خارجی برای مردم اثبات شده ، مجبورند ، مبالغ بیشتری در این اقتصاد انحصاری برای کالای با کیفیت خارجی پرداخت کنند. و این دلیل نمیشود که کالای ایرانی در اقتصاد انحصاری ، ارزنده تر باشد. همین قیمتها هم گران است.
  • IR ۰۷:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    1 0
    وجدانا نظارتی روی این تولیدکننده هست اصلا ؟ اینکه موتور چینی وارد کنن فقط اطاق محصول اونم پلاستیک ببندن روش با پمپ رنگ خوشگلش کنن بفرستن بازار شد تولید داخل ؟
  • IR ۰۸:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    0 0
    محصولات خارجی خداتومن مالیات و پول گمرک میخوره .معلومه که گرون تر میشه .تازه کارگر ایرانی داره ۱۸۰ دلار حقوق میگیره و همین کارگر تو کره و ژاپن کم کم ۵ ۶ برابر کارگر ایرانی دستمزدش است.
  • IR ۰۸:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    2 0
    اینم از سال مهار تورم . طرف کمه کم داره بالای فروش چند برابری یخچال و تلویزیون سودهای 300 درصدی و 400 درصدی میریزه جیب بازم میگه کمه سه برابر کنیم قیمتها رو . تولیدکننده جونه دیگه مصرف کننده چه اهمیتی داره . کارخونه دار شده ابرتریلیاردر تو هی مقاله بزن باید مدام قیمتها رو ببره بالا و بالاتر . یخچال بشه یک میلیارد اون بازم میگه ارزونه برام صرف نمیکنه حمایتم کنین . گازشو بگیر ماهه سیاستها
  • IR ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    2 0
    هنوز سه سال نشده پکیج ایران رادیاتور دو بار فن دودکشش از کار افتاده بسکه اشغال تولید می کنند
  • کارمند ساده IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    0 0
    تا زمانی که دو مسئله در اقتصاد حل نشود : 1- وقتی افزایش دستمزد و حقوق که متعلق به کارمندان و کارگران ساده است بر اساس قانون که نرخ اعلامی تورم بازگو شده توسط بانک مرکزی و مرکز آمار است داده نشود(46 درصد) یا ارزش ریالی آن که در پایان برنامه ششم باید 25 میلیون تومان در ماه باشد ؛ خرید و فروشی مگر به اجبار و آنهم قسطی نخواهد شد و 2- اینکه تا زمانی که بانک ها چه خصوصی و چه دولتی که اولین تولید کنندگان تورم از هر نوعش هستند را محل نگهداری فقط و فقط پول نشوند و منابع مالی را دولت به صنوف با یک بازرسی بسیار بسیار شدیددر آنها هدایت نکند، تا منابع مالی را بدست مصرف کنندگان برسانند هر گز صنف خودرو و قطعات آن و صنف مسکن و صنف لوازم خانگی و پوشاک و.... در ایران قد بلند نمی کنند و هرگز نه در داخل ونه در خارج سری تو سر ها در نمی آورند ....
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    4 0
    متاسفانه قیمت لوازم خانگی طی سالهای اخیر و خصوصاً شش ماه اخیر به شدت افزایشی شده، به حدی که امکان خرید لوازم خانگی نو برای قشر متوسط و فقیر جامعه وجود ندارد. مجبوریم نوع دست دوم آن را بخریم که آن هم مدتی بعد از کارکرد خراب می شود امکان تعمیر آن وجود ندارد. با وجود تغییر دولت ها طی سالهای اخیر، اما همچنان قدرت لازم را مقابل افزایش قیمت ها ندارند. تا این لحظه دلال ها پیروز میدان هستند.
    • صالح IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      4 0
      مافیای تولید خودرو و لوازم خانگی با قدرت تمام به اسم تولید داخل و جلوگیری از واردات سر ملت را بیخ تا بیخ میبرند؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس